Putin aloittaa viidennen presidenttikautensa – virkaanastujaiset tänään Moskovassa

Putin Moskovassa 25. huhtikuuta.

Venäjällä Vladimir Putin aloittaa tänään viidennen presidenttikautensa. Virkaanastujaiset pidetään Moskovassa kello 12 paikallista aikaa, ja ne televisioidaan suorana lähetyksenä.

Putin voitti maaliskuussa pidetyt näytösluonteiset presidentinvaalit virallisen tuloksen mukaan yli 77 prosentin ääniosuudella. Vaaleissa ei ollut todellisia vastaehdokkaita.

Putin on ollut yhtäjaksoisesti Venäjän presidenttinä vuodesta 2000, lukuun ottamatta yhtä neljän vuoden taukoa vuosina 2008-12.

Kirja-arvio: Suomalaisesta tietokirjasta tuli vaaliase Puolassa – mutta mikä on Jessikka Aron uutuusteoksen sanoma?

Puolan PiS-puolue ja Solidaarisuus-ammattiliitto järjestivät toukokuussa mielenosoituksia Varsovassa EU:n ilmastopolitiikkaa vastaan.

Puolan “kansallismielinen” eli kansalliskiihkoinen some näyttää kiehuvan eurovaalien alla suurta Suomi-innostusta, ja syynä on suomalainen tietokirja.

Laki ja oikeus -puolueen (PiS) väki julistaa paraikaa omissa kanavissaan, sosiaalisessa mediassa ja eri foorumeilla, miten suomalainen tietokirjailija Jessikka Aro on paljastanut nykyisen pääministerin Donald Tuskin väärinkäytökset Smolenskin vuoden 2010 lentoturman jälkipyykissä.

Uutuuskirja Putinin maailmansota (Johnny Kniga 2024) nimittäin kertoo, että Puolan presidentin seuruetta kuljettaneen koneen pudotti Venäjän asettama pommi, ja Tuskin poliittinen eliitti peitteli terroritekoa.

Keskeisinä todistajina kirjan väitteille ovat PiS-puolueen aktiivit ja puolueen kantaa tukevat turmauhrien omaiset, joita teokseen on haastateltu.

Varsinaista omaa uutta “tutkimusta” aiheesta ei kirjassa ole, enemmänkin siinä referoidaan kattavasti PiS:n väen turmasta teettämiä selvityksiä. Niissä ei hyväksytä ilmailuviranomaisten aiempaa tulkintaa huonon sään ja inhimillisten virheiden aiheuttamasta onnettomuudesta.

Nyt kirjasta vaaliaseen tehnyt PiS-puoluekaarti ei tietenkään kerro, että he ovat alun perin itse esitelleet kirjailijalle tämän puolueen narratiiville keskeisen pommiteorian.

Suomessakin Iltalehti, Helsingin Sanomat, Uusi Suomi ja Ylen Kulttuuriykkönen uutisoivatkin kirjan väitteistä aluksi kritiikittömästi totena, lähteinään käytännössä vain Aro itse.

Tätä uutisointia ja kirjan kirjastoista saamaa suurta varausmäärää Puolan oikeistopopulistit levittävät puolestaan nyt todisteena siitä, että kyseessä on maailmanluokan skuuppi ja paljastus.

PiS-puolue haluaakin ennen vaaleja todistaa kannattajilleen, että puolue on 14 vuotta ollut oikeassa. Smolenskin presidenttimurhan järjesti Venäjä, ja nykyinen woke-liberaali-homosaatiota ajava Donald Tuskin hallitus mielisteli Vladimir Putinia.

EN MUISTA, että mitään suomalaista kirjaa olisi viime vuosina näin selkeästi käytetty jonkun muun maan sisäpoliittisena leimakirveenä.

Kirjan aloittavaa Smolensk-osiota vaivaa jyrkkä mustavalkoisuus. PiS-puolueen ihmiset ovat tarinan hyviksiä, useimmat muut puolalaistoimijat ovat Venäjän kätyreitä tai ainakin Venäjän propagandaan langenneita. Putin oli jo vuonna 2010 kuin James Bond -elokuvien pääpahis, lonkeroineen kaikkialla kaiken aikaa.

Kirjailija on puolensa valinnut, lähes uskonnollisella paatoksella.

Vastakkaisia näkemyksiä ei kirjassa kuunnella. Jopa Puolan lehdistönvapautta ansiokkaasti PiS-puoluetta vastaan puolustanut päälehti Gazeta Wyborcza leimataan Putinin propagandatorveksi. Tällainen mustamaalaus on ikävä kyllä silkka vale.

