MENY

Maarit Feldt-Ranta: Telefonen har gått het – Besked nästa vecka

Kuva: Johan Kvarnström

– Jag lovar ta en ordentlig titt i spegeln för att se om där finns en presidentkandidat eller inte, säger Maarit Feldt-Ranta.

Vem blir Socialdemokraternas kandidat i presidentvalet 2018? Det är osäkert, men en egen kandidat blir det i varje fall. Åsikterna är många, spekulationerna fler och utgången helt öppen.

Ett av de starka namn som lyfts fram, av bland annat tidningar och inte minst av Eero Heinäluoma, är partiets vice ordförande Maarit Feldt-Ranta. Hon konstaterar att partiet nu har en klar plan och tidtabell för hur kandidaten ska utses.

Att hon är ett starkt alternativ råder inget tvivel om och efter dagens presskonferens (läs om den här) har telefonen gått het.

– Jag lovar ta en ordentlig titt i spegeln för att se om där finns en presidentkandidat eller inte, säger Feldt-Ranta.

Hon ska begrunda möjligheten seriöst.

Och när kan vi vänta oss besked?

– Nästa vecka.

Kan ditt beslut påverkas av huruvida andra ställer sig till förfogande eller inte?

– Nej, inte nu längre. Det här är en helt ny situation och den uppstod ganska plötsligt.

 

FSD:s ordförande Viktor Kock, som länge flaggat för en kvinna som kandidat, säger att han i denna nya situation spontant tänker främst på Maarit Feldt-Ranta då en kandidat ska nomineras. Han välkomnar systemet med fokus på partiavdelningarnas nomineringar och tror det bäddar för en god debatt som utmynnar i en bra socialdemokratisk kandidat.

En annan av SDP:s starka profiler, Tuula Haatainen, ger liknande besked som Feldt-Ranta och lovar fundera grundligt på saken.

 

Johan Kvarnström

ÄMNESORD

Diskussion

Karita Blom: Bra resultat når vi genom att satsa på undervisning

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Karita Blom på SDP:s partifullmäktige i Åbo den 18 november 2017.

FSD:s representant på höstens partifullmäktige, Karita Blom, slog ett slag för satsning på utbildning.

Lue lisää

Diskussion

In memoriam: Peter J. Boldt

Kuva: Foto: ABL-arkiv

Nationalekonomen Peter J. Boldt avled efter en tids sjukdom den 29 oktober i Helsingfors. Peter var född i Helsingfors som även var hans hemstad. Han studerade nationalekonomi och statistik vid Helsingfors Universitet och avlade sin kandidatexamen (magisterexamen idag) år 1972.

Fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen var Peters politiska hemvist och hans yrkeskarriär. Han inledde sin yrkeskarriär som ekonom på arbetarnas ekonomiska forskningsinstitution (TTT) och gick därefter över till Nordens Fackliga Samorganisation (NFS/PAY) i Stockholm var han arbetade som expert till år 1982 då han gick över till FFC:s ekonomiskpolitiska avdelning. Från början präglades Peters arbete av frågor som berörde den europeiska och internationella ekonomin. I mer än två årtionden representerade han FFC både i NFS och i den europeiska samt den världsomspännande fackliga samorganisationen (EFS och IFS). Peters expertis kom även till nytta i olika statsledda trepartsorgan samtidigt som han representerade hela löntagarrörelsen på bl.a. de konferenser i Seattle 1999 och Doha 2004 var man kom överens om de spelregler som gäller för världshandeln.

Peter J. Boldt var med sin expertis och erfarenhet i frågor som berörde världsekonomin en efterfrågad polemisk talare och debattör inom fackföreningsrörelsen. Han hade den sällsynta pedagogisk gåvan, att kunna sammanfatta olika invecklade frågor till ett paket som man kunde förstå. Sina inlägg och anekdoter kryddade han med humor både på svenska, finska och engelska.

Peter var en av de första ekonomer som tydligt flaggade för att Finland bör gå med i EU och den monetära unionen (EMU). Under åren 2002-2006 hade han en central roll i löntagargruppen inom den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK).

Peter var inte enbart intresserad av den ”hårda” ekonomin. Både de mänskliga och fackliga rättigheterna hade en stark ställning i hans tänkande och verksamhet. Han var även en människorättsaktivist i andra generationen: hans far överste Lauri Boldt vår under många år, efter att han övergått till reserven, vice ordförande för Amnesty Internationals finländska avdelning.

Vi som kände Peter saknar hans rättframma sätt, hans humor och hans finlandssvenska vidsynthet. Peter var även känd för sina omfattande kunskaper i historia och kultur. Hans käraste plats torde ha varit Boldt-familjens sommarstuga med sin båtbrygga vid Ekholmen i närheten av Hangö udd.

Peter fick trots att sjukdomen spreds erfara glädjen att vara farförälder: under den sista delen av hans liv var hans dotter Hildur och hennes dotter Frida ljuspunkten i hans liv.

 

Text: Markku Jääskeläinen

Översättning: Hans Virtanen

ÄMNESORD

Diskussion