MENY

Kolumn

Lukas Lundin

Lukas Lundin: Det fula ordet socialism

Jag hoppas att de finska socialdemokraterna låter sig inspireras av Jeremy Corbyn, Bernie Sanders och de andra. Det är verkligen inte populistiskt och det finns ingen skam i att vara radikal och ärlig i sina åsikter och uttalanden, skriver Lukas Lundin.

 

Den som den senaste tiden spenderat tid på sociala medier har nog sett bilderna vid det här laget; den brittiske Labour-ledaren Jeremy Corbyn som tas emot som en rockstjärna, först runt om i landet under valkampanjen som ledde fram till valsuccén för några veckor sedan och nu senast på jättefestivalen Glastonbury. Unga röster som till tonerna av The White Stripes hitlåt ”Seven Nation Army” enas i den blivande klassikerramsan ”Oh Jeremy Corbyn”. Jublet då den uttalade socialisten gång på gång svingar hårt mot såväl ojämlikhet som högerpopulism och talar sig varm för solidaritet och rättvisa i vård och utbildning.

 

Corbyn är ändå långt ifrån ensam, utan utgör snarare en del av ett allt tydligare fenomen. Det vill säga att unga väljare i västvärlden återigen söker sig allt längre ut på den politiska vänsterkanten i jakt på de värderingar som till synes gått förlorade. Det är lätt hänt i dagens politiskt korrekta debattklimat där många etablerade partier och politiker håller sig från att ta tydlig ställning i diverse frågor, rädda för att stämplas som populister. Något som ofta tenderar få icke önskvärd effekt då man istället spelar väljarna i famnen på de verkliga populisterna.

 

Under senare tid, detta är förstås relativt, känns det ändå som om nya och fräscha vindar börjat blåsa och tvingat högerpopulisterna att sätta sig ner i båten eller istället falla ur den. Ingen har väl glömt demokraternas primärvalsrörelse inför presidentvalet i USA i fjol, då den 75-årige senatorn Bernie Sanders blev de unga, frustrerade amerikanernas röst mot etablissemanget och slutligen samlade fler röster bland väljare under 30 än Hillary Clinton och Donald Trump tillsammans. Eller Pablo Iglesias som med sitt Podemos åtminstone tillfälligt vände upp och ner på det spanska politiska landskapet för bara några år sedan, även han med ett övertygande stöd bland de unga väljarna. Och för all del, varför inte nämna den franska yttervänsterns kandidat Jean-Luc Mélenchon som uppbackad av stora delar av den franska ungdomen samlade närmare 20 procent av rösterna i presidentvalet för bara några veckor sedan.

 

Och nu då Jeremy Corbyn, den 68 år gamla parlamentsledamoten från Islington i London, som under sin tid som partiledare blivit de unga brittiska väljarnas nya fixstjärna. I valet för drygt två veckor sedan lockade han inte bara fler väljare under 35 till vallokalerna än tidigare, utan kammade dessutom hem kring två tredjedelar av deras röster. Givetvis kan Brexit-frågan ha spelat in, men tydligt är att även Corbyns öppna och ärliga stil tilltalat många yngre väljare.

 

Samtidigt anar vi motsatt effekt här hemma i Finland där Socialdemokraterna bara fortsätter tappa unga väljare; gubbstämpeln känns svår att tvätta bort och undersökningar visar att endast 7,5 procent av alla väljare under 50 stöder SDP. Det borde rimligtvis få alarmklockorna att ringa. Men alltför ofta känns det som om detta bemöts med en uppgiven axelryckning och en motvilja att ta tydlig ställning i sakfrågor – kanske för att vara alla till lags?

 

Undantag finns givetvis. Flera modiga beslut i samband med partikongressen bådar gott inför framtiden; exempelvis beslutet att gå in för de unga socialdemokraternas basinkomstmodell, den så kallade Yleisturvan. Bara en snabb titt på resultatet i kommunalvalet visar ändå tydligt vilka oppositionspartier som nått ut till de stora massorna under katastrofregeringen Sipiläs tid vid makten. Och samtidigt som SDP:s ideologi, liksom väljarnas hårfärg, känns allt gråare talar man mest om hur viktigt det är med ”brett i vägg och högt i tak”. Och istället för att spetsa till den socialdemokratiska ideologi, vars värderingar utgör grundpelarna för vårt välfärdssamhälle, diskuterar man rentav att helt slopa det fula ordet socialism ur partiprogrammet.

