Turva – Hymy

Märklig energipolitik i Finland

Vi har en märklig energipolitik i Finland. Väl fungerande kraftverk stängs och istället importerar vi mer elenergi. År 2004 hade vi en elproduktion på ca 81 TWh och 65,4 TWh år 2014 enligt uppgifter från statistikcentralen.

Nu har kondenskraftverken i Tahkoluoto, Kristinestad, Vasklot och Kotka stängts. De kol- och oljekondenskraftverk som stängts under de senaste åren motsvarar två stora kärnreaktorer, skriver Jarl Ahlbeck i en insändare i Österbottens Tidning den 13.1.2016.

Vad är logiken i detta?

Varför stängs våra kondenskraftverk nu när oljan är billig? Är det för att skapa en marknad för Fennovoima?

Ahlbeck skriver vidare att när Olkiluoto-trean kör igång tillkommer 1 600 megawatt. Men jätteverket kan överraskande falla ur nätet eftersom det innehåller tusentals nya sofistikerade säkerhetsfunktioner som alla leder till snabbstopp av kärnreaktorn.

Detta om något visar på stora kraftverks svagheter. Det är bättre att satsa våra ekonomiska resurser på att bygga upp en decentraliserad energiproduktion som inte är så sårbar.

Med den baskraft som vi har, om vi håller kraftverken igång, så räcker elenergin till förutom under den allra kallaste perioden. För att producera el under toppförbrukningen kunde Wärtsiläs kraftverk vara en ekonomisk förnuftig investering.

Wärtsilä är en ledande leverantör av flexibla kraftverk för den globala kraftgenereringsmarknaden. De erbjuder Smart Power Generation-lösningar för basbelastning, stabilisering av elnät och toppbelastning. De erbjuder effektiva och miljömässigt avancerade kraftverkslösningar som möjliggör en global övergång till en mer hållbar och modern energiinfrastruktur.

Under år 2015 levererade Wärtsilä kraftverk på 378 megawatt till El Salvador och till Jordanien levererades ett kraftverk på 573 megawatt. Kraftverken kan drivas med tre olika bränslen. Dessa bränslen kunde vi själva producera här i Finland.

Skrota planerna på Fennovoima och satsa i stället på Wärtsiläs kraftverk för effekttopparna. Det gynnar dessutom sysselsättningen i Österbotten.

Guy Stenberg
Larsmo

AVAINSANAT

”Niinistö kohtaa minut presidentinvaalien toisella kierroksella”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Valitsijayhdistyksen ehdokkaana presidentinvaaleihin tullut keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen väittää, että vaaleissa nähdään toinenkin äänestyskierros.

Väyrynen jatkaa presidentin arvostelua blogikirjoituksessaan.

”Viime kesänä Sauli  Niinistö osoitti johtajuuttaan maahanmuuttopolitiikassa ulkoministeriön elokuussa järjestämillä  suurlähettiläspäivillä sanomalla, että Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse.”

”Tähän on syytä todeta, ettei kukaan ole vaatinutkaan rajojen sulkemista, vaan osittaisten rajatarkastusten palauttamista, kuten Ruotsi, Tanska ja Norja ovat tehneet.”

Väyrysen mielestä Niinistöltä olisi kysyttävä, miksi rajatarkastuksia ei syksyllä 2015 palautettu ja miksi niitä ei ole vieläkään aloitettu.

”Häneltä olisi kysyttävä, mihin perustuvat hänen väitteensä, että osittaisia rajatarkastuksia voida muiden Pohjoismaiden tapaan palauttaa sen vuoksi, että se johtaisi Suomen ”sulkeutumiseen”.”

Väyrysen mukaan median pitäisi esittää näitä kysymyksiä Niinistölle.

”Jos toimittajat eivät näitä kysymyksiä esitä, Niinistö joutuu vastaamaan niihin viimeistään sitten, kun hän kohtaa minut presidentinvaalien toisella kierroksella.”

