Jani Mäkelä vastaa nyt Vornasen tapaukseen liittyviin kysymyksiin – “Se on varmaan aika ilmiselvää”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän työvaliokunta esittää edustaja Timo Vornasen erottamista eduskuntaryhmästä, puolue tiedotti tänään.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajistosta ja neljästä muusta kansanedustajasta koostuva työvaliokunta kävi tänään aamulla etäkokouksessaan läpi saamansa selvityksen ja kuuli kansanedustaja Timo Vornasta viime viikolla tapahtuneesta ampumavälikohtauksesta.

Työvaliokunta päätti yksimielisesti esittää eduskuntaryhmälle, että edustaja Vornanen erotetaan eduskuntaryhmästä luottamuspulan vuoksi.

Näin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä vastasi päivällä Demokraatin esittämiin kysymyksiin käydystä työvaliokunnan kokouksesta.

Mistä luottamuspula (Vornaseen) johtuu?

– Se on varmaan aika ilmiselvää, että on ilmennyt sellaisia seikkoja, jotka eivät yleisen järjenkäytön perusteella oikein istu kansanedustajan toimintaan.

Mitä seikkoja ne ovat?

– Nämä julkisuudessa olleet asiat liittyen perjantaiaamuyön tapahtumiin.

Helsingin poliisi epäilee, että 54-vuotias mies osoitti aseella kahta henkilöä päin ja ampui laukauksen maahan ravintola Ihkun edessä Helsingissä torstain ja perjantain välisenä yönä 26. huhtikuuta. Miestä epäillään tällä hetkellä vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikkomuksesta.

Poliisi ei ole vahvistanut epäillyn henkilöllisyyttä esitutkintalain perusteella, mutta mediatietojen mukaan kyseessä on Vornanen.

Mitä seikkoja painotitte, kun pohditte päätöstä?

– Kokonaisharkinta. Eli me emme ota kantaa juridiikkaan, vaan tässä on kysymys…luottamuksesta, Mäkelä vastaa.

Vornanen on sairauslomalla, siitä huolimatta katsotaan, että tällainen päätösprosessi voidaan viedä läpi?

– Sairausloman suhteen oli sellainen kunnioitus, että kysyin häneltä etukäteen, onko hän käytettävissä kuultavaksi. Kertoi olevansa, niin sitten kuultiin.

Pidätkö selvänä, että eduskuntaryhmä erottaa hänet?

– En lähde ryhmän puolesta ennakoimaan. Tämä on selkeästi työvaliokunnan esitys, joka nyt vähän ehkä poikkeuksellisesti päätettiin tiedottaa asiaan liittyvän voimakkaan julkisen intressin johdossa. Normaalistihan näistä ei tiedoteta, vaan ne vain esitetään ryhmälle ja ryhmä tekee päätöksensä. Niin tekee nytkin päätökset, kunnioitan ryhmän päätösvaltaa.

Miten te olette kuulleet Vornasta?

– Etäyhteyden välityksellä kuultiin tänään työvaliokunnan kokouksessa. Myös kirjallisesti hän oli voinut lähettää oman näkemyksensä asioista meille.

Onko hän lähettänyt myös kirjallisesti?

– On lähettänyt.

Mitä voit sanoa siitä, että miten Vornanen suhtautuu työvaliokunnan esitykseen?

– En lähde hänen puolestaan asiaa kommentoimaan. Jos häneltä siihen kommentin haluatte, kannattaa pyytää. En pysty siihen ottamaan kantaa.

Demokraatti ei ole tavoittanut Vornasta kommenttia varten.

Onko hän itse myötämielinen teidän ratkaisullenne?

– Tämä on juuri osa sitä asiaa, mihin en pysty ottamaan kantaa. Sitä pitää kysyä häneltä itseltään, jos haluatte tietää.

Aikooko hän jättää kansanedustajan tehtävän?

– En tiedä. En ole sellaista kysymystä lähtenyt ainakaan itse hänelle esittämään.

Mitä käytännössä tarkoittaa, jos hänet erotetaan ryhmästä? Hänestä tulisi sitten oma eduskuntaryhmänsä, näinkö se menee?

– Niin se periaatteessa menee. Voi toimia haluamallaan tavalla sen ryhmän jäsenyyden suhteen.

Tarkoitat oman ryhmänsä jäsenyytensä suhteen?

– Voi toimia silloin monella eri tavoin, esimerkiksi oman ryhmän perustamalla.

Mitä ne muut tavat ovat?

