Kontakt

”Regeringen är gisslan i Sannfinländarnas ordförandekamp”

25.04.2017

Viktor Kock. Foto: Johan Kvarnström

Den som väntade sig några stora visioner efter första dagen av regeringens halvtidsförhandlingar väntade förgäves. Däremot visade dagen att regeringen är gisslan i Sannfinländarnas ordförandekamp.

Sampo Terho väljer att gå ut med nyheten om att experimenten med en slopad skolsvenska går framåt och göra det till dagens nyhet. Samtidigt presenterar regeringen yrkesskolreformen, den verkar Sannfinländarna inte alls bry sig om utan var enligt uppgifter beredda att stoppa yrkesskolreformen ifall experimenten med skolsvenskan inte skulle gå framåt.

De sätter fokus på att 3,5 procent av eleverna i en årskull möjligen kommer att få välja huruvida de studerar svenska eller inte. Ifall experimentet genomförs kan man hoppas att barnens föräldrar inser vikten av svenskakunskaper.

Yrkesskolreformen och de konsekvenser den kan få diskuteras nästan inte alls. Begreppet reform verkar för regeringen liksom tidigare vara synonymt med nedskärningar.

Det finns bra element i reformen som att utbildningen skall anpassas till individen och att man kan få erkännande för kunnande som har skaffats tidigare. Att man kan söka till yrkesutbildning året runt är också en bra sak.

Det som oroar mest är att man tycks vilja frångå tanken på yrkesskolan som en plats där man får en bra grund till en yrkesbransch. Inlärning i arbetet kan vara bra men basen blir lätt smal. Beroende på arbetsgivaren kommer också kvalitén på inlärningen att variera. Nedskärningar som gjorts i yrkesutbildningen de senaste åren har gjort att närundervisningen redan är på en skrämmande låg nivå i yrkesskolorna. Även om man vill bevara möjligheten att gå vidare till yrkeshögskola från yrkesutbildningen blir det allt svårare för elever att ta det steget då närundervisningen minskar.

Viktor Kock

ordförande FSD

2 Responses to ”Regeringen är gisslan i Sannfinländarnas ordförandekamp”

  1. Ördög 11.5.2017 at 21:28 #

    Vad satan betyder ”pantfångar”? Jag har inget till övers för persuiterna, men en ”finlandssvensk” sosse som inte kan skriva svenska är inte ett dyft mer trovärdig.

    • Arbetarbladet 12.5.2017 at 14:34 #

      Ursäkta att finlandismen ”pantfångar” publicerades. Ordet är nu korrigerat till gisslan. Vänligen, chefredaktör Johan Kvarnström

Kommentera