Kolumnen: Finnjävel!

Så blev jag kallad när jag lekte i sandlådan som liten. Jag föddes i Huddinge kommun söder om Stockholm år 1974 och levde min barndom i kommundelen som kallas för Flemingsberg. På den tiden bodde där många finska familjer, samt invandrare från olika länder med olika bakgrund.

I lågstadiet brukade vi leka “krig”, finnarna mot turkarna och ofta var det också slagsmål oss finska barn emellan. Det fanns inte så många rastvakter på den tiden!

Efter att mina föräldrar skilde sig flyttade jag, min mamma och min lillebror till det finska Österbotten där jag blev kallad för “hurri”. Skulle jag ha varit liten och svag, så kunde det ha gått illa för mig då.

Efter gymnasiet flyttade jag tillbaka till Sverige och började studera till idrottslärare på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. Under studietiden blev jag och en kurskompis som kom från Finland ofta kallade för “dom tokiga finnarna”, men oftast var det på skämt.

Nära skolan bodde en pensionerad vaktmästare som brukade komma till skolan och äta av gammal vana. När jag och min finska kurskompis ibland växlade några ord med den pensionerade vaktmästaren Rune, så brukade han nästan alltid komma ihåg att säga följande mening, “dom där jävla invandrarna, men finnar är okej” och då brukade jag och min kompis småskratta åt den gamla gubben.

Under studietiden jobbade jag deltid som vårdare för utvecklingsstörda på Björnkulla vårdhem i Huddinge kommun, samt som ordningsvakt på en nattklubb i centrala Stockholm. Som arbetskamrater på vårdhemmet hade jag bla en kristen iranier vars bror hade jobbat som frisör åt Shahens prinsessa Soraya Esfandiary, drottning av Iran 1951-1958, en irakier som dödat iranier i Iran-Irak kriget, en muslimsk afghan som stått på torget ett nyår när en man  varit så full då han firat nyåret genom att skjuta i luften med en Kalashnikov att han fallit omkull med fingret på avtryckaren, samt en kurd som inte har ett hemland. Vi kom bra överens och lärde oss massor av varandra.

På krogen, där jag arbetade, fick vi ordningsvakter order om att neka inträde för mörkhyade invandrare, då ägaren tyckte att de mörkhyade inte drack lika mycket som t.ex svenskarna och finnarna. Ägaren var själv invandrare.

Vad ska vi dra för slutsatser av detta?

– Kanske att rasismen alltid har funnits, men att den nu har blivit konkretare, offentligare och att öppna rasistiska uttalanden i massmedierna och på sociala medier tyvärr är vardagsmat nuförtiden.

-Att västvärlden som exploaterat den tredje värden ända sen Christofer Columbus tid borde se sig i spegeln och inse, att de själva har skapat den massinvandring som nu sker till Europa.

-Så länge jordens resurser fördelas orättvist kommer inte problemen att försvinna.

-Så länge marknadsfundamentalisterna och högerpopulisterna får regera i Europa och resten av västvärlden, kommer problemen att eskalera och klyftorna mellan fattiga och rika att öka.

Kyösti Kurvinen

andra vice ordförande i FSD

AVAINSANAT

Opinion: Åkesson och statistiken

Kuva: Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.
Plenisalen i Sveriges riksdag i samband med en tidigare partiledardebatt (Arkivbild).

Hur Jimmie Åkesson, högerpopulistiska Sverigedemokraternas partiledare, i svenska riksdagens partiledardebatt onsdagen den 15 januari pratar om 120 000 beviljade uppehållstillstånd i Sverige år 2019 – är det verkligen så?

Lue lisää

Australiens djurliv hårt drabbat redan innan bränderna

Kuva: Foto: Pixabay
Koalan är en av de djurarter som endast finns i Australien.

Australien är ett av de länder i världen som har högst biologisk mångfald. Men redan innan de förödande bränderna var landet också ett av de länder som drabbats hårdast av att arter gått förlorade.

Lue lisää

ÄMNESORD

Australien: Bränderna hotar utrota djurarter

Kuva: Foto: Pixabay
De förödande bränderna i Australien hotar utrota flera djurarter.

Ljuden från kakaduor och lorier har förbytts mot en kuslig tystnad i stora eldhärjade områden i sydöstra Australien. De omfattande bränderna innebär ett utrotningshot för flera lokala djurarter, medan många fler blivit mer sårbara då deras habitat gått förlorade.

Lue lisää

ÄMNESORD

Recension: Tung och färgsprakande gråsosseprog för hela slanten

Kuva: Foto: Lukas Lundin
Svenska Opeth har inför sin pågående turné satsat på en ambitiös och färgsprakande ljusshow.

Efter 30 år i branschen är Opeth i många avseenden ett helt annat band – i andra precis det som de alltid ha varit. Det ger dem möjligheten att leverera, också en kväll då varken de eller förutsättningarna är som bäst.  

Lue lisää

Storbjörk: Regeringens vårdsatsning är bra för Österbotten

Jacob Storbjörk är vice ordförande för Finlands svenska socialdemokrater (FSD).

Idag presenterade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru hur arbetet med social- och hälsovårdsreformen framskrider. Regeringen har redan kommit en bra bit på vägen och reformarbetet framskrider enligt plan. Social- och hälsovårdsministeriet meddelar att det år 2020 fördelas 70 miljoner euro till regionerna från programmet Framtidens social- och hälsocentral.

Lue lisää