Keskustelua aiheesta

Ministeriö: Neljä miestä, jotka hyökkäsivät hotelliin Kabulissa ja ampuivat ainakin kuusi, on surmattu

Kuva: Lehtikuva

Kabulilaisen hotellin piiritystilanne on ohi Afganistanissa, kerrotaan maan sisäministeriöstä.

Hyökkäys alkoi illalla, kun aseistautuneet miehet tunkeutuivat Intercontinental-hotelliin ja ampuivat hotellin henkilökuntaa ja asukkaita. Hyökkäyksessä kuoli ainakin kuusi ihmistä, joista ainakin yhden kerrotaan olleen ulkomaalainen.

Miehet ottivat lisäksi panttivankeja ja sytyttivät tulipalon. Hotellin piiritystilanne sekä hyökkääjien ja turvallisuusjoukkojen väliset taistelut jatkuivat kaksitoista tuntia.

Sisäministeriön tiedottaja Najib Danish kertoi Tolo Newsille, että hyökkääjiä oli neljä ja heidät on surmattu. Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan tilanne ei kuitenkaan olisi vielä ohi, vaan rakennuksessa voi yhä olla hyökkääjiä.

Tolo News on välittänyt kuusikerroksisesta hotellista kuvaa, jossa näkyi, että rakennuksesta nousi liekkejä ja mustaa savua. Useiden ihmisten nähtiin pyrkivän pois yläkerrosten hotellihuoneista parvekkeiden kautta ja ainakin osa käytti apunaan lakanoita.

Viranomaisilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon rakennuksessa oli hyökkäyshetkellä ihmisiä. Hotellista on pelastettu yli 150 ihmistä, joista yli neljäkymmentä on ulkomaalaisia.

Mikään taho ei ole vielä ilmoittanut olevansa iskun takana.

Samaiseen hotelliin hyökättiin edellisen kerran vuonna 2011. Tuolloin 21 ihmistä kuoli itsemurhaiskussa. Vuonna 2014 neljä teini-ikäistä asemiestä puolestaan hyökkäsi Serena-nimiseen hotelliin ja tappoi yhdeksän ihmistä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kysely: SDP:n kannattajista yli 80 % vastustaa työttömiä patistelevaa ”aktiivimallia”

Kuva: Thinkstock

Yli puolet Ylen kyselyyn vastanneista vastustaa työttömyysturvan aktiivimallia. Jo voimaan astunutta mallia vastustaa 56 prosenttia ja kannattaa 37 prosenttia.

Kiistelty malli näyttää jakavan ihmisiä puoluekannatuksen perusteella. Aktiivimallia puolustaa yli puolet keskustan, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kannattajaksi ilmoittautuvista. Sen sijaan SDP:n ja vasemmistoliiton tukijoista yli 80 prosenttia ei hyväksy aktiivimallia.

Vihreiden tukijoiksi ilmoittautuneista lähes 70 prosenttia vastustaa aktiivimallia. Myös hallituspuolue sinisten kannattajista selvä enemmistö tyrmää aktiivimallin.

Aktiivimalli tuli voimaan vuoden alussa. Sen mukaan työttömyyskorvausta voidaan leikata 4,65 prosenttia, jos työtön ei täytä aktiivisuusvaatimusta esimerkiksi palkkatyötä tekemällä. Ehdon voi täyttää myös ansaitsemalla tietyn summan yritystoiminnalla tai osallistumalla viiden päivän ajan työllistymistä edistäviin palveluihin kolmen kuukauden aikana.

Ylen tutkimuksessa kävi myös ilmi, että aktiivimallin kannatus on suurinta niiden keskuudessa, jotka ilmoittivat tietävänsä asiasta vähiten. Puolet niistä, jotka kertoivat, etteivät tunne mallin pykäliä lainkaan, tukevat aktiivimallia. Sen sijaan asian erittäin hyvin tuntevista kolme neljäsosaa vastustaa aktiivimallia.

Nuoret tuppaavat myös suhtautumaan aktiivimalliin myönteisemmin kuin vanhemmat ikäluokat.

