Reserviläisvarusteiden verovähennysoikeus ei toteudu – valtiovarainministeriöltä täystyrmäys

Vähennysoikeutta kaavailtiin muun muassa suojavarusteisiin, aseiden lisätarvikkeisiin ja taistelukelpoisiin asuihin.

Valtiovarainministeriö tyrmää hallituksen lupailemat verovähennysoikeudet reserviläisten varustehankinnoille.

Hallitusohjelmaan kirjattiin viime vuonna hanke reserviläisten ostamien, maanpuolustusta tukevien varusteiden kuten maastoasujen, kypärien, luotiliivien ja muiden suojavälineiden verovähennysoikeuksien selvittämisestä.

Tarkoitus oli parantaa puolustuskykyä kannustamalla reserviläisiä hankkimaan itselleen paremmin sopivia varusteita. Valtio ei pysty tarjoamaan moderneimpia suojavälineitä ja taisteluvarusteita kaikille Suomen 870 000:lle reserviläiselle, vaan ainoastaan tärkeimmille sodanajan joukoille.

Reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöt tukivat ehdotusta omilla lausunnoillaan, samoin puolustusministeriö piti asiaa maanpuolustuksen kannalta positiivisena uudistuksena.

Demokraatin tietojen mukaan nyt valtiovarainministeriö on selvittänyt asiaa, ja pitää verovähennysten toteuttamista käytännössä mahdottomana.

TÄLLÄ VIIKOLLA valmistuneessa selvityksessään ministeriön vero-osasto toteaa, että täsmätarvikkeiden vähennysoikeus olisi verotusjärjestelmälle ongelmallinen. Se maksaisi valtiolle tässä taloustilanteessa liikaa eikä se ministeriön mielestä olisi tehokkain tapa kohdentaa julkista tukea maanpuolustukseen.

Ministeriö luettelee liudan perusteita jyrkän kielteiselle kannalleen.

Verovähennysoikeus pitäisi osata kohdentaa sellaisille reserviläisille jotka ovat oikeasti puolustusvoimien käytettävissä, eikä vain kaikille innokkaille ja halukkaille.

Tämä vaatisi sitä, että puolustusvoimien pitäisi luoda uusi tiedonvaihtojärjestelmä jolla verohallinto pystyy erittelemään vähennykseen oikeutetut ihmiset – ja pitää itsekin kirjaa siitä kenelle reserviläiselle on hankittu valtion tuella varusteita.

Puolustusvoimien pitäisi ministeriön mukaan myös määritellä, mitkä kaupallisilta markkinoilta saatavat lukuisat eritasoiset varusteet olisivat yhteensopivia sen oman kaluston kanssa.

Jos uusi vähennys otettaisiin käyttöön, pelkästään jo verohallinnon tietojärjestelmien muutoskuluihin voisi mennä puolisen miljoonaa euroa.

SOTILASVARUSTEIDEN ostamista ei voi valtiovarainministeriön mukaan pitää tulonhankkimismenoina, vaan lähinnä elanto- ja harrastuskuluina joita valtio ei muutenkaan korvaa.

Näitä välineitä kun voisi käyttää muuhunkin kuin maanpuolustustarkoituksiin.

Ministeriö muistuttaa esimerkkinä, että nykyiset aktiivireserviläiset ovat jo todennäköisesti muutenkin jo hankkineet tai hankkisivat vaikkapa maastokengät ja maastoasut.

Ministeriö sanoo, ettei se selvityksessä esille tulleiden ongelmallisuuksien takia puolla verovähennysoikeuden jatkovalmistelua.

Ministeriö ehdottaa kuitenkin selvityksen ulkopuolisena kompromissina, että Puolustusvoimille tai vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta järjestävälle MPK:lle luotaisiin mahdollisuus välittää reserviläisille sotilaskelpoisia varusteita – esimerkiksi edullisilla joukkohankinnoilla.

Paavo Lipponen jyrähtää Macronin Ukraina-puheista ja mahdottoman ajattelemisesta: “Se on syytä panna takaraivoon”

Entiset pääministeri Paavo Lipponen ja Jyrki Katainen keskustelivat Euroopasta ja EU:sta vaalien alla.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) korostaa edelleen, että Suomen pitää pyrkiä EU:n ytimiin ja sinne missä asioista oikeasti linjataan ja päätetään. Integraatiota tulee syventää, hän sanoo.

Suomessa on puhuttu paljon muun muassa eri hallitusten ennakkovaikuttamisesta ja siinä onnistumisessa EU-kysymysten kohdalla. Lipponen hörähtää koko sanalle.