– Se varmaan pitäisi kysyä eduskunnan hallinnolta, onko tavallaan pakko kuulua mihinkään ryhmään, voisiko olla täysin ulkopuolisena tai muuta. En ole lähtenyt sellaisella spekuloimaan. Varmaan heiltä kannattaa varmistaa, miten se menee hallinnollisesti.

Lain mukaan kansanedustaja voi kesken vaalikauden erota eduskuntaryhmästä ilmoittamalla siitä kirjallisesti eduskuntaryhmälle ja siirtyä eduskuntaryhmästä toiseen, perustaa uuden eduskuntaryhmän tai jättäytyä eduskuntaryhmien ulkopuolelle.

Demokraatin tietojen mukaan Vornanen ei ole pyytänyt eduskunnalta vapautusta edustajantoimesta.

Oliko sinulla ennalta tietoa Vornasen tavasta säilyttää, tai että hänellä on aseita. Oliko sinulla mitään tietoa, että hänellä on mahdollisesti ase?

– Siis tämä ase (ampumavälikohtauksessa olleeksi epäilty ase) vai ylipäänsä aseita?

Sekä että, oliko kummastakaan tietoa?

– Oli se ymmärrys, että hän on metsästyksen harrastaja ja sitä kautta oletus, että hänellä jotain aseita jossain on, mutta ei tietenkään ollut mitään käsitystä tähän tilanteeseen kuuluneesta käsiaseesta.

Mitä ajattelet siitä, että hänellä oli käsiase tilanteessa, josta poliisi on kertonut?

– Olisin hyvin varovainen ottamaan kantaa hallussapitoon liittyviin kysymyksiin, kun ne liittyvät rikostutkintaan ja juridiseen prosessiin. Mutta ei se taas yleisellä järjellä arvioituna oikein ole kansanedustajan asia kannella aseita mukanaan.

Mediassa on kerrottu, että poliisi on takavarikoinut Vornasen aseet ja niiden aseluvat harkitaan nyt uudelleen.

Vornanen on väittänyt Savon Sanomille ja Karjalaiselle, että hänelle on myönnetty aseenkantolupa myös 6.35-kaliiberiseen CZ 92 -taskuaseeseen aikaisemman työn ja itsensä suojaamisen perusteella. Juuri tällä aseella hänen epäillään HS:n mukaan ampuneen Helsingin yössä maahan.

Vornanen, joka on siviiliammatiltaan poliisi, on kirjoittanut asiasta myös Facebookissa, jossa hän sanoo, että “poliisin aserekisterissä näkyy hyvin selvästi mihin käyttötarkoitukseen Vornasen aseen kantolupa on myönnetty”.

Poliisin työ ei ole peruste aseluvalle, sanoo taasen ylitarkastaja Tarja Ranta Poliisihallituksen poliisitoimintayksikön lupahallinnosta Helsingin Sanomille.

– Virka-aseet ovat asia erikseen. Tuo liittyy nyt johonkin ihan muuhun, Ranta toteaa lehdelle.

Onko muista hallituspuolueista oltu teihin yhteydessä Vornasen tapauksesta? Jos ovat olleet, mikä viesti on ollut?

– Olen itse asiassa oma-aloitteisesti ollut yhteydessä kaikkien hallituspuolueiden ryhmien puheenjohtajiin vähintäänkin ja tarjoutunut vastaamaan heidän ja heidän ryhmänsä kysymyksiin liittyen tähän asiaan. Ollaan pidetty avoimesti yhteyttä.

Minkälaisia kysymyksiä heillä on noin pääsääntöisesti ollut?

– Ei mitään dramaattisempaa. On vain pidetty ajan tasalla, missä mennään. Kerroin esimerkiksi, että meidän työvaliokuntamme kokoontuu ja käsittelee tätä asiaa. Ei sieltä nyt toiselta puoleltakaan ole mitään sen dramaattisempaa kyselty. On arvostettu, että ollaan avoimia meidän puolelta.

Koetko, että olette ollut avoimia puolueessa?

– Kyllä. Ollaan ainakin hallituskumppaneiden suuntaan oltu avoimia ja medialle ollaan kerrottu se, mikä on siinä tilanteessa kerrottavissa.

Onko muista puolueista toivottu, että tekisitte tämän ratkaisun, jota työvaliokunta nyt suosittelee?

– En osaa kantaa heidän toiveisiinsa, mutta mielestäni minulle ei ainakaan ole sellaisia kovin voimakkaasti esitetty. Se olisi aika turhaa, koska me teemme omat ratkaisumme sen mukaan mitä hyväksi näemme.

