Ny Tid blir månadstidning

I januari blir kultur- och samhällstidskriften Ny Tid en månadstidning. Nu vill man satsa på ”ett nytt, lätthanterligt format med satsning på den djuplodande, långsamma journalistiken.”, skriver redaktionen i en nyhetsnotis.

Det första numret av den nya månadsjournalen utkommer den 16 januari 2015. Samtidigt frångår man tabloidformatet.

”Reformen ger redaktion och medarbetare möjlighet att bjuda på mer genomarbetade och djuplodande reportage, essäer, intervjuer och artiklar. Som tidigare är strävan att jämnt fördela innehållet mellan kultur och samhällsbevakning ur ett kritiskt vänsterperspektiv”, skriver tidningens nya chefredaktör Janne Wass.

Tidningens webbsida kommer också att utvecklas och enligt planerna kommer den att uppdateras i snabbare takt än för närvarande.

 

AVAINSANAT

Seefeld alkoi – kuinka ollakaan – norjalaistahtiin molemmissa sprinteissä

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Norjan Johannes Hösflot Kläbo (kuvassa) on voittanut miesten sprintin Seefeldin MM-hiihdoissa. Kläbo, 22, hiihti finaalissa ajan 3.21,17 ja kukisti loppukirissä Italian Federico Pellegrinon 0,23 sekunnilla. MM-pronssille hiihti Venäjän Gleb Retivyh.

Suomalaismiehistä Joni Mäki ja Ristomatti Hakola ylsivät puolivälieriin. Lauri Vuorinen ja Anssi Pentsinen karsiutuivat aika-ajoissa.

Kläbo voitti vuosi sitten Pyeongchangin olympialaisissa kolme kultaa, mutta aikuisten maailmanmestaruus on norjalaiselle uran ensimmäinen.

Naisten sprintin vei samoin Norjan Maiken Caspersen Falla. Vapaalla hiihdetyn sprintin kakkoseksi ylsi Ruotsin Stina Nilsson ja kolmanneksi Norjan Mari Eide. Fallan ykkössija tuli melko selvällä erolla, sillä hän kukisti finaalissa Nilssonin 1,66 sekunnilla.

Suomen Anita Korvan, Anne Kyllösen, Katri Lylynperän ja Laura Monosen urakka päättyi aika-ajoihin. Falla juhli sprintin kultaa myös kaksi vuotta sitten Lahden MM-kisoissa ja vuonna 2014 Sotshin olympialaisissa.

Kuka tiesi ja milloin? – Berner ja Sipilä selittelivät olan takaa: ”Minulla ei ollut silloin puhelin päällä”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Antti Lindtman ihmetteli, kuinka aikataulut siitä, milloin kukakin tiesi Bernerin ehdollaolosta ruotsalaispankin hallitukseen, heittelehtivät parissa päivässä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) aikomus siirtyä ruotsalaisen SEB-pankin hallitukseen on hallinnut viime päivät poliittista ilmatilaa. Pankki tekee päätöksen Bernerin hallitusjäsenyydestä ensi kuussa ennen Suomen eduskuntavaaleja.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen markkinat ensin -ajattelu sai huutia SDP:ltä torstain kyselytunnilla. Kansanedustaja Riitta Mäkinen muistutti, että sen keskeisenä arkkitehtina on toiminut muun muassa Berner, joka on nyt palaamassa liike-elämään.

Mäkinen kritisoi, kuinka hallitus on jättänyt politiikassaan ihmiset sivuosaan ja asettanut heidät eriarvoiseen asemaan.

– Yksi räikeimmistä esimerkeistä on ministeri Bernerin taksiuudistus, joka on tuonut hätää ja turvattomuutta erityisesti muistisairaiden ja vammaisten sekä heidän läheistensä elämään. SDP:n linja on toinen, me haluamme asettaa ihmiset aina markkinoiden edelle.

Mäkinen kysyi Berneriltä, onko hän kaiken koetun jälkeen edelleenkin sitä mieltä, että markkinat voidaan asettaa ihmisten edelle poliittisessa päätöksenteossa.

Berner puuskahti, ettei ole koskaan ollut sitä mieltä. Hän huomautti, että markkinoita tarvitaan tuottamaan palveluita tasapuolisesti, mutta markkinat tarvitsevat myös ohjausta.

”11 päivää ilmoituksen jälkeen hän jätti ministerin tehtävänsä.”

Mäkinen huomautti, että kuluvalla kaudella politiikan pyörövi on käynyt vinhasti – joka kertoo markkinoiden ja politiikan epäterveestä yhteydestä. Viimeisimpänä esimerkkinä on Bernerin tapaus. Ilmiöön liittyy hänen mielestään moni ongelmia.