– Kun puhutaan tästä vaikuttamisesta, minä sain naurukohtauksen, kun tuli tämä ennakkovaikuttamis-termi, mitä ihmettä on ennakkovaikuttaminen! Eikö kyse ole vaikuttamisesta? Sehän on ennakolta vaikuttamista.

– EU:ssa pitää lähteä sieltä virkamiehestä. Siellä oli sellainenkin virkamies, jonka elämäntehtävä, koko ura oli traktoreita koskeva sääntely. Pitää mennä sen traktorimiehen puheille, kun kyse on maatalouspolitiikasta ja niin poispäin, hän alleviivaa.

Lipponen keskusteli toisen entisen pääministerin Jyrki Kataisen (kok.) kanssa tiistaina EU:n menneisyydestä ja tulevaisuudesta sekä Suomen roolista EU:ssa. Eurooppa-päivää juhlistava tilaisuus pidettiin keskustakirjasto Oodissa Helsingissä.

Lipponen korostaa verkostoitumisen tärkeyttä myös neuvottelupöytien ulkopuolella.

– Kollega Jyrki tietää hyvin, miten EU:ssa operoidaan. Luulen, että tässä on ollut jotain vaihtelua niiden vuosien jälkeen.

Demokraatti haastatteli erikseen Kataista tulevista eurovaaleista ja entinen EU-komissaari kommentoi muun muassa, että Suomessa on kohkattu vähän turhan paljon äärioikeiston noususta. Lipponen ei kysyttäessä ehtinyt Demokraatin haastatteluun.

Me emme puhu, jos meiltä ei kysytä.

KESKUSTELUSSA Lipposen kanssa Katainen kaipasi Suomen EU-vaikuttamisessa enemmän aloitteellisuutta.

– Ei riitä, että reagoi toisten tekemiin aloitteisiin, näin tietysti pitää tehdä, mutta me olemme Euroopan omistaja omalta osaltamme. Meillä on suomalaisina oikeus tehdä omia aloitteita.

Katainen kehaisi samalla puoluetoveriaan, pääministeri Petteri Orpoa.

– Ehkä viimeisin hyvä esimerkki aloitteellisuudesta on Petteri Orpon aloite siitä, että EU:ssa täytyy vahvistaa varautumista, hän käytti termiä varautumisunioni. Suomihan on kokonaisturvallisuuden ja varautumisen edelläkävijämaa, ja meillä on tähän paljon annettavaa.

Katainen arvelee, että Suomi on legalistinen (lakia korostava) maa.

– Me emme puhu, jos meiltä ei kysytä. Se homma ei oikein toimi EU-ympäristössä, varsinkin jos on omistajan roolissa. Omistajalla on oikeus ohjata ja velvollisuus ohjata omistamaansa tahoa, tässä tapauksessa EU:n päätöksentekoa.

– Jos meillä on näkemys, miten asioiden pitäisi olla, se pitää pukea esityksen ja aloitteen muotoon ja puskea sitä eteenpäin. Tietysti jos on tilanne, ettei tiedä mitä tahtoo, silloin ei tietysti voi olla aloitteellinen.

KATAINEN ja Lipponen sivusivat keskustelussa myös omaa rooliaan suhtautumisessa Venäjään. Etenkin Lipposta on arvosteltu laajasti hänen liiketoimistaan Nord Stream -kaasuputkella.

– Se minkä takia olemme siinä tilanteessa kun olemme johtuu siitä, että moni meistä, minä mukaan lukien, uskoi, että keskinäisriippuvuus estää suurimpien hulluuksien tapahtumisen. Esimerkiksi se, että Saksa ostaa Venäjältä kaasua, että se jollain tavalla pidättelisi Venäjää tekemästä hölmöyksiä. Olemme nähneet, ettei näin ole, Katainen sanoi.

Lipponen puolestaan kuittasi kaasu-asian näin:

– Saksa kääntyi ydinvoimaa vastaan, kun vihreät oli hallituksessa. Se johti vielä sitten siihen “energiewendessä” (energiakäännöksessä), että ydinvoima haluttiin ajaa alas. Ja Saksan teollisuus, kun ei ollut muuta vaihtoehtoa, painosti rajusti, että panostetaan kaasuun. Mitäs meillä tehtiin? Me päätimme rakentaa ydinvoimaa. Vihreät Saksassa ja täällä silloin ajoivat kaasua. Ja mistä se kaasu olisi tullut meille?

Lipposen mielestä Saksa pelasi itsensä tällä tavalla riippuvuuteen.

– Nämä tarinat ovat niin monenlaisia, mitä tänä päivänä pyöritetään. Se ratkaisu, että me rakensimme ydinvoimaa, on johtanut siihen, ettemme koskaan tulleet riippuvaiseksi Venäjän kaasusta ja nyt olemme vapautuneet sähkön tuonnista Venäjältä sillä yhdellä ratkaisulla. Mikähän hallitus se oli?

