Ung i facket och politiken – visst kan vi påverka

Kuva: Kari Hulkko

I en tid då det sägs att ungdomen inte är politiskt intresserad anser jag att man nog kan påverka genom politiken. Det säger Rickard Ström från Västanfjärd. Med sina 25 år på nacken har han redan fått några viktiga fackligt-politiska förtroendeuppdrag. Alltid har det gett mig någonting, menar han.

Rickard Ström bor i Västanfjärd som tidigare var en självständig kommun. Numera tillhör Västanfjärd Kimitoöns kommun. Han jobbar vid Västanfjärds mekaniska verkstad där han gör lite av varje.

– Jag gör bland annat tunnplåtsarbeten och tunnplåtstak enligt kundernas önskemål. Dessutom sköter jag grävmaskinen, berättar han.

Vid Västanfjärds mekaniska verkstad arbetar omkring tio arbetare på verkstadsgolvet. Ström konstaterar att bara en del av arbetstagarna är fackligt organiserade inom Dalsbruks metallarbetarfackavdelning nr. 54.

– Det är främst ungdomar som inte hör till facket därför att de inte är så insatta. Men jag har nog gett dem lite vinkar om varför det är bra att ansluta sig.

Ström är medlem av styrelsen för metallfackavdelningen i Dalsbruk. Dessutom är han ordförande för fackavdelningens ungdomssektion.

– Sektionen håller på att köra igång sin verksamhet. Meningen är att man ska aktivera ungdomarna inom avdelningen. Inom Metallarbetarförbundet finns en hel del ungdomsaktiviteter som även vi har nytta av.

Ström framhåller att fackets kampanj mot nollavtal för närvarande är mycket viktig. Där är också Metallarbetarförbundet engagerat.

– Nollavtal innebär att arbetstagaren skriver på ett arbetsavtal som betyder arbete från noll till fyrtio timmar i veckan. Arbetsgivaren kan ringa och säga: Nu ska du på jobb. Eller så har man inget arbete alls. I praktiken leder nollavtal till att företagarrisken överförs på arbetstagarna, säger Ström

Därför anser han att det är viktigt att så många som möjligt tecknar på medborgarinitiativet ”Operation fastjobb” som strävar till ett förbud mot nollavtal.

– Får medborgarinitiativet ihop 50 000 namn så måste den nya riksdagen ta upp saken till behandling, poängterar Ström.

Han är nöjd med den utbildning som fackföreningsrörelsen ger sina medlemmar.

– I synnerhet arbetarskyddet är alltid lika aktuellt. Det handlar om hur saker och ting fungerar, om arbetslagstiftningen och om hur man ska vara försiktig i jobbet så att man inte skadar sig.

En del av Rickard Ströms intresse för fackliga frågor har han fått hemifrån.

– Min far Börje Ström är mycket aktiv både inom facket och politiken. Han är bland annat ordförande för Västanfjärds socialdemokratiska förening, säger sonen Rickard.

Rickard Ström har gått på byggnadslinjen vid Åbolands yrkesinstitut i Pargas.

– Jag har alltid tyckt om att syssla med byggjobb. För närvarande håller jag på med att reparera Café Eugenia i Västanfjärd.

Då hela Kimitoön ännu lider av sviterna efter FNsteels konkurs i Dalsbruk 2012 klarar sig Västanfjärds mekaniska verkstad riktigt bra.

– Vi har tillräckligt med jobb och förra våren byggde vi en ny hall för sandblästring och pulverlackering. Också båtservice och båtförvaring är viktiga för företaget. En stor del av kunderna är nämligen sommargäster som har båtar.

Ström säger att han trivs hyfsat vid Västanfjärds mekaniska verkstad. Det är ett omväxlande arbete och ingen dag är den andra lik.

– Efter FNsteels konkurs var det många som blev arbetslösa och som måste söka sig bort till andra orter. Men tack vare Västanfjärds mekaniska verkstad har jag kunnat bo kvar på min hemort, säger Rickard Ström.

Henrik Helenius

AVAINSANAT

FFC, Akava och STTK: Finland bör stödja EU:s stimulanspaket

FFC är en av löntagarcentralorganisationerna som anser att Finland bör stödja EU:s stimulanspaket.

Löntagarcentralorganisationerna FFC, Akava och STTK betonar att konsekvenserna kan bli allvarliga om EU:s stimulanspaket fälls i Finland. Om paketet förkastas skulle det sannolikt uppstå marknadstumult som leder till att arbetstillfällen försvinner och vår viktigaste exportregion, unionens inre marknad, lamslås. Organisationerna påpekar att redan det att man åstadkom paketet hade en lugnande effekt på marknaden och har ingett hopp åt världsdelen som har drabbats hårt av coronaviruset.

 

Lue lisää

Related Posts

Raseborgs socialdemokrater med kraft och mod inför kommunalvalet

Kuva: Johan Kvarnström
Nina Wessberg är valchef för SDP i Raseborg och en av kandidaterna.

Raseborgs socialdemokrater går till kommunalval med 50 kandidater, som mångsidigt representerar olika ålders-och yrkesgrupper samt stadens olika delområden. I kommunalvalet 2017 ställde partiet upp 47 kandidater.

 

Lue lisää

Related Posts

Samlingspartiets Korhola drar sin kandidatur tillbaka

Eija-Riitta Korhola var ledamot av Europaparlamentet 1999-2014, först som kristdemokrat och efter partibytet 2003 som samlingspartist. Hon hade tänkt kandidera i kommunalvalet i Helsingfors i juni men drar nu sin kandidatur tillbaka. Samlingspartiet tänker rösta blankt i fråga om EU:s återhämtningspaket i riksdagen och Korhola som är emot paketet upplever att detta garanterar att paketet går igenom.

 

Lue lisää

Related Posts

Den kostnadsfria tjänsten Sommarjobbsinfo för sommarjobbare och arbetsgivare öppnar igen

Salla Hakoköngäs svarar på frågor som kommer till Sommarjobbsinfo.

FFC:s, Akavas och STTK:s gemensamma Sommarjobbsinfo öppnar i dag. I år svarar Salla Hakoköngäs på frågor som kommer till Sommarjobbsinfo. Salla är utbildad rättsnotarie och studerar till juris magister med arbetsrätt som huvudämne.

 

Lue lisää

Related Posts

Jacob Storbjörks första maj-tal: ”Vi behöver se över sättet att arbeta”

Kuva: Foto: Lukas Lundin
I flera städer i Norden har man gjort testförsök med förkortad arbetstid med bibehållen lön, påpekar Jacob Storbjörk.

ABL publicerar Jacob Storbjörks första maj-tal. Storbjörk är riksdagsassistent och kandiderar i kommunalvalet i Jakobstad.

 

Lue lisää

Related Posts