Orpo teki jälleen oharit – kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja: “Ehkä vähän ristiriitaiset fiilikset”

Helsingin yliopiston Porthania-rakennus 22. elokuuta.

Hallitus päätti kehysriihessään siirtää opiskelijat pois yleisen asumistuen piiristä. Päähallituspuolue kokoomus tuli samalla pettäneeksi puheenjohtaja Petteri Orpon suulla vuosi sitten maaliskuussa antamansa lupauksen, jonka mukaan opiskelijoita ei siirretä asumislisälle.

Demokraatti soitti asiasta kokoomusopiskelijoiden puheenjohtajalle Henriina Rantalalle.

Rantala korostaa, ettei opintotuen asumislisän suuruudesta ole vielä tarkkaa käsitystä. Hallitus lupaili tiistaina, että asumislisä tulee olemaan suhteessa korkeampi kuin vuonna 2017, ennen kun opiskelijat siirtyivät asumistuen piiriin. Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) laskelman mukaan tuki voisi esimerkiksi Helsingissä tippua yli 130 eurolla kuussa.

Rantala olisi hakenut säästöjä mieluummin muualta.

– Olisin toivonut, että eläkkeisiin olisi tässä kohtaa tartuttu enemmän. Toiveena oli, että myös eläkeläiset osallistuisivat vahvemmin näihin talkoisiin. Ehkä vähän ristiriitaiset fiilikset. Ymmärrän toisaalta, että näin tehdään. Meillähän tarjotaan edelleen opiskelijoille opintolainaa ja kannustetaan käymään kesätöissä enemmän, mutta tämä tuli kyllä itselle yllätyksenä.

Tämä on kuitenkin leikkaus. Teillä oli viime vuonna kokoomusopiskelijoiden, kokoomusnuorten ja puheenjohtaja Petteri Orpon kanssa yhteinen blogikirjoitus, missä totesitte, että kokoomus perääntyy opiskelijoita koskevista leikkausaikeistaan, nimenomaan asumislisän palauttamisesta.

– Kyllä, mutta ehkä katsoisin tässäkin kokonaiskuvaa talouden tilanteesta. Olemme niin pahasti velkaantuneita, että näitä toimia on pakko tehdä. Uskon, että on tulevienkin sukupolvien kannalta parempi, että me nyt leikkaamme ja tasapainotamme taloutta. Toivottavasti tulevaisuudessa on kestävämpi pohja.

“Kokoomus ei ole poistamassa opiskelijoiden asumisen tukea eikä siirtämässä opiskelijoita pois asumistuen piiristä”, blogikirjoituksessa luki tarkalleen maaliskuussa 2023. Loppuvuodesta 2022 kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa oli todettu, että “harkitaan opiskelijoiden rajaamista yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisän piiriin.

Et koe, että tässä tehtiin opiskelijoille oharit?

– Olen toki huolissani siitä, että miten opiskelijat tulevat toimeen. Ei tämä meillekään toivottu uudistus ollut, sanotaan näin. Tuli yllätyksenä kyllä.

Mitä eläkkeille olisi pitänyt tehdä? Olisitko tehnyt indeksijäädytyksen?

– Olisin tehnyt indeksijäädytyksen. Hyvä, että nyt tuli vähän veronkiristyksiä mutta olisi ehkä enemmän harkinnut indeksijäädytyksiä, koska muillakin puolilla niitä ollaan tehty.

Joku saattaisi ajatella, että kokoomuksella on ollut nyt aika monta koulutuslupausta. Oli se alkuperäinen (vuoden 2015) kuuluisaksi tullut lupaus, sitten hallitus jäädytti opintotuen indeksikorotukset (vaikka Orpo oli luvannut Demokraatin haastattelussa, ettei sitä tehdä) ja nyt tämä. Mitä ajattelet tästä kokonaisuudesta?

– Kyllä tässäkin korostan sitä, että meillä on niin vaikea taloustilanne, että meidän on tärkeätä sopeuttaa. Sen takia näitä leikkauksia tehdään. Nämä ovat erittäin kipeitä eikä näitä haluta tehdä, mutta en tiedä mikä se toinen vaihtoehto nyt tässä kohtaa olisi. Hallitus kuitenkin panostaa osaamiseen ja TKI-investointeihin.

– Jos miettii vaikka ammattioppilaitosten 100 miljoonan leikkausta, niin sehän on nimenomaan myöhempiin tutkintoihin, ei siihen ensimmäiseen tutkintoon. Kyllä me pyrimme panostamaan osaamisen puolelle.

Politico: EU-komission puheenjohtaja vihjaili Tiktokin kieltämisellä

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Tiktok-sovelluksen kieltäminen voisi tulla kysymykseen myös EU:ssa, sanoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Politico-lehden mukaan.

-  (Kielto) ei ole poissuljettu, von der Leyen vihjasi maanantai-iltana järjestetyssä EU-vaaliväittelyssä Maastrichtissa Hollannissa, Politico kertoi.