 

Jag hoppas att de finska socialdemokraterna låter sig inspireras av Jeremy Corbyn, Bernie Sanders och de andra. Det är verkligen inte populistiskt och det finns ingen skam i att vara radikal och ärlig i sina åsikter och uttalanden. Med det menar jag verkligen inte att sakligheten ska överges eller att Antti Rinne måste dansa upp på scenen under Ruisrock om några veckor. För min del räcker det fint att återuppta kontakten med den ideologi som man tycks ha glömt bort så ofta under de senaste åren. Det skulle vara viktigt för partiet, för väljarna och framförallt för vårt land som kommer att behöva de socialdemokratiska värderingarna igen efter dessa ofredsår.  

 

Lukas Lundin

Lukas Lundin

ÄMNESORD

Diskussion

Kolumn

Britta Lindblom

Samtal med Nikos – en taxichaufför

Nikos min chaufför var en pratsam person. Hans liv var som ett ekonomiskt bokslut över de problem som finns i Grekland, skriver Britta Lindblom.

Lue lisää

Britta Lindblom

Britta Lindblom.

Kolumn

ABL

Begreppet ”hushåll” måste uppdateras till 2010-talet

Socialdemokratiska Studerande vid Åbo Akademi anser att en reform av det allmänna bostadsbidraget behövs och att begreppet ”hushåll” måste uppdateras till 2010-talet.

Lue lisää

Ursula Korpijärvi

Kolumn

ABL

Socialdemokratiska studerande: Regeringens bostadsreform drabbar unga hårt

SONK:s (Sosialidemokraattiset Opiskelijat) höll sin 50:e kongress i Tammerfors föregående veckoslut och kom med följande ställningstagande:

 

Det är mycket beklämmande att regeringen i sin budget för år 2018 valt att binda det allmänna bostadsbidraget till  levnadskostnadsindex i stället för hyresindexet. Skillnaden är att hyrorna vuxit med nästan en fjärdedel på sju år, medan till exempel konsumentpriserna överlag stigit med en betydligt lägre procent i jämförelse. Bostadsbidraget knyts alltså till ett index som vuxit långsammare än hyrorna, framför allt i städerna. Därtill väljer regeringen att införa delbostadsnormen, vilket innebär att endast 80 procent av de maximala boendeutgifterna tas i beaktande när man räknar ut bostadsbidraget för dem som hyr en del av en lägenhet eller en lägenhet på mindre än 20 kvadratmeter.

Samtliga åtgärder försämrar alltså de studerandes privatekonomi kraftigt på sikt och leder till ökade inkomstklyftor.  Enda sättet att på ett hållbart sätt lösa bostadsbristen och stävja hyreshöjningarna är att gynna bostadsbyggandet av framförallt nya ettor på studieorterna.

En ändamålsenlig och trevlig bostad är en förutsättning för ett bra liv, det kan vi säkert alla vara överens om. SONK:s 50:e kongress kräver att regeringen inte gör besparingar på studerandes bekostnad och att alla studerande har möjlighet till ett drägligt boende, oberoende av ens socioekonomiska bakgrund!

pressi_jj2016

Jääskeläinen haluaa lähteä kehittämään Sonkista maan johtavaa ja kiinnostavinta poliittista opiskelijaliikettä

Kolumn

Jacob Söderman

Jacob Söderman: Vi skall inte ge oss utan kamp!

Attackerna mot svenskan är inga tillfälligheter. Det är fråga om en genuint illvillig politik mot landets svensktalande befolkning och en uttalad nonchalans om grundlagens stadganden om två nationalspråk, finska och svenska, skriver Jacob Söderman om regeringens språkpolitik i en kolumn som bygger på ett tal han höll i Helsingfors på Svenska dagen.

Lue lisää

jacob-söderman

Jacob Söderman

Kolumn

Gunnar Lassinantti

Putin skyr begreppet revolution

Oktoberrevolutionens hundraårsdag kommer inte att firas. Dagen är vanlig arbetsdag i Ryssland. Putin lutar sig mera mot Rysslands traditionella nationalistiska arv, skriver Gunnar Lassinantti.

Lue lisää

Gunnar Lassinantti

Gunnar Lassinantti.