Venäjä kommentoi Naton sotaharjoituksia Suomessa: ”Tällainen toiminta lisää mahdollisen sotilaallisen yhteenoton riskiä”

Taustalla ruotsalainen Göteborg-luokan korvetti HMS Gävle syksyn Freezing Winds 23 -pääsotaharjoituksessa Hangon edustalla 23. marraskuuta 2023.

Sotilasliitto Naton sotaharjoitukset Suomessa lisäävät mahdollisten sotilaallisten välikohtausten riskiä, sanoo Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija Zaharova valtiollisen Ria Novosti -uutistoimiston haastattelussa.

-  Liittouma jatkaa sotilastoimia maassa, joka oli ennen puolueeton… tällainen toiminta lisää mahdollisen sotilaallisen yhteenoton riskiä, Zaharova sanoi.

Zaharova sanoi uskovansa, että kuluvalla viikolla alkavat sotaharjoitukset ovat osa hybridisotaa Venäjää vastaan. Zaharovan mukaan Venäjä seuraa tarkasti “kollektiivisen lännen aggressiivisia toimia”.

-  Epäilemättä kaikkiin tarpeellisiin poliittisiin ja sotilasteknisiin toimiin maamme puolustuskyvyn uhkien pysäyttämiseksi tullaan ryhtymään, Zaharova jatkoi.

Naton sotaharjoitukset Suomessa alkavat perjantaina.

Zaharovan kommenteista kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat.

Labourin Sadiq Khan kolmannelle kaudelle Lontoon pormestariksi

Lontoon pormestari Sadiq Khan varmisti sunnuntaina jatkokauden Lontoon pormestarina, brittimedia kertoi. Hänestä tuli samalla ensimmäinen Lontoon pormestari, joka valittiin kolmannelle kaudelle. Lontoossa on ollut pormestari vuodesta 2000.

Työväenpuoluetta edustava Khan, 53, voitti päävastustajansa, konservatiivien Susan Hallin runsaalla kymmenellä prosenttiyksiköllä. Khanin tulos oli muutaman prosenttiyksikön parempi kuin edellisissä pormestarinvaaleissa.

Muuallakin Englannissa konservatiivien vaalitulos on ollut kehno. Puolue on menettänyt yhteensä lähes 500 edustajaa ja 12 valtuuston johtajuuden sekä yhden parlamenttipaikan täytevaaleissa.

AVAINSANAT

Eeva Lennonin analyysi: Työväenpuolue juhli Britannian kunnallisvaaleissa – ja tätä kaikkea tuloksesta voi päätellä

Työväenpuolueen johtaja Keir Starmer juhli puoluetoverinsa, East Midlandin pormestariehdokkaan Claire Wardin vaalivoittoa.

Britannian kunnallisvaalit olivat työväenpuolueen juhlaa – mutta eivät niin murskavoitto oppositiojohtaja Keir Starmerille kuin mitä konservatiivit olivat pelänneet. Liberaalidemokraatit nousivat yllättäen samoille apajille.

Torstaina pidetyissä osavaaleissa jaettavana oli 2600 valtuustopaikkaa 107:n kunnan alueella. Nyt kun ääntenlaskenta oli lauantaina lähes kokonaan valmistunut, maata hallitsevan konservatiivipuolueen tappion suuruus alkaa paljastua.

Konservatiivit menettivät miltei puolet niistä paikoista, joita ne
puolustivat, saaden enää viitisen sataa valtuutettua työväenpuolueen runsasta tuhatta vastaan. Prosentuaalisesti konservatiivit saivat äänistä noin 25 ja työväenpuolue 34 prosenttia.

Vaalialueilla konservatiiveilla on enemmistö enää kuudessa kunnanvaltuustossa, työväenpuolueen saatua valta-aseman 49 valtuustossa.

Paikallistasolla vahva liberaalidemokraattinen puolue sai 12 valtuustoa itselleen, enemmän valtuutettuja kuin konservatiivit, ja heidän nousunsa tasoitti huomattavasti työväenpuolueen menestystä.

