Kokoomusvaikuttajien neuvot talousleikkausten köyhdyttämille: Osta Lidlistä, lopeta tupakointi, tankkaa alkuviikolla

Tampereen pormestari Kalervo Kummola ottaa viestipalvelu X:ssä kantaa hallituksen kehysriihen päätökseen nostaa yleistä arvonlisäveroprosenttia 25,5:een. Sen seurauksena myös bensan hinta on nousussa.

– On se käsittämätöntä tuo itku 3 centin bensan noususta. Kannattaa katsoa mitä bensa maksaa eri viikonpäivinä. Alku- ja loppuviikolla voi olla 25 centinkin ero, joten tankatkaa alkuviikolla, älkääkä itkekä 3 centistä, Kummola kirjoittaa.

Kummolan kirjoitusta jakaa muun muassa kokoomuksen puoluetoimistolla työskentelevä tutkimuspäällikkö Antti Vesala.

– Kale jyrähtää. Arvonlisäveron korotuksen vaikutukset kuluttajiin ovat vähäiset, ja niitä pystyy halutessaan kompensoimaan järkevällä oman tekemisen suunnittelulla. Katso milloin tankkaat, tee ruokaostokset Lidlissä, lopeta tupakointi, vähennä viinanjuontia. Näin aluksi, Vesala kirjoittaa.

– Itse asiassa tekemällä aluksi kaikki edellä mainitut asiat jää kaikella todennäköisyydellä jopa ns. voitolle.

Vesalan kirjoitus on herättänyt X:ssä keskustelua ja keskustelija nostaa hänelle esiin muun muassa pääministeri Harri Holkerin (kok.) laman alla esittämän kehotuksen suomalaisille syödä silakkaa.

– Silakan käyttöä tulisikin lisätä ja sisäfileen käyttöä vähentää, Holkeri opasti tuolloin.

Vesala nostaa keskustelussa esiin myös sen, että tölkki keskiolutta kallistuu alv-korotuksen myötä pari senttiä.

– Olen ihan varma, että tämän suuruusluokan muutosten kompensointi on kaikille mahdollista aivan minimaalisilla kulutustottumusten muutoksilla, jos sellaisiin edes on tarvetta. Mutta tehkää toki ihmeessä draamaa tästä, hän kirjoittaa.

SDP:n Räsänen: Moni kansalainen kysyy, miten näin järjetön ja tasapainoton yhtälö on saatu aikaan

Kansanedustaja Joona Räsänen (sd.) kritisoi kansanedustaja Matias Marttisen (kok.) vappupuheen väitteitä ja yritystä vierittää syy SDP:n niskoille.

– Hallituksen on täysin naurettavaa syyttää SDP:tä omista epäonnistumisistaan. Tosiasia on, että kokoomuksen johdolla työttömyys lisääntyy koko ajan ja velkasuhde jatkaa heikkenemistään. Vaikuttaakin siltä, että Marttinen moittii omaa peilikuvaansa, Räsänen lataa tiedotteessaan.

Räsänen muistuttaa, että hallitus on asettanut tavoitteekseen 100 000 uutta työllistä, mutta viime viikon työllisyysluvut osoittavat, että vuoden takaiseen verrattuna työllisyys on pudonnut noin 52 000:lla.

– Hallitus penää epätoivoissaan vastauksia oppositiolta, koska sen oman talouspolitiikan pohja on pettänyt. Hallitus on vakuuttanut, että kaikki laarit, jopa laarien pohjat, on käyty läpi, kun talouden tasapainotustoimia on etsitty. Tosiasiassa aika monet laarit jäivät kokonaan penkomatta. Tilanteessa, jossa Suomi velkaantuu kymmenen miljardin euron vuosivauhtia, miljardien yritystukipotti jäi kokonaan rauhaan. Hallitus ei myöskään löytänyt yhtään säästettävää miljardien maataloustukipotista. Lisäksi kaikkein varakkaimmille kohdistuva listaamattomien yritysten huojennettu osinkoverokohtelu jäi täysin rauhaan. On täysin absurdia, että hallitus halusi räätälöidä keskituloisille eläkeläisille uuden lisäveron, todellisen ikäveron, mutta sijoittajien veroetuja ei voitu karsia.

Räsänen korostaa, että julkisen talouden tasapainottaminen on iso urakka, mutta toimet eivät saisi kohdistua epätasapainoisesti.

– Vaikeina aikoina ihmiset odottavat, että tämä urakka toteutetaan oikeudenmukaisesti. Valitettavasti maan hallitus on valinnut epäoikeudenmukaisuuden ohjenuorakseen. Talouden tasapainotuksen taakka kaatuu eniten heidän niskaansa, jotka ovat jo kaikista heikoimmilla. Yhteiskunnan kaikista varakkaimmat puolestaan ovat hallituksen erityissuojeluksessa. Moni kansalainen kysyykin, että miten ihmeessä näin järjetön ja tasapainoton yhtälö on saatu aikaan.

Räsänen huomauttaa hallituksen säästöpäätösten olevan valintoja.

– Muutaman sentin halvempi oluttölkki tuskin lämmittää, kun sairaalaverkon karsimisen seurauksena lähipalvelut heikkenevät. Lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa palataan tämän hallituksen päätöksillä osin tilanteeseen, jossa oppimateriaaleista kustannukset sälytetään nuorten niskaan. Näin säästettävä summa vastaa sitä, minkä hallitus antaa osakesäästötilien sijoittajille. Hallitus olisi siis voinut valita myös toisen linjan, mutta sopeutustoimet päätettiin kohdistaa epäoikeudenmukaisesti.

