Teuvo Hakkarainen epäilee, että hänet saatetaan erottaa puolueesta

Kuva: Johannes Ijäs
Kuvassa Teuvo Hakkarainen perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksessa vuonna 2017.

Perussuomalaiset on toistaiseksi kertonut 16 eurovaaliehdokkaan asettamisesta. Demokraatin tietojen mukaan perussuomalaisten puoluehallitus oli tänään koolla, mutta tiedossa ei ole, sinetöikö puoluehallitus jo sen, ettei Teuvo Hakkaraisesta tule ehdokasta eli tekikö se tai onko se jo aiemmin tehnyt päätökset lopuista neljästä eurovaaliehdokkaasta.

Puolue voi asettaa korkeintaan 20 ehdokasta.

Puoluesihteeri Harri Vuorenpää ja puheenjohtaja Riikka Purra ovat jo aiemmin kertoneet, että istuvaa meppiä Hakkaraista ei aseteta ehdolle. Syytä julkisuuteen ei ole ilmeisesti artikuloitu. Hakkarainen on itse väittänyt puoluesihteerin todenneen hänelle, että kyseessä olisi puolueen vastainen toiminta.

Hakkarainen on kuitenkin pitänyt koko kevättalven liekkiä yllä, että hänet voitaisiin vielä asettaa ehdokkaaksi.

– Kyllä minä voisin lähteä, hän sanoo nytkin.

Hakkaraisen piti tänään osallistua puoluehallituksen kokoukseen etäyhteyksin, mutta hän arvelee, että tietokoneteknisten ongelmien vuoksi hän ei onnistunut pääsemään mukaan. Hän ei ole puoluehallituksen varsinainen jäsen, mutta hänellä on meppinä läsnäolo-, puhe- ja esitysoikeus.

Hakkarainen kertoo, ettei tiedä, millaisia päätöksiä puoluehallitus teki, mutta tuntuu pitävänä selvänä, että olisi jo kuullut, jos kanta hänen ehdokkuuteensa olisi muuttunut.

– Luulisi minulle ilmoittavan, jos ovat valinneet.

– He keskenään päättävät ja julkaisevat ehdokkaat sitten, varmaan ensi viikon alussa, Hakkarainen arvioi.

Puolueen ja valitsijayhdistyksen tulee toimittaa ehdokaslistansa Helsingin vaalipiirilautakunnalle viimeistään tämän kuun viimeisenä päivänä.

HAKKARAINEN sanoo yhä, ettei tiedä, miksi häntä ei lasketa ehdolle. Hän kertaa, että hänelle on sanottu syyksi puolueen vastainen toiminta.

– Se ei ole mikään yksittäinen teko vaan se on pitkäaikainen puolueen vastainen toiminta. Tämä on minulla ainoa tieto, mitä siinä on, Hakkarainen sanoo.

Hän itse ihmettelee, mistä voi olla kyse.

Julkisuudessa on ollut tietoja, että poliisi selvittelee Hakkaraisen veroasioita, Hakkarainen on itse vakuuttanut, että kaikki verot on maksettu. On myös kirjoiteltu, että Hakkarainen ei ole ollut kovin aktiivinen toimija eurovaaleissa, mutta Hakkarainen on sanonut esimerkiksi, ettei vain ole tullut allekirjoittaneeksi läsnäolotietoja kokouksissa. Hän sanoo, että on ollut paljon niissä.

Hakkarainen on esittänyt julkisuudessa myös, että puoluesihteeri olisi käskenyt häntä poistamaan viestipalvelu X:ssä julkaiseman päivityksen. Hakkaraisen poistama päivitys kuului seuraavasti:

”Omasta puolestani sanon, että Unkarin hallituspuolue Fidesz on tervetullut ECR-ryhmään. Olen ihaillen seurannut, kuinka Unkari pistää kampoihin EU-diktatuurille. Suomen täytyy omaksua samanlainen linja. Jokaisella EU-maalla on oikeus omaan ulkopolitiikkaan.”