Ei ole voimakkaasti esitetty, mutta onko kuitenkin annettu ymmärtää, että olisi hyvä, että hänet erotettaisiin?

– Viittaan lähinnä siihen, mitä julkisuudessa joittenkin puolueiden edustajat ovat antaneet kommentteja, niin kyllä siellä on sen suuntaisia näkemyksiä esitetty, mutta ei sen voimakkaammin.

Vaikuttaako tämä tapaus mitenkään hallitusyhteistyöhön?

– Mielestäni sillä ei ole mitään yhteyttä siihen asiaan.

Mitä ajattelet median toiminnasta tässä tapauksessa?

– Ymmärrän sinänsä, että mediaa nämä asiat kiinnostavat. Mutta tavallaan maltti olisi valttia aina näissä asioissa.

Missä se on näkynyt, että maltti ei olisi ollut valttia?

– Viittaan esimerkiksi siihen, että ei ole mitään kohtuullisuutta lähteä kenenkään kotiovelle koputtelemaan ja kuvia ottamaan siitä. Se on täysin törkeätä toimintaa.

Näetkö tarpeita muuttaa eduskunnan turvallisuustarkastuksia tai aseiden säilyttämisen käytäntöä?

– En.

Miksi et?

– Eihän millään työpaikalla ihmiset mene työpaikalle sisään turvatarkastuksen läpi. Ei missään sellaista käytäntöä ole työntekijöillä. Toki vieraat ja asiakkaat menevät moniinkin yrityksiin, mutta eihän työntekijöitä missään turvatarkasteta ennen kuin he pääsevät töihin. Se olisi aika erikoista, että eduskunnassa olisi tällainen käytäntö.

Kansanedustajat, heidän avustajansa ja virkamiehet pääsevät taloon tällä hetkellä ilman turvatarkastusta.

Poliisi on kertonut Helsingin Sanomille, ettei Vornasella ole ollut asetta ravintola Ihkun edustan tapahtumia ennen eduskunnassa torstaina päivällä. Eduskunnasta on myös aiemmin annettu tieto, että vaikka kansanedustajat voivat tilapäisesti säilyttää harrastusaseitaan eduskunnan turvatiloissa, Vornanen ei ole säilytyspalvelua käyttänyt.

Oletko itse metsästys- tai ampuma-aseharrastaja ja onko sinulla ollut eduskunnassa säilössä aseita?

– Minulla on metsästyskortti eikä ole ollut ainakaan tähän päivään mennessä säilössä aseita eduskunnassa. Voi sellainenkin päivä tulla, että sitä palvelua tarvitsee, Jani Mäkelä pohtii.

Miten Vornasen tapaus vertautuu mielestäsi muihin perussuomalaisten edustajien aiempiin edesottamuksiin, joihin puolue on joutunut puuttumaan?

– Tässä on ihan omana aspektinaan yhtymäkohta ampuma-aseeseen. Se tekee niin poikkeuksellisen tästä tapauksesta. Sen takia käytinkin termiä poikkeuksellinen siihen aiemmin kantaa ottaessani.

Koska teidän puoluehallitus kokoontuu?

– Siihen en osaa ottaa kantaa, kun en ole sen kokouksen koollekutsuja.

Käsitelläänkö siellä Timo Vornasen erottamista puolueesta?

– Sama asia (eli ei osaa ottaa kantaa).

Mäkelä on puoluehallituksen jäsen eduskuntaryhmän mandaatilla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä on tällä hetkellä 48 kansanedustajaa, perussuomalaisten 46 ja SDP:n 43. Jos Vornanen erotetaan ryhmästä, sillä ei vaikutusta eduskuntaryhmien suuruusjärjestykseen.

Lisätty viimeinen kappale kello 15.56.

Löfgren jatkaa Akavan johdossa odotetusti

Maria Löfgren on valittu odotetusti korkeakoulutettujen keskusjärjestön Akavan puheenjohtajaksi kaudelle 2024-28.

Akavalaisille liitoille valinta oli helppo, sillä hänelle ei ilmaantunut vastaehdokkaita kevään mittaan eikä myöskään liittokokouspaikalla.

Oikeustieteen kandidaatti Löfgren aloitti Akavan johdossa marraskuussa 2022. Tuolloin valinta tapahtui vajaaksi toimikaudeksi 2022-2024, sillä Akavan edellinen puheenjohtaja Sture Fjäder luopui tehtävästään kesken kauden.

