Språkkunskap är en rikedom

Karis-Billnäs Socialdemokrater ger sitt fulla stöd för den tjänstemannaberedning som berett ärendet gällande det så kallade A1-språket. Beredningens förslag går ut på att alla elever i Raseborg skulle få inleda sina studier i det andra inhemska språket redan från första klass. Skolorna i Raseborg skulle i och med förnyelsen ha en gemensam syn och praxis på sin språkundervisning.

 Stadens strategi utgår från en levande tvåspråkighet. En förnyelse av skolornas språkundervisning är ett konkret steg i den riktningen. En tolerant inställning till språkundervisningen i det andra inhemska språket bidrar till en positiv befolkningstillväxt.

En levande tvåspråkighet gynnar regionen och är på sikt en framgångsfaktor för hela Finland. I framtiden skapas allt fler jobb inom servicesektorn, där praktiska språkkunskaper är en tydlig konkurrensfördel. Genom goda kunskaper i svenska finns även hela den nordiska arbetsmarknaden till förfogande, likasom gedigna kunskaper i finska öppnar upp för arbete runtom i hela landet. 

 Stationsorten Karis har i alla tider präglats av att finskan och svenskan levt sida vid sida. Att vi nu är mogna för att förnya språkundervisningen i skolorna ser Karis-Billnäs Socialdemokrater som en naturlig process i utvecklandet av staden Raseborg.

 Styrelsen för Karis-Billnäs Socialdemokrater

AVAINSANAT

Hovioikeus ei muuttanut tuomiota – mies murhasi vaimonsa ja yritti lavastaa teon itsemurhaksi

Helsingin hovioikeus piti keskiviikkona käräjätuomion ennallaan jutussa, jossa mies murhasi vaimonsa ja yritti sitten lavastaa teon itsemurhaksi.

Henkirikos tapahtui Helsingissä syyskuussa 2018. Oikeuden mukaan mies tappoi vaimonsa pariskunnan yhteisessä kodissa kuristamalla joko käsillään tai hankkimansa köyden avulla. Poliisille mies väitti, että vaimo oli tehnyt itsemurhan hirttäytymällä. Naisen vammat eivät kuitenkaan tukeneet miehen kertomusta.

Helsingin käräjäoikeus katsoi huhtikuussa 2019 antamassaan tuomiossa, että teon motiivi jäi epäselväksi. Todistajat kertoivat, että mies oli ollut mustasukkainen ja kontrolloiva ja muun muassa tarkkaillut vaimoaan puhelimen avulla.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että teko oli tehty vakaasti harkiten ja rikosta oli myös kokonaisuutena arvostellen pidettävänä törkeänä. Näin ollen Mustafa Joma Al-Kenanin, 33, elinkautinen vankeusrangaistus murhasta ja hautarauhan rikkomisesta jäi voimaan.

Bild: Merkel haluaa sulkea baarit, ravintolat ja kuntosalit

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin hallitus aikoo ehdottaa tiukkoja lisärajoituksia ensi viikon puolivälistä alkaen koronaviruksen leviämisen estämiseksi, kertoo Bild-lehti.

Kiinni menisivät muun muassa baarit, ravintolat, kuntosalit ja teatterit.

Kansalaisia kehotettaisiin tapaamaan kodin ulkopuolella korkeintaan yhden toisen talouden jäseniä, ja sukulaisvierailut olisi syytä jättää väliin.

Toimien tavoitteena on painaa tartuntaluvut marraskuun aikana niin alas, ettei laajoja rajoituksia enää tarvittaisi jouluna.

Merkel tapaa iltapäivällä osavaltioiden pääministerit sopiakseen koronarajoituksista.

Demarinuoret pöyristyi Puolan aborttilaista: ”Rajaa räikeästi naisten perusoikeuksia”

Tuhannet naiset ympäri Puolan protestoivat valtionhallintoa vastaan, sillä maan perustuslakituomioistuin on linjannut yhä tiukemmasta aborttioikeudesta.

Demarinuoret tukee Helsingissä tänään järjestettävää tukimielenilmausta ja osoittaa solidaarisuutta puolalaisille naisille.

Puolan perustuslakituomioistuimen toiminta on vahvasti maan Laki ja oikeus -valtapuolueen kontrollissa. EU on jo aiemmin kritisoinut kovaäänisesti Puolaa oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta, kun valtapuolue pyrki vaihtamaan omat ehdokkaansa tuomioistuimeen sekä sääti lakeja, jotka vaikeuttavat tuomioistuimen itsenäistä toimimista.

– Puolassa naisista on tullut objekteja, joita säädellään yhä kiristyvin lakikirjauksin. Kuvat kaduilla protestoivista ihmisistä täyttävät sosiaalisen median, mutta heidän ei pidä huutaa yksin, Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto toteaa tiedotteessa.

Tukimielenosoituksia on järjestetty jo esimerkiksi Brysselissä, Oslossa ja nyt Helsingissä.

– Myös Demarinuoret osoittaa tukensa puolalaisia kohtaan ja jatkaa perusoikeuksien puolesta puhumista.

