Ulkoministeri Valtonen lupaa uusia vaikeuksia Venäjä-pakotteita kiertäville yrityksille: “Se on rikollista”

Tuontiyritysten laivakonttivarasto Moskovan lähiöön nousseessa logistiikkakeskuksessa huhtikuussa 2024.

Suomi aikoo tehostaa Venäjälle suoraan tai välikäsien kautta tuotteita myyvien yritysten valvontaa. Härskeimmin toimivia, Venäjän hyökkäyssotaa auttavia suomalaisyrittäjiä voi pian joutua jopa EU:n pakotelistoille.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok) varoittaa, että vientikieltojen kiertäminen ja Venäjän sodankäynnin tukeminen voi tulla suomalaisyrittäjille pian huomattavan kalliiksi. Valtonen puhui asiasta keskiviikkona eduskunnan Ukraina-ryhmän tilaisuudessa.

Jotkut suomalaiset yritykset välittävät yhä suoraan Venäjälle sellaisia tuotteita, joita maan asevoimat saattavat tarvita.

Samaa piittaamattomuutta tai sinisilmäisyyttä on havaittu myös vähittäisliikkeissä, jotka eivät kysele tarkasti edes suurasiakkaidensa taustoja. Äskettäin turkulainen elektroniikkaliike jäi kiinni tuhansien droonien myymisestä venäläistaustaiselle ostajayhtiölle.

Lisäksi moni suomalaisvalmistaja on alkanut viedä tuotteitaan Keski-Aasian niin sanottuihin stan-maihin, vaikka tietää vientinsä päätyvän lähes varmasti Venäjän markkinoille. Myös Turkkia käytetään palveluiden myynnin peitemaana tai välietappina.

VIENTIVIRTOJEN ja kauttakulkuliikenteen valvominen on tähän asti ollut EU:n sisälläkin vaikeaa, mutta Valtosen mukaan EU on jo sopinut tiukentavansa epäilyttävän länsiviennin seurantaa.

– Ulkoministeriö on erittäin tosissaan tässä. Suomen ja EU:n kanta kiertoyrityksiin on selvä: se on rikollista, Valtonen sanoo Demokraatille.

Ulkoministeriön pakoteosastokin alkaa muiden viranomaisten ohella tarvittaessa vaatia yrityksiltä muun muassa tarkempia loppukäyttöasiakirjoja ja lisäselvityksiä.

Räikeimmissä tapauksissa yritysten täkäläiset omistajat voivat päätyä myös henkilökohtaiseen vastuuseen.

– Tarkoituksellisesta vientikieltojen rikkomisesta voi seurata kansainvälisille pakotelistoille joutuminen. Se merkitsee silloin muun muassa varojen jäädyttämistä, Valtonen varoittaa.

Yrittäjäjärjestö: “Toisin kuin Suomessa, euroalueella inflaatio ei ole vielä selätetty”

Suomen EU-säännöin laskettu inflaatio eli yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli huhtikuussa 0,6 prosenttia.

Maaliskuun lukema on tarkentunut 0,5 prosenttiin, yhden prosenttiyksikön kymmenyksen alaspäin verrattuna ennakollisiin lukuihin.

Suurin vuosimuutos kirjattiin pääryhmään koulutus, jossa hinnat nousivat 7,9 prosenttia. Myös alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat reipasta 4,5 prosentin tahtia. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat taas pysyivät vuositasolla lähes ennallaan.

Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi poikkeaa Tilastokeskuksen inflaatioluvusta siinä, että siihen ei lasketa mukaan esimerkiksi asuntolainojen korkoja.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen toteaa lukujen osoittavan sen, että vallitseva korkotaso on Suomen taloudelle liian korkea.

-  Luvut osoittavat sen, että Suomen inflaatio on alittanut selvästi Euroopan keskuspankin kahden prosentin tavoitteen kokonaiskysyntää rajoittavan kireän rahapolitiikan vuoksi, hän sanoo tiedotteessa.

EKP:N ON odotettu aloittavan ohjauskorkojen laskemisen kesäkuun kokouksessaan. Malisen mukaan tämä ei kuitenkaan ole vielä varmaa.

-  Toisin kuin Suomessa, euroalueella inflaatio ei ole vielä selätetty. Kokonaisinflaatio on kehittynyt oikeaan suuntaan, mutta palveluinflaatio on noin neljän prosentin tasolla aivan liian korkea.

Suomen kannalta olisi Malisen mukaan välttämätöntä, että korkoja laskettaisiin mahdollisimman ripeästi.