Perussuomalaiset kuuluu Euroopan parlamentissa ECR-ryhmään, johon puolue liittyi viime vuonna.

Tälle tviitille Hakkarainen vaikuttaa laittavan enemmän painoa kuin muille, kun hän pohtii, miksei eurovaaliehdokkuutta tule.

– Tai sitten se on vain, että ne eivät halua minua, hän sanoo.

HAKKARAINEN sanoo poistamastaan tviitistä, että hän laittoi sen julki puhuttuaan italialaisten meppien kanssa.

– (Italian pääministeri) Meloni on sanonut, että Fidesz-puolue on tervetullut ECR:ään. Todennäköisesti jo seuraavien vaalien jälkeen voi olla, että italialaiset on suurin ryhmä ECR:ssä, Hakkarainen sanoo, mutta lisää, ettei tiedä, miten italialaiset lopulta toimivat.

– Niistä ei tiedä mitään, ne puhuvat tätä ja tekevät toista.

– Minä tein sen (tviitin) ihan sen takia, että jos perussuomalaisia on siellä 2 tai 3 ECR:ssä ja italialaisia on 30 (eurovaalien jälkeen) ja me vastustamme niiden toimintaa, niin kyllä me joudumme piippuhyllylle sieltä istumaan ihan varmasti. Minä siksi laitoin sen, kun minä tiesin ne perusasiat sieltä, kun olen jutellut niiden meppien kanssa. Todennäköisesti puoluesihteeri ei ole sitä eivätkä nämä (perussuomalaisten) puoluehallituksen jäsenet tehneet.

Unkarin pääministeri Viktor Orban on kertonut Fidesz-puolueensa haluavan liittyä ECR-ryhmään eurovaalien jälkeen. Fidesz erosi keskustaoikeistolaisesta, muun muassa kokoomuksen sisäänsä sulkevasta, EPP:stä vuonna 2021 ja sen mepit ovat nyt ilman ryhmää.

Italian pääministeri Giorgia Meloni, jonka puolue on Italian veljet, on toivottanut Fideszin tervetulleeksi ECR:ään. Uuden Suomen mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on vahvistanut, että PS:n kanta asiaan on kielteinen.

– Perussuomalaisilla on perustavanlaatuisia ja sovittamattomia mielipide-eroja Unkarin Fidesz-puolueen kanssa. Ne liittyvät etenkin Ukrainan sotaan ja Unkarin harjoittamaan Venäjä-politiikkaan erityisesti EU-tasolla, perussuomalaisten meppi Pirkko Ruohonen-Lerner on puolestaan sanonut MTV:lle.

Tällä hetkellä Italian veljillä on alle 10 meppiä europarlamentissa.

HAKKARAINEN tuntuu ajattelevan myös, että hänet saatettaisiin erottaa puoluehallituksen toimesta puolueesta. Hän sanoo suoraan epäilevänsä, että näin voisi käydä.

– Siinä on semmoinen juttu, että puolueen säännöt ovat sillä tavalla, että puolueen vastainen toiminta on melkein ykkössyy erottaa puolueesta, Hakkarainen sanoo.

“Jäsen on menettelyllään puolueessa tai sen ulkopuolella vahingoittanut puoluetta”, puolueen säännöissä (pdf) mainitaan tarkalleen ottaen erottamisperusteeksi.

Hakkaraisella itsellään ei ole lähtöhaluja puolueesta. Hän vakuuttaa pysyvänsä perussuomalaisena.

– Ainakin niin kauan, kun se viimeinen nuijankopautus sieltä tulee. Sittenhän se voi olla, että jos ne häätävät pihalle, niin saattaa olla, että lähden.

Hakkaraiselle ei kuitenkaan ole puhuttu erottamisesta.

– Mutta sehän on minun arvio, jos syyksi laitetaan puolueen vastainen toiminta. Muita mitä tiedän, kun tämmöinen on annettu syyksi, sitten on kyllä erolappu tullut saman tien.

