MENY
[pro_ad_display_adzone id=68868]

Maarit Feldt-Ranta: Telefonen har gått het – Besked nästa vecka

Kuva: Johan Kvarnström

– Jag lovar ta en ordentlig titt i spegeln för att se om där finns en presidentkandidat eller inte, säger Maarit Feldt-Ranta.

Vem blir Socialdemokraternas kandidat i presidentvalet 2018? Det är osäkert, men en egen kandidat blir det i varje fall. Åsikterna är många, spekulationerna fler och utgången helt öppen.

Ett av de starka namn som lyfts fram, av bland annat tidningar och inte minst av Eero Heinäluoma, är partiets vice ordförande Maarit Feldt-Ranta. Hon konstaterar att partiet nu har en klar plan och tidtabell för hur kandidaten ska utses.

Att hon är ett starkt alternativ råder inget tvivel om och efter dagens presskonferens (läs om den här) har telefonen gått het.

– Jag lovar ta en ordentlig titt i spegeln för att se om där finns en presidentkandidat eller inte, säger Feldt-Ranta.

Hon ska begrunda möjligheten seriöst.

Och när kan vi vänta oss besked?

– Nästa vecka.

Kan ditt beslut påverkas av huruvida andra ställer sig till förfogande eller inte?

– Nej, inte nu längre. Det här är en helt ny situation och den uppstod ganska plötsligt.

 

FSD:s ordförande Viktor Kock, som länge flaggat för en kvinna som kandidat, säger att han i denna nya situation spontant tänker främst på Maarit Feldt-Ranta då en kandidat ska nomineras. Han välkomnar systemet med fokus på partiavdelningarnas nomineringar och tror det bäddar för en god debatt som utmynnar i en bra socialdemokratisk kandidat.

En annan av SDP:s starka profiler, Tuula Haatainen, ger liknande besked som Feldt-Ranta och lovar fundera grundligt på saken.

 

Johan Kvarnström

ÄMNESORD

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139047]

En seger för svenskan i Finland: Ingen kommun med i språkförsöket

Mikkel Näkkäläjärvi, Camilla Grundström, Jacob Storbjörk och Mikael Hiltunen är alla glada över att språkförsöket inte lyckades skada svenskans ställning, tvärtom.

– Det här var mer än en avvärjningsseger för svenska språket, säger Folktingets vice ordförande Jacob Storbjörk (SDP) efter beskedet att ingen kommun deltar i regerings språkförsök med frivillig undervisning i svenska.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Bayerns nya polisrättigheter – ”Var och en är i farozonen”

Kuva: Foto: Joachim Kasten

En politisk satsning på brottsförebyggande åtgärder kan självfallet vara en seriös metod att skydda potentiella offer mot övergrepp av tänkbara förövare.  Men hur långt kan ett motsvarande polisarbete drivas? I den sydtyska delstaten Bayern tycks man ha funnit ett svar på denna fråga. Det finns dock ett krux.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Samlingspartiet vill slopa överlåtelseskatten – SDP höjer hellre de lägsta pensionerna

Timo Harakka undrar om Samlingspartiet exempelvis tänker skära ytterligare i utbildningen för att lappa hålet som uppstår om överlåtelseskatten slopas.

Skillnaden mellan de två största partierna i Finland kan summeras i de senaste utspelen. Det ena partiet vill slopa överlåtelseskatten, det andra vill höja de lägsta pensionerna för att lyfta tiotusentals finländare ur pensionärsfattigdom.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50534]

Feldt-Ranta ger Fjäder svar på tal – ”känns rent ut sagt oförskämt”

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

Akavas förbundsmöte inleddes med att Sture Fjäder kritiserade SDP-basen Antti Rinnes förslag om att höja de lägsta pensionerna. Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) replikerar med att fråga hur höginkomsttagaren Fjäder täcks vara emot att 55 000 finländare skulle lyftas över fattigdomsgränsen.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50540]