Kontakt

Från jubel till tveksamhet – ändå ”ett godkänt val”

09.04.2017

Viktor Kock. Foto: Hildur Boldt

Kommunalvalet blev på det stora hela en seger för partierna som sitter i opposition i riksdagen. För SDP:s del är resultatet och en andra plats ändå en viss besvikelse. Lite bättre gick det ur FSD:s perspektiv. 

Det låg nog nervositet i luften på varje valvaka då klockan närmade sig åtta på söndagen.

En glad Antti Rinne reagerar på resultatet av förhandsröstningen, där SDP fick 20,7 procent, Centern 20 och Samlingspartiet 19,8 procent i stöd. ”Stödet tyder på att våra valarbetare och kandidater har lyckats möta de bekymmer som människorna har idag i sin vardag”, sade Rinne. Foto: Siv Åstrand

 Då resultatet från förhandsröstningen klarnade var jublet stort i SDP–lägret. Partiet var i det skedet störst med 20,7 procent av rösterna. Då var 38,5 procent av rösterna räknade.

Då hälften av rösterna väl var räknade var andelen exakt 20 procent och partiet på en andra plats efter Centern.

Kommunforskaren Siv Sandberg konstaterade i det skedet på Yle Fems valvaka att Centern tagit röster av Sannfinländarna och att stödet inom regeringen skiftar.

Lite före tio visade Yles prognos att Samlingspartiet kniper första platsen även om understödet minskar en aning från 2012. Det var förstås endast en prognos, men den visade sig stämma. Den stämde även för SDP. Partiet kom på andra plats. Jublet var högst hos De gröna som gick upp på fjärdeplats, även det en prognos som kom att hålla.

En annan sak stod tidigt klar: Sannfinländarna är partiet som förlorade mest i detta val (minus 3,6 procent då drygt 95 procent av rösterna i hela landet är räknade i skrivande stund).

Både Centerns Juha Sipilä och Samlingspartiets Petteri Orpo sade ändå i tv-intervjuerna att regeringssamarbetet inte påverkas av Sannfinländarnas bakslag i kommunalvalet.

President Tarja Halonen deltog i SDP:s valvaka i Helsingfors och sade bland annat om vår tid: ”Vi måste komma ihåg att demokrati inte är ett tillstånd, det är en process”. Foto: Siv Åstrand

 En anmärkningsvärd sak i tv-intervjuerna är att Orpo i intervjun för Svenska Yle böt från svenska till finska. Därefter följde Sipilä hans exempel, och sedan även SDP:s ordförande Antti Rinne.

Rinne påpekade under kvällen att han nog anser att regeringen får svårare att föra sin politik framåt efter det här valresultatet. Även hos De gröna och Vänsterförbundet, som båda gick framåt, såg man resultatet som en protest mot regeringspolitiken.

En av de intressantaste frågorna i förväg var hur stort valdeltagandet skulle bli. Svaret blev 58,8 procent, vilket är ungefär samma som i kommunalvalet 2012 (58,3).

Viktor Kock delvis nöjd

FSD:s ordförande Viktor Kock, vad kan man säga om resultatet i hela landet?

– Vi siktade på att bli störst, men blev näst största partiet. Vi får vara nöjda, men inte helt nöjda.

 

Hur tycker du det har gått för FSD, för socialdemokraterna i Svenskfinland?

– Överlag helt okej. Nationellt är jag lite besviken, men för FSD har det gått helt okej. Jag har inte hunnit analysera resultatet i alla kommuner än, men vi har fått ett tilläggsmandat på flera håll, som i Närpes, Pedersöre, Raseborg och Jakobstad. Att vi tappade i Kronoby var väntat. Därtill är jag positivt överraskad för två invalda i Korsholm trots att partiets två tidigare ledamöter inte ställde upp för omval. Sedan är det också kul att det gick så bra för Anette Karlsson i Borgå med över 500 röster.

Ja, i Borgå säger FSD:s vice ordförande Anette Karlsson att kvällen varit en positiv personlig chock för henne med 501 röster.

– Det hade vi inte kunnat gissa. Jag fick cirka 300 röster från Borgå i riksdagsvalet.

SDP fick aningen ökat understöd i Borgå och behöll sina mandat.

