Jämställd barkväll ställde frågor om feminism

På måndagskvällen diskuterades feminism och jämställdhet i Vasa. Vad betyder egentligen feminism och vad kan man kan man göra för att öka jämställdheten? Det diskuterades på den politiska barkvällen.

-För mig är feminism mer än att förbättra kvinnornas ställning. Feminism handlar om att förbättra hela samhället, alla människor är lika värdefulla oberoende bakgrund, säger Anette Karlsson.

Måndagen den sjunde december ordnade Finlandssvenska unga socialdemokrater och Socialdemokratiska studerande ÅSS en jämställd barkväll i Vasa. Temat för den politiska barkvällen var jämställdhet och feminism.

Anette Karlsson, styrelsemedlem i Socialdemokratiska kvinnor och Malin Gustavsson, konsult i jämställdhets- och mångfaldsfrågor på Ekvalita föreläste om jämställdhet i vardagen.

Karlsson och Gustavsson kallar sig för feminister. En handuppräckning bland de 60 som deltog i barkvällen visade att ungefär en fjärdedel ville kalla sig för feminist.

-Feminism för mig är möjligheten att vara den man är oberoende vilket kön man identifierar sig med, säger Malin Gustavsson.

Hon säger att kön spelar en stor roll i dagens samhälle och poängterar att alla skall ha samma rättigheter och skyldigheter oberoende kön man identifierar sig med.

Karlsson ställde en fråga till publiken,

-Vem av er känner någon som fått barn? Frågade ni om barnet var en flicka eller pojke?

Nästan alla på puben i Vasa räckte upp handen.

-Själv brukade jag ställa frågan om barnets kön, men jag har nu valt att sluta fråga. För är det rätt att jag kräver ett svar? Redan från födseln sätts barnen i olika fack, barnet får en rosa eller en blå mössa på BB. Alla människor ska få vara människa och inte tvingas in i onödiga pojk- och flickfack, säger Karlsson.

I jultider är leksaker ofta i fokus. Leksakskatalogerna är fyllda med bilar för pojkar och prinsessleksaker och barbiedockor för flickor. Vill en pojke använda prinsessklänningen och flickan leka med den radiostyrda bilen så ska det vara okej.

-Feminism betyder också att det är fritt att ha prinsessklänning som flicka om man vill, men det ska inte krävas från början, säger Gustavsson.

En fråga från publiken kommer om militärtjänstgöringen. Varför är inte den jämställd?

-Vem ska kämpa för vems rättigheter? Säger Malin Gustavsson som ifrågasätter om det är kvinnorna som ensamt ska kämpa för allas rättigheter.

-Jag vill se fler manliga feminister och jämställdhetsförespråkare som också kämpar för jämställd militärtjänstgöring och för föräldraledighet, säger Gustavsson.

Gustavsson och Karlsson vill att samhället skall komma ifrån det heteronormativa. En man ska vara på ett visst sätt och en kvinna på ett visst sätt, det är oskrivna regler som finns i vårt samhälle. Dessa regler och ideal varierar från land till land.

-Det är inget fel med att vilja vara en kvinnlig kvinna eller en manlig man. Men det är fel att det finns oskrivna regler som tillämpas i samhället, säger Gustavsson.

Malin Gustavsson frågar åhörarna om någon är eller har känt sig som en pojkflicka. Sju kvinnor räcker upp handen.

-Har någon känt sig som en flickpojke? Frågar Gustavsson till näst.

En man räcker upp handen.

-Den dagen det är lika coolt och accepterat att vara flickpojke som pojkflicka, då har vi nått någon form av jämställdhet, säger Malin Gustavsson.

-Under kvällen diskuterades också bland annat jämställdhet i parförhållanden, anställning och fördelning av föräldraledighet.

Caroline Lång

AVAINSANAT

Ralf Friberg sommarpratar i Vega: “Journalistens, politikerns och diplomatens liv är minst sagt rörligt”

Kuva: ABL-arkiv
Ralf Friberg har under sin långa karriär arbetat som journalist, politiker och diplomat. Idag sommarpratar han i Yle Vega. (Arkivbild)

Tidigare riksdagsledamoten, ambassadören och chefredaktören Ralf Friberg sommarpratar idag (14.7) i Yle Vega om sitt kringflackande och händelserika liv.

Lue lisää

Amnesty: Minst 3000 vårdarbetare döda i covid-19 – brist på utrustning också i Finland

Kuva: Istock
Amnesty larmar om de arbetsvillkor och säkerhetsrisker som vårdare utsatts för globalt i pandemins fotspår. Även från Finland rapporteras om brist på skyddsutrustning.

Coronaviruset har lett till fler än 3 000 registrerande dödsfall bland vårdpersonal globalt – och mörkertalet befaras vara enormt. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport, samtidigt som man uppmanar världens regeringar att se över skyddet för vårdarbetare. 

Lue lisää

Hårda abortlagar ett fortsatt hot mot Sudans kvinnor

Kuva: Foto: Travis Lupick/IPS
(Arkivbild)

Sedan Sudans övergångsregering kom till makten för knappt ett år sedan har flera reformer genomförts för att stärka situationen för landets kvinnor. De hårda abortlagarna finns dock kvar – vilket gör att många kvinnor tvingas riskera sina liv i samband med illegala aborter.

Lue lisää

Coronakrisen drabbar barn i konfliktområden

Kuva: Foto: Pixabay
På flera håll har stridande parter utnyttjat coronakrisen för att uppnå sina mål. Ofta är det barnen som drabbas hårdast. (Arkvibild)

Den pågående pandemin slår hårt mot barn i konfliktzoner, och i synnerhet flickor löper en större risk att utsättas för olika former av våld och övergrepp. Det uppger experter.

Lue lisää

Starka reaktioner mot missförhållanden i städbranschen – SDP:are vill ge facket rätt till grupptalan

Kuva: Jemina Rauhansalo
Den finska städbranschen präglas idag av stora missförhållanden. Som värst jämförs arbetsförhållandena med människohandel.

Helsingin Sanomats reportage om stora missförhållanden inom städbranschen har väckt stor uppmärksamhet. Flera socialdemokrater, bland annat arbetsminister Tuula Haatainen, kräver och lovar nu åtgärder. 

Lue lisää