MENY
[pro_ad_display_adzone id=68868]

Maarit Feldt-Ranta: Ja, jag vill bli SDP:s kandidat i presidentvalet, jag vill det verkligen!

Kuva: Ella Kaverma

Maarit Feldt-Ranta tänker i sin kampanj fokusera på stabilitet, stabilitetens betydelse, diplomati, goda grannrelationer, militär neutralitet och Finland som en del av Norden.

 

I dag kom ett besked som inte var helt oväntat med tanke på att Feldt-Ranta kallat till en ordentlig presskonferens. Om det inte varit för regeringskrisen hade hon gett besked redan för en vecka sedan.

I Hagnäs saluhalls kafé var det i dag, onsdag förmiddag klockan 10, dags att ge svaret. Feldt-Ranta berättade först att många tagit kontakt och bett henne ställa upp och att hon funderat allvarligt på frågan de senaste veckorna.

– Och mitt svar i dag är ja, jag vill bli socialdemokraternas presidentvalskandidat och jag vill det verkligen seriöst!

Feldt-Ranta tog sedan upp de senaste årens starka vindar av förändring på den internationella arenan, från flyktingfrågan (som hon vill hålla en solidarisk linje i) och förändringar i bland annat USA som plötsligt leds av en impulsiv twittrare.

 

Kärlek och diplomati

Detta var startskottet. Om vad som följer sade Feldt-Ranta följande:

– I min kampanj tänker jag tala om stabilitet, stabilitetens betydelse, diplomati, goda grannrelationer och militär neutralitet. Jag vill också lyfta fram Finland som en del av Norden.

–  Jag vill vara rösten för rättvisa och upplever att jag också har mycket att ge i den utrikes- och säkerhetspolitiska diskussionen.

Tidigt på morgonen stod det via Lännen Medias tidningar klart att även SDP:s riksdagsledamot Tuula Haatainen vill bli partiets kandidat. På Feldt-Rantas presskonferens ställdes direkt ett par frågor om detta. Feldt-Ranta sade att hon ogärna inleder med att diskutera vad som skiljer henne från sin vän Haatainen, men att allas profiler och skillnader nog utkristalliserar sig under kampanjens gång.

En första skillnad är att Haatainen till Lännen Medias tidningar sade att dörren till Nato ska hållas på glänt, medan Feldt-Ranta inte nämnde Nato utan endast Finlands militära neutralitet.

 

SDP:s kandidatnominering pågår till 26.6 och lär ge upphov till en medlemsomröstning i sommar.

 

Johan Kvarnström

ÄMNESORD

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139047]

En seger för svenskan i Finland: Ingen kommun med i språkförsöket

Mikkel Näkkäläjärvi, Camilla Grundström, Jacob Storbjörk och Mikael Hiltunen är alla glada över att språkförsöket inte lyckades skada svenskans ställning, tvärtom.

– Det här var mer än en avvärjningsseger för svenska språket, säger Folktingets vice ordförande Jacob Storbjörk (SDP) efter beskedet att ingen kommun deltar i regerings språkförsök med frivillig undervisning i svenska.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Bayerns nya polisrättigheter – ”Var och en är i farozonen”

Kuva: Foto: Joachim Kasten

En politisk satsning på brottsförebyggande åtgärder kan självfallet vara en seriös metod att skydda potentiella offer mot övergrepp av tänkbara förövare.  Men hur långt kan ett motsvarande polisarbete drivas? I den sydtyska delstaten Bayern tycks man ha funnit ett svar på denna fråga. Det finns dock ett krux.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Samlingspartiet vill slopa överlåtelseskatten – SDP höjer hellre de lägsta pensionerna

Timo Harakka undrar om Samlingspartiet exempelvis tänker skära ytterligare i utbildningen för att lappa hålet som uppstår om överlåtelseskatten slopas.

Skillnaden mellan de två största partierna i Finland kan summeras i de senaste utspelen. Det ena partiet vill slopa överlåtelseskatten, det andra vill höja de lägsta pensionerna för att lyfta tiotusentals finländare ur pensionärsfattigdom.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50534]

Feldt-Ranta ger Fjäder svar på tal – ”känns rent ut sagt oförskämt”

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

Akavas förbundsmöte inleddes med att Sture Fjäder kritiserade SDP-basen Antti Rinnes förslag om att höja de lägsta pensionerna. Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) replikerar med att fråga hur höginkomsttagaren Fjäder täcks vara emot att 55 000 finländare skulle lyftas över fattigdomsgränsen.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50540]