Kiitospuheessaan Löfgren totesi, että menneet puolitoista vuotta ovat entisestään vankentaneet hänen käsitystään Akava-yhteisön osaamisen laajuudesta ja eteenpäin katsovasta asenteesta.

– Tämä on meidän vahvin valttimme, hän painotti.

Löfgren sanoi, että hänen tavoitteenaan uudella kaudella on, että Akava on tulevaisuudessa työelämäuudistusten suunnannäyttäjä ja työmarkkinoiden edelläkävijä.

– Kiitän akavalaisia saamastani luottamuksesta. On kunnia-asia jatkaa työtä liittojemme kanssa ja jäsenkunnan paremman työelämän puolesta. Tavoitteenani on nostaa Akava asiantuntijoita ja esihenkilöitä koskevien työelämäuudistusten suunnannäyttäjäksi ja työmarkkinoiden edelläkävijäksi.

Jussi Saramo arvostelee hallituksen käännytyslaki-esitystä: “Eurovaaleista tässä varmaan on kyse”

Hallitus on antanut esityksen uudesta rajaturvallisuuslaista. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoo, ettei lakia tulisi säätää.

– Talvella sanottiin, että on todella kiire, että kun lumet sulavat, tulee valtava määrä ihmisiä rajan yli. En tiedä, mitä koko kevät on tehty, koska ei sinne varsinaisesti mitään merkittävää muutosta ole ollut. Me olemme käyneet muutaman kerran siellä kuuntelemassa ja aina sama tarina.

Saramon mielestä koko asia näyttää enemmän sisäpolitiikalta.

– Eurovaaleista tässä varmaan on kyse.

Koko lakia ei pitäisi säätää?

– Minun mielestäni alkaa näyttää siltä, että tänne halutaan tuoda sellainen laki, josta tiedetään, että jos perustuslakivaliokunta vain hoitaa työnsä, niin sillä ei ole mitään menestymisen mahdollisuutta.

Ongelmat eivät ole poistuneet esityksestä?

– Ei. Se että ei sanotakaan, että tämä on kansainvälisten sopimusten vastainen vaan sanotaan, että tämä on jännitteinen, vaikka kyse on samasta asiasta.

Koko lakia ei pitäisi säätää?

– Minusta rajaturvallisuutta pitää lisätä mutta nyt tämä esitys ei kyllä lisää rajaturvallisuutta.

Saramon mukaan vasemmistoliiton ryhmä ei ole vielä ehtinyt käsitellä esitystä, mutta hänen mukaansa siinä ei ole varsinaista uutta.

AVAINSANAT

Timo Vornasen istumapaikka selvisi – vaihtaa paikkaa toisen poliisiedustajan kanssa

Timo Vornanen ja Rami Lehtinen (ps.) vaihtavat jo tänään paikkaa, Vornanen siirtyy takariviin. Kuvakaappaus eduskunnan sivuilta.

Perussuomalaisista erotettu kansanedustaja Timo Vornanen vaihtaa täysistuntosalissa istumapaikkaa.

Vornasen paikalla istuu ainakin toistaiseksi perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen ja Vornanen puolestaan istuu Lehtisen paikalla. Asiasta kertoo Demokraatille eduskunnan pääsihteeri Antti Pelttari.

Sattumalta Lehtinen ja Vornanen ovat kumpikin siviiliammateiltaan poliiseja.

Käytännössä Vornanen siirtyy yhden paikan taaksepäin omalta paikaltaan ja istuu salin viimeisellä rivillä. Hänen vieressään istuu perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pelttari kertoo, että Vornasen istumapaikka on väliaikainen. Toisin sanoen se saattaa vielä vaihtua. Pelttari huomauttaa, että edes Vornasen eduskuntaryhmää ei ole vielä perustettu.

Eduskuntaryhmän perustamisesta ilmoitetaan eduskunnassa keskuskansliaan, jossa ryhmä rekisteröidään.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä on sanonut pitävänsä luontevana, että kun henkilö (Vornanen) perustaa oman eduskuntaryhmänsä, ”tehdään sellainen järjestely, jossa henkilö istuu mahdollisimman erillään”.

Vornanen on kertonut, että hänen eduskuntaryhmänsä nimeksi tulee eduskuntaryhmä Timo Vornanen.

Pelttari ennakoi, että eduskuntaryhmän perustamisprosessi on nopea.

Vielä ei ole tietoa siitä, mikä tulee Vornasen eduskuntaryhmän lyhenteeksi.

