MENY

Tre tidigare ordförande stödjer Maarit Feldt-Ranta – ”Ett fenomen föds”

Kuva: Ella Kaverma

I veckans nummer av tidningen Demokraatti som publiceras i dag, torsdag, finns en helsidesannons med omkring 100 av de namn som stödjer Feldt-Ranta. Tre av dessa har varit ordförande för SDP.

Många är de socialdemokrater som gått ut med att de stödjer Maarit Feldt-Ranta i SDP:s primärval. Stödet är givetvis urstarkt på finlandssvenskt håll. Därtill finns faktumet att Feldt-Ranta är den kandidat som nominerades av flest partiavdelningar och hon har nu stöd av sju ledamöter i den socialdemokratiska riksdagsgruppen: Timo Harakka, Eeva-Johanna Eloranta, Maria Guzenina, Eero Heinäluoma, Mika Kari, Joona Räsänen och Pia Viitanen. Dessutom har hon stöd av europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri.

I dag står det alltså klart att tidigare partiordförande Eero Heinäluoma stödjer Feldt-Ranta och han är inte den enda tidigare partiordförande i stödgruppen. Med är ocksåPertti Paasio och Ulf Sundqvist. Därtill finns förstås flera andra tunga namn med i annonsen i Demokraatti.

– Med finns partifolk från hela landet, unga och gamla, erfarenhet och perspektiv, säger kampanjens ordförande, riksdagsledamot Timo Harakka i ett pressmeddelande.

Nio av namnen i annonsen har ministererfarenhet, enligt Harakka.

– Varje dag kommer mer folk med. Ett fenomen föds.

ÄMNESORD

Året som gått med Arbetarbladet

Finlands jubileumsår har varit minst sagt händelserikt även för SDP och ABL som önskar alla en fridfull Jul och gott nytt år och återkommer i januari! Men först är det dags för en sammanfattning.

Lue lisää

Diskussion

Lipponen om dagens språkpolitik: Det här är ohållbart!

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

– Det är en minoritet som tycks bestämma, kommenterade Paavo Lipponen regeringens språkpolitik i samband med att den nya FSD-historiken diskuterades i Helsingfors på luciadagen.

Lue lisää

Furstenborg: Facket behövs!

Kuva: Foto: Henrik Helenius
Hagnäs torg med dess många fackförbundskontor är en mycket bekant plats för Jan Furstenborg.

Facket behövs nu och i framtiden. Fackföreningsrörelsen måste alltid också vara beredd att förnya sig. Man ska vara beredd att acceptera förnyelse men också själv skapa nytt. Det säger Jan Furstenborg, finlandssvensk facklig veteran och numera aktiv pensionär.

Lue lisää

Diskussion

Viktigt att låta finskspråkiga tala svenska

Kuva: Foto: Caroline Lång
Rebecca Åkers, ordförande för FSUD, ställde frågor kring svenskans historia, nutid och framtid till forskaren Kjell Herberts.

Det råa debattklimatet och domänförlusterna ser ut att hota svenskan i Finland. Finns det en överlevnad för tvåspråkigheten? Det diskuterades på ABL:s och FSUD:s evenemang ”Hotad? – en barkväll om finlandssvenskan”.

Lue lisää