– I ett skede såg det ut som om vi skulle få ett till mandat, men stundvis var vi oroliga för att få ett mindre. Nu höll vi våra mandat och är ganska nöjda med det även om vi strävat efter ett tilläggsmandat och konstaterar att vårt understöd ökade, säger Karlsson.

 

SDP:s vice ordförande Maarit Feldt-Ranta blev klar röstdrottning i Raseborg med 1656 röster. Det är alla tiders kommunalvalsresultat för hennes del!

Trots ett till mandat för SDP bevarar SFP sin majoritet i fullmäktige. I Yle Fems valvaka konstaterade Feldt-Ranta att resultatet ganska långt speglar nuläget och att SFP:s majoritet innebär stort ansvar, men ändå bör avdramatiseras.

– I kommunalpolitik handlar allting om samarbete. Det gäller speciellt i Raseborg med två större partier. Det kommer jag också satsa på.

FSD:s enda representant i Helsingfors stadsfullmäktige Thomas Wallgren diskuterar med Erkki Tuomioja och Folke Sundman. Foto: Siv Åstrand

 I Helsingfors blev Samlingspartiet klar vinnare och Jan Vapaavuori sensationell röstkung med över 28970 röster (då 97 procent är räknade i skrivande stund.) Av de andra borgmästarkandidaterna fick De grönas Anni Sinnemäki över 8600 röster och SDP:s Tuula Haatainen drygt 7200.

FSD:s Thomas Wallgren fick fortsatt förtroende i huvudstadens fullmäktige med 738 röster.
Johan Kvarnström

4 Responses to Från jubel till tveksamhet – ändå ”ett godkänt val”

 1. jacob S 11.4.2017 at 10:38 #

  Man har rätt att vämta sig en analys kommun för kommun hur det gick för FSD:s kandudater!

 2. Christer Bogren 11.4.2017 at 11:02 #

  Jo Jacke har rätt att vi bör göra riktiga analysaer i varje kommun.Kan meddela att i min hemkommun erhöll Socialdemokraterna 23,5 % av rösterna lika med 6 mandat som tidigare .Harmar att vi missade 7 mandatet med 8-9 röster.Nu måste partistyrelsen analysera o dra slutsatser över valet.

 3. Jacke S 12.4.2017 at 09:36 #

  Ni gjorde ända bra ifrån er med en fin kandidatuppställning men i Hiors – visserligen klarade FSDs kandidat Thomas Wallgren sig som fronderade mot gruppens mest idiotiska beskut att bygga i centralparken – trillade man i en grop. Just före valet lät gruppordföranden Osku sig utnämnas på tvuvelaktiga grunder till chef på Folkets Hus och distriktets orföande Pilvi avgick för att återgå till sitt arbete på UNI för att sedan ändå ställa upp i kommunalvalet och förlora många röster. Till ordfärande valdes en pensionerad professor Pentti en beläst man som man inte hörde mycket av i valrrörelsen…den nya grupporföranden som gjorde bra från sig i gruppen trillade ut….
  Eero Heinäluoma ville inte bli borgmästarkandudat och vill knappast ställa up som presidentkandidat heller fast han varit talman och är ett känt namn, borgmästarkandidaten Haatainen vill inte bli viceborgmästare som inte heller någon annan vill bli.det…en sån skön samling. Hoppas att Thomas Wallgren blir biträdande borgmästare, en human och okorrumperad människa, men som socialdemokrat är han väl också vankelmodig och tvekar
  …..ja en sådan grupp kan knappast klara sig bättre i val, i något val någonstans i
  ja ännuErkki Tuomioja som säkert gjprt ett fint val och stväjt de grönas framfart ville inte ställa upp då kan varit biträdande stadsdirektör för mer än 20 år sedan och knappast annars heller. Han sysslar med histrorieforskning på full tid nu. En fräscht uppdra då det ser ut som hans parti är på väg att ta sin plats i historien….ryck upp er alla och sätt igång.ta emot uppdrag och hugg i!

 4. Jacke S 12.4.2017 at 09:40 #

  Beklagar skrivfelen. Visserligen passar de in i det trista sammanhanget. Hoppas Thomas ställer upp som vice borgmästarkandidat och räddar partiets anseende. En human människa som är hederlig och fräsch i anken kund bli
  riktigt bra i det jobbet!

Kommentera