Kontakt

Benoît Hamon nominerades av socialisterna i Frankrike

31.01.2017

Benoit Hamon blir socialisternas presidentkandidat. (wikimedia commons).

Socialistpartiet i Frankrike nominerade Benoît Hamon som presidentkandidat efter att sittande presidenten François Hollande beslutade att inte satsa på en andra mandatperiod i Elyséepalatset. Hamon har tidigare varit utbildningsminister och han besegrade klart den före detta premiärministern Manuel Valls i primärvalets andra omgång. Hamon och Valls representerade klart olika linjer i primärvalet.

Den segrande kandidaten har jämförts med Jeremy Corbyn som leder brittiska Labour och förloraren har uppfattats som något av Frankrikes Tony Blair. Hamon stöddes alltså av partiets vänsterfalang och Valls av högerfalangen. Till saken hör att Hamon avgick från kabinettet i augusti 2014 i protest mot den linje som Valls då företrädde om regeringschef.

Vad som kan ha minskat Valls chanser i primärvalet är att den tidigare ekonomiministern Emmanuel Macron redan tidigare meddelade att han ställer upp som oberoende kandidat med centristiska förtecken. Macron vägrade att ställa upp i socialistpartiets primärval, antagligen för att kunna föra sin kampanj ur oppositionsställning, trots att även han har suttit i regeringen under Hollandes tid som president.

På vilket sätt Valls hade kunnat skilja sig från Macron är oklart. I och med Hamons kandidatur kommer väljarna att få ett tydligt vänsterpolitiskt alternativ som inte upplever det som problematiskt att ställa upp som socialist och som det på gräsrotsnivå inte upplevs som problematiskt att stöda. Det enda, men tämligen stora, frågetecknet, är hur många av partiets anhängare som redan hade ställt upp bakom Macron.

På grund av Hollandes låga gallupsiffror såg valet länge ut som ett förlustval för socialisterna. Nu kommer de som stödde Hollande för fem år sedan att ha två alternativ. Av dem är det Hamon som har partiet bakom sig och som företräder en politik som påminner om Hollandes två första år som president. Macron står för den kursändring som Hollande gjorde år 2014 men håller sitt avstånd till Hollande som person och till partiet just för att inte bli drabbad av de låga opinionssiffror som har tyngt presidenten och hans parti.

Macron har haft medvind om man ser på opinionssiffror men det har påpekats att detta delvis berodde på att socialistpartiets kandidat inte hade lanserats. Han har haft längre tid på sig att profilera sig medan det har varit ytterst oklart vilken linje socialisterna kommer att företräda. Nu är den oklarheten borta och Hamon får möjligheten att lyfta partiets profil.

Ytterligare en osäkerhetsfaktor är François Bayrou som inte har meddelat om sina planer. Han har varit en centristisk kandidat i tre presidentval och kunde tävla om samma röster som Macron. Högern företräds i valet av François Fillon, en före detta premiärminister, och extremhögern av Marine Le Pen. Alla kandidater har sina problem och ingen lär komma ens i närheten av att ta hem spelet i den första omgången.

Hamon är 49 år gammal och på det sättet skiljer han sig från Jeremy Corbyn och Bernie Sanders, två äldre socialistiska gestalter som har lyckats med att skapa breda folkrörelser som appellerar till yngre människor, trots att de inte tills vidare har kommit till makten.

Hamon talar om behovet av en innovativ och modern politisk vänster och har löftet om basinkomst som en grundbult för sin kampanj. Basinkomst är något som Hamon tänker finansiera med en skatt på robotar.

Legaliseringen av cannabis är en annan fråga som Hamon har lyft fram. I sakfrågor uppfattas Hamon, som har varit europaparlamentariker, som betydligt mera EU-vänlig än Jeremy Corbyn i Storbritannien. De kommande månaderna visar hur högt Hamon lyckas lyfta socialistpartiets opinionssiffror inför presidentvalet. Han har redan besegrat Manuel Valls som många ansåg vara en tuff motståndare och nu gäller det för honom att hävda sig i konkurrensen mot åtminstone Fillon, Le Pen och Macron.

Topi Lappalainen

Inga kommentar ännu.

Kommentera