Jämställd barkväll ställde frågor om feminism

På måndagskvällen diskuterades feminism och jämställdhet i Vasa. Vad betyder egentligen feminism och vad kan man kan man göra för att öka jämställdheten? Det diskuterades på den politiska barkvällen.

-För mig är feminism mer än att förbättra kvinnornas ställning. Feminism handlar om att förbättra hela samhället, alla människor är lika värdefulla oberoende bakgrund, säger Anette Karlsson.

Måndagen den sjunde december ordnade Finlandssvenska unga socialdemokrater och Socialdemokratiska studerande ÅSS en jämställd barkväll i Vasa. Temat för den politiska barkvällen var jämställdhet och feminism.

Anette Karlsson, styrelsemedlem i Socialdemokratiska kvinnor och Malin Gustavsson, konsult i jämställdhets- och mångfaldsfrågor på Ekvalita föreläste om jämställdhet i vardagen.

Karlsson och Gustavsson kallar sig för feminister. En handuppräckning bland de 60 som deltog i barkvällen visade att ungefär en fjärdedel ville kalla sig för feminist.

-Feminism för mig är möjligheten att vara den man är oberoende vilket kön man identifierar sig med, säger Malin Gustavsson.

Hon säger att kön spelar en stor roll i dagens samhälle och poängterar att alla skall ha samma rättigheter och skyldigheter oberoende kön man identifierar sig med.

Karlsson ställde en fråga till publiken,

-Vem av er känner någon som fått barn? Frågade ni om barnet var en flicka eller pojke?

Nästan alla på puben i Vasa räckte upp handen.

-Själv brukade jag ställa frågan om barnets kön, men jag har nu valt att sluta fråga. För är det rätt att jag kräver ett svar? Redan från födseln sätts barnen i olika fack, barnet får en rosa eller en blå mössa på BB. Alla människor ska få vara människa och inte tvingas in i onödiga pojk- och flickfack, säger Karlsson.

I jultider är leksaker ofta i fokus. Leksakskatalogerna är fyllda med bilar för pojkar och prinsessleksaker och barbiedockor för flickor. Vill en pojke använda prinsessklänningen och flickan leka med den radiostyrda bilen så ska det vara okej.

-Feminism betyder också att det är fritt att ha prinsessklänning som flicka om man vill, men det ska inte krävas från början, säger Gustavsson.

En fråga från publiken kommer om militärtjänstgöringen. Varför är inte den jämställd?

-Vem ska kämpa för vems rättigheter? Säger Malin Gustavsson som ifrågasätter om det är kvinnorna som ensamt ska kämpa för allas rättigheter.

-Jag vill se fler manliga feminister och jämställdhetsförespråkare som också kämpar för jämställd militärtjänstgöring och för föräldraledighet, säger Gustavsson.

Gustavsson och Karlsson vill att samhället skall komma ifrån det heteronormativa. En man ska vara på ett visst sätt och en kvinna på ett visst sätt, det är oskrivna regler som finns i vårt samhälle. Dessa regler och ideal varierar från land till land.

-Det är inget fel med att vilja vara en kvinnlig kvinna eller en manlig man. Men det är fel att det finns oskrivna regler som tillämpas i samhället, säger Gustavsson.

Malin Gustavsson frågar åhörarna om någon är eller har känt sig som en pojkflicka. Sju kvinnor räcker upp handen.

-Har någon känt sig som en flickpojke? Frågar Gustavsson till näst.

En man räcker upp handen.

-Den dagen det är lika coolt och accepterat att vara flickpojke som pojkflicka, då har vi nått någon form av jämställdhet, säger Malin Gustavsson.

-Under kvällen diskuterades också bland annat jämställdhet i parförhållanden, anställning och fördelning av föräldraledighet.

Caroline Lång

AVAINSANAT

De förenade kungadömena är splittrade – en uppdatering kring Brexit

Här avgörs Storbritanniens framtid imorgon.

Cirkusen kring Brexit tog ett stort steg framåt igår, då det meddelades att EU och Storbritannien slutligen nått ett avtal kring landets utträde ur unionen. Lukas Lundin är på plats i Storbritannien och har lusläst de brittiska tidningarna, för att sammanfatta förutsättningarna inför en historisk helg i Europas politiska historia. 

Lue lisää

ÄMNESORD

Åländska socialdemokrater hoppas på förnyat förtroende – går till val på klimat och välfärd

Ålands socialdemokraters ordförande Camilla Gunell. (Arkivbild)

På söndagen går ålänningarna till vallokalerna för att välja ett nytt lagting och en ny regering. ABL ringde upp de åländska socialdemokraternas ordförande, vice lantråd Camilla Gunell, för att ta tempen på valrörelsen.

Lue lisää

Folktinget vill se svenskspråkig telefonlinje för barn som utsatts för sexuellt våld

Kuva: Foto: iStock

Folktinget efterlyser en svenskspråkig telefonlinje för barn som utsatts för sexuellt våld. Redan år 2011 har FN:s barnrättskommitté påpekat brister kring journummer och rekommenderat att Finland säkerställer permanent och tillräcklig finansiering till telefon- och internetjourer för barn.

 

−Det handlar om barns rätt att få stöd och hjälp på sitt eget modersmål. Svenskspråkiga barn som blivit utsatta för sexuellt våld och anonymt vill tala med en vuxen är för tillfället tvungna att ringa 112 eller Nollinjen, som är avsedd för vuxna, konstaterar Folktingets ordförande Sandra Bergqvist.

 

Det finns chattkanaler där det anonymt är möjligt att ta kontakt på svenska, men ingen svenskspråkig telefonlinje. Mannerheims barnskyddsförbund upprätthåller den internationella telefonlinjen 116111 som är riktad till barn och unga under 21 år. Den linjen fungerar enbart på finska.

 

−Vi ser det som en fråga om jämlikhet. Folktinget hoppas att Social- och hälsovårdsministeriet uppmärksammar detta och fördelar resurserna så att också svenskspråkiga barn kan få stöd och hjälp. I bästa fall kan ett samtal till en hjälplinje också fungera i preventivt syfte så att barn aldrig ska behöva uppleva dylika övergrepp, säger Bergqvist.

 

Folktinget

 

ÄMNESORD

Thomas Wallgren diskuterade stadspolitik

Kuva: Pekko Korvuo
Thomas Wallgren, FSD:s fullmäktigeledamot i Helsingfors (Arkivbild).

Tisdagen den 15 oktober kom FSD:s fullmäktigeledamot Thomas Wallgren till kvarterskrogen Toveri i Berghäll för att diskutera stadspolitik. Han påpekade att också den kommunala demokratin är av betydelse när vi försvarar demokratin mot den illiberala trend som hotar våra demokratiska institutioner på många håll i världen.

Lue lisää

ÅVSS valde ny styrelse – Ronny Wikström tar över ordförandeklubban

Kuva: Foto: ÅVSS
Jacob Storbjörk överräcker ordförandeklubban till ÅVSS nya ordförande Ronny Wikström.

Åbo-Vasa Socialdemokratiska Studerande (ÅVSS) har valt en ny styrelse, där Ronny Wikström tar över ordförandeklubban. Nu väntar kårvalet vid Åbo Akademi om tre veckor.

Lue lisää