AVAINSANAT

Tytti Tuppurainen: Huhtikuu on ollut julma kuukausi – “Hallitus on kasvonsa paljastanut”

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sanoo vappupuheessaan, että tänä vuonna huhtikuu on ollut julma kuukausi.

-Huhtikuun ensimmäisenä päivänä astuivat voimaan hallituksen lukuisat leikkaukset suomalaisten hyvinvointiin. Työttömyysturvan suojaosan poistaminen, lapsikorotuksen poisto ja asumistuen rajut leikkaukset ovat kovia tekoja. Hallituksen päätökset pudottavat jopa 17 000 lasta köyhyyteen.

Tuppurainen sanoi, että kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan on rakennettu – ruotsalaisen kansanpuolueen ja kristillisdemokraattien siunauksella – kova ja kylmä hallitus.

– Näin on käynyt, vaikka juuri tätä pääministeri Petteri Orpo lupasi vaalien jälkeen välttää. Näin on käynyt, vaikka valtionvarainministeri Riikka Purra ennen vaaleja kertoi, että pienituloisilta tai sotesta leikkaaminen ei perussuomalaisille käy.

Tuppuraisen mukaan Orpon-Purran hallitus on siis kasvonsa paljastanut.

– Se jakaa veronalennuksia maamme suurituloisille ja varakkaille samaan aikaan kun se leikkaa pienituloisilta ja yksinhuoltajilta. Kuinka kova sydän on oltava, että voi tällaisen arvovalinnan hyväksyä? Politiikka, josta puuttuu empatia, puuttuu ihmisyys, siitä puuttuu lähimmäisenrakkaus.

TUPPURAISEN mielestä sosialidemokraattien on hylättävä hallituksen huono politiikka ja tarjottava työväelle parempi vaihtoehto.

– Meidän pitää ottaa tavoitteeksi aidosti pohjoismainen työmarkkinamalli. Siinä valtiovalta on puolueeton toimija ja työmarkkinaosapuolet ratkaisevat neuvottelemalla työelämän kiistat. Pohjoismaisessa mallissa palkansaajilla on tuki omissa ammattiliitoissaan ja paikallisen sopimisen sääntöjä vahvistetaan työntekijöiden hallintoedustuksella ja työehtojen tulkintaetuoikeudella. Ja työttömyyden turvaksi on riittävä toimeentulo ja hyvät työvoimapalvelut.

Tuppurainen puhui vappupäivänä Seinäjoella ja Kokkolassa.

Lue Tytti Tuppuraisen koko puhe alta:

Hyvät ystävät, hyvät toverit,

Tänä vuonna kevät on antanut odottaa itseään. ”Huhtikuu on kuukausista julmin”, alkaa T. S. Eliotin kuuluisa runo Autio maa. Runon säkeissä kuultaa sadan vuoden takaisen Euroopan pettymys suursodan jälkeen. Tätä vuotta painaa myös samanlainen pettymys. Emme voi viettää työväen juhlaa rauhan juhlana Euroopassa. Venäjän aloittama julma hyökkäyssota vaatii tänäkin päivänä – kirjaimellisesti tänä kevätpäivänä – lukemattomia uhreja, isänmaataan puolustavia urheita ukrainalaisia ja rintamalle ajettuja Putinin alamaisia.

Yhdysvaltain aseapu tuo toivoa, mutta ei se rauhaa tuo. Ihmisuhreista piittaamatta Venäjän johto jatkaa sotaa toivoen, että sen aatetoverit Euroopassa tai Atlantin takana saavat valtaa ja Ukrainan tuki loppuu. Meille suomalaisille ja muille Venäjän naapurimaille Ukrainan taistelu ei ole etäinen, teoreettinen asia. Ukrainan voitto on meille välttämätön, heidän tappiotaan emme uskalla edes ajatella. Sodan sijaan haluamme rauhaa. Rauhaa ei Venäjä kuitenkaan ole tarjoamassa. Ei se ole hakemassa muutamaa maakuntaa Ukrainasta – ei Venäjältä maata puutu – se on valloittamassa koko maan ja sen jälkeen lisää maita Euroopasta. Yhdessä meidän puolustettava vapautta ja kansanvaltaa, meidän on puolustettava Ukrainaa.

Hyvät kuulijat, hyvät ystävät!

Vappu on kevään juhla, se on opiskelijoiden juhla, mutta ennen kaikkea vappu on työn juhla. Vappu on työntekijöiden suuri juhla. Kylmä kevät on koetellut suomalaista työväkeä. Orpon-Purran hallitus on luokkakantaisella politiikallaan tuonut hyytävän kylmyyden suomalaisille työmarkkinoille, joita ennen kuvasimme sanalla sopimusyhteiskunta. Eduskunnassa kiireellä runnotut lait poistavat palkansaajien oikeuksia, joiden rakentamiseen on mennyt vuosikymmeniä. Lakko-oikeutta rajataan, vaikka lakoista ei ole ollut suurta taloudellista haittaa puoleen vuosisataan. Tavoite hiljentää ammattiliitot sopii Orpon Suomen sijaan enemmän Orbanin Unkariin. Työttömyysturvan leikkaaminen, järjetön aikuiskoulutustuen poistaminen heikentävät nekin palkansaajien neuvotteluvoimaa.

Suomessa on läpi vuosikymmenten kyetty sopimaan ja neuvottelemaan yhdessä. Työnantaja- ja työntekijäpuoli ovat löytäneet yhdessä ratkaisut vaikeisiinkin kysymyksiin niin, että yhdessä on voitu lyödä kättä päälle. Nyt Orpo ja Purra leikkaavat vain työntekijöiltä. Hallitus tarjoaa vain kovaa ja kylmää kättä työntekijöille. Sillä ei ole tarjota ensimmäistäkään työntekijöiden asemaa parantavaa esitystä.

