Kidnappning tär på relationerna

De tre kidnappade ynglingarna, Eyals,Gilads och Naftalis bilder med uppmaningen ”Hämta tillbaka våra pojkar” finns på bussar i skyltfönster på vägskyltar och i hundratals apeller på Facebook. En känsla av solidaritet med de drabbade familjerna och empati för deras smärtsamma ovisshet om de kidnappades öde omfattas av alla israeler oberoende av vad de anser om hur konflikten med palestinierna skall lösas.

Enligt Benjamin Netanjahu vet man vem kidnapparna är och att de tillhör Hamasrörelsen som inte erkänner Israels rätt att existera, men de intensiva finkamningarna av området på Västbanken där kidnapparna antas befinna sig har hittills varit resultatlösa.

I denna operation deltar både israeliska och palestinska säkerhetsstyrkor i ett välfungerande samarbete trots att förhandlingarna mellan Israel och palestinierna bröt samman i april. Relationerna mellan båda parterna har sen dess försämrats och kännetecknas av ömsesidiga beskyllningar om vem som är skyldig till att förhandlingarna strandat.

President Mahmoud Abas har på det skarpaste fördömt kidnappningen och lovat att se till att de skyldiga blir bestraffade. Han har låtit förstå att om det definitivt visar sig att Hamas är ansvarigt för det skedda kan detta påverka den nyligen nådda försoningen mellan hans Fatachparti på Västbanken och Hamas som regerar i Gaza.

Abas har dock inte nämnt att han överväger att annullera avtalet om försoningen och regeringen med Hamas, vilket Netanjahu kräver. Den nya palestinska regeringen är till största delen ett tjänstemannakabinett utan Hamas och Fatahs deltagande, men Netanjahu framhåller att själva avtalet som Abas har slutit med Hamas ger denna rörelse ett erkännande som stärker den politiskt. Detta trots att Hamas definieras som en terrororganisation av USA och EU och enligt Netanjahu har sina ”fingeravtryck” på kidnappningen av israelerna.

Parallellt med letandet efter de kidnappade har israelerna gjort en omfattande operation mot Hamas infrastruktur på Västbanken. De har arresterat många av deras ledande medlemmar där och beslagtagit material som vittnar om Hamas verksamhet på Västbanken.

I samband med denna operation har några palestinier som gjort motstånd dödats av israeliska soldater. Detta har fördömts av Abas. Han blir beskylld av Hamas och andra palestinska grupper för säkerhetssamarbetet med Israel vilket enligt dem strider mot palestiniernas intressen. Hamas ledare Khaled Mashal hävdar att de inte står bakom kidnappningen, men han lovprisar kidnapparna och uppmanar till mera dylika som medel att frigöra fängslade palestinier.

Det återstår att se om den slutliga vetskapen om kidnappningen och dess förövare kommer att göra det möjligt för Abas och Hamas ledare att fortsätta samarbetet inom ramen för försoningsavtalet och i vilken mån den nya palestinska regeringen som till Israels besvikelse fått ett positivt mottagande både av USA och EU kommer att fortsätta att åtnjuta internationellt stöd.

Semy Kahan

AVAINSANAT

Danska socialdemokraterna bildar minoritetsregering – progressiv politik utlovas

Kuva: Foto: Folketinget/Christoffer Regild
Folketinget och Danmark styrs socialdemokratiskt de kommande åren.

Strax innan midnatt på tisdagen dansk tid meddelade de danska Socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen att landets regeringsförhandlingar nu är avslutade. Danmark följer därmed som väntat i Finland och Sveriges fotspår och får en socialdemokratisk regering.

Lue lisää

Fackligt uppdrag i Colombia – en livsfara

Kuva: Foto: Erika Piñeros/Arbetet Global/IPS
Miguel Morantes, ordförande för en av Colombias största centralorganisationer.

Bogotá, 190625 (Arbetet Global/IPS) – Miguel Morantes blev nästan mördad. Nu är tre livvakter en del av hans vardag i ett av världens farligaste länder för fackligt aktiva.

Lue lisää

ÄMNESORD

FFC vill förbättra sysselsättningen genom effektivare stöd och kunskapssatsningar

Kuva: FFC
FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Satsningar på utbildning och effektivare stödsystem – det är vägen till en högre sysselsättning enligt fackens centralorganisation FFC. Det åtgärdspaket som föreslås innehåller flera åtgärder för att förbättra sysselsättningen och som enligt FFC går att börja verkställa enligt en snabb tidtabell.

Lue lisää

ÄMNESORD

Helsingfors en föregångare – släpper rapport om FN:s mål för hållbar utveckling

Kuva: Foto: Pixabay

Under tisdagen släppte Helsingfors stad sin nya rapport ”Från Agenda till handling – Genomförandet av FN:s mål för hållbar utveckling i Helsingfors 2019”. Då rapporten överlämnas till FN i juli blir staden endast den andra i hela världen att frivilligt rapportera det lokala genomförandet av organisationens globala mål.

Lue lisää