Demarinuorten mukaan äärimmilleen viety aborttilaki rajaa räikeästi naisten perusoikeuksia, sillä jopa kriittisimmissäkin tapauksissa naisen oikeus valita raskauden keskeyttämisen ja jatkamisen välillä kielletään.

– Riski vaarallisiin, laittomiin abortteihin kasvaa yhä suuremmaksi. Nyt tehdyn linjauksen myötä oikeus raskaudenkeskeytykseen on enää vain äärimmäisissä tapauksissa: jos raskaus on saanut alkunsa insestistä tai raiskauksesta, tai raskaus on hengenvaarallinen äidille.

Demarinuorten kansainvälisten asioiden työryhmän puheenjohtaja Ida-Susanna Pöllänen huomauttaa, että puolalaisessa aborttioikeudessa sana ”oikeus” pelaa enää vain nimellistä roolia.

– Laki rajoittaa tästedes naisen mahdollisuutta raskauden keskeytykseen, vaikka sikiöllä olisi havaittava epämuodostuma. Tämä rajaa ennennäkemättömällä tavalla puolalaisten naisten perusoikeuksia, ja siksi koko eurooppalaisen yhteisön on käytettävä ääntä, joka sillä on puolustaakseen demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

89% – Finnairin matkustajamäärä ja liikevaihto sukelsivat saman verran

Kuva: Lehtikuva

Finnairin vertailukelpoinen liiketulos syöksyi heinä-syyskuussa 167 miljoonaa euroa tappiolle.

Vastaavana aikana vuosi sitten yhtiö teki 101 miljoonaa euroa voittoa. Liikevaihto supistui lähes 89 prosenttia 97 miljoonaan euroon. Matkustajamäärä laski 89 prosenttia.

Yhtiön mukaan koronapandemia vaikutti raskaasti liiketulokseen ja liikevoittoon. Erityisesti Suomessa tiukat matkustusrajoitukset johtivat siihen, että Finnair operoi rajallista verkostoa koko vuosineljänneksen ajan.

Koneet lensivät myös vajailla matkustajamäärillä. Istuimista keskimäärin vajaat 40 prosenttia oli täytetty.

– Olemme edistyneet pysyviä kustannussäästöjä koskevan ohjelmamme toteuttamisessa hyvin ja identifioineet uusia säästömahdollisuuksia, kertoo toimitusjohtaja Topi Manner tiedotteessa.

Hänen mukaansa Finnair nostaa nyt pysyvien vuosittaisten kustannussäästöjen tavoitetta 140 miljoonaan euroon vuoden 2022 alusta alkaen verrattuna vuoteen 2019, kun aiempi säästötavoite oli 100 miljoonaa euroa.

Käänne kansliapäällikkö-nimityksessä – VM avaa haun uudelleen

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön virka ilmoitetaan uudelleen haettavaksi, valtiovarainministeriö tiedottaa.

Virka oli haettavana alun perin 13.10.−30.10.2019 ja sitä haki määräaikaan mennessä kuusi henkilöä. Virantäyttö on viivästynyt.

Tapaukseen liittyi muun muassa se, että eduskunnan perustuslakivaliokunta arvioi eduskunnan tiedonsaantioikeutta. Tähän kytkeytyen edellinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) veti pois huhtikuussa valtioneuvoston asialistalta alivaltiosihteeri Päivi Nergin nimittämisen virkaan.

Perusteluna päätökselle ilmoittaa virka uudelleen haettavaksi on VM:n mukaan se, että valtiovarainministeriön arvion mukaan kansainväliset ja kansalliset olosuhteet ovat muuttuneet olennaisesti syksystä 2019.

Olosuhteet ovat muuttuneet olennaisesti muun muassa koronaviruksen aiheuttaman pandemian ja siitä seuranneen maailmantalouden kriisin seurauksena.

”Suomen talous on kärsinyt koronaviruksen seurauksena poikkeuksellisen iskun, josta toipuminen tulee viemään aikaa ja edellyttää kansainvälisten toimien lisäksi talouspoliittisten toimien valmistelua Suomessa. Julkisessa taloudessa koronakriisin seuraukset edellyttävät finanssi- ja rakennepoliittisia toimenpiteitä useiden vuosien ajan, erityisesti tällä ja seuraavalla vaalikaudella. Suomen talouspolitiikan uskottavuuden tulee olla luottoluokittajien ja kansainvälisten järjestöjen näkökulmasta riittävällä tasolla. Keskeinen valmistelu- ja koordinointivastuu näistä asioista kuuluu valtiovarainministeriölle”, VM tiedottaa.

”Jotta nimitysharkinnassa voitaisiin huomioida kuluneen vuoden aikana muuttuneet olosuhteet ja niistä johtuvat vaikutukset viran tehtävien painotuksiin sekä hakijoiden ajantasainen kokemus, ministeriö katsoo, että edellä todetut seikat ovat sellainen virkamieslaissa tarkoitettu perusteltu syy, jonka vuoksi virka voidaan ilmoittaa uudelleen haettavaksi”, VM jatkaa.

Viran aikaisemmat hakijat otetaan huomioon ilman uutta hakemusta. Virkaa aikaisemmin hakeneilla on mahdollisuus myös täydentää hakemustaan.