Tämä on se tie, jota pitää edetä, jos EU pyrkii johonkin globaaliin asemaan.

LIPPONEN linjasi, että kuluva vuosi on Euroopan kohtalon vuosi.

– Nyt pitää tehdä ratkaisuja, jotka pitkällä tähtäyksellä ja välittömästi tietenkin vahvistavat EU:ta. Meidän eurooppapoliittisessa keskustelussa pitäisi koko ajan kysyä, halutaanko vahva vai heikko EU.

Lipposen mukaan integraatiota pitää syventää myös EU:n laajentuessa.

– Ja minkä takia, unionin toimintakyky pitää turvata. Tässä tullaan visiokysymykseen, herrojen huoleen, kuten savolaiset sanovat. Visio on se, että pitää edetä EU:n integraatiossa. Tarvitaan itse asiassa yhteinen finanssipolitiikka, edes pankkiunionia ei ole vielä saatu tehtyä kunnolla. Tämä on se tie, jota pitää edetä, jos EU pyrkii johonkin globaaliin asemaan.

KATAINEN teki keskustelun lomassa myös avauksen koskien Ukrainan jälleenrakentamista.

– Sinä päivänä kun rauha tulee Ukrainaan, se on maailman suurin jälleenrakennustyömaa ja -markkina, joka yhtäältä näyttäytyy mielettömän suurena mahdollisuutena myös suomalaisille yrityksille ja toisaalta edelleen suurena riskikeskittymänä.

– Jotta pystymme maksimoimaan yksityisen pääoman läsnäolon jälleenrakennushankkeissa, tarvitsemme julkista riskinvähentämisinstrumenttia. Meillä on tällainen instrumentti jo olemassa, sitä kutsutaan EU:ksi, mutta se ei suuntaudu Ukrainaan vaan se jakaa riskiä investoinneissa EU:n sisällä. Malli toimii äärettömän hyvin. Investoijan kantama riski on pienempi siinä tapauksessa, että EU-instrumentti kantaa riskistä osan.

Samaa mallia voisi käyttää Kataisen mukaan Ukrainan jälleenrakentamisessa.

– Jotta voimme minimoida veronmaksajien taakan ja maksimoida yksityisen sektorin mahdollisuuden Ukrainan rakentamisessa.

Katainen työskentelee Nordea-konsernin yhteiskuntasuhdejohtajana.

Lipposen mukaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin pohdinnat joukkojen lähettämisestä Ukrainaan ovat esimerkki siitä, että keskustelussa on aiemmin vältelty “thinking about the unthinkable” (mahdottoman ajattelemista).

– Kysymys on siitä, mitä me teemme, jos Ukrainan koko olemassaolo on uhattuna. Se on syytä panna takaraivoon.

Lipposen mukaan myös Suomen tulee ajaa sitä, että jokainen Nato-maa ja EU-maa panostaa 2 prosenttia bruttokansantuotteesta puolustukseen.

AVAINSANAT

SDP:n Qvintus: Unioninkadun nimeksi Euroopan unionin katu

Dimitri Qvintus.

SDP:n puoluehallituksen jäsen ja eurovaaliehdokas Dimitri Qvintus ehdottaa, että Helsingin keskustassa sijaitseva Unioninkatu nimetään uudelleen Euroopan unionin kaduksi.

Qvintus muistuttaa tiedotteessaan, että Unionkatu sai nimensä Venäjän keisarin määräyksestä, ja että unionilla tarkoitetaan nimenomaisesti Suomen ja Venäjän unionia.

– Venäjä on laitonta sotaa Euroopassa käyvä rikollinen valtio, eikä Helsingin keskeisimpiin katuihin lukeutuvan Unioninkadun nimessä mainittua unionia enää ole. Nimeä olisi syytä päivittää tähän päivään ja ehdotan, että katu nimettäisiin uudestaan Euroopan unionin kaduksi, Qvintus kirjoittaa tiedotteessaan.

Qvintus huomauttaa, että katujen nimet ovat ennenkin muuttuneet.

– Historiaa ei voi eikä pidä ruveta kirjoittamaan uudelleen, mutta katujen ja paikkojen nimet ovat eläneet ajassa. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Heikinkatu tai Läntinen Viertotie, joka on nykyään Mannerheimintie. Euroopan unionin katu kuvaisi muutosta, ja olisi päivitys nimeen. Ja kyllä olisi paikallaan, että maamme pääkaupungin yksi hienoimmista kaduista olisi nimetty juuri Euroopan unionin mukaan. EU on myös perustuslaissamme.

