Kolumnen: Finnjävel!

Så blev jag kallad när jag lekte i sandlådan som liten. Jag föddes i Huddinge kommun söder om Stockholm år 1974 och levde min barndom i kommundelen som kallas för Flemingsberg. På den tiden bodde där många finska familjer, samt invandrare från olika länder med olika bakgrund.

I lågstadiet brukade vi leka “krig”, finnarna mot turkarna och ofta var det också slagsmål oss finska barn emellan. Det fanns inte så många rastvakter på den tiden!

Efter att mina föräldrar skilde sig flyttade jag, min mamma och min lillebror till det finska Österbotten där jag blev kallad för “hurri”. Skulle jag ha varit liten och svag, så kunde det ha gått illa för mig då.

Efter gymnasiet flyttade jag tillbaka till Sverige och började studera till idrottslärare på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. Under studietiden blev jag och en kurskompis som kom från Finland ofta kallade för “dom tokiga finnarna”, men oftast var det på skämt.

Nära skolan bodde en pensionerad vaktmästare som brukade komma till skolan och äta av gammal vana. När jag och min finska kurskompis ibland växlade några ord med den pensionerade vaktmästaren Rune, så brukade han nästan alltid komma ihåg att säga följande mening, “dom där jävla invandrarna, men finnar är okej” och då brukade jag och min kompis småskratta åt den gamla gubben.

Under studietiden jobbade jag deltid som vårdare för utvecklingsstörda på Björnkulla vårdhem i Huddinge kommun, samt som ordningsvakt på en nattklubb i centrala Stockholm. Som arbetskamrater på vårdhemmet hade jag bla en kristen iranier vars bror hade jobbat som frisör åt Shahens prinsessa Soraya Esfandiary, drottning av Iran 1951-1958, en irakier som dödat iranier i Iran-Irak kriget, en muslimsk afghan som stått på torget ett nyår när en man  varit så full då han firat nyåret genom att skjuta i luften med en Kalashnikov att han fallit omkull med fingret på avtryckaren, samt en kurd som inte har ett hemland. Vi kom bra överens och lärde oss massor av varandra.

På krogen, där jag arbetade, fick vi ordningsvakter order om att neka inträde för mörkhyade invandrare, då ägaren tyckte att de mörkhyade inte drack lika mycket som t.ex svenskarna och finnarna. Ägaren var själv invandrare.

Vad ska vi dra för slutsatser av detta?

– Kanske att rasismen alltid har funnits, men att den nu har blivit konkretare, offentligare och att öppna rasistiska uttalanden i massmedierna och på sociala medier tyvärr är vardagsmat nuförtiden.

-Att västvärlden som exploaterat den tredje värden ända sen Christofer Columbus tid borde se sig i spegeln och inse, att de själva har skapat den massinvandring som nu sker till Europa.

-Så länge jordens resurser fördelas orättvist kommer inte problemen att försvinna.

-Så länge marknadsfundamentalisterna och högerpopulisterna får regera i Europa och resten av västvärlden, kommer problemen att eskalera och klyftorna mellan fattiga och rika att öka.

Kyösti Kurvinen

andra vice ordförande i FSD

AVAINSANAT

Motioner och resolutioner diskuterades under kongressens andra dag

Kuva: Foto: Topi Lappalainen

FSD:s kongress hölls även som distansmöte på Teams som en tvådagars tillställning. Efter lördagens resolution om den gemensamma välfärden kom det två resolutioner till under söndagen, en om regeringen Marins vårdreform och en om att Finland borde ansluta sig till FN:s kärnvapenförbud. Behandlingen av motionerna löpte smidigt men en av motionerna väckte tillräckligt mycket debatt för att gå till omröstning. Socialdemokratiskt Forums motion om att tillåta eutanasi som hade stöd av styrelsen men beredningsutskottet emot sig röstades ned med siffrorna 33-12 och två blankröster.

 

Lue lisää

Anna Caldén blir inspirerad och taggad av kongressen

Kuva: Foto: Sofia Jernström
Anna Caldén hämtar inspiration av FSD:s kongresser, också när kongressen hålls digitalt.

Anna Caldén, 39, är ordförande för FSD Österbotten. Hon har nyligen blivit invald i SDP:s partifullmäktige och hon har suttit i stadsfullmäktige i Nykarleby i fyra mandatperioder. Nu gäller det för henne att ta sats inför kommunalvalet för femte gången. ABL intervjuade henne under FSD:s digitala kongress om stämningarna i Österbotten och om själva kongressen.

 

Lue lisää

FSD:s digitala kongress kom igång

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
SDP:s vice ordförande Matias Mäkynen var huvudtalare på FSD:s kongress.

FSD:s kongress hålls på distans den 24 och 25 oktober. Den officiella kongressorten blev Helsingfors eftersom kongressens ordförande för talet från partikansliet. Men i  praktiken befinner var och en sig i olika delar av Finland och deltar digitalt på Teams.

 

Lue lisää

Jan Nyström: ”Delaktighet är en viktig valfråga”

Kuva: Foto: Topi Lappalainen
Jan Nyström i Borgå under kampanjdagen den 10 oktober.

Jan Nyström, 43, är ordförande för Borgå svenska socialdemokrater (BSS) och har siktet inställt på kommunalvalet 2021. ABL träffade honom i samband med SDP:s kampanjdag på torget där han och andra aktiva deltog i evenemanget med arbetsminister Tuula Haatainen.

 

Lue lisää

Kurvinen bytte parti tillbaka till SFP

Kuva: kyösti kurvinen

FSD:s tidigare andra vice ordförande Kyösti Kurvinen har bytt parti till Svenska folkpartiet. Avhoppet av Pargaspolitikern offentliggjordes av SFP den 6 oktober. Till ABL hade Kurvinen inga kommentarer.

 

Lue lisää