-  Aivan viime päivinä tummat pilvet ovat kuitenkin alkaneet kasaantua korko-odotusten ylle, kun yhä useamman Euroopan keskuspankin johtajan puheissa on tapahtunut muutos. Näyttää siltä, että EKP:n neuvoston jäsenet ovat havahtuneet tilanteeseen ja ovat yhä epävarmempia korkojen laskun ajankohdasta ja suuruudesta.

Oma riski joutua työttömäksi kasvanut, isoja hankintoja ei uskalleta tehdä… – alavire jatkuu myös yrityksissä

Sekä kuluttajien että yritysten luottamusarviot olivat synkänsävyisiä huhtikuussa.

Kuluttajien luottamus heikkeni selvästi huhtikuussa, Tilastokeskus kertoo. Luottamusindikaattorin saldoluku oli -12,6. Maaliskuussa luku oli -9,4 ja vuosi sitten -7,9, kun pitkän ajan keskiarvo on – 2,5.

Kolme neljännestä arvioi, että Suomen taloustilanne on huonompi kuin vuotta aiemmin. Kolmasosa kuluttajista arvioi, että heidän oma taloutensa tila on heikompi kuin vuotta aiemmin.

Odotukset työttömyyden kehityksestä olivat myös apeat. Vain 11 prosenttia odotti työttömyyden vähenevän seuraavan vuoden aikana ja 58 prosenttia odotti sen lisääntyvän. Noin joka viides arvioi, että oma riski joutua työttömäksi on kohonnut.

Kuluttajat eivät ole edelleenkään valmiita tekemään suuria hankintoja. Vain 12 prosenttia piti huhtikuuta hyvänä ajankohtana suurille hankinnoille. Ostoaikeet vähenivät edelliskuuhun ja vuodentakaiseen verrattuna. Jopa 44 prosenttia kuluttajista ennakoi vähentävänä rahankäyttöään kestokulutustavaroihin seuraavan vuoden aikana.

Auton tai asunnon ostoa suunniteltiin huhtikuussa selvästi vähemmän kuin normaalisti, osuus jäi noin kymmeneen prosenttiin.

Tilastokeskuksen luottamustutkimukseen vastasi 1.-18. huhtikuuta reilut 1  200 Suomessa asuvaa henkilöä.

YRITYSPUOLELLA sekä tuotanto että myynti ovat vähentyneet viime kuukausien aikana ja yritykset odottavat saman suunnan jatkuvan myös seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Yritysten suhdanneodotukset ovat kohonneet hieman, mutta arviot ovat pysyneet kriisiaikojen tasolla, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometrista ilmenee. Talouden laskusuhdanne koettelee erityisesti rakentamista ja teollisuutta ja laajat poliittiset lakot haittasivat etenkin teollisuutta.

Tuotannon lasku heijastuu yksityisen sektorin työllisyyteen. Yritysten arviot henkilöstömäärien kehityksestä jatkuvat alavireisinä myös tulevina kuukausina.

-  Työllisyys on heikentynyt jo useamman kuukauden ajan. Kun tiedetään, että työllisyys reagoi vasta viiveellä tuotantoon, menee käänne parempaan työllisyydessä ensi vuoden puolelle, EK:n johtaja Sami Pakarinen arvioi tiedotteessa.

Puolet barometriin vastanneista yrityksistä sanoo, että suurin este kasvulle on edelleen riittämätön kysyntä.

-  Yritysten vastausten perusteella talouden tilanne kehittyy vielä heikommaksi ennen kuin se kääntyy paremmaksi. Eväitä loppuvuonna käynnistyvälle kasvulle on, mutta paljon on laskettu myös yhden kortin eli korkojen laskun varaan.

Olkiluodon kolmosreaktorin vuosihuollon määrä päättyä ensi viikolla – seuraavana vuorossa ykkös- ja kakkosreaktorit

Eurajoella sijaitsevan Olkiluodon ydinvoimalan OL1- ja OL2-laitosyksiköissä on käynnistymässä vuosihuolto, ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima tiedottaa.

Ensimmäisenä huoltoon menee Olkiluoto 2, jossa vuosihuolto alkaa tulevana viikonloppuna. Yksikkö irrotetaan sähköntuotannosta reilun viikon ajaksi ylihuomenna.

Olkiluoto 1 puolestaan menee huoltoon toukokuun 12. päivä. Yksikön huollon on määrä kestää reilut kaksi viikkoa.