Hän kertoo, että muiden puolueiden eurovaaliehdokkaaksi häntä ei ole pyydetty.

Jos sinua ei valita ehdolle, mitä aiot tehdä?

– Silloin minä alan taaplaamaan jäniksen paskoja, meppi heittää.

PERUSSUOMALAISTEN puoluetoimistolla työskentelevä vaalikoordinaattori Jessica Vahtera ei paljasta, onko perussuomalaisten eurovaalilista jo täynnä.

– Kyllä me tiedotamme siitä sitten, kun tiedotetaan. Ei voi tässä kohtaa antaa mitään ennakkotietoa mihinkään suuntaan, Vahtera toteaa.

Vahtera itse ei istu puoluehallituksessa.

Hän ei myöskään kommentoi sitä, onko tänään valittu lisää ehdokkaita saati, onko puoluehallitus edes ollut koolla.

Ehdokkaista tiedottamisesta Vahtera sanoo, että se tapahtuu ennen tämän kuun loppua.

Puolueen suhtautumiseen Hakkaraisen eurovaaliehdokkuuteen hän toteaa vain, ettei ole saanut sellaista tietoa, että kantaan olisi tullut muutoksia.

– Puoluesihteerin sanomat kannat ovat minun tietojeni mukaan voimassaolevia.

Puolueen jäsenasioita Vahtera ei kommentoi eikä hän niistä edes tiedä, eikä niitä hänen mukaansa puolueesta kommentoida yleensä muutoinkaan.

PERUSSUOMALAISTEN Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Janne Luoma-aho sanoo, että hänen tiedossaan ei ole, että Hakkaraisesta olisi uutta tiedotettavaa.

Hänkään ei kommentoi edes puoluehallituksen kokouksen aikatauluja. Perussuomalaiset ei tapaa niistä tiedottaa. Luoma-aho on puoluehallituksen jäsen.

Luoma-aho toteaa, että puoluesihteeri ja puoluetoimisto tiedottavat aikanaan kaikista eurovaaliehdokkaista.

Jutussa luki, että Giorgia Meloni on Unkarin pääministeri, korjattu Italian pääministeriksi kello 13.43.

Suomen valtiojohto keskusteli Venäjältä tulevasta gps-häirinnästä

Presidentti Alexander Stubb ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (tp-utva) keskustelivat tänään Venäjältä tulevasta gps-häirinnästä.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Suomi jatkaa läheistä yhteydenpitoa asiasta Nato-liittolaisten ja EU-kumppanien kanssa.

Tp-utva keskusteli myös Puolustusvoimien osallistumisesta kansainväliseen harjoitustoimintaan.

AVAINSANAT

Lindtman kommentoi Orpon kohupuheita perussuomalaisista: “Kyllä johtopäätös tämän vuoden jälkeen on hyvin selvä”

SDP on julkistanut tänään eurovaaliohjelmansa. Puolue linjaa suorasanaisesti, että sosialidemokraatit ovat Euroopassa ainoa todellinen vastavoima laitaoikeistolle.

Puheenjohtaja Antti Lindtman nosti jo vappupuheessaan esille Euroopan kokoomuksen kärkiehdokkaan, nykyisen komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kommentit, joissa hän väläytti yhteistyön mahdollisuutta laitaoikeiston kanssa.

Demokraatti kysyi Lindtmanilta puolueen eurovaaliohjelman julkistustilaisuuden yhteydessä kommenttia, minkälaista uhkaa tämä näkee oikeiston laajemmassa yhteisymmärryksessä Euroopan tasolla.

– Ensinnäkin se, että Ursula von der Leyen, jonka johdolla Eurooppaa on viime vuosina rakennettu ja vahvistettu ja jonka johdolla Eurooppa on selvinnyt monista kriiseistä, tilanteessa, jossa on tarvittu vahvaa Eurooppaa, niin kyllä se oli suuri uutinen, että hän totesi pitävänsä ovea auki laitaoikeistolle.

