MENY

Johan Kvarnström är ny chefredaktör för Abl

Kuva: Christoffer Relander

Den 15 mars tillträder Johan Kvarnström (30) som chefredaktör för Arbetarbladet. Han efterträder då Siv Åstrand som avgår med pension.

– Det känns som en ynnest att nu få arbeta med både journalistik och politik, även om ryggradsreaktionen kanske är att de två är oförenliga. Men jag är nöjd – de socialdemokratiska värderingarna behövs mer än någonsin i dagens värld, säger Johan Kvarnström, som också meddelar att han i elfte timmen beslöt sig för att ställa upp som obunden på socialdemokraternas lista i kommunalvalet i Raseborg.

– I dessa tider av privatisering, bolagisering – och främlingsfientlighet, i snabbflödets tid behövs det analyser av de större sammanhangen. Det hoppas jag att jag på sikt ska kunna bidra med i Arbetarbladet.

Att Arbetarbladet numera enbart utkommer digitalt ser han som utmanande – det är möjligt att ta ytterligare steg med det konceptet.

– Och jag ser det som mycket lockande och spännande att Arbetarbladet framöver dels ska intensifiera sitt samarbete med tidningen Demokraatti, dels öppna upp för det nordiska säger han.

Johan Kvarnström har tidigare i flera år arbetat på tidningen Västra Nyland. En god erfarenhet, eftersom en redaktör på en lokaltidning får och ska arbeta på ett brett plan.

– Jag lärde mig att ett människonära tänkande är viktigt i journalistiken – att en av uppgifterna är att ta reda på hur människor konkret berörs av abstrakta myndighetsbeslut. Det är lärdomar jag tar med mig från Västra Nyland, konstaterar Johan Kvarnström.

Senast arbetade Kvarnström på Hufvudstadsbladet i Helsingfors:

– Det har varit en givande tid. Det är som om entusiasmen för grävande journalistik där skulle finnas i väggarna. Under tiden på Hbl har jag fått ett bättre sinne för nyhetsprioritering.

Siv Åstrand

FAKTA OM JOHAN KVARNSTRÖM

– Född och uppvuxen i Ekenäs, ska fylla 31 år i mars

– Sambo med Katarina, 3 barn, 11, 9, och 1 år gamla

– “Illa dold talang”: rappar på svenska under artistnamnet Qruu. En skiva klar som kommer ut i sommar. Allmänt aktiv kulturaktör.

– Utbildning: avlagt fil.mag-examen vid Åbo Akademi med filosofi som huvudämne, men även studerat samhällsvetenskaper, nationalekonomi, offentlig förvaltning

– Läser gärna, senast John Steinbecks roman Vredens druvor. (“Synd att ingen tidigare har sagt till mig hur bra den romanen är!”). Samt Thomas Pikettys  Kapitalet.

– Har ända sedan tidiga tonår odlat ett starkt intresse för samhälls- och politiska frågor.

 

ÄMNESORD

De förenade kungadömena är splittrade – en uppdatering kring Brexit

Här avgörs Storbritanniens framtid imorgon.

Cirkusen kring Brexit tog ett stort steg framåt igår, då det meddelades att EU och Storbritannien slutligen nått ett avtal kring landets utträde ur unionen. Lukas Lundin är på plats i Storbritannien och har lusläst de brittiska tidningarna, för att sammanfatta förutsättningarna inför en historisk helg i Europas politiska historia. 

Lue lisää

ÄMNESORD

Åländska socialdemokrater hoppas på förnyat förtroende – går till val på klimat och välfärd

Ålands socialdemokraters ordförande Camilla Gunell. (Arkivbild)

På söndagen går ålänningarna till vallokalerna för att välja ett nytt lagting och en ny regering. ABL ringde upp de åländska socialdemokraternas ordförande, vice lantråd Camilla Gunell, för att ta tempen på valrörelsen.

Lue lisää

Folktinget vill se svenskspråkig telefonlinje för barn som utsatts för sexuellt våld

Kuva: Foto: iStock

Folktinget efterlyser en svenskspråkig telefonlinje för barn som utsatts för sexuellt våld. Redan år 2011 har FN:s barnrättskommitté påpekat brister kring journummer och rekommenderat att Finland säkerställer permanent och tillräcklig finansiering till telefon- och internetjourer för barn.

 

−Det handlar om barns rätt att få stöd och hjälp på sitt eget modersmål. Svenskspråkiga barn som blivit utsatta för sexuellt våld och anonymt vill tala med en vuxen är för tillfället tvungna att ringa 112 eller Nollinjen, som är avsedd för vuxna, konstaterar Folktingets ordförande Sandra Bergqvist.

 

Det finns chattkanaler där det anonymt är möjligt att ta kontakt på svenska, men ingen svenskspråkig telefonlinje. Mannerheims barnskyddsförbund upprätthåller den internationella telefonlinjen 116111 som är riktad till barn och unga under 21 år. Den linjen fungerar enbart på finska.

 

−Vi ser det som en fråga om jämlikhet. Folktinget hoppas att Social- och hälsovårdsministeriet uppmärksammar detta och fördelar resurserna så att också svenskspråkiga barn kan få stöd och hjälp. I bästa fall kan ett samtal till en hjälplinje också fungera i preventivt syfte så att barn aldrig ska behöva uppleva dylika övergrepp, säger Bergqvist.

 

Folktinget

 

ÄMNESORD

Thomas Wallgren diskuterade stadspolitik

Kuva: Pekko Korvuo
Thomas Wallgren, FSD:s fullmäktigeledamot i Helsingfors (Arkivbild).

Tisdagen den 15 oktober kom FSD:s fullmäktigeledamot Thomas Wallgren till kvarterskrogen Toveri i Berghäll för att diskutera stadspolitik. Han påpekade att också den kommunala demokratin är av betydelse när vi försvarar demokratin mot den illiberala trend som hotar våra demokratiska institutioner på många håll i världen.

Lue lisää

ÅVSS valde ny styrelse – Ronny Wikström tar över ordförandeklubban

Kuva: Foto: ÅVSS
Jacob Storbjörk överräcker ordförandeklubban till ÅVSS nya ordförande Ronny Wikström.

Åbo-Vasa Socialdemokratiska Studerande (ÅVSS) har valt en ny styrelse, där Ronny Wikström tar över ordförandeklubban. Nu väntar kårvalet vid Åbo Akademi om tre veckor.

Lue lisää