Myös vihreät ja erilaiset paikallisryhmät pärjäsivät hyvin.

VAIKKA konservatiivit pärjäsivät näissä kunnallisvaaleissa huonommin
kuin koskaan, tappio ei ollut kaikkialla niin kamala, kuin mihin puolue oli pessimistisimmissä arvioissaan varautunut.

Puolue sai pidetyksi kiinni muun muassa itselleen tärkeästä Tees Valleyn pormestarin paikasta, jonka se pelkäsi menettävänsä.

Pienet torjuntavoitot tarkoittavat, että kapinaa pääministeri Rishi Sunakia vastaan ei konservatiivipuolueessa tule ennen seuraavia vaaleja. Parlamenttivaalit on järjestettävä viimeistään ensi tammikuussa, mutta todennäköisemmin ne ajoitetaan syksyyn.

Konservatiivit ennakoivat, että tuolloin maan talous on jo paremmassa kunnossa, mikä voisi vielä vaikuttaa heidän hyväkseen.

Tappio ei ollut kaikkialla niin kamala, kuin mihin konservatiivipuolue oli pessimistisimmissä arvioissaan varautunut.

Kunnallisvaalien tulos ei ole täysin vertailtavissa parlamenttivaaleihin, koska ehdokkaina on paljon isoista puolueista riippumattomia paikallisia valitsijayhdistyksiä. Äänestysaktiivisuuskin on paikallisesti laimeampaa.

Työväenpuolueen odotetaan silti olevan matkalla parlamenttivaalien voittoon ja pääministerivastuuseen.

KUNNALLISVAALIT paljastivat, että työväenpuolue on oppinut haalimaan ääniä niissä ratkaisevissa vaalipiireissä, joiden voittaminen on valtiollisissa vaaleissa tärkeää.

Työväenpuolue näyttää saaneen takaisin sen Keski-Englannin teollisuusvyöhykkeiden äänestäjäkunnan, joka meni vuoden 2019 vaaleissa konservatiivien taakse näiden lupaaman EU-eron takia. Brexit on ollut taloudellisesti, poliittisesti ja ulkopoliittisesti briteille tuhoisa, ja äänestäjien enemmistö uskoo jo, että päätös oli virhe.

Sen sijaan pieniä yllätystappioita työväenpuolueelle tuli maahanmuuttajavoittoisissa, muslimienemmistöisissä kunnissa. Työväenpuolue ei ole lähtenyt tukemaan Gazaa ja palestiinalaisia niin aggressiivisesti kuin nämä äänestäjät olisivat halunneet.

KONSERVATIIVIT näyttävät arvaavan, että heidän 14 vuoden valtakautensa maan johdossa voi olla päättymässä.

Puolue ei ole enää se perinteinen keskustaoikeistolainen ryhmä kuin vielä vuosituhannen alussa, vaan se on kokenut 2010-luvun lopulla samanlaisen populistisen muodonmuutoksen kuin Yhdysvaltojen republikaanitkin. Eivätkä sen viime vuosien näytöt valtion johdossa ole kovin mairittelevia.

Puolueen entinen puheenjohtaja ja pääministeri Boris Johnson oli EU-eron pääarkkitehti. Hänen yhtä populistinen seuraajansa Lizz Truss aiheutti syksyllä 2022 markkinoilla hurjan paniikin lupaamalla veronalennuksia, jotka rahoitettaisiin valtion lainalla.

Sekasorto ja rahamarkkinakriisi kaatoivat Trussin vain 49:n pääministeripäivän jälkeen.

Tilalle tullut intialaistaustainen, järkeväksi tiedetty Rishi Sunak rauhoitti markkinat ja sai vähitellen konservatiivien kannatussyöksyn tasaantumaan.