Siksi sosialidemokraattien on hylättävä hallituksen huono politiikka ja tarjottava työväelle parempi vaihtoehto. Meidän pitää ottaa tavoitteeksi aidosti pohjoismainen työmarkkinamalli. Siinä valtiovalta on puolueeton toimija ja työmarkkinaosapuolet ratkaisevat neuvottelemalla työelämän kiistat. Pohjoismaisessa mallissa palkansaajilla on tuki omissa ammattiliitoissaan ja paikallisen sopimisen sääntöjä vahvistetaan työntekijöiden hallintoedustuksella ja työehtojen tulkintaetuoikeudella. Ja työttömyyden turvaksi on riittävä toimeentulo ja hyvät työvoimapalvelut. Aito pohjoismainen työmarkkinamalli turvaa työrauhaa ja taloudellista vakautta.

Hyvät kuulijat!

Vuonna 2024 huhtikuu on ollut julma kuukausi. Kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan on rakennettu – ruotsalaisen kansanpuolueen ja kristillisdemokraattien siunauksella – äärimmäisen kova ja kylmä hallitus. Näin on käynyt, vaikka juuri tätä pääministeri Petteri Orpo lupasi vaalien jälkeen välttää. Näin on käynyt, vaikka valtionvarainministeri Riikka Purra ennen vaaleja kertoi, että pienituloisilta tai sotesta leikkaaminen ei perussuomalaisille käy.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä astuivat voimaan hallituksen lukuisat leikkaukset suomalaisten hyvinvointiin. Työttömyysturvan suojaosan poistaminen, lapsikorotuksen poisto ja asumistuen rajut leikkaukset ovat kovia tekoja. Hallituksen päätökset pudottavat jopa 17 000 lasta köyhyyteen.

Jo vuoden alussa hallitus lisäsi kansalaisten eriarvoisuutta jäädyttämällä vähävaraisille menevien etuisuuksien indeksit ja pidensi työttömyysturvan omavastuuaikaa. Huhtikuussa pidetyssä kehysriihessä hallitus jatkoi samalla linjalla.

Orpon ja Purran hallitus on kertonut tavoitteekseen velkaantumisen pysäyttämisen ja 100 000 uutta työpaikkaa. Näyttää sille, että hallitus saa päivittää työllisyystavoitettaan 100 000 työllisestä 150 000:een. Näin on siksi, että työllisten lisääntymisen sijaan luku on laskenut reilulla 50 tuhannella viime vuodesta. Myöskään velkaantuminen ei ole taittumassa. Talouskasvuun ei ole osattu investoida, taantuman on annettu syventyä. Maan oikeistohallituksen työllisyyspolitiikan työkaluiksi ovat toistaiseksi kelvanneet lähinnä keppi ja sakset. Tämä kertoo siitä, ettei hallituksessa ymmärretä työelämää ja työtä tekeviä ihmisiä.

Suurin osa meistä tekee töitä myös lukuisista muista syistä kuin maksaakseen laskuja tai pönkittääkseen taloutta. Työ antaa elämään merkityksellisyyttä. Työ on tapa löytää oma paikkansa maailmassa ja kokea merkityksellisyyttä. Se on keino osallistua yhteiskuntaan ja antaa oma panoksensa. Harva haluaa tehdä työtä, joka ei tarjoa myös ilon, merkityksellisyyden ja toveruuden hetkiä.

Sosialidemokratia on työn ja työntekijöiden puolue. Meille jokainen työ ja jokainen työntekijä on arvokas. Me näemme, että työssä on myös kyse oikeudesta työhön. Pitkäaikaistyötön tai osatyökykyinen ihminen tarvitsee usein apua, koulutusta tai kuntoutusta, jotta tämä oikeus voi toteutua.

Sosialidemokraateille jokainen ihminen on arvokas. Arvokas ihmisenä, ei vain tuotannontekijänä. Sinä kelpaat. Sinua tarvitaan. Sinun panoksesi yhteisen hyvän eteen on arvokas. Jos hallitus todella haluaa saavuttaa tavoitteensa työllisten määrästä, on sen ymmärrettävä myös osa-aikatyön ja osatyökykyisen ihmisen arvo. Myös sairailla, haurailla ja ikääntyneillä on oikeus hyvään elämään.

Hyvät kuulijat,

Tulevaisuutemme rakentuu osaamiselle, osaamisen vahvistamiselle. Oppioikeus ja maksuton toisen asteen koulutus olivat viime hallituskauden tärkeimpiä uudistuksia ja lupauksia nuorille: Me pidämme huolen siitä, että Sinulla on eväät menestyä elämässäsi. Sinun tehtäväsi on opiskella, hankkia elämässä tarvittavat tiedot ja taidot.

Ja kun kylmä oikeistohallitus nyt karsii opintojen edellytyksiä, on viestimme epäröimättä: Sosialidemokraatit pyrkivät kunnissa turvaamaan aidosti maksuttoman ja yhdenvertaisen toisen asteen koulutuksen oppivelvollisuutta suorittaville nuorille.

Pienenevien sukupolvien Suomessa jokainen lapsi ja nuori on arvokas. Sosialidemokraattien lupaus Suomen nuorille on: me haluamme olla rakentamassa sellaista Suomea, jossa huomenna on paremmin kuin tänään. Se tarkoittaa ilmastovastuullista politiikkaa ja sellaista työelämää, jossa myös tulevat sukupovet voivat luottaa siihen, että pelisäännöt pitävät ja kohtelu on oikeudenmukaista.