STM: Hallituksen esitys sairaala- ja päivystysverkon karsimisesta lausuntokierrokselle

Hallituksen esitys sairaala- ja päivystysverkon karsimisesta lähtee lausuntokierrokselle.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan esityksessä ehdotetaan muutoksia terveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä ja leikkaustoimintaa koskevaan lainsäädäntöön. Esimerkiksi poikkeusluvalla ylläpidetyt yöpäivystykset lakkaisivat Iisalmessa, Jämsässä, Kouvolassa, Raahessa ja Varkaudessa.

Hallitus päätti sairaala- ja päivystysverkon tulevaisuudesta huhtikuun kehysriihessä.

AVAINSANAT

Timo Vornanen astui median eteen – “En koe toimineeni väärin”

KansanedustajTimo Vornanen poistumassa tiedotustilaisuudesta, jossa hän kertoi eduskuntatyönsä jatkosta ja meneillään olevasta esitutkintaprosessista.

Sairauslomalla ollut poliisikansanedustaja Timo Vornanen astui tänään median eteen eduskunnassa, jossa hän piti tiedotustilaisuuden. Toimittajien kysymysten kanssa tilaisuus venyi liki kolmeen varttiin.

Vornanen sanoi Helsingissä huhtikuussa Bar Ihkun edessä tapahtuneiden asioiden esitutkinnan olevan vielä keskeneräinen. Asiassa ei ole hänen tietojensa mukaan kuultu vielä kaikkia osapuolia.

– Minulta median kautta tullut tieto saattaisi muokata ihmisten kuulustelussa antamia lausuntoja ja pahimmillaan vaarantaisi koko esitutkinnan suorittamisen, Vornanen perusteli sitä, miksi hänen tiedotuslinjansa on niukka eli hän jättää tiettyihin kysymyksiin vastaamatta.

Vornasta epäillään vaaran aiheuttamisesta ja ampuma-aserikkomuksesta. Laittoman uhkauksesta hän kertoi olevansa sekä asianomistajan että epäillyn asemassa.

BAARIN ulkopuolella taskuaseella maahan ampuneen Vornasen mukaan häneen olisi kohdistunut baari-illan aikana henkeen ja terveyteen kohdistuvia uhkauksia.

– Ravintolasta poistuessani Bar Ihkun edustalla tilanne eskaloitui edelleen ja koin, että minuun kohdistui vakava väkivallan uhka. Tässä vaiheessa henkeä ja terveyttä suojatakseni jouduin ampumaan minulle luvitetulla pienikaliberisella taskuaseella yhden varoituslaukauksen turvalliseen suuntaan maahan.

Vornanen on jo aiemmin kertonut julkisuudessa, että hänellä on ollut poliisin lupa aseeseen. Hän sanoi tiedotustilaisuudessa saaneensa luvan vuonna 1998, ilmeisesti vanhan ampuma-aselain mukaisesti. Nykyinen ampuma-aselaki on samalta vuodelta.

Vornanen sanoi korostavansa, että hänellä ole ollut tarkoitus missään vaiheessa vahingoittaa ketään eikä kukaan ole vahingoittunut.

Vornanen sanoo siirtyneensä tapahtumapaikalta noin 300-400 metriä sivuun jääden odottamaan poliisia.

Vornasen oma näkemys baari-illasta on, että hän ei ole ollut missään tilanteen vaiheessa aktiivinen osapuoli vaan hän on ainoastaan pysäyttänyt häneen kohdistuneen laittoman hyökkäyksen.

– Katson, että minulla on ollut tässä tilanteessa oikeus puolustautua niitä käyttäen niitä oikeuksia ja keinoja, jotka minulle on suotu.

Vornasen saaman tiedon mukaan tapauksen esitutkinta valmistuu kesäkuun aikana.

TIMO Vornanen on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hänet erotettiin huhtikuun baari-illan tapahtumien seurauksena ensin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja sitten koko puolueesta.

Vornanen pahoitteli tiedotustilaisuudessa toimintansa aiheuttamaa mielipahaa äänestäjilleen ja kaikille tilanteeseen liittyville ihmisille sekä totesi ja aiemmin pyytäneensä anteeksi.

Hän aikoo jatkaa kansanedustajana. Perustuslakiin vedoten hän totesi, että tässä vaiheessa prosessia edustajantoimen keskeyttämiseen tai siitä erottamiseen liittyvät edellytykset eivät täyty. Jos ne tulevaisuudessa täyttyisivät, hän pyytäisi itse eroa edustajan tehtävistä.