Von der Leyen lisäsi, että EU-komissio oli ensimmäinen instituutio maailmassa, joka kielsi Tiktokin työntekijöidensä työpuhelimista.

Hän puhui asiasta sen jälkeen, kun vaalikeskustelun puheenjohtaja oli viitannut kiinalaissovelluksen mahdolliseen kieltämiseen Yhdysvaltain markkinoilla, jos sen omistaja Bytedance ei myy sovellusta.

SUOMESSAKIN kokoomuslaiset kansanedustajat ovat vastikään tehneet toimenpidealoitteen, jolla ehdotetaan Tiktokin kieltämistä Suomessa.

Heidän mukaansa sovellukseen liittyvät turvallisuusriskit sekä haitalliset vaikutukset lapsiin ja nuoriin ovat “ilmeisiä” sovelluksen koukuttavuuden ja sen sisältöjen vuoksi.

Suomen teollisuus kompastelee tuottavuudessa – SAK kohentaisi työntekijöiden digiosaamista, joka vielä kuralla

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa toimivissa teollisuusalan yrityksissä digitalisaatio ja robotisaatio eivät ole juurikaan lisääntyneet viidessä vuodessa, jos mukaan ei lasketa viestintävälineiden kehitystä.

Se on SAK:n mukaan iso ongelma työn tuottavuuden kannalta.

– Teknologian käytön vähentyminen voi olla yksi syy siihen, että Suomella on tuottavuusongelmia. Teollisuus on lähtenyt hieman etumatkalta muihin aloihin verrattuna, mutta jää nyt jälkeen, SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila arvioi tiedotteessa.

Hyvinvointivaltion rahoitus on riippuvaista teollisen työn kilpailukyvystä, hän huomauttaa, ja osaava työvoima on tuottavampaa, kun teknologiaa on käytössä.

SAK:n tuore Digiosaaminen ja teknologian muutos SAK:n aloilla piirtää kuvaa eri alojen digitalisaatiokehityksestä. Se katsoo kehitystä nimenomaan suorittavaa työtä tekevien työntekijöiden työn näkökulmasta.

LÄHES PUOLET teollisuuden työntekijöistä kertoi työskentelevänsä tietokoneohjattujen koneiden tai laitteiden kanssa. Osuus oli suunnilleen sama viisi vuotta aiemmin.

Myös tekoälyn käyttö on ainakin suorittavan työn tekijöiden arjessa vielä harvinaista. Vain neljä prosenttia teollisuustyöntekijöistä tunnisti tekoälyn merkityksen työssään.

– Huoli valtion taloudesta on sinänsä aiheellinen, mutta tilanteen korjaaminen kestävällä tavalla tapahtuu muilla keinoilla kuin leikkaamalla hyvinvointipalveluista ja sosiaaliturvasta. Ratkaisu on työn tuottavuuden ja tuloksellisuuden parantaminen. Siinä keskeistä on ihmisen ja teknologian yhteispeli, Antila korostaa.

Tutkimuksesta selvisi myös, että noin 136 000:lla SAK:laisten alojen työssäkäyvällä työntekijällä on digiosaaminen huonolla tasolla. Tämä on merkittävä tuottavuuden kasvun hidaste.

– Osaamisen päivittäminen olisi tärkeää, mutta sen sijaan monet työpaikat keskittyvät jatkuvaan tehostamiseen ja olemassa olevan kapasiteetin puristamiseen.

DIGIOSAAMINEN ei ole SAK:n mukaan pelkästään koulutuskysymys. Jos työntekijä voi osallistua omaan työhönsä liittyvien hankintojen päätöksentekoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, on viitteitä, että se parantaa digiosaamistuloksia.

– Johdon kannattaisi suhtautua avoimesti ja arvostaen työntekijöiden omaa työtä ja työpaikkaa koskeviin kehittämisehdotuksiin. Näin henkilöstöltä syntyy tuote- ja palveluparannuksia, muutoksiin liittyvät epävarmuudet ja pelot vähenevät sekä luottamus ja työn mielekkyys paranevat, Juha Antila toteaa.

“Pelkkä teknologian hankkiminen työpaikalle ei takaa tuottavuuden kasvua.”

Viime vuonna Työ 2030 -ohjelmassa tehdyn tutkimuksen mukaan sellaiset yritykset, joissa myös duunarit osallistuvat kehittämiseen, innovoivat ja kasvavat muita todennäköisemmin.

Työpaikan toimintatavoilla on vaikutusta ikääntyneiden työntekijöiden kykyyn ja haluun hyödyntää digitalisaation mahdollisuuksia työssään, SAK muistuttaa. Jos työnteon muutokset valmistellaan yhdessä henkilöstön kanssa ja uuden oppimiseen kannustetaan ja sille annetaan aikaa, työntekijöiden ikä ei ole tulppa tai ongelma.

