Språkkunskap är en rikedom

Karis-Billnäs Socialdemokrater ger sitt fulla stöd för den tjänstemannaberedning som berett ärendet gällande det så kallade A1-språket. Beredningens förslag går ut på att alla elever i Raseborg skulle få inleda sina studier i det andra inhemska språket redan från första klass. Skolorna i Raseborg skulle i och med förnyelsen ha en gemensam syn och praxis på sin språkundervisning.

 Stadens strategi utgår från en levande tvåspråkighet. En förnyelse av skolornas språkundervisning är ett konkret steg i den riktningen. En tolerant inställning till språkundervisningen i det andra inhemska språket bidrar till en positiv befolkningstillväxt.

En levande tvåspråkighet gynnar regionen och är på sikt en framgångsfaktor för hela Finland. I framtiden skapas allt fler jobb inom servicesektorn, där praktiska språkkunskaper är en tydlig konkurrensfördel. Genom goda kunskaper i svenska finns även hela den nordiska arbetsmarknaden till förfogande, likasom gedigna kunskaper i finska öppnar upp för arbete runtom i hela landet. 

 Stationsorten Karis har i alla tider präglats av att finskan och svenskan levt sida vid sida. Att vi nu är mogna för att förnya språkundervisningen i skolorna ser Karis-Billnäs Socialdemokrater som en naturlig process i utvecklandet av staden Raseborg.

 Styrelsen för Karis-Billnäs Socialdemokrater

AVAINSANAT

Venäjän perustuslakimuutokset etenevät pikavauhtia – Putin luovutti lakiehdotukset parlamentille alle viikko niiden esittelemisestä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP Evgenia Novozhenina

Venäjän presidentti Vladimir Putin vie pikavauhtia eteenpäin ehdottamiaan perustuslakimuutoksia. Presidentti luovutti maanantaina parlamentille huomiota herättäneet lakiehdotukset alle viikko niiden esittelemisestä.

Muutosten myötä osa presidentin valtuuksista siirtyisi parlamentille ja muille valtion päätöselimille. Hallinnon kritisoijat uskovat, että muutosten tarkoitus on vahvistaa Putinin valta-asemaa sen jälkeen, kun hänen neljäs presidenttikautensa päättyy 2024.

Viime keskiviikkona heti muutosten esittelyn jälkeen pääministeri Dmitri Medvedevin hallitus erosi ja Putin nimitti uudeksi päänministeriksi jokseenkin tuntemattoman Mihail Mishustinin.

Mishustinin odotetaan ehdottavan uutta hallituskokoonpanoa tällä viikolla.

Lemmikin tarpeisiin vastaamista, mutta myös hemmottelua – näin suomalaiset käyttävät rahaa eläinystäviinsä

Kuva: jukka pätynen

Lemmikkieläimille tarkoitettujen palveluiden ja tarvikkeiden markkinat ovat suuri bisnes, jonka ounastellaan kasvavan jatkossakin. Lemmikeille on tarjolla niin aurinkolaseja, hupivaatteita kuin fysioterapiaakin.

Tilastokeskuksen kotitalouksien kulutus -tilaston mukaan lemmikkieläinten tarvikkeisiin ja lääkkeisiin käytetty rahamäärä yli kaksinkertaistui vuosien 2006 ja 2016 välillä 60 miljoonaan euroon, ja ruokakulut kasvoivat 78 miljoonasta 135 miljoonaan euroon. Tilaston lukuja ei ole inflaatiokorjattu.

Helsingin Sanomat raportoi viime heinäkuussa, että jo pelkästään koko koirabisnekseen suomalaiset käyttävät nykyään vuosittain 1,2 miljardia euroa, eli keskimäärin tuhat euroa koiraa kohti.

Lemmikin omistaminen on vastuutehtävä

Vaasan yliopiston dosentti Henna Syrjälä kertoo, että lemmikkimarkkinoilla näkyy kaksi trendiä: lemmikin omistamista ja hoitamista ajatellaan aiempaa laajempana vastuuna, jossa ihmisen tehtävä on pitää huolta lemmikkinsä hyvästä voinnista, virikkeellistämisestä ja aktivoinnista. Lisäksi ihmistenkin parissa muotia oleva hyvinvointiajattelu saa ostamaan hierontapalveluita ja koirauimalavuoroja myös lemmikille.