Kovin yllättävää ei Ylen kyselyn tuloksissa ole se, että työttömät suhtautuvat nuivemmin aktiivimalliin kuin työssä käyvät.

Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi tammikuun alkupuoliskolla 1 010 ihmistä.

AVAINSANAT

NHL:n uusi suomalaistähti jatkaa tolkuttomassa iskussa – suomalaispuolustajallekin maukas ilta Buffalossa

Kuva: Lehtikuva

Yön NHL-kierroksella suomalaispelaajat ovat olleet tehokkaina. Coloradon Mikko Rantanen iski New York Rangersia vastaan pelatussa ottelussa maalin ja sai yhden syöttöpisteen. Colorado kukisti New York Rangersin luvuin 3–1.

Rantanen iski 3–1-lukemiin vieneen maalin ja avusti joukkueensa ensimmäistä maalia.

Dallasin suomalaispuolustaja Esa Lindell teki kauden viidennen maalinsa. Lindellin osuma ja kaksi maalisyöttöä olivat osa Dallasin ilotulitusta, jolla texasilaisseura kukisti Buffalon vieraskentällä 7–1.

Lindell oli ottelussa yksi kolmesta Dallasin pelaajista, jotka saivat kokoon kolme tehopistettä. Muut kaksi olivat ruotsalaisia: hyökkääjä Mattias Janmark teki kaksi maalia ja antoi yhden maalisyötön, puolustaja John Klingberg alusti kolme osumaa.

Dallasin maalilla Kari Lehtonen torjui 26 kiekkoa. Hänet yllätti vain toisessa erässä osunut Sam Reinhart, jonka maalia oli rakentamassa myös Rasmus Ristolainen.

Suomalaismaalivahdit Antti Raanta ja Harri Säteri torjuivat molemmat 25 kertaa. Raannan Arizona kukisti vastustajansa St. Louisin luvuin 5–2. Säterin Florida hävisi 4–3-maalein.

Philadelphian Valtteri Filppula teki joukkueelleen maalin, kun Flyers kukisti New Jerseyn 3–1. Filppula vei joukkueensa 2–0-johtoon toisessa erässä.

Myös Carolinan Teuvo Teräväiselle kirjattiin syöttöpiste Detroitia vastaan pelatussa ottelussa. Carolina voitti maalein 3–1.

Toronton Leo Komarov oli puolestaan syöttämässä joukkueensa voittomaalia ottelun viimeisessä erässä. Yhdysvaltalaispelaaja Connor Carrickin maali toi Torontolle 4–3 voiton Ottawasta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Erikoinen ilta Lauri Markkasella: hurmasi donkeilla ja heitti kaikki kolmoset ohi

Kuva: Elsa / Getty Images / AFP

Koripallon NBA:ssa suomalaispelaaja Lauri Markkasen Chicago Bulls on kukistanut Atlanta Hawksin pistein 113–97. Markkanen sai peliaikaa reilut 30 minuuttia. Pisteitä Markkanen keräsi 19 ja levypalloja neljä. Markkanen myös avusti yhtä koriin johtanutta heittoa.

Markkanen hurmasi illan ottelussa etenkin donkeillaan, mutta heitti kaikki neljä yritystään kolmen pisteen kaaren takaa ohi.

Chicagon kovin pistemies oli Robin Lopez, joka sai 20 pistettä ja reilut 25 minuuttia peliaikaa. Markkanen keräsi joukkueelleen toiseksi eniten pisteitä.

Bulls pelasi illan ottelun ilman Kris Dunnia, joka sai aivotärähdyksen keskiviikon ottelussa. Dunn putosi kasvot edellä lattiaan donkattuaan pallon Golden Statea vastaan.

Dunnin kaksi etuhammasta vaurioitui ja hän joutui jättämään ottelun kesken.

Atlanta Hawks on voittanut 45 ottelusta 13 ottelua ja Chicago Bulls 46 ottelusta 18 ottelua.

Keskustelua aiheesta