Ung i facket och politiken – visst kan vi påverka

Kuva: Kari Hulkko

I en tid då det sägs att ungdomen inte är politiskt intresserad anser jag att man nog kan påverka genom politiken. Det säger Rickard Ström från Västanfjärd. Med sina 25 år på nacken har han redan fått några viktiga fackligt-politiska förtroendeuppdrag. Alltid har det gett mig någonting, menar han.

Rickard Ström bor i Västanfjärd som tidigare var en självständig kommun. Numera tillhör Västanfjärd Kimitoöns kommun. Han jobbar vid Västanfjärds mekaniska verkstad där han gör lite av varje.

– Jag gör bland annat tunnplåtsarbeten och tunnplåtstak enligt kundernas önskemål. Dessutom sköter jag grävmaskinen, berättar han.

Vid Västanfjärds mekaniska verkstad arbetar omkring tio arbetare på verkstadsgolvet. Ström konstaterar att bara en del av arbetstagarna är fackligt organiserade inom Dalsbruks metallarbetarfackavdelning nr. 54.

– Det är främst ungdomar som inte hör till facket därför att de inte är så insatta. Men jag har nog gett dem lite vinkar om varför det är bra att ansluta sig.

Ström är medlem av styrelsen för metallfackavdelningen i Dalsbruk. Dessutom är han ordförande för fackavdelningens ungdomssektion.

– Sektionen håller på att köra igång sin verksamhet. Meningen är att man ska aktivera ungdomarna inom avdelningen. Inom Metallarbetarförbundet finns en hel del ungdomsaktiviteter som även vi har nytta av.

Ström framhåller att fackets kampanj mot nollavtal för närvarande är mycket viktig. Där är också Metallarbetarförbundet engagerat.

– Nollavtal innebär att arbetstagaren skriver på ett arbetsavtal som betyder arbete från noll till fyrtio timmar i veckan. Arbetsgivaren kan ringa och säga: Nu ska du på jobb. Eller så har man inget arbete alls. I praktiken leder nollavtal till att företagarrisken överförs på arbetstagarna, säger Ström

Därför anser han att det är viktigt att så många som möjligt tecknar på medborgarinitiativet ”Operation fastjobb” som strävar till ett förbud mot nollavtal.

– Får medborgarinitiativet ihop 50 000 namn så måste den nya riksdagen ta upp saken till behandling, poängterar Ström.

Han är nöjd med den utbildning som fackföreningsrörelsen ger sina medlemmar.

– I synnerhet arbetarskyddet är alltid lika aktuellt. Det handlar om hur saker och ting fungerar, om arbetslagstiftningen och om hur man ska vara försiktig i jobbet så att man inte skadar sig.

En del av Rickard Ströms intresse för fackliga frågor har han fått hemifrån.

– Min far Börje Ström är mycket aktiv både inom facket och politiken. Han är bland annat ordförande för Västanfjärds socialdemokratiska förening, säger sonen Rickard.

Rickard Ström har gått på byggnadslinjen vid Åbolands yrkesinstitut i Pargas.

– Jag har alltid tyckt om att syssla med byggjobb. För närvarande håller jag på med att reparera Café Eugenia i Västanfjärd.

Då hela Kimitoön ännu lider av sviterna efter FNsteels konkurs i Dalsbruk 2012 klarar sig Västanfjärds mekaniska verkstad riktigt bra.

– Vi har tillräckligt med jobb och förra våren byggde vi en ny hall för sandblästring och pulverlackering. Också båtservice och båtförvaring är viktiga för företaget. En stor del av kunderna är nämligen sommargäster som har båtar.

Ström säger att han trivs hyfsat vid Västanfjärds mekaniska verkstad. Det är ett omväxlande arbete och ingen dag är den andra lik.

– Efter FNsteels konkurs var det många som blev arbetslösa och som måste söka sig bort till andra orter. Men tack vare Västanfjärds mekaniska verkstad har jag kunnat bo kvar på min hemort, säger Rickard Ström.

Henrik Helenius

AVAINSANAT

Fattiga i Sydasien extra sårbara vid smittspridning

Kuva: Foto: ASM Suza Uddin/IPS
Det första bekräftade fallet av en person smittad av coronaviruset i Bangladesh var i närheten av Cox’s Bazar. Fler än 850 000 rohingya-flyktingar befinner sig i trakterna längs gränsen mot Myanmar. Bilden visar ett flyktingläger i Cox’s Bazar.

Experter varnar för konsekvenserna om covid-19 slår hårt mot Sydasien där nästan två miljarder av världens befolkning bor.

Lue lisää

Tilläggsstöd skapar konflikt på fredens öar – ”Den bästa försäkringen mot arbetslöshet är a-kassa”

Kuva: Foto: Tommi Selander/Unsplash
Åland riskerar drabbas hårt av coronakrisen. En av åtgärderna från landskapsregeringen har ändå mött stort motstånd.

Åland riskerar drabbas hårt av coronakrisen och antog i förra veckan en historisk tilläggsbudget. Dessutom införs ett kontroversiellt tilläggsstöd för arbetslösa. ABL reder ut hur det kommer sig att fackliga representanter på Åland och fastlandet protesterar mot tilläggsstödet, samtidigt som borgerliga politiker uppmanar till a-kassa. 

Lue lisää

Kvarnström med i europeiskt upprop för solidaritet: Coronaviruset känner inga gränser – det bör vi inte heller göra

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Riksdagsledamot Johan Kvarnström vill se solidaritet och samarbete i Europa. (Arkivbild)

Ett antal beslutsfattare från 25 europeiska länder har gått samman i ett upprop för solidaritet, i coronavirusets fotspår. Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) hör till undertecknarna. 

Lue lisää

Anna Caldén vald till människorättsdelegationen – ”Det är mänsklig rättighet att känna sig behövd”

Anna Caldén är medlem i Människorättscentrets människorättsdelegation fram till 2024.

Riksdagens justitieombudsman har presenterat den nya människorättsdelegationen. En av medlemmarna är FSD:aren Anna Caldén. I det nya uppdraget vill hon lyfta fram funktionshindrades rättigheter och hålla en låg tröskel till de som vill påverka.  

Lue lisää

Sjukvårdare måltavlor i krigets Syrien

Kuva: Foto: Michael Hnatov/Physicians for Human Rights
En protest 2015 mot attacker som riktats mot sjukhus i Syrien.

Sjukvårdsarbetare i rebellkontrollerade områden vittnar om att de gripits och torterats på grund av sina livsviktiga insatser i krigets Syrien.

Lue lisää

ÄMNESORD