MENY
[pro_ad_display_adzone id=68868]

SDP i Raseborg avbryter förhandlingarna då SFP bryter gentlemannaavtalet

Kuva: Lehtikuva

Då SFP vägrar dela på ansvaret i Raseborg – Nylands mest socialdemokratiska kommun –  såg Socialdemokraternas förhandlingsgrupp på söndag kväll ett enda alternativ: att avbryta förhandlingarna. 

Raseborgs Socialdemokrater avbröt på söndag kväll (7.5) förhandlingarna med SFP gällande fördelningen av ordförandeposterna efter kommunalvalet. SFP vägrar dela på ansvaret med Socialdemokraterna, det vill säga så att SDP skulle ta hand om antingen stadsstyrelsens eller fullmäktiges ordförandeskap.

Raseborg är efter vårens kommunalval Nylands mest socialdemokratiska kommun, med ett understöd på 29,5 procent. Trots detta faktum vill inte SFP ge Socialdemokraterna en av de ledande positionerna.

Då Raseborg grundades (2008) uppgjordes ett gentlemannaavtal mellan SFP och SDP där partierna tillsammans skulle bygga upp den nya staden och dela på de högsta posterna. I valet 2012 gick Socialdemokraterna bakåt och lät därmed bli att göra anspråk på fullmäktiges– eller stadsstyrelsens ordförandeskap.

I kommunalvalet 2017 gick SDP märkbart framåt och fick ett tilläggsmandat i fullmäktige. Röstdrottningen Maarit Feldt-Ranta samlade hela 1659 röster, men hennes kunskap, nätverk och kapacitet anser SFP i Raseborg tydligen att inte behövs för stadens bästa.


Behövs goda kontakter på riksnivå

Förhandlingsgruppen för Raseborgs Socialdemokrater består av Camilla Grundström, Petri Kajander, Mats Lagerstam, Jorma Saaristo och Nina Wessberg. De såg sig alltså nödgade att avbryta förhandlingarna då SFP:s vägran att dela på ansvaret inte respekterar valresultatet, gentlemannaavtalet eller behovet av en dynamisk lokalpolitik.

Förhandlingsgruppen konstaterar att Raseborg står inför stora utmaningar och allas insats kommer att behövas i bygget av en mer livskraftig kommun. Under den kommande mandatperioden ska en enorm reform av social- och hälsovårdsväsendet genomföras. I det arbetet kommer staden Raseborg via sina egna tjänstemän och kommunala beslutsfattare behöva goda kontakter och nätverk till olika ministerier samt beslutsfattare på riksnivå.

Socialdemokraterna är besvikna på att kommuninvånarnas önskan om att ge förtroende åt riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta inte uppskattas av Svenska Folkpartiet. Raseborgs Socialdemokrater är redo att ta ansvar för staden och dess utveckling.

 
ABL

 

ÄMNESORD
[pro_ad_display_adzone id=139047]

SDP: Fragmenterat stödsystem ska ersättas av allmäntrygghet

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Matias Mäkynen och Antti Rinne hade lätt att le då partiets modell för allmäntrygghet fått grönt ljus och beröm av partifullmäktige.

En myriad av olika stöd för social trygghet i ett byråkratiskt system ska, om socialdemokraterna får bestämma, ersättas av en enkel och tydlig allmäntrygghet i trestegsmodell.

Lue lisää

Hiltunen: SDP står upp för folkhälsan

Kuva: Hildur Boldt
Mikael Hiltunen på SDP:s fullmäktigemöte.

I sin taltur på socialdemokraternas fullmäktigemöte i Helsingfors valde FSD:s ombud Mikael Hiltunen att uppmärksamma partiets arbete i alkoholfrågan. Ett arbete han beskriver som konsekvent, med grund i arbetarrörelsens rötter.

Lue lisää

”Då SDP är som djärvast är SDP som bäst” – partifullmäktige lyfter visionärt blicken mot framtidens Finland

Kuva: Lukas Lundin

För SDP betyder förnyelse verkligen förnyelse. För Sipiläs regering betyder förnyelse bara nedskärningar. Så summerade Antti Rinne skillnaden mellan SDP och regeringspartierna i sitt tal på partifullmäktige i Helsingfors.

Lue lisää

Paatero vill skriva ny framgångssaga

Kuva: Lukas Lundin
Sirpa Paatero talar på SDP:s fullmäktigemöte.

Finland behöver en ny framtidspolitik, baserad på socialdemokratiska värderingar. Det var kärnan i fullmäktigeordförande Sirpa Paateros öppningstal på SDP:s fullmäktigemöte i Helsingfors.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50540]

Åkers siktar på styrelseuppdrag

Rebecca Åkers från Korsholm kandiderar i Demarinuorets styrelseval.

Socialdemokratisk ungdom samlas till förbundsmöte i Åbo 8-10 juni. Bland annat ska en ny styrelse väljas, ett val som ur ett finlandssvenskt socialdemokratiskt perspektiv kommer bli extra intressant då Rebecca Åkers från Korsholm kandiderar. Under parollen “Tillsammans mot framtiden” vill hon lyfta fram allt från minoriteters rättigheter och svenskans ställning till samhällsklyftor och social utslagning.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139162]