Kirjan tarinalle tuntuu olevan sivuseikka, miten PiS-puolue omalla valtakaudellaan vainosi toimittajia, tutkijoita, seksuaalivähemmistöjen edustajia ja polki etenkin naisten oikeuksia. Pääasia on, että puolue inhosi Vladimir Putinia, ja se riittää tekemään puolueen väestä tässä kirjassa sankareita.

Kirjailija on puolensa valinnut, lähes uskonnollisella paatoksella.

LOPPUOSA kirjasta kertaa suomalaismediassakin moneen kertaan kuullut havainnot Viron vuoden 2007 pronssisoturi-mellakoista ja muista Venäjän 2010-luvulla tekemistä hybridivaikuttamisen muodoista.

Venäjän kirkon johtajan, patriarkka Kirillin valtapyrkimyksiä käsitellään Suomen ortodoksikirkon arkkipiispan Leon haastattelun kautta.

Moni turvallisuuspolitiikkaa seuraava lukija on löytänyt samat asiat jo aiemmin suomalaisten tiedotusvälineiden jutuista. Maallikolle kirkko-osuus voi silti olla hyvä yhteenveto venäläisestä uskonnon ja politiikan symbioosista.

Kirjassa kuvatut Venäjän uudet vaikutusyritykset Afrikassa ovat tuoreita ja kiinnostavia, joskin samoista asioista on kirjoitettu varsin paljon kansainvälisessä mediassa.

KIRJA LUO mielikuvaa, että suomalaiset journalistit ovat fyysisesti vaarassa, jos he uutisoivat Venäjästä. Kirjailija kertoo muun muassa kannelleensa oikeusasiamiehelle Helsingin poliisista ja luopuneensa toimittajanurastaan, koska poliisi ei ole halunnut suojella häntä työssään.

Aro kertoo joutuneensa aiemmin jopa pakenemaan Suomesta ulkomaille täällä työnsä takia saamansa kotimaisen uhkailun, rikollisen vainon ja henkisen väkivallan takia. Näitä kokemuksiaan hän on esitellyt myös kansainvälisissä seminaareissa sekä aiemmassa Putinin trollitkirjassaan.

Olen itsekin kuullut ulkomaisilta kollegoilta ihmettelyä siitä, eikö Suomi tosiaankaan pysty suojelemaan journalisteja niin hyvin, ettei näiden tarvitsisi Aron tavoin paeta uhkaajiaan ulkomaille.

Tällainen omien kokemusten ja turvattomuuden tunteen yleistäminen kaikkia kollegoita koskevaksi alan tilanteeksi onkin ongelmallista.

Suomessa on paljon kriittistä Venäjä-uutisointia tekeviä, palkittuja journalisteja. En tiedä, että heistä esimerkiksi Arja Paananen, Outi Salovaara tai Antti Kuronen joutuisivat vakavissaan pohtimaan maanpakoon lähtemistä tai 24/7 henkivartijoiden palkkaamista.

Uhkailuja, kunnianloukkauksia ja häirintää kokee moni. Mutta kenenkään ei ole Suomessa oikeasti pakko lopettaa journalistista työtään, ellei itse niin halua tehdä.

Kirjailijan oma toimintatapa ja reagointi uhkiin on varmasti ollut hänelle itselleen perusteltua, mutta mitenkään yleisiä ja välttämättömiä tällaiset toimet eivät ole muille toimittajille olleet.

Sellaisen vihjaaminen antaa vääristyneen kuvan suomalaisen Venäjä-journalismin arjesta, Suomen lehdistönvapaudesta sekä maamme turvallisuustilanteesta.

PUTININ maailmansota olisi voinut olla paremmalla lähdekritiikillä ja useampien uusien esimerkkien esittelyllä tärkeä lähdeteos venäläisen hybridivaikuttamisen 2020-luvun maailmaan.

Nyt liian pirstaleisen kirjan painopiste on liikaa menneisyydessä, etenkin 14 vuoden takaisessa Puola-salaliitossa. Kustantajan olisi kannattanut muokata kirjan rakennetta rohkeammin.

Jokainen lännessä nähty törkeys ei aina ole Venäjän tekosia.

Venäjä on omilla raakuuksillaan, sotarikoksillaan ja salamurhillaan ihan itse ansainnut roistovaltion maineensa. Tiedämme, että maa pystyy millaisiin törkeyksiin tahansa. Mutta oikeasti tiedämme myös, että jokainen lännessä nähty törkeys ei aina ole Venäjän tekosia.