– Tiedän, että moni suhtautuu epäileväisesti muutoksiin, mutta tässä tapauksessa sana unioni säilyisi nimessä. Kyseessä on päivitys, jossa unioni onkin vapaaehtoisuuteen perustuva tasavertainen ja demokraattinen EU eikä alisteisuuteen ja sortoon perustuva alusmaan ja itsevaltiaan Venäjän pakkoliitto, Qvintus kirjoittaa.

Ylen gallup: SDP kärjessä – kannatus suurin 18 vuoteen

Antti Lindtman (sd) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 25. huhtikuuta.

Oppositiopuolue SDP:n kannatus loikkasi Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa. Torstaina julkaistussa mittauksessa SDP pitää ensimmäistä sijaa 24,4 prosentin kannatuksella. Nousua viime kannatuskyselystä on 2,7 prosenttiyksikköä.

Toisella sijalla on pääministeripuolue kokoomus 21,3 prosentin kannatuksella. Kokoomuksen kannatus nousi edellismittauksesta 0,7 prosenttiyksikköä.

Kolmatta sijaa pitää perussuomalaiset 15,6 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisten kannatus notkahti, sillä siitä on sulanut 1,8 prosenttiyksikköä edellisestä kannatusmittauksesta.

KÄRKIKOLMIKON järjestys pysyi samana kuin Ylen edellisessä eduskuntavaalikannatusta mitanneessa kyselyssä.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemissä kannatusmittauksissa SDP:n kannatus on ollut viimeksi yhtä suuri tai suurempi vuoden 2006 elo-joulukuussa.

Taloustutkimus teki kyselyn 3. huhtikuuta-7. toukokuuta, ja siihen haastateltiin noin 2  500:aa ihmistä. Virhemarginaali on suurimmillaan 2,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.

AVAINSANAT

Evan tutkimus: Suomalaiset haluavat EU:lta yhtenäisempää ulkopolitiikkaa

Suomalaiset haluavat Euroopan unionilta yhtenäisempää ulkopolitiikkaa, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan kevään 2024 Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Lähes kolme neljästä vastaajasta ajattelee, että EU:n tulisi olla yhtenäisempi ulkopolitiikassaan, jotta se olisi uskottava toimija maailmanpolitiikassa. Ulkopoliittisesti yhtenäisen EU:n kannatus on vahvempaa kuin myönteinen suhtautuminen Suomen EU-jäsenyyteen, jonka puolella on kaksi kolmesta suomalaisesta. Kielteisen kannan EU:hun ottaa 15 prosenttia, kun 19 prosenttia suhtautuu unioniin neutraalisti.

Suomalaisten suhtautuminen Euroopan unioniin parani Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Viime syksyn huippulukemista on tultu alas kolmen prosenttiyksikön verran.

Samalla aiempaa selvästi suurempi osa eli reilu puolet on nyt sitä mieltä, että EU:n päätöksenteossa tulisi siirtyä nykyistä enemmän enemmistöpäätöksiin ja rajoittaa yksittäisten jäsenmaiden veto-oikeutta. Väittämän kanssa eri mieltä oli vain 17 prosenttia suomalaisista.

Kolme neljästä suomalaisesta suhtautuu tutkimuksen mukaan Suomen Nato-jäsenyyteen myönteisesti. Kielteisen kannan jäsenyyteen ottaa joka kymmenes, 14 prosenttia suhtautuu asiaan neutraalisti.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 2  087 ihmisen antamiin vastauksiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 13.-21. maaliskuuta. Virhemarginaali on 2-3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

EU-maat saavuttivat sovun siitä, kuinka Venäjän jäädytettyjen varojen tuottoja tulisi käyttää Ukrainan hyväksi

EU-maat saavuttivat kokouksessaan keskiviikkona periaatteellisen sovun siitä, kuinka Venäjän jäädytettyjen varojen tuottoja tulisi käyttää Ukrainan hyväksi. Sopu syntyi EU-maiden pysyvien edustajien kokouksessa Brysselissä.

Tuottoja tulisi sovun mukaan hyödyntää osana Ukrainan sotilaallista tukea sekä Ukrainan elpymistä koskevaa tukea, mutta virallista päätöstä tuottojen käyttämisestä ei toistaiseksi ole.

Keskiviikon sovun mukaisesti 90 prosenttia Ukrainaan menevästä jäädytettyjen varojen tuotoista tulisi ohjata EU:n rauhanrahaston kautta Ukrainan sotilaalliseen tukeen. EU-budjetin Ukraina-tukivälineeseen ohjattaisiin 10 prosenttia Ukrainaan menevästä rahasta.

AVAINSANAT