Olkiluodon kolmosreaktorin käynnissä olevan vuosihuollon on näillä näkymin määrä päättyä 4. toukokuuta. Reaktorin vuosihuolto alkoi maaliskuun alussa, ja se on pitkittynyt useaan otteeseen.

AVAINSANAT

Posti toimitti tuloskasvua, vaikka liikevaihto laski alkuvuonna

Posti Group paransi kannattavuuttaan tammi-maaliskuussa vuoden takaisesta. Osavuosikatsauksen mukaan konsernin liikevaihto laski 3,9 prosenttia 382,1 miljoonaan euroon mutta oikaistu liiketulos kasvoi 21,2 miljoonaan euroon. Viime vuonna oikaistu liiketulos oli alkuvuonna 9,6 miljoonaa euroa.

Konsernin mukaan kysynnän lasku ja myös alkuvuoden poliittiset lakot selittävät liikevaihdon laskua. Poliittiset lakot vaikuttivat Postin varastointiin ja heikensivät liiketoiminta-alueen liikevaihtoa, konserni kertoo.

Posti ennakoi liikevaihtonsa ja oikaistun käyttökatteensa olevan tänä vuonna viime vuoden tasolla.

Konsernin vt. toimitusjohtaja Timo Karppisen mukaan kulukuri on osaltaan alkuvuoden kannattavuusparannuksen taustalla.

-  Vaikka markkinoiden epävarmuus vaikutti tämän vuosineljänneksen liikevaihtoon, pidämme katseemme tulevaisuudessa ja jatkamme tehokkuuden varmistamista kaikessa toiminnassamme, hän sanoo.

Karppinen toimii toistaiseksi konsernin johdossa, kunnes uusi toimitusjohtaja Antti Jääskeläinen aloittaa tehtävässä. UPM:ssä liiketoiminta-alueen johtajana työskennelleen Jääskeläisen on määrä aloittaa Posti Groupin johdossa kesälomakauden jälkeen. Yhtiön aiempi toimitusjohtaja Turkka Kuusisto valittiin Finnairin johtoon. Posti Group on Suomen valtion omistama yhtiö.

AVAINSANAT

Kemiran alkuvuoden tulos notkahti – taustalla sellu- ja valkaisukemikaalien hintojen tippuminen

Kemianyhtiö Kemiran operatiivinen liikevoitto laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 17 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli nyt 117,6 miljoonaa euroa.

Myös yhtiön liikevaihto laski 16 prosenttia ja oli 763,3 miljoonaa euroa tammi-maaliskuussa.

Luvuissa ei ole otettu huomioon Kemiran öljy- ja kaasuliiketoiminnan myyntiä, joka toteutui helmikuussa.

Liiketoiminnan myynnillä oikaistu operatiivinen liikevoitto tippui kahdeksan prosenttia ja oli 114,4 miljoonaa euroa. Myynnillä oikaistu liikevaihto puolestaan tippui kymmenen prosenttia 718,8 miljoonaan euroon.

“Markkinakysynnän elpyminen jatkui”

KEMIRAN toimitusjohtaja Antti Salminen kertoo pörssitiedotteessa, että yhtiön liikevaihto notkahti sellu- ja valkaisukemikaalien myyntihintojen tultua alas edellisvuoden korkealta tasolta.

Tästä huolimatta hän pitää alkuvuotta Kemiralle hyvänä.

-  Kemiran vuosi alkoi vahvasti keskitetyn liiketoimintaportfoliomme avulla, Salminen kertoo.

-  Markkinakysynnän asteittainen elpyminen jatkui, ja Kemiran myyntimäärät kasvoivat sekä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan että edelliseen neljännekseen verrattuna.

SALMISEN mukaan Kemiran kannattavuus oli alkuvuonna erittäin vahva. Operatiivinen käyttökateprosentti pysyi edellisvuoden tasolla ja oli 21,3.

-  Absoluuttisesti mitattuna operatiivinen käyttökatteemme oli 162 miljoonaa euroa, mikä on hieno saavutus, kun otetaan huomioon, että saimme Oil & Gas -liiketoiminnan myynnin päätökseen helmikuussa, Salminen sanoo.

Yhtiö odottaa kuluvan vuoden koko liikevaihdon asettuvan 2,7-3,2 miljardiin euroon. Viime vuonna Kemiran liikevaihto oli reilut 3,3 miljardia euroa.

Markkinat reagoivat Kemiran tulosuutisiin perjantaina varsin positiivisesti. Yhtiön osakekurssi oli aamukymmenen aikaan reilussa seitsemän prosentin nousussa Helsingin pörssissä.

AVAINSANAT