– Pääministeri Sipilä, teillä on ollut tieto ministerinne suunnitelmista jo pidemmän aikaa ja olette ne julkisesti hyväksynyt. Ettekö todellakaan ole nähnyt ristiriitaa, ongelmaa siinä, että hallituksenne ministeri nimitetään ulkomaalaisen yhtiön johtoon virkakauden kestäessä ennen eduskuntavaaleja. Oletteko sitä mieltä, että ministerille ei synny sidonnaisuutta pankkiin jo nimityksen yhteydessä, Mäkinen ihmetteli.

Sipilä vakuutti, että sai tietää yhtiön aikeista samaan aikaan kuin Bernerkin. Sipilän mukaan Berner on alusta pitäen tehnyt selväksi, että hän ei ole samaan aikaan pankin hallituksen jäsen ja ministerinä.

SDP:n sosialidemokraattisen ryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman korosti, että kyse ei ole siitä, saako politiikasta siirtyä liike-elämään. Kyse on hänen mukaansa siitä, miten siirtymä hoidetaan, kun ihminen on korkeassa vastuussa – jotta luottamus ei vaarannu.

– Kun elinkeinoministeri Jyri Häkämies siirtyi liike-elämän palvelukseen, 11 päivää ilmoituksen jälkeen hän jätti ministerin tehtävänsä, Lindtman muistutti.

”Vasta kun tästä tuli julkinen kohu, muutitte suunnitelmaa.”

Lindtman pyysi Sipilää vahvistamaan, että hän kuuli Bernerin nimitysaikeista vasta pankin tiedottaessa asiasta. Hän myös epäili, miten käy luottamuksen ministerin riippumattomuuteen.

Berner halusi vastata Sipilää ennen. Hän vakuutti pitävänsä luottamusta politiikan säilymiseen äärimmäisen tärkeänä.

– Olennaista on, että politiikkaan pitää voida tulla sen ulkopuolelta, ja siihen pitää voida myös palata tehtävän päätyttyä. Olen halunnut huolehtia, että tässä toimitaan luottamusta herättävästi. Siksi ei ole ollut koskaan sellaista suunnitelmaa, että ottaisin tehtävän vastaan vielä istuessani tässä tehtävässä.

Sipilä taas vakuutti, ettei tiennyt mitään ennen pörssiyhtiön tiedottamista.

– Ministeri yritti tavoittaa minua, ja minulla oli viisi pääministeriä vieraana ja minulla ei ollut puhelin silloin päällä. Niin kuin ei pruukaa olemaan, kun on vieraita.

Hänen mielestään päällekkäinen tehtävien hoitaminen ei ole mahdollista. Näin Sipilän mukaan myös tapahtuu.

Lindtman näpäytti, että Berner itse on jo ilmeisesti tammikuussa tiennyt ehdokkuudesta ruotsalaispankissa, mutta ei ole kertonut siitä pääministerille.

– Vasta kun tästä tuli julkinen kohu, muutitte suunnitelmaa ottaa tämä tehtävä vastaan vasta kesäkuussa. Virkamiehillä on olemassa karenssisäännös, olisiko ministereille myös syytä asettaa karenssi, hän kysyi Sipilältä.

Tähän ei saatu Sipilältä vastausta.

Berner sai jälleen selittää asiaa omalta kannaltaan. Hän myönsi käyneensä oikeuskanslerin kanssa keskustelua tammikuussa, koska oli saanut useampiakin työtarjouksia.

– Oikeuskanslerin mukaan saan käydä keskustelua luottamustehtävästä, mutta en pysyvästä operaativisesta työstä. Minun perheeni ei tiennyt ehdokkuudesta, se tuli itsellenikin hyvin lyhyellä varoitusajalla.

”Miten tämä taksisotku siivotaan?”

Myös taksiuudistuksen ongelmat tulivat esille. Tarja Filatov (sd.) huomautti, että kaikki kansanedustajat ovat saaneet Bernerin masinoimasta taksiuudistuksesta todella paljon palautetta.

– Viimeisin viesti on umpihuolestuneelta tyttäreltä, jonka isä joutui sairaalahoitoon, koska ei päässyt normaalille lääkärikäynnille. Lapsena minulle opetettiin, että jos kaataa maidon, se on siivottava. Miten tämä taksisotku siivotaan?

Bernerin väitti, että taksitilanne on parantunut. Hän totesi, että tilanne olisi näivettynyt täysin, jos hallitus ei olisi tehnyt mitään. Berner laski, että taksilupien määrä on lisääntynyt kaikissa, paitsi 23 kunnassa ja liikenteessä on lähes 3 000 autoa enemmän.

Kela-taksin ongelmat huolestuttivat myös RKP:n Thomas Blomqvistia.