Orpon-Purran hallitus on kasvonsa paljastanut: se jakaa veronalennuksia maamme suurituloisille ja varakkaille samaan aikaan kun se leikkaa pienituloisilta ja yksinhuoltajilta. Kuinka kova sydän on oltava, että voi tällaisen arvovalinnan hyväksyä? Politiikka, josta puuttuu empatia, puuttuu ihmisyys, siitä puuttuu lähimmäisenrakkaus.

Hyvät ystävät,

Suomi ja muut EU-maat elävät nyt vaalivuotta, Euroopan parlamentin vaalit ovat vain muutaman viikon päässä. Pysähtykäämme tähän: näitä EU-vaaleja ei voi muuten kuvata kuin sanomalla niitä historiallisiksi, käännekohdaksi.

Mielipidetutkimukset ja äänestäjien suora kuuleminen viittaa siihen, että tappion on kärsimässä eurooppalainen poliittinen keskusta. Se ei yllätä, sillä monessa maassa tämä niin kutsuttu liberaali voima on helposti taipunut oikeiston, äärioikeiston, edessä. Esimerkiksi Ranskassa hallitus on koventanut maahanmuuttopolitiikkaa ja vieraannuttanut liberaalit kannattajansa. Ja tietysti äärioikeisto on koventanut vaatimuksiaan.

Espanjassa lyhyen nousun kokenut keskustalainen puolue liittoutui alueparlamenteissa äärioikeiston kanssa ja katosi politiikan kartalta. Suomessa samanlaisen riskin on ottanut sekä RKP että Kokoomuksen sivistysporvarit.

Hyvät kuulijat!

Euroopan sosiaalidemokraattien on voitettava vaalit. Me turvaamme sosiaalisesti oikeudenmukaisen EU:n. Me tuemme ammattiliittojen toimintavapautta ja reilua työelämää. Me olemme puolesta ihmisoikeuden, mukaan lukien naisten oikeuden päättää omasta kehostaan, omasta elämästään. Me olemme vankkumatta eurooppalaisen oikeusvaltioperiaatteen tukena.

Vappu on rauhan ja ihmisoikeuksien juhla. Meidän eurooppalaisten täytyy omalta osaltamme tukea ja turvata ihmisoikeuksia. Ajankohtainen ihmisoikeuskysymys liittyy turvapaikkapolitiikkaan. Meidän ei pidä antautua Venäjän vaikuttamisen edessä eikä hyväksyä sitä, että rajoillemme ohjataan tarkoituksella turvapaikanhakijoita. Kremlille on Suomesta vain yksi viesti: tästä ei mennä.

Samalla on varottava kadottamasta ihmisoikeuspolitiikkamme kulmakiveä, velvoitetta tarjota turvapaikkaa sitä tarvitseville. Torjumme hallituksen kylmät kaavailut niin kutsutusta Ruanda-mallista, eli turvapaikanhakijoiden pakkokyydityksestä Euroopasta ulos, pois silmistämme epävarmoihin oloihin.

Oikeus hakea turvapaikkaa syntyi suursodan köyhdyttämässä Euroopassa, jossa miljoonat pakolaiset etsivät turvaa. Velvollisuus tarjota vainotulle turvaa on vanhinta ihmisoikeuspolitiikkaa, jonka tiedämme. Se ei syntynyt vasta viime vuosisadan YK-sopimuksista, sen alku ja juuri löytyy Vanhasta Testamentista, meidän etiikkamme peruskirjasta.

Toverit,

Suomi ja Eurooppa tarvitsevat vahvaa Euroopan unionia. Seuraavan viisivuotiskauden tärkeiksi tavoitteiksi on arvopohjan rapauttamisen sijaan otettava kestävä talouden vahvuus ja Euroopan sotilaallisen puolustuksen ylösrakentaminen.

Euroopan talous vaatii rohkeaa uuden teknologian investointiohjelmaa. EU-budjettia ja jäsenvaltioiden budjettia on suunnattava uusiin ja puhtaisiin teknologioihin ja vähennettävä säilyttävää taloudellisen toiminnan tukea.

Uusien tukien rakentamisessa on oltava tarkka, kunnianhimoinen investointiohjelma ei saa tuoda mukanaan uusia, tuhlaavia elinkeinotukia. Yhdysvaltain tai Kiinan valtiovetoisia tukihankkeita ei ole syytä kadehtia, saati sellaisenaan kopioida, niiden tulokset eivät ainakaan vielä vakuuta.

Euroopan kilpailukyvyn parantamisessa sisämarkkinoiden toiminnan turvaaminen on tukimiljardeja tärkeämpi. Yritysten kilpailu lisää kilpailukykyä. Yhteismarkkinoiden turvaaminen varmistaa kasvuyrityksille riittävän markkina-alueen, jossa hyvät liikeideat saavat suuruusluokkaetua. Siksi SDP:n puheenjohtaja Lindtmanin avaus yhteisestä rahastosta ja yhteisestä eurooppalaisesta osaamiseen perustuvasta investointiohjelmasta on parempi kuin jäsenvaltioiden keskinäinen kisa uusista kansallisista tuista.

Talouden ohella Euroopan on vahvistettava omaa puolustustaan. Euroopan puolustus ei ole vaihtoehto transatlanttiselle yhteistyölle. EU ei ole vaihtoehto Natolle. Pelko Yhdysvaltain irrottautumisesta Euroopasta on hälventynyt, kun republikaanien vastuullinen siipi on löytänyt yhteistyön demokraattien kanssa sekä Ukraina-tuessa että taloudenpidossa. Tästä huolimatta meidän eurooppalaisten on parannettava tahtia oman sotilaallisen puolustuksen rakentamisessa.