Kirjan Smolensk-osion kaltainen käsittelytapa ei toimisi journalismissa.

Hyvään tutkivaan journalismiin kuuluu lähde- ja itsekritiikki, kyky katsoa välillä paholaisen asianajajana omia ennakkoluulojaan ja havaintojaan. Miksi haastateltavani puhuvat näin, mitä he haluavat saada minut tekemään?
Ja ennen kaikkea: mitä he hyötyvät, jos esittelen heiltä saamani näkemykset ominani ja legitimoin juuri heidän tarinansa?

Nämä kysymykset ovat Putinin maailmansota -kirjassa jääneet kysymättä – ja siksi lopputulos on enemmän “haluan uskoa” -osastoa kuin faktapohjaista tietokirjallisuutta.

PUOLAN PiS-puolue on luultavasti riemuissaan Suomesta saamastaan vaalipropaganda-aseesta. Siinäkään ei ole mitään väärää.

Jokainen ulkomaantoimittaja on törmännyt työssään siihen, että ulkomainen poliitikko yrittää saada haastattelijaa ostamaan omaa tulkintaansa paikallisasioista.

Toisinaan näitä höynäytyksiä menee läpi juttuihin asti – ja tässä puhun kokemuksesta. Tällaisiin vedätyksiin sortuminen olisi täysin inhimillistä, eikä se mitätöi mitenkään tekijän aiempaa työtä ja ansioita.

Sen sijaan pienetkin virheet voivat paisua isoiksi, jos niitä alkaa puolustella kirjailijan tavoin syyttämällä asiallistakin kritiikkiä Venäjä-mielisyydeksi – kuten Jessikka Aro on viime päivinä julkisuudessa tehnyt.

Suhteellisuudentajun pettäminen on jokaisen asiantuntijan uskottavuudelle isompi vaara kuin mahdollisten omien virheiden myöntäminen.

Demokraatti yritti saada kirjasta etukäteen normaalia sähköistä lehdistöversiota toimitukseemme arvostelua varten, mutta kustantamo Johnny Kniga ei jostain syystä halunnut lähettää sitä meille. Hankimme myöhemmin painetun kirjan kaupasta, ja tämä kirja-arvio on tehty sen perusteella.

Israelilaisministeri uhkaa erolla Netanjahun hallituksesta

Kuvassa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Israelin sotakabinettiin kuuluva ministeri Benny Gantz uhkaa erota hallituksesta, jos maan pääministeri Benjamin Netanjahu ei hyväksy suunnitelmaa sodanjälkeisen Gazan hallinnosta.

Gantzin mukaan sodanjälkeisen suunnitelman on täytettävä kuusi kansallisesti tärkeää strategista tavoitetta. Näitä tavoitteita ovat muun muassa Hamasin syrjäyttäminen vallasta, israelilaisten panttivankien palauttaminen ja sen varmistaminen, että Israel hallitsee jatkossa palestiinalaisalueiden turvallisuusasioita.

Gantzin mukaan Gazaan tulisi myös rakentaa kansainvälinen siviilihallinto yhteistyössä palestiinalaisten, arabimaiden, Euroopan maiden ja Yhdysvaltojen kanssa.

YK: 800  000 joutunut pakenemaan Rafahista

UNRWA:n pääjohtaja Philippe Lazzarini.

Noin 800 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Israelin sotatoimia Etelä-Gazan Rafahista sen jälkeen, kun Israel viime viikon alussa käynnisti maaoperaationsa alueella, kertoo YK:n palestiinalaisten pakolaisjärjestö UNRWA:n pääjohtaja Philippe Lazzarini.

Lazzarinin mukaan pakoon on lähtenyt lähes puolet väestöstä, joka majaili Rafahissa. Suurin osa Gazan väestöstä oli aiemmin sodan varrella siirtynyt juuri Rafahiin paetakseen Israelin hyökkäyksiä pohjoisessa.

Gazan sota on kestänyt yli seitsemän kuukautta.

Gazan kohtalo repii Israelin hallituksen välejä

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Gazan kaistan sodanjälkeinen poliittinen tulevaisuus on entistä suurempi riidanaihe Israelin hallituksen sisällä, kertoo uutistoimisto AFP. Israelin sotakabinetin sisäiset välit äityivät riitaisiksi sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamasin taistelijat kokosivat jälleen rivinsä Pohjois-Gazassa, jossa Israel oli jo väittänyt voittaneensa Hamasin.

