MENY
[pro_ad_display_adzone id=68868]

Tre tidigare ordförande stödjer Maarit Feldt-Ranta – ”Ett fenomen föds”

Kuva: Ella Kaverma

I veckans nummer av tidningen Demokraatti som publiceras i dag, torsdag, finns en helsidesannons med omkring 100 av de namn som stödjer Feldt-Ranta. Tre av dessa har varit ordförande för SDP.

Många är de socialdemokrater som gått ut med att de stödjer Maarit Feldt-Ranta i SDP:s primärval. Stödet är givetvis urstarkt på finlandssvenskt håll. Därtill finns faktumet att Feldt-Ranta är den kandidat som nominerades av flest partiavdelningar och hon har nu stöd av sju ledamöter i den socialdemokratiska riksdagsgruppen: Timo Harakka, Eeva-Johanna Eloranta, Maria Guzenina, Eero Heinäluoma, Mika Kari, Joona Räsänen och Pia Viitanen. Dessutom har hon stöd av europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri.

I dag står det alltså klart att tidigare partiordförande Eero Heinäluoma stödjer Feldt-Ranta och han är inte den enda tidigare partiordförande i stödgruppen. Med är ocksåPertti Paasio och Ulf Sundqvist. Därtill finns förstås flera andra tunga namn med i annonsen i Demokraatti.

– Med finns partifolk från hela landet, unga och gamla, erfarenhet och perspektiv, säger kampanjens ordförande, riksdagsledamot Timo Harakka i ett pressmeddelande.

Nio av namnen i annonsen har ministererfarenhet, enligt Harakka.

– Varje dag kommer mer folk med. Ett fenomen föds.

ÄMNESORD

Konflikter bromsar afrikanska klimatsatsningar

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Skogar och marina resurser fortsätter minska

Kuva: Foto: IPS
Fiskare bär upp sin båt i Doring Bay, 35 mil norr om Kapstaden. Foto: Patrick Burnett/IPS

Världens skogar minskar på grund av skövling och ohållbara jordbruksmetoder samtidigt som destruktivt fiske slår hårt mot fiskbestånden. Och båda fenomenen hotar den framtida tillgången på mat, visar två nya FN-rapporter.

Lue lisää

ÄMNESORD

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Endast en politisk lösning kan stoppa katastrofen i Jemen

Kuva: Foto: IPS
Arkivbild - IPS.

Den fortsatta konflikten i Jemen har orsakat världens värsta humanitära kris. Experter menar att kriget måste få en politisk lösning och många sätter sitt hopp till FN:s nya speciella sändebud Martin Griffiths.

Lue lisää

ÄMNESORD

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50534]

Ökat stöd för bildande av FN-parlament

Kuva: Foto: Pixabay

 Sedan länge har det funnits ett förslag om att bilda en parlamentarisk församling inom FN. Nu uppmanar även Europaparlamentet EU:s medlemsländer att ställa sig bakom förslaget.

Lue lisää

ÄMNESORD

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50540]

Krav på stopp för frihetsberövande av barn på flykt

Kuva: Foto: Zak Brophy/IPS

 I veckan träffas värdsledare för att slutföra förhandlingarna om ett globalt migrationsramverk, GCM. Människorättsorganisationer kräver att de vid förhandlingarna verkar för ett stopp för att ta barn på flykt i förvar.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139162]