EU-maiden puolustusbudjetteja on kasvatettava määrätietoisesti. Puolustusteollisuuteen tarvitaan eurooppalaiset yhteismarkkinat. Emme me valmistaudu sotaan toinen toistamme vastaan, eikä meillä ole siksi syytä turvata puolustusteollisuutta toisiltamme. Puolustusteollisuutta vauhdittamaan on paikallaan nimetä seuraavaan komissioon puolustuskomissaari, kuten puheenjohtaja Lindtman on esittänyt. Suomella on salkkuun annettavaa.

Hyvät kuulijat!

Aseiden ja sotaväen ottaminen vappupuheeseen on surullista. Mutta tällaisen maailmaan meidän on nyt valmistauduttava ja varustauduttava. Yhdeksän vuosikymmentä sitten Länsi-Euroopassa suljettiin silmät varustelun aloittaneen natsi-Saksan aikeilta. Samaan aikaan Yhdysvalloissa nousi America First -liike ja eristäytymisen politiikka. Valitettavasti historia on nyt kirjoitettu samoin sanoin ja uhkatekijät ovat samanlaisia kuin menneisyydessä.

Onneksi olemme jo havahtuneet. Onneksi ymmärrämme, että diktaattorit ja sotapoliitikot etsivät heikkoja uhreja ja kavahtavat vahvoja demokratioita.

Demokratiat ovat vahvoja, kun ne huolehtivat ulkoisesta turvallisuudestaan. Vahvuus vaatii kykyä puolustautua sotilaallista uhkaa vastaan. Vahvuus kasvaa myös sisäisistä tekijöistä. Vahvuus edellyttää yhteisten perusarvojen lujittamista.

Suomessakaan emme saa herpaantua: oikeusvaltio murenee vähitellen, mutta voi romahtaa hetkessä. Kun johtavat poliitikot maalittavat toimittajia tai arvostelevat laillisuusvalvojia, on syytä valppauteen. Kun oikeuskansleri joutuu toistuvasti arvostelemaan lainvalmistelua, on syytä valppauteen. Kun eduskuntaan valittua päättäjää epäillään ampuma-aserikoksesta, on syytä vakavasti kysyä: onko menty liian pitkälle.

Emme me voi kutsua Euroopan kansalaisia puolustamaan isänmaitaan ja Eurooppaa, ellei Eurooppa ole ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion Eurooppa. Emme me voi kutsua Euroopan kansalaisia puolustamaan yhteistä Eurooppa, jos Eurooppa on ihmisoikeuksien kaventajien ja ääriainesten tai korruptoituneiden oligarkkien vallassa.

Hyvät kuulijat!

Oikeusvaltioperiaatetta täytyy puolustaa, sillä toimiva oikeusvaltio on kansanvallan perusta. Tänä vuonna SDP:n perinteisessä vappupinssissä on rinnakkain puolueen lippu ja EU-lippu. Tämä on osuva valinta. Kesäkuussa käytävissä vaaleissa valittavaan parlamenttiin tarvitaan vahva sosialidemokraattinen ryhmä, joka näkee Euroopan paitsi tärkeänä talousalueena, myös turvallisuuden ja vakauden rakentajana sekä työntekijöiden oikeuksien puolustajana.

Eurooppaa puolustetaan monin tavoin. Eurooppavaaleissa meidän on taisteltava arvojemme puolusta. Meidän on voitettava äärioikeisto, voitettava taantumuksen myötäilijät. Tämän vuoden eurooppavaaleja ei saa ohittaa. On äänestettävä, on valittava sosialidemokraatteja Euroopan parlamenttiin. Se lähettää myös oikeudentuntonsa ja empatiansa säilyttäneiden maamme kansalaisten vahvan viestin Orpon Purran oikeistohallitukselle: jo riittää.

Hyvät ystävät,

Takatalvesta huolimatta kevät koittaa. Hyvää Vappua!

AVAINSANAT

Näin Mari Rantanen puhui Timo Vornasesta

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) viittasi vappupuheessaan perussuomalaisten kansanedustajan Timo Vornasen toimintaan.

-  Viime päivinä on ollut havaittavissa sosiaalisessa ja perinteisessäkin mediassa, ettei perussuomalaisilla olisi enää oikeutta puhua sisäisestä turvallisuudesta. Kyllä on, Rantanen sanoi Helsingissä.

Rantasen mukaan puolueen linja ei ole muuttunut sisäisen turvallisuuden osalta. Muun muassa nuorisorikollisuudesta, katujengeistä, huumeista ja järjestäytyneestä rikollisuudesta on syytä olla äärimmäisen huolissaan, Rantanen sanoi.

-  Yksittäisen perussuomalaisen kansanedustajan ääliömäinen toiminta ole hävittänyt näitä ongelmia yhtään mihinkään.

Rantanen sanoi puheessaan, että kaikilla on oikeus odottaa poliiseilta ja muilta turvallisuusviranomaisilta moitteetonta nuhteettomuutta ja käyttäytymistä.

-  Yksi kotoa saamani opetus on, että elä niin kuin opetat, Rantanen sanoi.

Rantasen mukaan puolue haluaa palauttaa maahan rotia ja järjestystä ja tämä pätee edelleen.

