MENY

Ursula Korpijärvi: En wannabe-finlandssvensk

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Jag märkte exempelvis att det inte är så vanligt att äga en segelbåt, skriver Ursula Korpijärvi i en kolumn om att utforska det finlandssvenska. 

Jag är inte finlandssvensk. Åtminstone inte om man definierar finlandssvensk som en finländsk medborgare som har svenska som modersmål. Mitt hem är nämligen enspråkigt finskt och från dagis till gymnasiet fick jag all undervisning på finska. Jag har alltid varit något av en språkmänniska, men kommer inte exakt ihåg när jag blev intresserad av det svenska språket, antagligen skedde det någon gång under lågstadietiden. Det krävdes hårt jobb och mycket motivation att lära sig en god svenska, men jag lyckades och efter gymnasiet hittade jag mig plötsligt på handelshögskolan vid Åbo Akademi.

Finskspråkiga lär ofta ha stereotypier om finlandssvenskar och jag kan inte förneka att jag också hade vissa stereotypier före jag började studera på svenska. Dock var dessa stereotypier inte negativa, utan jag tänkte mer som att finlandssvenskar brukar vara glada, segla och sjunga snapsvisor. Förutom att plugga ekonomins grunder under mina första år på Åbo Akademi lärde jag mig också vilka av mina antaganden om finlandssvenskar som stämde respektive vilka som inte gjorde det.

Jag märkte exempelvis att det inte är så vanligt att äga en segelbåt och att snapsvisor för det mesta sjungs på sitzar. Alla finlandssvenskar har inte heller studerat på Hanken (fast det också finns många som gjort det). Inte heller känner precis alla varandra, men visst är finlandssvenska kretsar – helt naturligt – mindre så att säga. Helsingforsbo som jag är så trodde jag länge att nästan alla finlandssvenskar skulle vara helt tvåspråkiga och det var intressant att märka att exempelvis på många håll i Österbotten är fallet inte så.

Före jag började ”försvenska” mig brukade jag även tänka att finlandssvenskar skulle vara lyckligare än den finskspråkiga befolkningen. Men jag måste konstatera att jag inte har märkt att detta skulle stämma helt och hållet. Man har tvärtom på sistone sett flera inlägg i samhällsdebatten där människor är oroliga över svenskans ställning. Exempelvis debatten om Vasa Centralsjukhus engagerar och oroar. På något sätt påminner stämningen i diskussionen mig om det vemod som råder i många av Kjell Westös böcker eller i Lars Sunds Natten är ännu ung.

Själv tycker jag att läget inte är lika hopplöst. Jo, det kunde vara bättre och jag påstår inte att oron är helt obefogad. Men ändå måste man komma ihåg att svenskans ställning är tryggad i grundlagen och att Svenskfinland har sina starka försvarare. Och ifall man hela tiden förväntar sig det värsta, så kan det lätt hända att saker och ting börjar likna en självförverkligande profetia. Dock tycker jag att det är viktigt att diskutera hur Svenskfinland kan utvecklas och hur det kommer att se ut i framtiden.

Jag är kanske inte finlandssvensk, men däremot brukar jag kalla mig ”wannabe-finlandssvensk”. Med detta menar jag inte att jag skulle vara oäkta utan mer att jag wanna be en del av Svenskfinland. Jag tycker att den svenskspråkiga kulturen och Svenskfinland absolut är någonting som man ska värna om och det vill jag jobba för!

 

Ursula Korpijärvi

Styrelsemedlem i Finlands svenska unga socialdemokrater (FSUD)

ÄMNESORD

Opinion: Åkesson och statistiken

Kuva: Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.
Plenisalen i Sveriges riksdag i samband med en tidigare partiledardebatt (Arkivbild).

Hur Jimmie Åkesson, högerpopulistiska Sverigedemokraternas partiledare, i svenska riksdagens partiledardebatt onsdagen den 15 januari pratar om 120 000 beviljade uppehållstillstånd i Sverige år 2019 – är det verkligen så?

Lue lisää

Australiens djurliv hårt drabbat redan innan bränderna

Kuva: Foto: Pixabay
Koalan är en av de djurarter som endast finns i Australien.

Australien är ett av de länder i världen som har högst biologisk mångfald. Men redan innan de förödande bränderna var landet också ett av de länder som drabbats hårdast av att arter gått förlorade.

Lue lisää

ÄMNESORD

Australien: Bränderna hotar utrota djurarter

Kuva: Foto: Pixabay
De förödande bränderna i Australien hotar utrota flera djurarter.

Ljuden från kakaduor och lorier har förbytts mot en kuslig tystnad i stora eldhärjade områden i sydöstra Australien. De omfattande bränderna innebär ett utrotningshot för flera lokala djurarter, medan många fler blivit mer sårbara då deras habitat gått förlorade.

Lue lisää

ÄMNESORD

Recension: Tung och färgsprakande gråsosseprog för hela slanten

Kuva: Foto: Lukas Lundin
Svenska Opeth har inför sin pågående turné satsat på en ambitiös och färgsprakande ljusshow.

Efter 30 år i branschen är Opeth i många avseenden ett helt annat band – i andra precis det som de alltid ha varit. Det ger dem möjligheten att leverera, också en kväll då varken de eller förutsättningarna är som bäst.  

Lue lisää

Storbjörk: Regeringens vårdsatsning är bra för Österbotten

Jacob Storbjörk är vice ordförande för Finlands svenska socialdemokrater (FSD).

Idag presenterade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru hur arbetet med social- och hälsovårdsreformen framskrider. Regeringen har redan kommit en bra bit på vägen och reformarbetet framskrider enligt plan. Social- och hälsovårdsministeriet meddelar att det år 2020 fördelas 70 miljoner euro till regionerna från programmet Framtidens social- och hälsocentral.

Lue lisää