– Nyt jatkan edustajantoimen hoitamista ja pyrin mahdollisimman hyvin tuomaan äänestäjä- ja kannattajakuntani äänen julki.

Vornanen perustaa oman eduskuntaryhmän, jonka nimi on eduskuntaryhmä Timo Vornanen.

– Tulen tiedottamaan tutkintaan liittyvistä asioista uudelleen siinä vaiheessa, kun esitutkintamateriaali tulee julkiseksi.

TOIMITTAJIEN kysymyksiin vastatessaan Vornanen myönsi juoneensa baari-illan aikana alkoholia ja tarjonneensa “pari paukkua” baarissa olleille nuorille naisille.

Helsingin Sanomat kertoi aikaisemmin silminnäkijähavaintoihin pohjaten, että Vornanen olisi ajautunut baarissa myös käsirysyyn. Tiedotustilaisuudessa Vornanen totesi, ettei muista tapahtuiko sellaista. Vornaselta kysyttiin paljonko hänellä oli illan aikana alkoholia veressään.

– Nämä terveystiedot ja veren alkoholipitoisuustiedot ovat esitutkintamateriaalia, mitä en lähde tässä avaamaan.

Vornanen ei tuntenut ennalta kiistan toisia osapuolia.

Vornaselta kysyttiin, miksi hän ei hae ero itse kansanedustajan tehtävästä.

– Katson, että minulla on velvoitteita äänestäjäkuntaani kohtaan. Olin nyt ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa ehdokkaana. Sain 6474 ääntä. Katson, että velvoitteet äänestäjiäni kohtaan ovat sen verran voimakkaita, että jatkan edustajan tehtävääni.

Vornanen kertoi puntaroivansa oikeuskäsittelyn jälkeen “eduskunnan henkeä”, että olisiko hänen mahdollista eroaan koskevassa eduskuntakäsittelyssä luvassa vaadittava kahden kolmasosan enemmistö.

– Mikäli ilmapiiri on se, niin totta kai tulen sitten ryhdikkäästi pyytämään itse tuota asianmukaista eroa.

PERUSSUOMALAISTEN päätöstä erottaa Vornanen ampumatapauksen jälkeen paitsi eduskuntaryhmästä myös puolueesta Vornanen kommentoi näin.

– Puolue on tehnyt omat ratkaisunsa ja minä en aio näillä heidän tekemillään päätöksillä mieltäni myrkyttää millään tavalla. He tekevät päätöksiä ja vastaavat niin kuin kaikki vastaavat tekemistään päätöksistä. Mutta toki, jos olen rehellinen, niin eihän se hyvälle tunnu, että esitutkintaa ei ole edes suoritettu, niin potkitaan pihalle ja viedään kaikki luottamuspaikat.

Jatkossa kertoi jatkavansa eduskunnassa “sinivalkoisin värein” kuten tähänkin saakka.

– Sitten katsotaan se päätöksenteko, että mikä asia on käsittelyssä ja mitenkä Vornanen tulee äänestämään tai hoitamaan sitä asiaa. Valiokuntapaikat eivät ole tiedossa. Ne taitavat riippua eduskuntaryhmien hyvästä tahdosta.

Vornanen kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei hän koe tehneensä väärin vaikka onkin pyytänyt toimintaansa anteeksi.

– Lähinnä se anteeksipyyntö on sen takia, että koen, että he, ainakin lähimmäiseni, joutuvat tässä sietämään tätä tilannetta. En koe toimineeni väärin.

“Kyllä se aikanaan sieltä selviää, mitenkä Vornanen on käyttäytynyt.”

VAROITUSLAUKAUKSEEN päättyneen baari-illan tapahtumat eivät Vornasen mukaan hävetä häntä.

– En häpeä kyllä, Vornanen totesi ja kertoi ravintolan valvontakamerakuvien tuovan lopulta selvyyden tapahtumien kulkuun.

Vornanen kuvasi ampumistapausta seurannutta julkisuusmylläkkää, esitutkintaa ja sairauslomaansa raskaaksi prosessiksi. Ravintolakäytöstään hän perusteli muun muassa sosiaalisuudella.

– Poliitikon roolissani haluan tietää mitä ihmiset ajattelevat. Myöskin ravintolassa käyn ihmisten kanssa keskusteluja.

– Bar Ihkussa on varsin hyvät valvontanauhat ja olen niitä itsekin nähnyt. Kyllä se aikanaan sieltä selviää, mitenkä Vornanen on käyttäytynyt.