Mutta puoluettaan hän ei ole saanut luopumaan populismista. Puolue on painostanut Sunakin antamaan toisella tavalla rahoitettuja uusia veronalennuksia eli vähentämään sosiaaliturvamaksuja jo kahdessa budjetissa.

VEROJEN alennukset eivät silti ole vakuuttaneet äänestäjiä toivotulla tavalla. Britannian julkiset palvelut ovat konservatiivien jo vuosia ajamien sopeutusten jäljiltä rempallaan ja terveydenhuolto yhä koronapandemian jälkeisessä vakavassa kriisissä.

Katurikollisuuskin piinaa Lontoota ja suurkaupunkeja aiempaa enemmän.

Lizz Trussin ja Boris Johnsonin sähläyksistä muistuttaminen on työväenpuolueelle vielä pitkään hyvä vaalivaltti.

Britannian suosittu vaalikommentoija, Strathclyden yliopiston politiikan professori John Curtice arveli jo yleisradioyhtiö BBC:lle, ettei konservatiiveilla ehkä ole enää aikaa muuttaa “kertomustaan” niin, että puolue pääsisi uudelleen äänestäjien suosioon ennen parlamenttivaaleja.

Työväenpuolueen tarvitsee vain mainita Lizz Truss, kun äänestäjä alkaa vapista kauhusta. Moni muistaa ne syksyn 2022 markkinapaniikin hetket, jolloin palkansaaja joutui pelkäämään eläkerahastonsa puolesta, ja epäonniset asuntovelalliset saivat hetkeksi satojen puntien lisälaskun, kun lainakorkoja piti nostaa markkinoiden rauhoittamiseksi.

Oikeasti Trussin aiheuttamat talousvahingot on jo korjattu. Silti Lizz Trussin ja Boris Johnsonin sähläyksistä muistuttaminen on työväenpuolueelle vielä pitkään hyvä vaalivaltti.

Konservatiivien päätavoite on nyt yrittää supistaa työväenpuolueen voittoa niin paljon kuin mahdollista. Muuhun konservatiivit tuskin enää ennen syksyä kykenevät, Curtice arvioi.

Tappava massataktiikka: Venäjä menettää Ukrainassa lähes 900 sotilasta päivässä

Venäjä menetti viime kuussa keskimäärin 899 sotilasta joka päivä kaatuneina tai haavoittuneina Ukrainan sodassa, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan viestipalvelu X:ssä lauantaina.

Menetyksien määrä on näin ministeriön mukaan pysynyt alkuvuoden tasolla.

Puolustusministeriö kuitenkin arveli, että tappiot tulevat kasvamaan tulevien kahden kuukauden aikana, koska taistelujen Ukrainan itärintamalla odotetaan kiihtyvän.

Puolustusministeriön mukaan Venäjä on menettänyt runsas kaksi vuotta sitten alkaneen sodan aikana yli 465  000 sotilasta.

Venäjä tulee kuitenkin jatkossakin suosimaan sodankäynnissään massaan perustuvaa tapaa laadun sijasta, millä puolustusministeriö arvelee olevan pitkällisiä vaikutuksia Venäjän asevoimiin.

AVAINSANAT

Jutta Urpilainen kannattaa EU:n puolustuskomissaarin tehtävää – turvallisuus EU:n kärkihankkeita myös ensi kaudella

Suomen EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.) uskoo puolustuksen olevan Euroopan unionin tärkeimpiä tehtäviä myös tulevalla kaudella. Hän sanoi Ylen Ykkösaamussa EU-maiden jakavan näkemyksen, että EU:n pitää vahvistaa omaa puolustustaan ja varautumista erilaisiin kriiseihin.

Urpilainen piti hyvänä presidentti Sauli Niinistön tehtävää, jossa hän tekee raportin Euroopan kriisivarautumisesta.

– EU:n on kyettävä vahvistamaan omia kyvykkyyksiään niin jäsenvaltioiden kuin koko unionin tasolla. Tämä tarkoittaa myös eurooppalaisen puolustusteollisuuden kehittämistä. Pidän esitystä puolustuskomissaarin tehtävän perustamisesta on hyvänä.