Sotakabinettiin kuuluva puolustusministeri Yoav Gallant vaati televisioidussa puheessaan pääministeri Benjamin Netanjahulta selkeää sitoutumista siihen, että Israelin siviilihallinto ei ota Gazaa haltuunsa sodan jälkeen.

Netanjahu on aiemmin tyrmännyt sen vaihtoehdon, että palestiinalaiset johtaisivat Gazaa tulevaisuudessa, mutta ei ole tarjonnut tälle selkeää vaihtoehtoa.

- Jos Gazassa on jäljellä vain Hamas, niin tietysti he putkahtavat esiin siellä sun täällä. Joko (Gazaan) perustetaan Israelin sotilashallinto tai arabijohtoinen hallinto, arvioi AFP:lle Tel Avivin yliopiston luennoitsija Emmanuel Navon.

Hamasin mukaan Gazan kaistalle ei voida perustaa uutta hallintoa ilman, että se olisi osallisena.

YHDYSVALTAIN kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan matkustaa viikonloppuna Israeliin ja Saudi-Arabiaan, Valkoinen talo kertoo. Sullivanin on määrä tavata matkallaan Netanjahun ohella Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman.

Israelin ja Hamasin aseleponeuvotteluiden välittäjämaihin lukeutuva Qatar sanoi aiemmin viikolla, että Israelin sotilasoperaatio Gazan kaistan eteläosassa sijaitsevan Rafahin alueella on vaikeuttanut pahasti aseleponeuvotteluja. Qatar kuvaili neuvotteluiden olevan lähes pysähdyksissä.

Israelin pelätään laajentavan hyökkäystään Rafahiin, missä on edelleen satojatuhansia palestiinalaisia, jotka ovat paenneet taisteluita muualta Gazasta. Israelin mukaan taisteluja Rafahissa vielä kiihdytetään. Puolustusministeri Gallant sanoi torstaina, että kaupunkiin lähetetään lisäjoukkoja. Pääministeri Netanjahu on sanonut maahyökkäyksen Rafahiin olevan kriittisen tärkeä Israelin asevoimien tavoitteille tuhota Hamas.

Georgian presidentti käytti veto-oikeutta kiisteltyä lakiesitystä vastaan

Georgian presidentti Salome Zurabishvili.

Georgian presidentti Salome Zurabishvili jätti lauantaina vahvistamatta kiistellyn ulkomaisen vaikuttamisen lain, jota vastaan maassa on osoitettu kiivaasti mieltä huhtikuusta lähtien. Zurabishvili käytti veto-oikeuttaan parlamentin hyväksymää lakiesitystä vastaan, kuten oli etukäteen sanonut tekevänsä.

- Tänään käytän vetoa tähän lakiin, joka on olemukseltaan venäläinen ja perustuslakimme vastainen, presidentti Zurabishvili sanoi televisioidussa lausunnossaan.

Presidentin päätöksen arvellaan jäävän vain symboliseksi eleeksi, joka viivyttää lain astumista voimaan. Maan parlamentti voi vielä kumota presidentin veton yksinkertaisella enemmistöllä.

Lain mukaan yli viidenneksen rahoituksestaan Georgian ulkopuolelta saavien medioiden ja kansalaisjärjestöjen on rekisteröidyttävä ulkomaisten etujen ajajiksi. Georgian parlamentti hyväksyi lakiesityksen tiistaina äänin 84-30. Äänestystä lain kolmannessa ja ratkaisevassa käsittelyssä edelsi istunto, jossa tunteet kuumenivat jopa tappeluksi Georgialainen unelma -valtapuolueen ja opposition edustajien välillä.

VENÄJÄLLÄ on voimassa vastaava laki, minkä vuoksi Georgian lakiesityksen vastustajat olivat ristineet hallituksen esityksen “venäläislaiksi”. Esityksen vastustajien mukaan laki on tarkoitettu opposition hiljentämiseen, ja sen tarkoituksena on viedä Georgia takaisin Venäjän vaikutuspiiriin.

EU ja sotilasliitto Nato ovat kehottaneet Georgiaa perääntymään lain säätämisessä. EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin mukaan lailla on kielteinen vaikutus Georgian pyrkimyksiin päästä EU:n jäseneksi ja se tulisi perua. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk puolestaan on sanonut pitävänsä lakia erittäin valitettavana.

EU:n oli alun perin tarkoitus antaa lakia vastustava julkilausuma unionin 27 maan yhteisenä julkilausumana, mutta diplomaattilähteiden mukaan tästä jouduttiin luopumaan Unkarin ja Slovakian vastustuksen takia.