Ymmärrys esimerkiksi kissojen ja koirien luonnollisista tarpeista on Syrjälän mukaan syventynyt ja levinnyt, ja niihin vastaamiseen on löydetty kaupallisia tapoja.

– Jos ajattelee vaikka agilityä urheilulajina, se on syntynyt, jotta koiralle voidaan tarjota luonnollisia käyttäytymiseen sopivia toimia, kuten kiipeilyä, pujottelua ja hyppimistä. Eli usein (uudet kulutusmuodot) lähtevät sellaisista luontaisista eläimen tarpeista.

Ihmisten erikoisiltakaan kuulostavia kulutustottumuksia ei Syrjälän mukaan kannata ajatella liian yksioikoisesti. Hän muistuttaa, että jokaisen ihmisen suhde lemmikkeihinsä ja kuluttamiseen on monisäikeinen, vaikka ihminen olisi esimerkiksi hyvin tavoitteellinen koiraharrastaja.

– Yhdessä hetkessä voidaan olla tällainen hyvin järjestelmällinen, asiantunteva ja järkevä kuluttaja, ja toisessa tällainen kiintymysperustainen ja hölläkätinen kuluttaja, joka haluaa helliä koiraansa siankorvilla, Syrjälä sanoo.

Tehdastekoinen korvaa itse väsätyn

Mitä ihmiset palveluiden lisäksi sitten lemmikeilleen nykyään ostavat?

Suomen Kissaliiton hallituksen puheenjohtajan Veikko Saarela kertoo, että teollinen tuotanto on korvannut aiempia kotikutoisia leluja ja muita virikkeitä. Hän kiittää alan tuotekehittelyä varsinkin lemmikkien turvallisuuden parantamisesta: itse tehtyihin leluihin verrattuna kissa ei voi yhtä helposti tukehtua ostolelujen naruihin tai niellä väärän kokoista esinettä.

Erilaisiakin avauksia on nähty. Ulkoilua varten kissan voi kuljettaa puistoon tarkoitukseen tehdyillä vaunuilla. Pieni divaani taas voi toimia sisustuselementtinä, ”varsinkin, jos se kissa suostuu vielä makoilemaankin siinä.”

– Sellaista markkinaa on. Kaikkea lemmikkieläin ei tarvitse, mutta se on sitten omistajan hemmotteluhalua. Tärkeää on, että sisäkissa voi toteuttaa lajinomaista käyttäytymistään sisätiloissakin, eli leikkiä, saalistaa, kiipeillä, raapia ja piileksiä, Saarela sanoo.

STT–Tapio Pellinen

”Porvarillinen kaaos on täydellinen, ja se on haitaksi maalle” – Edistyspuolueen lähtö muuttaa Norjan parlamentin voimasuhteita

Kuva: LEHTIKUVA / AFP / TERJE BENDIKSBY
Norjan pääministeri Erna Solberg.

Norjassa oikeistopopulistinen edistyspuolue lähtee maan hallituksesta. Puolue vastusti norjalais-pakistanilaisen Isis-vaimon palauttamista Norjaan, mikä johti porvarihallituksen kriisiin.

Nainen ja hänen 3- ja 5-vuotiaat lapsensa tuotiin Norjaan, koska vanhempi lapsista on vakavasti sairas.

– Olisimme hyväksyneet lasten vastaanottamisen, mutta emme tee kompromisseja henkilöiden kanssa, jotka ovat olleet osa terroristijärjestöä, puoluejohtaja Siv Jensen sanoi viitaten äärijärjestö Isisiin.

Hänen mukaansa edistyspuolue ei saanut riittävästi poliittisia tavoitteitaan läpi, jotta sen olisi kannattanut jatkaa hallituksessa.

Jensen kuitenkin katsoo, että konservatiivipuolueen Erna Solbergin tulisi jatkaa pääministerinä. Myös pääministeri itse on antanut ymmärtää, että hän haluaa jatkaa tehtävässään. Jensen ja pääministeri Solberg tapasivat tänään.