Lindtmanin mukaan laitaoikeiston agendana on heikentää ja surkastuttaa Eurooppaa.

– Se ollaan nähty Puolassa naisten oikeuksien heikentämisenä, oikeusvaltion murentamisena, ilmastonmuutoksen välttämättömien toimien jarruttamisena ja mikäli Eurooppa valitsee tämän tien, niin tässä tilanteessa Suomi, joka on pieni reunavaltio pohjoisessa Euroopan kolkassa, niin heikompi Eurooppa ei ole suomalaisten etu.

Suomen ja suomalaisten etu on Lindtmanin mukaan vahva Eurooppa, joka ottaa enemmän vastuuta puolustuksessa ja sen lisäksi löytää itsestään enemmän teollisuuspolitiikassa ja vihreässä siirtymässä eikä tingi ilmastopolitiikasta.

– Tämä on mahdollista vain, mikäli edistykselliset voimat jatkavat Euroopan rakentamista. Mikäli eurovaalien jälkeen kokoomus tekee liiton laitaoikeiston kanssa, kyllä se tarkoittaa heikompaa Eurooppaa ja kompromisseja näissä asioissa.

PUOLUEEN eurovaaliohjelmassa kuvataan, että tulevissa vaaleissa päätetään Euroopan suunnasta ja sielusta.

“Oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioituksen sekä tasa-arvon edistämisen kaltaiset asiat eivät ole enää itsestäänselvyyksiä, vaan osa pyrkii murentamaan näitä arvoja. Perinteiset oikeistopuolueet ovat valmiita mahdollistamaan tämän kehityksen tekemällä yhteistyötä laitaoikeiston kanssa, jos se hyödyttää niiden päämääriä hyvinvointivaltion purkamisessa sekä työntekijöiden oikeuksien ja tavallisten ihmisten toimeentulon heikentämisessä.”

“Tästä on jo nähty esimakua Suomessa, missä kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitusyhteistyö on johtanut paitsi eriarvoisuuden ja vastakkainasettelun lisääntymiseen, myös tärkeiden ilmastotoimien jarruttamiseen sekä toistuviin hyökkäyksiin mediaa, järjestäytyneitä työntekijöitä ja muita länsimaisen demokratian kulmakiviä vastaan. Näissä vaaleissa päätetään siitä, annetaanko saman kehityksen laajentua ja jatkua myös EU:ssa.”

PÄÄMINISTERI Petteri Orpo (kok.) kohahdutti maaliskuun alkupuolella Politico-lehden haastattelussa toteamalla, ettei kokoomuksen päähallituskumppani perussuomalaiset “enää ole” laitaoikeistolainen puolue. Samassa yhteydessä Orpo totesi maltillistaneensa perussuomalaiset antamalla puolueelle ministerin salkkuja hallituksessaan.

Demokraatti kysyi Lindtmanilta kommenttia myös Orpon puheisiin, jotka näyttävät enemmän tai vähemmän linkittyvän von der Leyenin puheiden kanssa.

– Luulen, että kaikki suomalaiset ovat nähneet viimeisen vuoden ja tämän hallituksen aikana, mitä on tapahtunut. Työntekijöiden oikeuksia on heikennetty, järjestäytyneitä työntekijöitä, koko mediaa vastaan on erilaisin tavoin valtaapitävien taholta hyökätty ja horjutettu. Kyllä johtopäätös tämän vuoden jälkeen on hyvin selvä. Tämä näyttää olevan perussuomalaisten Riikka Purran johtama hallitus.

Se onko sosialidemokraatit vaalien jälkeen riittävän suuri voima Euroopassa, ratkaisee Lindtmanin mukaan sen, kääntyykö Eurooppa politiikassaan taaksepäin.

SUOMALAISISSA kyselyissä SDP näyttää kulkevan kohti todennäköistä vaalivoittoa. Tällä hetkellä puolueella on kaksi europarlamentaarikkoa, mutta nyt gallupitkin povaavat hyvinkin mahdollista kolmatta paikkaa.

