MENY
tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Allt fler partiavdelningar stödjer Maarit Feldt-Ranta

Kuva: Johan Kvarnström

Arbetarföreningen i Joensuu, Skärgårdens socialdemokrater och Helsingfors svenska arbetarförening sällar sig till skaran av partiavdelningar som vill se Maarit Feldt-Ranta som SDP:s kandidat i presidentvalet.


Arbetarbladet har redan rapporterat om att FSD Österbotten, Finlands svenska socialdemokrater i östra Nyland och Finlands svenska Socialdemokraters Västra Krets vill se SDP:s vice ordförande Maarit Feldt-Ranta som partiets kandidat i presidentvalet.

Nu står det klart att allt fler avdelningar fattat motsvarande beslut. Joensuun tyväenyhdistys (Joensuus arbetarförening) motiverar sitt stöd till Feldt-Ranta med att hon har gedigen och mångsidig politisk erfarenhet, samt sakkunskap om internationellt samarbete.

Även Skärgårdens socialemokrater vill se henne som partiets kandidat och detsamma gäller Helsingfors svenska arbetarförening.

Arbetarföreningen diskuterade ärendet på sitt möte den 13 juni. Utifrån den diskussionen beslöt styrelsen föreslå Feldt-Ranta och ge följande synpunkter:

– Socialdemokraterna bör i presidentvalet understryka behovet av att trygga och förstärka den nuvarande grundlinjen i Finlands utrikes- och säkerhetspolitik, som det rått stort samförstånd om mellan president Niinistö och SDP. Det innebär framför allt  en fortsatt militär alliansfrihet, ett fördjupat bilateralt försvarssamarbete med Sverige, en aktiv stabilitetspolitik i Östersjöområdet, ett aktivt vidareutvecklande  av EU:s utrikes- och säkerhetspolitik, och en öppen dialog med alla viktiga parter, inklusive med Ryssland.

 

– Socialdemokraterna bör ställa upp en kandidat i valet som på ett trovärdigt sätt representerar den ovannämnda utrikes- och säkerhetspolitiska grundlinjen.

 

– Förutom befrämjandet av den nuvarande utrikespolitiska grundlinjen bör den socialdemokratiska kandidaten starkt betona behovet av ett aktivare internationellt engagemang för globalt ansvar och solidaritet, inklusive en förstärkt biståndspolitik och ett humant  grepp i flyktingpolitiken i enlighet med våra internationella förpliktelser, och i verkställandet av FN:s nya globalagenda till 2030.

 

– Den socialdemokratiska kandidaten bör också profilera sig som en stark värdeledare i den finländska samhällsdebatten, med bevarandet och förnyelsen av det nordiska välfärdssamhällets värderingar och samhällsansvar som ledstjärna.

 

Enligt arbetarföreningen fyller Maarit Feldt-Ranta mycket väl dessa krav som bör ställas på socialdemokraternas presidentkandidat. Hennes långa erfarenhet och starka engagemang i det nordiska samarbetet ses som en betydelsefull personlig tilläggsmerit.

 

ABL

Diskussion

Välkommen till nya Arbetarbladet!

Chefredaktörerna Mikko Salmi och Johan Kvarnström samarbetar gärna över språkgränsen.

ABL har genomgått en stor förändring i samarbete med tidningen Demokraatti.

Lue lisää

MNESORD

Donner: Känslor får inte plats i vårt samhällssystem

Rafael Donner skriver om känslor och efterlyser en empatisk politik som tar fasta på hur olika reformer och beslut påverkar hur människor känner sig, inte bara hur siffror ändrar.

Lue lisää

MNESORD

Diskussion

”Låt inte det nordiska samarbetet bli en kaffeklubb!”

Nya nätverk, möten med nya människor, möjligheter att påverka Nordenpolitiken så att den fokuserar på ungdomarnas vardag i Norden.

Det är några av de fördelar Kai Alajoki nämner då vi talar om hans engagemang i ungdomspolitiken på nordisk nivå.

Lue lisää

MNESORD

Diskussion

Finlands Pen slår larm: Rasistiska och xenofobiska uttalanden får allt oftare passera

– Vi kämpar mot hat mellan raser, samhällsklasser och folk. Och vi motarbetar alla försök att slå ner yttrandefriheten samt spridandet av medvetna lögner.

Så beskrivs Pen Internationals grundprinciper av Marianne Bargum som sedan 2011 är vice ordförande för Finlands Pen.

Lue lisää

MNESORD

Diskussion

Tre tidigare ordförande stödjer Maarit Feldt-Ranta – ”Ett fenomen föds”

I veckans nummer av tidningen Demokraatti som publiceras i dag, torsdag, finns en helsidesannons med omkring 100 av de namn som stödjer Feldt-Ranta. Tre av dessa har varit ordförande för SDP.

Lue lisää