Solberg sanoo, ettei hän aio kommentoida sisäisiä keskusteluita. Seuraavaksi hän keskustelee jäljellejääneiden hallituspuolueiden kanssa.

– Lähtökohtana on se hallitusohjelma, joka meillä on.

”Siv Jensen on taktisesti hyvin taitava poliitikko.”

Hallituskriisissä etualalle nostettu norjalais-pakistanilainen nainen otettiin kiinni heti hänen saavuttuaan Norjaan. Hän oli matkustanut äärijärjestö Isisin hallitsemalle alueelle vuonna 2013 ja mennyt naimisiin järjestön taistelijan kanssa. 29-vuotias nainen on väittänyt, että hän hoiti Syyriassa vain lapsia ja kotia ja oli pitkään yrittänyt päästä pois.

Norjan viranomaiset epäilevät hänen kuuluneen Isisiin ja jihadistijärjestö al-Nusran rintamaan.

Naisen tuominen Norjaan on aiheuttanut edistyspuolueessa sisäisiä jännitteitä, jotka painostivat Jenseniä viemään puolueensa ulos hallituksesta.

– Siv Jensen on taktisesti hyvin taitava poliitikko ja nyt hän on sitä mieltä, että raja on tullut vastaan – jos hän haluaa jatkaa puolueen johtajana, hänen täytyy lähteä hallituksesta, sanoo valtiotieteilijä Svein Tuastad norjalaisesta Stavangerin yliopistosta.

”Maatamme väärään suuntaan vienyt porvarillinen yhteistyö on hajoamassa.”

Edistyspuolueen ratkaisu kirvoitti heti reaktioita oppositiopuolueissa. Norjan työväenpuolueen johtaja Jonas Gahr Störe kutsuu vallitsevaa tilannetta ”porvarilliseksi kaaokseksi”. Hänen mukaansa hallituksen sisällä on paljon kitkaa.

– Edistyspuolueelle on suuri tappio, etteivät he onnistuneet istumaan hallituksessa hallituskautta loppuun.

– Erna Solbergin hallitus on kaatunut vain vuoden jälkeen. Porvarillinen kaaos on täydellinen, ja se on haitaksi maalle, Störe kirjoittaa uutistoimisto NTB:lle.

Sosialistinen vasemmistopuolueen johtaja Audun Lysbakken puolestaan pitää oikeistopopulistien ratkaisua ”epätoivoisena yrityksenä puhdistautua hallitusyhteistyöstä, joka sai äänestäjät kääntämään puolueelle selkänsä”.

– Olemme iloisia siitä, että maatamme väärään suuntaan vienyt porvarillinen yhteistyö on hajoamassa, Lysbakken sanoo.

Vuoden 2017 vaaleissa neljä porvaripuoluetta onnistuivat saamaan 88 paikkaa 169:stä maan parlamentissa, Norjan suurkäräjillä. Vaalien jälkeen pääministeri Solbergin konservatiivipuolue muodosti hallituksen liberaalipuolueen ja edistyspuolueen kanssa. Kristillinen kansanpuolue tuli hallitukseen mukaan 2019.

Edistyspuolueella on 27 kansanedustajan paikkaa. Nyt lopuille hallituspuolueille jää yhteensä 61 paikkaa, kun oppositiossa istuu edistyspuolue mukaan lukien 108 kansanedustajaa.

Uutisen viimeistä kappaletta muutettu 20.1. kello 19.56: Lisätty opposition paikkalukuun myös Edistyspuolueen kansanedustajat.

Metsien kasvunlisäys halutaan nostaa osaksi Suomen ilmastopolitiikkaa – ”Myös metsien terveydestä on pidettävä huolta”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) haluaa nostaa metsien kasvunlisäyksen osaksi Suomen ilmastopolitiikan keinovalikoimaa. Metsien kasvun nostaminen vahvistaa myös metsien hiilinielua.