Kesäkuun EU-vaalit ovat samalla Lindtmanin ensimmäiset vaalit SDP:n puheenjohtajana.

Mikä tulos tyydyttää?

– Tavoite on saada vähintään yksi lisäpaikka ja sen puolesta lähdemme tekemään töitä.

Ja jos sitä ei tule?

– Kyllä meidän kirkkaana tavoitteena on lisäpaikka näissä vaaleissa ja sen puolesta teemme töitä.

AVAINSANAT

SDP puhuu EU-vaaleissa turvallisuudesta ja hyvinvoinnista – Lindtman: “Euroopan suuntana ei saa olla kasvava eriarvoisuus”

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman puhumassa vierellään Nasima Razmyar, Nina Malm, Matias Mäkynen ja Mikkel Näkkäläjärvi (oik.) SDP:n eurovaaliohjelman esittelytilaisuudessa Helsingissä 3. toukokuuta.

Perjantaina EU-vaalikampanjansa avanneen SDP:n mukaan kesäkuun vaaleissa on kyse valinnasta vahvan ja eteenpäin katsovan Euroopan tai taantuvan ja sisäänpäin käpertyvän Euroopan välillä.

– SDP haluaa rakentaa EU:ta, jossa jokainen pidetään mukana, hyvinvointi lisääntyy ja turvallisuus kasvaa yhteiskuntien sisältä vakautena, luottamuksena ja tulevaisuuden uskona. Euroopan suuntana ei saa olla kasvava eriarvoisuus, ilmastotoimien jarruttaminen ja työntekijöiden oikeuksien polkeminen – kuten Suomessa on jo käynyt Orpon hallituksen myötä, puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo SDP:n tiedotteessa.

Sosialidemokraattien EU on SDP:n mukaan vahva ja ottaa enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan, turvaa rajojaan sekä ratkoo päättäväisesti ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden ongelmia. Se puolustaa työntekijöiden oikeuksia, huolehtii nuorten hyvinvoinnista ja varmistaa, että teknologian kehitys tapahtuu tavalla, joka lisää ihmisten hyvinvointia ja tasa-arvoa. Sosialidemokraattien EU luo vakaan toimintaympäristön yrityksille ja rakentaa vahvaa, kilpailukykyistä ja uudistuvaa taloutta.

SDP:N mukaan EU:n tavoitteena on oltava hyvinvoinnin, turvallisuuden ja työn luominen eurooppalaisille. Eurooppalaiset arvot demokratiasta tasa-arvoon ja oikeusvaltiosta ihmisoikeuksiin toteutuvat parhaiten, kun talous kehittyy ja hyvinvointi kasvaa. Vain vahva, kilpailukykyinen ja uudistuva talous voi lunastaa lupauksen hyvinvoinnista ja edistää eurooppalaisia arvoja myös maailmanlaajuisesti.

EU:n tulee varautua nykyistä paremmin turvallisuusuhkiin. Turvallisuutta rakennetaan SDP:n mukaan paitsi vahvistamalla Euroopan ja jäsenvaltioiden puolustusta, myös vahvistamalla demokratiaa, yhteiskuntien kestävyyttä ja oikeudenmukaisuutta. Demokratia ja oikeusvaltio vaativat puolustajansa ja SDP toteaa tiedotteessaan olevansa siihen valmis, koska vahvat demokratiat vahvistavat turvallisuutta.

– Suomessa olemme jo nähneet esimakua siitä, mitä seuraa, kun perinteiset oikeistopuolueet ovat valmiita tekemään yhteistyötä laitaoikeiston kanssa. Näissä vaaleissa päätetään siitä, annetaanko saman kehityksen laajentua ja jatkua myös EU:ssa. SDP tekee työtä eriarvoistavaa politiikkaa ja oikeusvaltion surkastuttajia vastaan niin Suomessa kuin Euroopassa. Meidän viestimme on, että kesäkuun vaaleissa on aika sanoa kirkkaasti ja kuuluvasti: Jo riittää. Pystymme parempaan, Lindtman sanoo.

