Ung i facket och politiken – visst kan vi påverka

Kuva: Kari Hulkko

I en tid då det sägs att ungdomen inte är politiskt intresserad anser jag att man nog kan påverka genom politiken. Det säger Rickard Ström från Västanfjärd. Med sina 25 år på nacken har han redan fått några viktiga fackligt-politiska förtroendeuppdrag. Alltid har det gett mig någonting, menar han.

Rickard Ström bor i Västanfjärd som tidigare var en självständig kommun. Numera tillhör Västanfjärd Kimitoöns kommun. Han jobbar vid Västanfjärds mekaniska verkstad där han gör lite av varje.

– Jag gör bland annat tunnplåtsarbeten och tunnplåtstak enligt kundernas önskemål. Dessutom sköter jag grävmaskinen, berättar han.

Vid Västanfjärds mekaniska verkstad arbetar omkring tio arbetare på verkstadsgolvet. Ström konstaterar att bara en del av arbetstagarna är fackligt organiserade inom Dalsbruks metallarbetarfackavdelning nr. 54.

– Det är främst ungdomar som inte hör till facket därför att de inte är så insatta. Men jag har nog gett dem lite vinkar om varför det är bra att ansluta sig.

Ström är medlem av styrelsen för metallfackavdelningen i Dalsbruk. Dessutom är han ordförande för fackavdelningens ungdomssektion.

– Sektionen håller på att köra igång sin verksamhet. Meningen är att man ska aktivera ungdomarna inom avdelningen. Inom Metallarbetarförbundet finns en hel del ungdomsaktiviteter som även vi har nytta av.

Ström framhåller att fackets kampanj mot nollavtal för närvarande är mycket viktig. Där är också Metallarbetarförbundet engagerat.

– Nollavtal innebär att arbetstagaren skriver på ett arbetsavtal som betyder arbete från noll till fyrtio timmar i veckan. Arbetsgivaren kan ringa och säga: Nu ska du på jobb. Eller så har man inget arbete alls. I praktiken leder nollavtal till att företagarrisken överförs på arbetstagarna, säger Ström

Därför anser han att det är viktigt att så många som möjligt tecknar på medborgarinitiativet ”Operation fastjobb” som strävar till ett förbud mot nollavtal.

– Får medborgarinitiativet ihop 50 000 namn så måste den nya riksdagen ta upp saken till behandling, poängterar Ström.

Han är nöjd med den utbildning som fackföreningsrörelsen ger sina medlemmar.

– I synnerhet arbetarskyddet är alltid lika aktuellt. Det handlar om hur saker och ting fungerar, om arbetslagstiftningen och om hur man ska vara försiktig i jobbet så att man inte skadar sig.

En del av Rickard Ströms intresse för fackliga frågor har han fått hemifrån.

– Min far Börje Ström är mycket aktiv både inom facket och politiken. Han är bland annat ordförande för Västanfjärds socialdemokratiska förening, säger sonen Rickard.

Rickard Ström har gått på byggnadslinjen vid Åbolands yrkesinstitut i Pargas.

– Jag har alltid tyckt om att syssla med byggjobb. För närvarande håller jag på med att reparera Café Eugenia i Västanfjärd.

Då hela Kimitoön ännu lider av sviterna efter FNsteels konkurs i Dalsbruk 2012 klarar sig Västanfjärds mekaniska verkstad riktigt bra.

– Vi har tillräckligt med jobb och förra våren byggde vi en ny hall för sandblästring och pulverlackering. Också båtservice och båtförvaring är viktiga för företaget. En stor del av kunderna är nämligen sommargäster som har båtar.

Ström säger att han trivs hyfsat vid Västanfjärds mekaniska verkstad. Det är ett omväxlande arbete och ingen dag är den andra lik.

– Efter FNsteels konkurs var det många som blev arbetslösa och som måste söka sig bort till andra orter. Men tack vare Västanfjärds mekaniska verkstad har jag kunnat bo kvar på min hemort, säger Rickard Ström.

Henrik Helenius

AVAINSANAT

Google investerar 600 miljoner i Finland – inleder utbildningsprogram i digitala färdigheter

Kuva: Foto: Laura Kotila/Prime Minister's Office
Googles vd Sundar Pichai överräcker en miniatyrmodell av datacentralen i Fredrikshamn till Antti Rinne. Totalt kommer det amerikanska storföretaget investera 1,2 miljarder i centralen. © Laura Kotila/Statsrådets kansli

Statsminister Antti Rinne träffade det amerikanska storföretaget Googles vd Sundar Pichai i Helsingfors på fredagen. Han bekräftar att Google kommer att investera ytterligare 600 miljoner i datacentralen i Fredrikshamn. Samtidigt inleder företaget, i samarbete med FFC och ABF, ett utbildningsprogram för att förbättra de digitala färdigheterna på flera arbetsplatser. 

Lue lisää

Arbetshälsoinstitutet: Högre sysselsättningsgrad förutsätter stöd för arbetstagarnas kompetens och arbetsförmåga

Sysselsättningsgraden kan inte höjas utan ett fungerande stöd för arbetstagarnas kompetens och arbetsförmåga, påpekar Arbetshälsoinstitutet. Samtidigt som man strävar efter att allt fler människor ska fås med i arbetslivet, bör man se till att de som redan är yrkesaktiva får hjälp med att hålla sig kvar. Det är därför viktigt med framförhållning och stöd för de yrkesaktivas arbetsförmåga, hälsa och kompetens, framför allt när det gäller de förändringar som digitaliseringen för med sig.

Lue lisää

Berg gläds över infrastruktursatsningar i Österbotten

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kim Berg, socialdemokratisk riksdagsman för Vasa valkrets.

Regeringen Rinne har i budgetramen beslutat att säkerheten för riksåttan på sträckan Vassor-Kärklax och Korsholm-Vörå-vägen kommer att förbättras under åren 2020-2021. SDP:s riksdagsledamot Kim Berg tackar regeringen och trafik-och kommunikationsministern Sanna Marin för den efterlängtade nyheten i Österbotten.

Lue lisää

Kvarnström om budgetförslaget: ”Att Samlingspartiet kommer med kritik är ett gott tecken”

Kuva: Foto: Jukka-Pekka Flander
Johan Kvarnström, riksdagsman för FSD och Västnyland.

Regeringen har presenterat sitt förslag till statsbudget för år 2020. FSD:s riksdagsman Johan Kvarnström är nöjd med prioriteringarna, som enligt honom kommer ta Finland i en ny, rättvisare riktning. Kritiken från oppositionen tar han med ro.

Lue lisää

Socialdemokratiska kvinnor: Ett nej är ett nej

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Tytti Tuppurainen, ordförande för Socialdemokratiska kvinnor (Demarinaiset).

Riksdagen behandlar idag medborgarinitiativet Suostumus2018, vars mål är att förnya Finlands lagstiftning om sexualbrott genom att införa en samtyckeslag enligt svensk modell. Socialdemokratiska kvinnor stöder initiativet.

Lue lisää