RANTASEN mukaan on valtava urakka säästää hallitusneuvotteluissa sovitut kuusi miljardia ja lisäksi kehysriihessä sovitut kolme miljardia. Hänen mukaansa oppositio huutaa toistuvasti, että hallitus sopeuttaa ja leikkaa väärin. Rantasen mukaan mikään puolue ei ole esittänyt, kuinka se saisi kasaan samanlaisen summan.

-  On vain tyhjänä kolisevia tynnyreitä.

Rantanen sanoi, että kesäkuun EU-vaalit ovat liioittelematta tärkeimmät sukupolveen.

-  Se, millaisia lakeja turvapaikkapolitiikan osalta säädetään, tulee EU:sta. Se, millä tavalla rajojamme turvataan, tulee EU:sta, Rantanen sanoi.

AVAINSANAT

SDP:stä tuimaa palautetta – “Suomea johtava katastrofihallitus”

Niina Malm.

SDP:n piirissä ei olla tyytyväisiä Orpon hallituksen aikaansaannoksiin – ei alkuunkaan.

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm arvosteli maan nykymenoa puheissaan Imatralla, Joutsenossa ja Lappeenrannassa.

– Mikä meillä on nyt edessä. Isot leikkaukset sosiaaliturvaan, asumistukeen, yleinen arvonlisäveron nosto, toisenasteen koulutuksen maksuttomuuteen puuttuminen, työttömyysturvan heikennykset, lista on pitkä. Samaan aikaan hallitus on rajaamassa julkisen terveydenhuollon palveluita, lakkauttamassa yöpäivystyksiä, laskemalla vanhustenhoidon hoitajamitoituksia ja heikentämässä hoitotakuuaikoja. Samaan aikaan hallitus tukee yksityisiä terveysyrityksiä jopa 500 miljoonalla eurolla.

Malmiin mukaan taloustalkoisiin eivät kaikki osallistu.

– Esitetyt kolmen miljardin leikkaukset eivät kohdistu oikeudenmukaisesti, eikä useimmilla hallituksen uudistuksista ole myöskään työllisyysvaikutuksia. Tosiasiassa varakkaimmat nauttivat edelleen hallituksen erityissuojeluksesta. Ei puututa yritystukiin, pääomatulojen verotukseen tai listaamattomien yritysten osinkoverotukseen. Myös kaikkein suurimmat palkkatulot jäävät rauhaan tai oikeasti niiden verotus laskee. Hyvä esimerkki tästä on, kun ministerin tulot nousee vuodessa 1 700 euroa ja samaan aikaan osa-aikatyössä käyvältä kahden lapsen yksinhuoltajalta leikataan jopa 700 euroa.

Pinja Perholehto.

SDP:N kansanedustaja Pinja Perholehto puhui vappupäivänä Loviisassa ja Pornaisissa. Hän muistutti, että Suomea johtava “katastrofihallitus” ajaa häikäilemättömiä heikennyksiä työntekijöiden oikeuksiin.

– Hallituksen toimien myötä työntekijälle on jatkossa tarjolla entistä epävarmempia työsuhteita, entistä huonommilla työehdoilla. Pätkätyöt lisääntyvät. Potkut saa helpommin. Työttömyysturvaa leikataan. Ansiosidonnainen käytännössä romutetaan. Aikuiskoulutustuki lakkautetaan. Vuorotteluvapaa poistetaan. Lakko-oikeutta rajoitetaan.

Perholehdon mielestä on suorastaan ylimielistä, että työmarkkinakaaoksen arkkitehdit, kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat, pitävät vappupuheita ympäri Suomea.

– Mitä sanottavaa kokoomuksella voi aidosti olla työväen juhlapäivänä? Entä miten perussuomalaiset puolustelevat Suomen poliittisen historian suurinta takinkääntöä: valtavia heikennyksiä tavallisten ihmisten ja työntekijöiden asemaan?

KANSANEDUSTAJA Lotta Hamari (sd.) nosti esiin sen, kuinka hallitus perustelee päätöksiään sillä, että rahaa ei ole.

– Ideologiset päätökset verhotaan taloudellisilla syillä ja turvaudutaan pakkoretoriikkaan. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä vaihtoehtoja vastuulliseen taloudenpitoon on niinkin, että heikoimmat eivät kärsisi eniten. Moni säästötoimeksi sanottu on itsessään rahasyöppö, sillä esimerkiksi hoitoon pääsyn pidentämisellä kuorma siirtyy entisestään erikoissairaanhoitoon ja kalliimpiin hoitoihin.

Hän muistutti, että Marinin hallitus jätti Orpon hallitukselle korkeimman työllisyysasteen vuosikymmeniin.

– Nykyhallituksen toimien jälkeen työttömyys on vain valitettavasti kasvanut, samaan aikaan kun työttömyysturvaa heikennetään.

SDP:n kansanedustaja Timo Suhonen puhui puolestaan vappuna Varkaudessa Taulumäen torilla. Suhonen suomi kovin sanoin kevään tapahtumia.

– Palkansaajaa poljetaan turpeeseen ja työmarkkinat on ajettu sekasortoon. Lakkoja, perusoikeutta rajoitetaan ideologisista syistä, yksittäistä työntekijää jopa pahimmillaan sakotetaan lakkoilusta.

Etenkin perussuomalaisten toimintaa Suhonen piti petoksellisena.

– Ennen vaaleja työväenpuolueeksi ilmoittautunut Perussuomalaiset lupasi, että lakko-oikeutta ei rajoiteta nykytasosta. He myös lupasivat, että yleissitovista työehtosopimuksista pidetään kiinni. He lupasivat myös sen, että eduskunnan ei tule painostaa työmarkkinajärjestöjä työntekijöille haitallisiin sopimuksiin. Joudun valitettavasti toteamaan, että kaikki nämä edellä olleet lupaukset on perussuomalaisten osalta rikottu. Aivan kaikki työntekijöille luvatut lupaukset!