– Pelkkä teknologian hankkiminen työpaikalle ei takaa tuottavuuden kasvua. Teknologian tuottavuushyödyt ovat usein riippuvaisia siitä, ovatko käyttäjät motivoituneita, osaavia ja valmiita hyödyntämään sitä tehokkaasti, Antila huomauttaa.

Teuvo Hakkarainen lataa nyt suorat sanat puolueestaan – ei päässyt ehdolle vaaleissa

Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ps.).

Tänään varmistui, ettei istuva europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen päässyt perussuomalaisten eurovaaliehdokkaaksi, vaikka Hakkarainen olisi listalle halunnut.

Perussuomalaisten 20 ehdokkaan lista on nyt täynnä ja Hakkaraisen nimeä siellä ei mainita.

– Se on sitten asia käsitelty siltä osin, Hakkarainen sanoo puhelimessa ja toteaa kuulevansa Demokraatilta, että lista on täynnä.

Hän sanoo odotelleensa loppuun asti, että hänelle ilmoitettaisiin, miten käy.

– Nyt se on sitten tässä. Nyt ruvetaan viilailemaan ketjuja ja muita, Hakkarainen miettii.

Tulevaisuuden suunnitelmistaan hän ei osaa sanoa sen tarkemmin.

Millä mielin olet päätöksestä?

– Surullinen perussuomalaisten puolesta, että sille puolueelle on käynyt tuolla tavalla. Se oli kansanliike, jossa kuunneltiin kansan ääntä. Nyt se on liike, joka kuuntelee vain puolueen johdon ääntä ja tekee niin kuin ylimmäiset papit ja satraapit sanovat. Ei siellä kansan etu eikä puolueen etu vaan politrukkien etu on etusijalla.

Aiotko pysyä tässä puolueessa?

– Kyllä, mutta nehän heittävät minut pihalle. Puolueen vastainen toiminta, se on säännöissä hyvin selkeästi, että silloin heitetään pihalle, Hakkarainen kertoo arvionaan, mutta hänelle ei ole kuitenkaan kerrottu tai varoitettu, että puolueesta oltaisiin erottamassa.

– Se on minun oma arvio ja jos mennään puolueen sääntökirjan mukaan, se on näin. Eihän siinä ole kahta sanaa.

Hakkarainen on itse väittänyt perussuomalaisten puoluesihteerin todenneen hänelle, että häntä ei lasketa ehdolle, koska hän olisi syyllistynyt puolueen vastaiseen toimintaan. Kyseessä olisi Hakkaraisen mukaan pitkäaikainen puolueen vastainen toiminta. Siihen, mistä on kyse, Hakkarainen on kuitenkin sanonut, ettei tiedä. Niin hän sanoo nytkin.

– En tiedä, mikä on se puolueen vastainen toiminta. Se jää sitten arvoitukseksi.

Puolueen säännöissä (pdf) mainitaan erottamisperusteeksi se, jos “jäsen on menettelyllään puolueessa tai sen ulkopuolella vahingoittanut puoluetta”.

HS: Vornanen on haastettu kolme kertaa käräjille syytettynä pahoinpitelystä

Perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornanen on haastettu vuosia sitten Pohjois-Karjalassa kolmesti käräjille pahoinpitelystä syytettynä, Helsingin Sanomat kertoo.

Yhdessä tapauksessa rangaistusta vaati syyttäjä ja kahdessa muussa yksityishenkilöt, HS kirjoittaa.

Lehden mukaan yksikään tapaus ei johtanut langettavaan tuomioon. Yhtä tapausta käsiteltiin oikeudessa, ja kahdessa muussa käsittelyt raukesivat jo ennen istuntoja.

Vornasta epäillään ampumisesta Helsingin keskustassa viime perjantaina aamuyöllä. Poliisi kertoi eilen, että 54-vuotiasta miestä epäillään vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikkomuksesta.

Näin kävi Teuvo Hakkaraiselle – PS:n ehdokaslista on nyt täysi

Perussuomalaiset ilmoittaa nimenneensä kaikki 20 ehdokastaan eurovaaleihin.

Toinen kahdesta viimeisestä paikasta varattiin rovaniemeläiselle kansanedustaja Sara Seppäselle.

Kuten ennakolta oli odotettu, istuva europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen ei pääse tavoittelemaan jatkokautta. Varasijalta parlamenttiin noussut Pirkko Ruohonen-Lerner on sen sijaan ehdolla jatkamaan.

Perussuomalaiset on asettanut ehdolle kaikkiaan yhdeksän istuvaa kansanedustajaa ja kaksi entistä.

– Olen todella tyytyväinen ehdokasasetteluumme. Meillä on laaja kattaus ehdokkaita ympäri Suomen. Myös molemmat sukupuolet ovat hyvin edustettuina ja ikähaarukka on laaja, puoluesihteeri Harri Vuorenpää toteaa tiedotteessa.