EUROOPAN unionin pitää olla palkansaajan paras ystävä, koska Suomen hallitus on SDP:n mukaan palkansaajan pahin painajainen. EU:ssa on jatkettava työtä työntekijöiden oikeuksien lisäämiseksi ja laajentamiseksi. Ammattiliittojen asema on turvattava kaikkialla unionissa ja lakko-oikeus on turvattava. Jokaiselle työntekijälle on taattava reilu palkka ja riittävä sosiaaliturva.

Eurooppa kärsii vakavasta osaajapulasta ja kilpailee parhaista työntekijöistä muiden alueiden kanssa. Tekemällä reilusta työelämästä ja työntekijöiden turvasta Euroopan vetovoimatekijä, varmistetaan osaavan työvoiman saatavuus tulevaisuudessa.

Ilmastonmuutos ja luontokato ovat maailmanlaajuisia ongelmia ja ne uhkaavat eurooppalaisia yhteiskuntia. EU on toimijana riittävän suuri ratkaisemaan ilmastonmuutoksen. SDP:n mielestä EU:n on oltava suunnannäyttäjä ja vahva toimija myös ilmasto- ja ympäristöpolitiikassaan.

Ilmastonmuutoksen torjunnasta ei tule tinkiä. Luonnon monimuotoisuuden turvaamisen ja luontokadon pysäyttämisen on oltava EU:n kärkitavoitteita.

– Lähdemme näihin vaaleihin täydellä 20 ehdokkaan listalla, joka on SDP:n vahvin kahteenkymmeneen vuoteen. Annamme kaikille suomalaisen lupauksen, että sosialidemokraateille annettu ääni ei edistä laitaoikeiston valtaanpääsyä Euroopassa, Lindtman päättää.

AVAINSANAT

Miksi ministerit eivät halua keskustella aselaeista vakavasti? – SDP:stä muistutus: tragedioihin on liittynyt juuri laillinen väline

Lukittava asekaappi kodissa.

Hallintovaliokunnan sosialidemokraattiset jäsenet kummastelevat sisäministeri Mari Rantasen (ps.) ja oikeusministeri Leena Meren (ps.) haluttomuutta käydä vakavaa keskustelua ampuma-aselainsäädännön tarkistustarpeista.

Ministerien nuiva suhtautuminen asiaan kävi Eemeli Peltosen, Eveliina Heinäluoman, Saku Nikkasen ja Paula Werningin mielestä selväksi eilisellä eduskunnan kyselytunnilla.

Hallintovaliokunnan demarit ovat tänään jättäneet aselainsäädännön tarkistustarpeista kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Iltalehti uutisoi tänään, että myös sisäministeriön poliisitarkastajan Seppo Sivulan mielestä tilkkutäkkimäinen ampuma-aselaki vaatisi uudistamista.

Suomessa on lähes 1,5 miljoonaa luvallista asetta, joka on asukasmäärään suhteutettuna maailman kärkeä. Peltosen mukaan myös luvallisiin aseisiin liittyy monia turvallisuusriskejä, joita on kyettävä ennakoimaan aselainsäädännössä.

– Kuluvana keväänä olemme saaneet kuulla useammasta valitettavasta tapahtumasta ja jopa tragediasta, joihin on liittynyt juuri laillinen ase. Olisikin tarkkaan selvitettävä, onko aselainsäädännössämme tarkistustarpeita, hän toteaa tiedotteessa.

HALLINTOVALIOKUNNAN demarien mielestä kevään tapahtumat pitää huomioida, kun aselakia muutetaan kuluvalla hallituskaudella.

Myös vuonna 1998 vanhentuneen aselainsäädännön aikana myönnetyistä, mutta yhä voimassa olevista aseluvista pitää tehdä selvitys ja nykyisen lainsäädännön kanssa ristiriidassa olevat luvat kumottava taannehtivasti, demarit esittävät.