KANSANEDUSTAJA Maria Guzenina (sd.) puhui vappupäivänä Karkkilan keskuspuistossa.

– Pääministeri Orpo lupasi, että kukaan ei joudu kohtuuttomaan tilanteeseen. Nyt kuitenkin useat päällekkäiset leikkaukset vievät jopa satoja euroja kuukaudessa pienituloisten tuloista. Se on kohtuutonta.

– Ministeri Purra puhui ennen vaaleja veronkevennyksistä pieni- ja keskituloisille, mutta nyt hallituksen veronkevennysten suurimpia hyötyjiä ovat hyvätuloiset.

Kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) peräänkuuluttaa oikeudenmukaisuutta Orpon-Purran hallituksen politiikkaan. Tampereella vappuna puhuneen Viitasen mukaan kaikkein rikkaimmat ja varakkaimmat ovat hallituksen erityissuojeluksessa.

– Hallitus toteutti kohtuuttomat leikkaukset pienituloisten ihmisten turvaan. Sen sijaan kaikkein rikkaimmat ja varakkaimmat ovat hallituksen erityissuojeluksessa. Suuri sana, minkä perään tänään on kysyttävä, on oikeudenmukaisuus.

SDP:n kansanedustaja Juha Viitala puhui vappupäivänä Rauman vappujuhlassa.

– Hallitusohjelma ei sisällä ainuttakaan parannusta työntekijöiden oikeuksiin tai asemaan. Orpon hallitus näyttää toteuttavan työnantajapuolen toivelistaa, sillä jopa hallitusohjelman teksti on paikoin kopioitu suoraan EK:n ja Suomen Yrittäjien tavoitteista.

Kansanedustaja Piritta Rantanen (sd.) puhui vappupäivänä Jyväskylässä.

– Näin työn juhlan päivänä sitä toivoisi voivansa puhua iloisista ja hyvistä asioista. Miettiessäni työelämää, työntekijöitä ja ajankohtaisia asioita laajemminkin, hyvät uutiset ovat olleet vähissä. Orpo-Purran oikeistohallitus on ryhtynyt romuttamaan suomalaista hyvinvointivaltiota ennennäkemättömällä tavalla. Nykyisen hallituksen tavoitteena näyttää olevan luokkayhteiskunnan palauttaminen Suomeen. Suomen, jossa rikkaat elävät omaa suojattua elämäänsä ja muut saavat pärjätä miten osaavat.

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

Kansanedustaja Johan Kvarnström puhui vappupäivänä muun muassa Karjaalla.

– Meidän täytyy vaalia luottamusta. Se on nyt kovalla koetuksella yhteiskunnassamme, erityisesti työmarkkinoilla. Pohjoismaissa työmarkkinoita on vuosikymmenet kehitetty yhteistyössä työmarkkinaosapuolten kanssa. Se on ollut menestystarina, jossa on huolehdittu kasvusta ja kilpailukyvystä, samalla kun on askel kerrallaan kehitetty työelämää, vahvistettu turvallisuutta ja parannettu työehtoja.

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen puhui vappupäivänä Savonlinnassa.

– Vallitsevassa taloustilanteessa sopeutuksia on tarpeen tehdä. Niitä on kuitenkin mahdollista tehdä myös aidosti oikeudenmukaisella tavalla. SDP vahvistaisi julkista taloutta puuttumalla myös mittaviin yritystukiin, pääomatuloihin ja listaamattomien yritysten osinkojen verotukseen. Näin suojattaisiin heikoimmassa asemassa olevia ja varmistettaisiin kaikkien osallistuminen talkoisiin muuallakin kuin juhlapuheissa. Hallitus on kuitenkin valinnut toisen tien.

SDP:n kansanedustaja Eemeli Peltonen peräänkuulutti vappupuheessaan Järvenpäässä ja Tuusulassa suunnanmuutosta hallituksen politiikkaan. Peltonen kantoi puheessaan huolta ennen kaikkea hallituksen hyvinvointivaltion perustaan kohdistamista mittavista heikennyksistä.

Peltosen mukaan hallitus on tehnyt lyhyen vallassaolon aikana selväksi yhden asian: suomalainen hyvinvointivaltio ei tule olemaan entisensä kuluvan vaalikauden jälkeen. Niin kovalla kädellä hallitus on ryhtynyt moukaroimaan ja panemaan uusiksi hyvinvointivaltion kovaa ydintä ja kantavaa peruskalliota.

– Aivan erityisen huolissani olen hallituksen heikennyksistä julkiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä koulutukseen. Hallitus vaikeuttaa hoitoon pääsyä tuntuvasti pidentämällä hoitotakuuta, leikkaa ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoituksesta ja sote-järjestöiltä, kohdistaa ammatilliseen koulutukseen jopa 100 miljoonan säästöt ja vesittää toisen asteen maksuttomuuden, Peltonen listasi.

Eduskunnan toinen varapuhemies, kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) puhui vappupäivänä Lammilla.

– Vakaassa taloudessa oleellista on menot ja tulot. Molemmat. Säästöissä oikeudenmukaisuus on sitä, että jokaiselta otetaan maksukyvyn mukaan. Ei samalla kauhalla. Kehyspäätöksissä on tarkka säästölista ja maksujen korotuslista. Mutta missä on tarkka veronkierron ja harmaan talouden suitsimislista? Tai veropohjaa laajentavat esitykset.