URPILAINEN näkee Suomen tilanteen haastavaksi Venäjän aggression lisääntyessä. Myös itärajan tilanne huolestuttaa.

Urpilainen arvioi, että EU:ssa on hyvin laaja tuki Suomen turvallisuuden takaamiseksi. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili Suomessa ja itärajalla viime kuussa. Hän lupasi vierailullaan EU:n tukevan Suomea puolustuksessa.

– Von der Leyenin lupaus tarkoittaa sitä, että Suomi ei ole yksin. Kyse on etenkin poliittisesta tuesta. Sen lisäksi EU on antanut meille Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin kautta konkreettista henkilöstötukea ja teknistä apua, Urpilainen sanoi Ykkösaamussa.

Suomi on oikeusvaltio ja noudatamme niitä kansainvälisiä sopimuksia, joiden puolesta maailmalla puhumme.

Itärajan jännittyneestä tilanteesta huolimatta Urpilainen ei kannata sellaisten rajoihin liittyvien lakien säätämistä, jotka olisivat kansainvälisten sopimusten ja ihmisoikeuksien vastaisia.

– Suomi on oikeusvaltio ja noudatamme niitä kansainvälisiä sopimuksia, joiden puolesta maailmalla puhumme. Ihmisoikeussopimukset velvoittavat meitä huomioimaan tämän lakeja säädettäessä.

Urpilainen pitää tärkeänä myös Itä-Suomen taloudellista tukemista.

– Tämä on välttämätöntä, koska etenkin Itä-Suomi on kärsinyt Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamista taloudellisista vaikutuksista.

KESÄN EU-vaaleihin liittyvissä kyselyissä on ennakoitu menestystä niin sanotulle laitaoikeistolle. Jo nyt monessa Euroopan maassa on laitaoikeiston kannatus vahvassa kasvussa.

Jutta Urpilainen näkee tässä kehityksessä riskejä. Hän sanoo laitaoikeiston monien näkemysten eroavan merkittävästi EU:n tämän kauden peruslinjasta. Hän pelkää laitaoikeiston vaalimenestyksen vaarantavan EU:ta kehittävän ja eteenpäin vievän suunnan.

Laitaoikeisto nousu voisi Urpilaisen mukaan muuttaa merkittävästi muun muassa EU:n ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa. Hän arvioi tässä tilanteessa ympäristötoimien kunnianhimon tason laskevan ja tavoitteiden aikataulun hidastuvan. Esimerkiksi EU:n tavoite hiilineutraalisuudesta vuoteen 2050 mennessä voisi siirtyä myöhemmäksi.

– Takapakkia voisi tulla myös maahanmuutossa, naisten oikeuksissa, tasa-arvokysymyksissä ja työntekijöiden oikeuksissa. Nämä ovat perinteisesti olleet laitaoikeistolle niitä vähemmän tärkeitä asioita.

KIINAN johtaja Xi Jinping vierailee ensi viikolla Euroopassa.

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava Urpilainen näkee Kiinalla olevan kaksi vastakkaista roolia Euroopassa. Se on EU:lle taloudellinen kilpailija, joka ajaa poliitikallaan Euroopan arvoista eroavaa yhteiskuntajärjestelmää. Samalla EU:lla ja Kiinalla on paljon yhteisiä intressejä ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä alkaen.

Takapakkia voisi tulla maahanmuutossa, naisten oikeuksissa, tasa-arvossa ja työntekijöiden oikeuksissa. Nämä ovat laitaoikeistolle niitä vähemmän tärkeitä asioita.

Urpiainen korostaa rakentavan vuoropuhelun ylläpitämistä Kiinan kanssa, vaikka samalla pohditaan kauppaan ja kiinalaisiin investointeihin liittyviä riskitekijöitä ja niiden hallintaa.

