Kontakt

Varför Trump attackerar Sverige nu

23.02.2017

Robert Björkenwall.

Det kan vara värt att fundera lite om varför Donald Trump fortsätter att attackera Sverige. Det är tyvärr ingen tillfällighet alls. Men först ett faktiskt påpekande värt att hålla i minnet. Hade USA tagit emot proportionellt lika många flyktingar från Syrien m fl som Sverige gjorde under hösten 2015 så hade det i USA handlat om ca 5 miljoner. Och flyktingarna nu från Syrien, Irak etc är ju i mycket baksidan på myntet efter Irak-invasionen som i sin tur blivit myllan för skapadet av  IS (= wahabistiska sunnis) och vars efterbörd USA aldrig tagit fullt ansvar för. Och sina ekonomiskt och på andra sätt djupa relationer med wahabismens hårdföra gren av islam i Saudiarabien har USA aldrig på allvar hanterat utan fortsatt bygga djupa relationer med.

Så också nu. Saudi fanns ju inte med bland de där sju länderna som Trump ville ha totalt inreseförbud för men som federala domare sa inte var förenligt med konstitutionen. Beätnk också att det var saudis med wahabistisk bakgrund som i nära nog samtliga fall låg bakom 9/11-terrorn 2001 i New York. Och det Trump-direktivet är nu på väg att göra om och modifieras för att kunna bli godkänt.

USA har ett mycket uselt record vad gäller militära aktioner i världen. De vet nära nog aldrig vad de ska göra i steg två när de väl gått in med sina trupper. Och nu lever världen i övrigt med konsekvenserna av det medan de själva gör allt för att slippa allt ansvar för vad de ställt till med. Och med Trump nu är de än sämre skickade än någonsin för att göra just någonting alls rätt men desto mera fel – och det är synnerligen farligt för världen. Tyvärr. Tänk om den sansade Obama ändå fått sitta kvar fyra år till – eller om demokraterna haft en bättre och 2016 år mycket starka antietablissemangsklimat kandidat än Hillary Clinton som blev ett för lätt offer för Trumps vulgära kampanjande.

Eller om USA haft ett valsystem där flest röster också vinner, inte det där dysfunktionella elektorsvalssystemet för presidentval i USA.

Sedan till huvudfrågan om varför just Sverige attackeras nu av Trump och Fox News samt extreme chefsrådgivaren Steve Bannon (drivande bakom högersajten Breitbart). Det är genomtänkt. Länder som Sverige och Tyskland som klarar sig bra ekonomiskt, är välfärdsstater och samtidigt toleranta och humanitära flyktingmottagande länder som försöker ta sitt ansvar för flyktingströmmarna i världen och i stora hela också gör det bra. Sverige har ju senast fått beröm för det i en OECD-rapport (= de västliga ländernas ekon. samarbetsorgan).

Men för Trump är länder som Sverige ett hot  mot hela hans agenda och det han vill göra. Därför måste Trump – också med “fake news” (alternativa fakta, inte sanna) – ta i för att framställa dem som misslyckade länder. De kan i hans och hans väljares värld inte få framstå som lyckade för då får han svårare att genomföra sin politiska linje fullt ut.

Så sannolikt kommer det mera – fram över. Mera oklart exakt hur med tanke på Trumps oberäknelighet, låga impulskontroll, twitterglädje och att han bara sporadiskt lyssnar på sakkunskap och själv läser på så förblir han för överskådlig tid mycket farligare än många vill förstå.

I bästa fall orkar han själv inte – om man möter för mycket mothugg – sitta kvar mer än kanske halva sin mandatperiod, alltså fram till kongressvalet hösten 2018. Men än så länge har han stöd av republikanska partiet. Men t o m den för världen mindre goda presidenten George W. Bush med den förödande Irak-invasionen framstår vid jämförelse med Trump som en relativt förnuftig man. Så illa är det nu. Och än värre kan det bli – ty vi har långt ifrån sett allt ännu av vad som kan komma från Trump och hans administration i överblickbar närtid.

Robert Björkenwall

4 Responses to Varför Trump attackerar Sverige nu

 1. Joachim Kasten 23.2.2017 at 14:18 #

  Rinkeby och annat till trots är alla svenska eller tyska metropolområden avsevärt tryggare än tillvaron i USA. Bara frånvaron och/eller ointresset av en ”gun control” skördar enligt en CNN statistik genomsnittligt över 90 männikoliv om dagen. Och att åtgärda det problemet står knappast på Trumps och Bannans ”to-do-list”. Tvärtom regelverket ska liberaliseras ytterliggare.

 2. Robert Björkenwall 25.2.2017 at 00:54 #

  Ense Kasten. Enbart i Orlando i Florida mördas fler årligen än i hela Sverige.

 3. Robert Björkenwall 25.2.2017 at 21:38 #

  Kolla för övrigt Washington Post och vad de säger om att Sverige ingalunda gömmer några problem om migranter och överdrivna påståenden om deras kriminalitet. Här the real story i Wash. Post……https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2017/02/24/no-sweden-isnt-hiding-an-immigrant-crime-problem-this-is-the-real-story/?utm_term=.3272ccaf7e34

 4. Stig Dahlström 7.3.2017 at 11:50 #

  Sverige är nog mycket oroligt för närvarande. Mina unga barnbarn, som bor i Göteborg, går inte ut när det blivit mörkt. Här talas om USA, som något slags udda samhälle. Landet är väl det, men man skall inte glömma att det i landet finns en mångfald av olika kulturer i motsats till Europa. Dessutom har man enorma inkomstklyftor, som bidrar till uppkomsten av sociala problem.
  Men Europa kan inte lösa arabernas problem med att ge dem rätt att bosätta sig här. Om också det kan anses vara motiverat att ge asyl åt tusentals flyktingar, löser man inte frågan om assimilering i samhället. Det måste finnas en plan som de Europeiska länderna följer, vilket tyvärr inte är fallet för närvarande.

Kommentera