– Jos Suomen verorakenne olisi samalla pohjalla omaisuuden, pääomien ja työn verotuksen suhteen kuin EU:ssa keskimäärin, niin voisimme keventää työn verotusta ja silti meillä olisi verotuloja enemmän. Tanskan veroasteella kestävyysvajeemme olisi pois pyyhitty. Ikävä kyllä nyt leikkaukset kasaantuvat, mutta samaan aikaan hyvätuloisia palkitaan veronalennuksilla.

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma puhui vappupäivänä Keravalla.

– Maan istuvalla hallituksella tuntuu olevan kuitenkin ravihevosen silmälaput rajoittamassa näkökenttää. Silmälaput estävät näkemästä niin sivuille kuin taaksepäin ja tuloksena on vallan kahvassa oleva porukka, joka ei kuuntele ympäröivän yhteiskunnan viestiä, mutta ei ota myöskään opiksi historian virheistä.

– Hallitus ei ole kuunnellut työelämän heikennyksissä palkansaajien, mutta ei myöskään lukuisten asiantuntijoiden näkemyksiä. Lopputuloksena on hallituksen aikaansaama työmarkkinakaaos, joka on maksanut jo nyt suomalaiselle yhteiskunnalle liian paljon.

SDP:n kansanedustaja Krista Kiuru toteaa vappupuheessaan Kirkkonummen torilla, että hallituksen on aika ratkaista, aikooko se tehdä vaikuttavia talouspäätöksiä.

– Orpon hallituksen on aika luopua toimimattomista Kela-lisäresursseista ja ohjata 500 miljoonan lisäresurssit hyvinvointialueille hoitoon pääsyyn. Tämä voidaan tehdä hyödyntäen järkevästi ja kustannustehokkaasti markkinoita apuna. Julkinen sote on isäntä, yksityinen sote-renki. Veronmaksajien rahaa ei voi sysätä markkinoille tehottomasti, vaikka se ideologisista syistä sopisikin. On aika saada terveysbisnes kuriin ja suitsia markkinoita.

– Lääkäriliitto on kovin sanoin arvostellut hallituksen toimeenpanemaa julkisen terveydenhuollon alasajoa. Kehysriihen uusin päätös leikkaisi hyvinvointialueilta 132 miljoonaa, kun jo voimassa oleva 14 päivän hoitotakuu muuttuisi kolmeen kuukauteen. Tosiasiassa hoitotakuun alasajo tarkoittaa, että vastaanotoilla menetetään toista tuhatta työpaikkaa.

– STM:n tulee kiireellä arvioida, onko perusoikeuksien heikentäminen todella mahdollista näin hitaan hoitoonpääsyn muodossa. Eikö ihmisten perusoikeudet vaarannu ja sote-palveluiden riittävyys ole uhattuna, jos noin 90 prosenttia menettää 14 vuorokauden hoitoonpääsyn ja saa tilalle oikeuden hoitoonpääsyyn kolmessa kuukaudessa.

Kansanedustaja Mika Kari (sd.) puhui vappupäivänä Orimattilassa.

– Työmarkkinoilla tilanne on umpisolmussa ja edessä on vaikea syksy. Suomen taloudessa ei olisi varaa nyt tämän kaltaiseen kaaokseen, vaan tarvitsemme vakaita työmarkkinoita, jotka on aina olleet Suomen vahvuus. Mutta haluaako hallitus tätä umpisolmua edes aidosti yrittää avata? Haluaako hallitus edes, että Suomen tulevaa kasvua rakennetaan yhteistyöllä ja luottamuksella?

– Sillä luottamusta Suomi nyt tarvitsisi, niin työmarkkinoilla kuin yhteiskunnassa laajemminkin. Luottamusta Suomessa tarvittaisiin niin yksittäisten ihmisten kohdalla kuin kansakuntanakin. Suomessa ei pitäisi kenenkään kokea toivottomuutta omasta tulevaisuudestaan ja toimeentulostaan. Suomi tarvitsee hyvinvoivia ja tulevaisuuteensa luottavia kansalaisia – sillä niin toimien olisimme vahvempia myös, kun maailma ympärillämme myrskyää.

AVAINSANAT

AKT:n Kokko: Tavoitteeksi työnantajien työnjohto-oikeuden ja tulkintaetuoikeuden rajaaminen

– Ay-liikkeen on otettava pitkäaikaiseksi tavoitteeksi työnantajien työnjohto-oikeuden ja tulkintaetuoikeuden rajaaminen. Jos meiltä viedään oikeus protestoida, heikennetään työehtoja ja työpaikoille tuodaan järjestäytymättömiä edustajia, on syytä rajoittaa myös työnantajien oikeuksia, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko vaati vappupuheessaan.

Kokko nostaa tämän palkansaajien ykköstavoitteeksi. Toiseksi työnantajien hyvityssakkoja työehtosopimusten rikkomisesta pitää nostaa merkittävästi.

– Mikäli työnantaja rikkoo työehtoja, rangaistus on tällä hetkellä lähinnä se, että työnantajan pitää maksaa se, mitä olisi muutenkin työehtosopimusten mukaan pitänyt maksaa. Työehtosopimuksen määräysten rikkomisesta työnantajat selviävät tällä hetkellä maksimissaan muutaman tuhannen euron hyvityssakolla.

Kolmanneksi Kokko vaatii, että työntekijöiden osallisuutta yritysten hallinnossa on lisättävä.

– Pohjoismaiset ja Keski-Euroopan esimerkit kulkevat aivan eri suuntaan. Esimerkiksi Saksassa edustuksen raja on viisi työntekijää.

AVAINSANAT