Heinäluoma pitää erikoisena, että henkilöllä voi olla voimassa yli 26 vuotta sitten saatu aselupa itsesuojelua varten, vaikka laki on muuttunut ja ihmisen oma elämäntilanne on todennäköisesti myös muuttunut kahden vuosikymmenen aikana.

– Ministeri ei myöskään osannut vastata kyselytunnilla kysymykseen siitä, kuinka paljon näitä lupia on vielä olemassa. Siksi olisi tarpeellista tehdä pikainen selvitys niiden määrästä ja tarpeellisuudesta.

HALLITUSOHJELMASSA on hänen mielestään myös sinänsä kannatettavia kirjauksia laittomien aseiden rangaistavuuden koventamisesta ja tunnusmerkistön tarkistamisesta.

– Mutta hallituksen pitäisi tässä tilanteessa laajentaa tätä lainsäädäntötyötä myös laillisiin aseisiin. Kuluvan kevään tapahtumissa on kyse ollut nimenomaan luvallisista aseista. Odotamme tässä hallitukselta toimia ja esitysten tuomista eduskuntaan.

Hallintovaliokunnan demarit tarkastelisivat myös, ovatko aseiden turvallisessa säilyttämisessä velvoitteet ja sanktiot oikealla tasolla.

USEISSA suomalaiskodeissa on luvallisia aseita, jotka ovat harrastuskäytössä. Ylivoimainen enemmistö käyttää aseita metsästyksessä tai muissa harrastuksissa vastuullisesti, huolellisesti ja lain kirjaimen mukaisesti, Nikkanen huomauttaa.

– Ampuma-aseiden oikea ja huolellinen säilyttäminen onkin yksi aseturvallisuuden peruskivistä ja valitettavasti yksikin laiminlyönti voi johtaa traagisiin seurauksiin. Oleellinen asia on, että velvoitteiden täytyy olla riittävän tiukat ja niiden laiminlyömisestä on tultava tuntuvat seuraamukset.

Hallintovaliokunnan demarit pitävät tervetulleena myös keskustelua aseiden käsittelyn promillerajasta, sillä ampuma-aseet ja päihtymystila ovat erityisen vaarallinen yhdistelmä. Aselainsäädännön mukaan aseen käyttö alkoholin vaikutuksen alaisena ei ole kuitenkaan erikseen suoraan rangaistavaa.

– Myös ministeri Rantanen totesi eduskunnassa, että tässä on oltava nollatoleranssi, mutta ei nähnyt tarvetta lakimuutoksiin. Pitäisikö kuitenkin tämän nollarajan näkyä selkeämmin myös lainsäädännössämme, Werning kysyy tiedotteessa.

Muistutus tekstiviestillä toimi: nuorten äänestysaktiivisuus nousi eduskuntavaaleissa

Suomalaisten nuorten äänestysaktiivisuutta voidaan lisätä tekstiviestimuistutuksella, selviää viime vuoden eduskuntavaalien yhteydessä tehdystä tutkimuksesta.

Muistutusviesti nosti äänestysaktiivisuutta noin kaksi prosenttiyksikköä niiden nuorten parissa, jotka äänestävät todennäköisesti vähemmän. Muissa ryhmissä viestillä ei ollut vaikutusta äänestysaktiivisuuteen, valtioneuvoston kanslian tiedotteessa kerrotaan.

Muistutuksella oli lisäksi positiivista vaikutusta viestin saaneiden nuorten kanssa samassa kotitaloudessa asuvien ja vähemmän todennäköisesti äänestävien äänestysaktiivisuuteen.

Tutkimuksessa muistutusviesti lähetettiin noin 30  000:lle 18-30-vuotiaalle satunnaisesti valitulle nuorelle.

Tutkimuksen toteuttivat oikeusministeriö, valtioneuvoston kanslian käyttäytymistieteellinen tiimi, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja Turun yliopisto.