Kiina on ollut myös Afrikassa pitkäjänteinen toimija, joka on sielläkin samalla pyrkinyt edistämään omia poliittisia pyrkimyksiään.

Afrikassakin on kasvavaa kritiikkiä Kiinan toiminaa kohtaan. Kiinan Afrikkaan liittyvät hankkeet rahoitetaan pääosin kiinalaisella lainarahalla. Osassa Afrikan maita jopa 50 prosenttia budjetista menee lainanhoitokustannuksiin.

Afrikan maiden kumppanuuksista vastaava Urpilainen kertoi EU:n muuttaneen tällä kaudella kansainvälisiin kumppanuuksiin liittyvää kehityspolitiikkansa paradigmaa. Tavoitteena on rakentaa EU:n ja Afrikan maiden välillä tasavertaisia kumppanuuksia, jotka hyödyttävät kumpaakin osapuolta.

EU:n suunnitelmana on aloittaa Afrikassa yksityisiä ja julkisia investointeja 150 miljardin euron arvosta vuoteen 2027 mennessä.

AVAINSANAT

Gazan tulitauosta neuvotellaan taas – Blinken: Gazan kansan ja aselevon esteenä on vai Hamas

WHO varoittaa, että Israelin mahdollinen maahyökkäys Rafahiin voisi johtaa verilöylyyn.

Äärijärjestö Hamasin delegaation on määrä saapua lauantaina Egyptin pääkaupunkiin Kairoon jatkamaan kuukausikaupalla paikallaan junnanneita Gazan aseleponeuvotteluja. Hamasin on määrä ottaa kantaa ehdotukseen, joka toteutuessaan muun muassa lopettaisi taistelut 40 päiväksi ja johtaisi jopa tuhansien palestiinalaisvankien vapauttamiseen vastineeksi Hamasin ja muiden äärijärjestöjen sieppaamien panttivankien vapauttamisesta.

-  Ainut asia, joka enää on Gazan kansan ja aselevon esteenä on Hamas, painotti Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken perjantaina.

Hamas kertoi omassa tiedotteessaan tarkastelleensa tuoreinta ehdotusta “positiivisessa hengessä”.

-  Ja lähdemme Kairoon samassa hengessä, jotta voisimme päästä sopimukseen, tiedotteessa vakuutettiin.

Täysimittainen sotilasoperaatio Rafahissa voisi johtaa verilöylyyn ja heikentää jo entisestään vaurioitunutta terveydenhuoltojärjestelmää

USA ei tue hyökkäystä Rafahiin.

Aseleponeuvottelujen suurimpia pullonkauloja ovat olleet Hamasin vaatimus pysyvästä aselevosta sekä Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toistuvat vakuutukset siitä, että Israel tekee lopulta maahyökkäyksen Rafahiin, saatiinpa aselepo aikaan tai ei.

Blinken toisti jälleen, että Yhdysvallat ei tue suunnitelmaa hyökkäyksestä Rafahiin, minne toista miljoonaa palestiinalaista on paennut taisteluja. Hänen mukaansa isku Rafahin kaupunkiin aiheuttaisi tuhoja, jotka eivät ole hyväksyttävissä.

Arizonassa puhuneen Blinkenin mukaan Israel ei ole esittänyt Yhdysvalloille suunnitelmaa, jolla Gazan siviilejä pystyttäisiin suojelemaan. Blinkenin mukaan tämä tarkoittaa sitä, ettei Yhdysvallat voi tukea hyökkäystä.

MYÖS YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO varoitti jälleen kerran hyökkäyksestä Rafahiin viestipalvelu X:ssä.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi, että hyökkäys Rafahiin heikentäisi entisestään jo muutenkin pahasti tuhoutunutta terveydenhuoltojärjestelmää.

-  WHO on syvästi huolissaan siitä, että täysimittainen sotilasoperaatio Rafahissa voisi johtaa verilöylyyn ja heikentää jo entisestään vaurioitunutta terveydenhuoltojärjestelmää, hän kirjoitti.

AVAINSANAT