MENY
[pro_ad_display_adzone id=68868]

DEBATT: Total tystnad om Kinas urusla djurskydd

Kinas president Xi Jinping var nyligen på statsbesök i Finland. Mycket stor uppmärksamhet ägnades åt de två jättepandorna, som Finland för dyra pengar skall få hyra av Kina. Enligt president Niinistö diskuterades dock också människorättsfrågor, vilket är fint.

Total tystnad rådde däremot om Kinas djurskydd i övrigt, vilket hör till världens sämsta. Avsaknaden av djurskyddslag gör att det är ostraffbart att t.ex. flå djur levande. Upp till 20 miljoner hundar äts årligen upp av kineserna, efter att först blivit torterade på de mest fruktansvärda sätt. Exotiska djur såsom elefanter, noshörningar och tigrar hotas av utrotning p.g.a. Kinas enorma efterfrågan på deras kroppsdelar. Den ohyggliga björngallaindustrin frodas fortfarande i Kina, trots att det finns många örtbaserade eller syntetiska alternativ för björngalla. Ett obegripligt stort antal djur far illa i Kinas djurfabriker, djurparker och cirkusar.

Kina tar väl hand om sina jättepandor, eftersom dessa djur är viktiga politiska spelknappar inom den så kallade pandadiplomatin.  De flesta andra djur i Kina lever däremot i fasansfulla förhållanden, och är i desperat behov av global uppmärksamhet och inflytelserika förespråkare såsom president Niinistö.

 

Johanna Wasström

Sibbo

ÄMNESORD
[pro_ad_display_adzone id=139047]

SDP: Fragmenterat stödsystem ska ersättas av allmäntrygghet

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Matias Mäkynen och Antti Rinne hade lätt att le då partiets modell för allmäntrygghet fått grönt ljus och beröm av partifullmäktige.

En myriad av olika stöd för social trygghet i ett byråkratiskt system ska, om socialdemokraterna får bestämma, ersättas av en enkel och tydlig allmäntrygghet i trestegsmodell.

Lue lisää

Hiltunen: SDP står upp för folkhälsan

Kuva: Hildur Boldt
Mikael Hiltunen på SDP:s fullmäktigemöte.

I sin taltur på socialdemokraternas fullmäktigemöte i Helsingfors valde FSD:s ombud Mikael Hiltunen att uppmärksamma partiets arbete i alkoholfrågan. Ett arbete han beskriver som konsekvent, med grund i arbetarrörelsens rötter.

Lue lisää

”Då SDP är som djärvast är SDP som bäst” – partifullmäktige lyfter visionärt blicken mot framtidens Finland

Kuva: Lukas Lundin

För SDP betyder förnyelse verkligen förnyelse. För Sipiläs regering betyder förnyelse bara nedskärningar. Så summerade Antti Rinne skillnaden mellan SDP och regeringspartierna i sitt tal på partifullmäktige i Helsingfors.

Lue lisää

Paatero vill skriva ny framgångssaga

Kuva: Lukas Lundin
Sirpa Paatero talar på SDP:s fullmäktigemöte.

Finland behöver en ny framtidspolitik, baserad på socialdemokratiska värderingar. Det var kärnan i fullmäktigeordförande Sirpa Paateros öppningstal på SDP:s fullmäktigemöte i Helsingfors.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50540]

Åkers siktar på styrelseuppdrag

Rebecca Åkers från Korsholm kandiderar i Demarinuorets styrelseval.

Socialdemokratisk ungdom samlas till förbundsmöte i Åbo 8-10 juni. Bland annat ska en ny styrelse väljas, ett val som ur ett finlandssvenskt socialdemokratiskt perspektiv kommer bli extra intressant då Rebecca Åkers från Korsholm kandiderar. Under parollen “Tillsammans mot framtiden” vill hon lyfta fram allt från minoriteters rättigheter och svenskans ställning till samhällsklyftor och social utslagning.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139162]