Kontakt

Arbetarbladet utkommer i efterlängtad specialutgåva

20.03.2017

ABL:s tidskrift är en utgåva för hela året. Foto: Johan Kvarnström

Tidskriften ABL riktar sig till framför allt till unga och kretsar innehållsmässigt kring Finlands 100 år av självständighet.

– Vi vill belysa historiska händelser och samhällsutveckling på ett enkelt och greppbart sätt. Det är viktigt att ge sammanhang och vi hoppas att vi lyckats med det, skriver projektledare Caroline Lång på första sidans hälsning.

Ända sedan Arbetarbladet blev helt digital 2010 har det funnits ett uttalat behov av att i varje fall någon gång utkomma även till pappers. Många saknade papperstidningen som brukade komma en dag i veckan i tabloidformat.

ABL:s chefredaktör Siv Åstrand, som i vår tackar för sig och går i pension, minns att besvikelsen var stor bland läsarna då papperstidningen lades ned av ekonomiska skäl.

– Man efterlyste snabbt att det i varje fall någon gång skulle utkomma någonting till pappers, men det saknades resurser.

Därför finner hon det glädjande att ett sådant projekt nu äntligen blivit av.

– Folk är glada över att vi äntligen fått det här till stånd. På det sättet är det en bra avslutning för mig, säger Siv Åstrand som i april, ungefär vid kommunalvalet, ger helt över ansvaret som chefredaktör till undertecknad.

En utgåva för hela året

Arbetarförlagets vd Marianne Laxén berättar att en printutgåva diskuterats flera gånger på FSD:s förbundskongress. Då har tanken varit att utkomma någon gång, exempelvis till första maj, som tabloidtidning enligt den tidigare modellen.

– I samband med projektet Finland 100 år väcktes tanken på en tidskrift som kan leva hela året och inte bara en kortare tid som en tabloidtidning skulle göra, säger Laxén.

Att projektet officiellt blev en del av projektet Finland 100 år gav även de extra resurser som tidigare saknats. ABL anlitade medarbetaren Caroline Lång som projektledare.

Och nu är projektets resultat redo, tryckt, utgivet och utdelat till alla svenskrpråkiga gymnasier och yrkesskolor i Finland.

– Med tidskriften når vi ut till en större skara människor och till dem som kanske inte annars skulle läsa ABL och vi hoppas förstås att de hittar ett mervärde i våra artiklar och börjar läsa nättidningen, säger Lång.

Innehållet anknyter starkt till Finlands självständighet. Här finns bland annat en intervju med forskaren och historikern Matias Kaihovirta om den finlandssvenska arbetarrörelsen och en intervju med författaren Anna Lindholm som skrivit om kvinnor i inbördeskriget 1918.

Tidskriften inte bara riktar sig till unga utan har även inkluderat dem i skrivandet. Tanken har varit att skapa innehåll som är intressant för både nya och gamla läsare av ABL.

– För att få ihop dessa kriterier har vi försökt ha ett enkelt och förklarande språk. Innehållet kretsar till en början om Finlands självständiga historia och olika vändpunkter och senare varvas det av intressanta personintervjuer med bland andra Thomas Wallgren och Christoffer Strandberg. Vi har också gett unga kolumnister utrymme att skriva om olika samhällsfrågor. Till exempel berör de jämställdhet, feminism och internationell politik, säger Caroline Lång.

ABL är i hög grad aktuell med sitt innehåll och bjuder på flera intressanta historier och samhällsskildringar.

– Med en modern och färgglad layout, gjord av grafikern Nathalie Aurén, har vi försökt skapa en tidskrift som lockar till läsning. Layouten anknyter inte till gamla pappers-ABL utan den är mer modern för att locka yngre läsare.

Vill du ha ett exemplar?

Tidskriften har redan distribuerats till alla yrkesskolor och gymnasier i Svenskfinland.

Utöver det har varje FSD-förening haft möjligheten att få exemplar av tidskriften som de kan dela ut under kommunalvalskampanjen. Så i första hand kan man ta kontakt med sin lokala förening om de har tidskrifter men det går också att hämta tidskrifter från FSD:s kansli i Helsingfors och Vasa.

Den som behöver ett större antal exemplar får däremot betala 50 cent styck plus postkostnader. Kontakta då arbetarbladet@gmail.com.

Tidskriften kan inte köpas i lösnummer eftersom den är ett Finland 100 år-projekt.

Johan Kvarnström

2 Responses to Arbetarbladet utkommer i efterlängtad specialutgåva

 1. "että näin" 20.3.2017 at 15:02 #

  Olette kirjoituksesta päätellen tehneet mielenkiintoisen julkaisun. Koska itse olen kiinnostunut työväenliikkeen historiasta, niin hämmästyttää, miksi julkaisu on suunnattu vain ruotsinkieliselle nuorisolle ja kouluille. Kun kerran on nähty vaivaa, niin miksi ette toimi yhdessä suomenkielisten demarien kanssa niin, että julkaisisitte yhteisen lehden. Samat kirjoitukset voisivat olla sekä ruotsiksi että suomeksi.

  Olisin erittäin kiinnostunut tietämään, miksi työväenliike on jakautunut näin vahvasti kahden eri kansalliskielen leireihin vielä, vaikka Suomi on ollut itsenäisenä jo 100 vuotta. Kaikki suomenkieliset työväestön äänestäjät tuskin tietävät mitään demarien ruotsinkielisestä toiminnasta.

  Historiamme on yhteinen ja nykyisten poliittisten kysymysten pitäisi olla yhtä tärkeitä kummankin kansalliskielen edustajille.

  Toivon ja odotan, että saan tutustua tuohon julkaisuun myös täällä Arbetarbladetin sivuilla!

 2. Sven Erik Nylund 20.3.2017 at 16:31 #

  On titta että puolue edellen on jaettu kielorymien mukaan. Osittain se joutuu siitä että ihmiset haluavat keskustella omalla äidinkielellä. Kaikki eiväg osaa toisen kielen niin hyvin että pystyisivät seuraamaan toisella kotimaisella. Ruotsinkieliset muodostavat oman piirijärjestön puolueessa.

Kommentera