– Ongelmista on kuultu lähes joka viikko. Taksia ei ole tullut lainkaan tai se on tullut myöhässä. Jo muutenkin vaikeassa elämäntilanteessa olevien ei pitäisi joutua kärsimään siitä, että järjestelmä ei toimi, hän viittasi esimerkiksi pitkäaikaissairaiden taksikyyteihin.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) mielestä Kela-taksien kilpailutus on tehty ”parhaalla mahdollisella tavalla”. Hän myönsi, että välityskeskusten kautta hoidetut kyydit eivät ole sujuneet kaikkialla. Mattilan mukaan Kela on järjestelemässä Uudenmaan kuljetuksia.

– Muualla tilanne on saatu tyydyttävälle tasolle, Mattila väitti, jolloin salista kuului ”ei”-huutoja.

”Puolustusministerin nimittelypuheet eivät viisaita” – oikeuskanslerille on tehty kantelu

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) perustuslakiasiantuntijoihin kohdistamista puheista on tehty kantelu oikeuskanslerille.

Sipilä sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että oikeuskansleri tekee johtopäätökset, ja hän toimii sitten niiden mukaisesti.

Sipilä sanoi, ettei pidä Niinistön nimittelypuheita viisaina, eikä hän yhdy tämän mielipiteisiin. Hän myös korosti, että puolustusministerin puheet eivät edusta hallituksen kantaa.

Neljä oppositioryhmän puheenjohtajaa laativat aiemmin avoimen kirjeen pääministeri Sipilälle koskien puolustusministeri Niinistön lausuntoja muun muassa perustuslakiasioissa. Kirjeen ovat allekirjoittaneet SDP:n Antti Lindtman, vihreiden Krista Mikkonen, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen ja RKP:n Thomas Blomqvist.

– Puolustusministeri Niinistö on hyökännyt näkyvästi eduskunnan päätöksiä sekä eräitä valtiosääntöasiantuntijoita vastaan, kun puhemiesneuvosto päätti ottaa käsiteltävänä olevan tiedustelulainsäädännön perustuslain mukaisuuden vielä kertaalleen tarkastettavaksi, kirjeessä todetaan.

Niinistö jatkoi muun muassa tiistaina blogikirjoituksessaan”perustuslakitalebanien” arvostelua. Hänen mukaansa ”totalitäärisen neuvostoyhteiskunnan ihailijoiden tviiteillä ei voi jatkossa olla merkitystä demokraattisen Suomen kansanedustuslaitoksessa”. Hän mainitsi blogikirjoituksessaan nimeltä professori Martin Scheininin.

6 000 euroa 24 tunnissa – Li Andersson: ”Tämä on täysin vastuutonta”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson on huolissaan pikavippien markkinoinnista luottotietonsa menettäneille. Andersson jätti tänään asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Aurora Laina -niminen yhtiö tarjoaa takaajalainaksi kutsumiaan vippejä, joissa luottotietonsa menettänyt voi saada korkeakorkoista lainaa hankkimalla lähipiiristään takaajan. Se lupaa antaa lainaa jopa 6 000 euroa 24 tunnissa.

”Lain mukaan ilman luottotietoja ei voi saada lainaa. Rikkovatko takaajalainasopimukset siis lakia? Ja mihin toimiin hallitus ja kuluttajansuojaviranomaiset aikovat ryhtyä, jottei kuluttajansuojasäädöksiä tällä tavoin kierrettäisi”, Andersson kysyy.

Kieltäisimme pikavippien mainostamisen kokonaan.

”Takaajalainamalli levittää maksuongelmien riskin myös velallisen lähipiiriin. Tämä on täysin vastuutonta. Velkaongelmaisia auttavan Takuusäätiön mukaan tämä on poikkeuksellisen räikeää jopa pikavippialan standardeilla”, Andersson sanoo.

Vasemmistoliiton mielestä kulutusluottojen sääntelyä tulisikin tiukentaa niistä aiheutuvien haittojen vähentämiseksi.

”Kieltäisimme pikavippien mainostamisen kokonaan. Lisäksi niille pitää asettaa tiukka kulukatto, joka koskee koko laina-aikaa.”

Epäillystä bussikaappauksesta on nostettu syytteet – mies onnistui poliisin mukaan vääntämään linja-auton rattia niin, että bussi ohjautui vastaantulevien kaistalle

Loimaan epäillystä bussikaappauksesta on nostettu syytteet kaappauksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, syyttäjä kertoo.

Poliisi on kertonut aiemmin, että epäilty puuttui linja-auton kulkuun Loimaalla neljäs päivä joulukuuta. Hän onnistui poliisin mukaan vääntämään linja-auton rattia niin, että bussi ohjautui vastaantulevien kaistalle ja osui toiseen linja-autoon.

Nopeutta oli noin 35 kilometriä tunnissa. Bussit kolhiintuivat, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Mies ei ole antanut kuulusteluissa selvitystä teon syistä, ja hän kiistää syyttäjän mukaan syyllistyneensä rikokseen.

Juttua on tarkoitus käsitellä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa maaliskuun alussa.

AVAINSANAT