– Maailman kunnianhimoisin tavoite saavuttaa hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä tarkoittaa myös sitä, että meidän on panostettava entisestään metsien kasvuun, ministeri Leppä sanoo tiedotteessa.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan kansallisessa metsästrategiassa tavoitteena on nostaa metsien kasvu 115 miljoonaan kuutioon vuoteen 2025 mennessä. Lisätoimet ovat tarpeen, koska Luonnonvarakeskus Luken arvion mukaan nykyisellä kehityksellä tavoite saavutettaisiin vasta vuonna 2050. Yksi tehokkaimmista kasvun lisäämisen keinoista on jalostettujen puuntaimien käyttö metsän istutuksessa.

– Kasvutavoitteen saavuttaminen ei ole mahdollista ilman tutkimusta ja sen soveltamista käytäntöön. Tarvitsemme paitsi aktiivista ja oikea-aikaista metsien hoitoa, myös jalostettua taimiainesta, Leppä painottaa.

Jalostamisen avulla voidaan tuottaa puuntaimia, jotka kasvavat nopeammin ja kestävät paremmin vaihtelevia ilmasto-oloja tai tauteja.

– Taimijalostuksella varaudutaan myös muuttuvan ilmaston tuomiin riskeihin. Metsätuhot Keski-Euroopassa ja metsäpalot Kanadassa ja Venäjällä ovat osoittaneet, että metsien korkeaa hiilinielua ei pidä ottaa annettuna. Myös metsien terveydestä on pidettävä huolta, ministeri Leppä toteaa.

Ministeriöstä kerrotaan, että metsien kasvun lisäys on osa valmisteilla olevan maankäyttösektorin ilmasto-ohjelman toimenpiteitä. Jalostetun taimiaineksen lisäksi kasvua voidaan vahvistaa esimerkiksi suometsien tuhkalannoituksella.

Leppä esitti näkemyksensä Luken taimijalostukseen erikoistuvan KASVU1-tutkimustilan avajaisissa Savonlinnassa. Vierailu on ensimmäinen osa ministeri Lepän Ratkaisujen kiertuetta, jonka aikana hän tutustuu eri puolilla Suomea luonnonvara-alan ilmastotoimiin, ministeriöstä kerrotaan.

Kiertueellaan ministeri keskustelee luonnonvara-alalla toimivien yritysten ja organisaatioiden sekä paikkakunnan nuorten kanssa siitä, mitä jo nyt tehdään ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja mitä innovaatioita alueilla on keksitty.

Puinen katsomo romahti Etiopiassa – ainakin kymmenen kuoli ja yli sata loukkaantui

Kuva: LEHTIKUVA / AFP / EDUARDO SOTERAS
Puisen katsomon rakenteita raivattiin romahduksen jälkeen.

Etiopiassa ainakin kymmenen ihmistä on kuollut ja yli sata loukkaantunut puisen katsomon romahduksessa. Paikallisen sairaalan lääkäreiden mukaan loukkaantuneita on ainakin sata, mahdollisesti jopa 150.

Toisen sairaalalähteen mukaan loukkaantuneilla on murtumia ja sisäistä verenvuotoa. Kuolonuhrien määrän pelätään nousevan.

Onnettomuus tapahtui hieman ennen kello kahdeksaa aamulla paikallista aikaa, kun puinen katsomorakenne romahti kesken ortodoksisen loppiaisjuhlan Gondarin kaupungissa maan luoteisosassa.

Onnettomuuden jälkeen ensihoito kuljetti loukkaantuneet sairaalaan ja tapahtuma jatkui aamupäivään saakka.

Kaupunkiin kokoontuu vuosittain yli miljoona ihmistä viettämään loppiaisjuhlaa, jota paikallisessa kirkossa kutsutaan nimellä Timkat. Juhlassa tuhannet ihmiset kastautuvat pyhässä vedessä.

Kaupunginhallituksen turvallisuusvastaava Tesfa Mekonnen kertoi uutistoimisto AFP:lle, että juhlapaikan katsomo oli ammattilaisten rakentama ja romahti, koska sen päällä oli liikaa ihmisiä. Hänen mukaansa loukkaantuneiden joukossa on ainakin yksi ulkomaalainen.