MENY

Kolumn

Tästä "hytinästä" suomalaiset eivät olisi halunneet kuulla - Katainen: Varautukaa

Insändare: SF nominerar Maarit Feldt-Ranta

Socialdemokratiskt Forum (SF) nominerar Maarit Feldt-Ranta till SDP:s kandidat i presidentvalet.

Maarit Feldt-Ranta är en kunnig, vältalig och mångsidigt erfaren riksdagsledamot som har goda förutsättningar att ta hand om Finlands utrikespolitik. Feldt-Rantas nordiska förankring och rättvisepolitiska framtoning reflekterar värderingar som är grundläggande för vårt land.

Hon står för värderingar som främjar tryggheten i vårt land och har en förmåga att formulera dessa och förfäkta dem i offentligheten.

 

Topi Lappalainen, ordförande

Thomas Micklin, sekreterare

ÄMNESORD

Kolumn

Karita Blom

Karita Blom

Karita Blom: Bra resultat når vi genom att satsa på undervisning

FSD:s representant på höstens partifullmäktige, Karita Blom, slog ett slag för satsning på utbildning.

Lue lisää

Karita Blom

Karita Blom

Kolumn

ABL

Haatainen: Utrikespolitik handlar om mer än militärövningar

SDP:s presidentkandidat Tuula Haatainen efterlyser en bred samhällsdebatt.
– Människor oroar sig för konsekvenserna av klimatförändringen, fattigdom och utslagning.

Lue lisää

Kolumn

Topi Lappalainen

Analys: Den kristna högern drabbas av #metoo

Demokraterna har en chans att ta kanske det mest osannolika mandatet i december, enbart på grund av att #metoo-vågen nu har nått Alabama, skriver Topi Lappalainen.

Lue lisää

metoo-2859980_1920

#metoo

Kolumn

ABL

Nya krafter bland svenska socialdemokrater i Vasa

Höstmötet valde tre nya namn till ordinarie eller ersättare i styrelsen och vill satsa på barn och ungas välbefinnande.

Lue lisää

Vasa svenska socialdemokrater

Från vänster bakreraden: Harri Niskanen (ordförande, Elisabeth Kronqvist, Daniel Grankvist. Från vänster första raden: Filip Dahlskog (vice ordf) och Caroline Lång (ersättare).

Kolumn

ABL

In memoriam: Peter J. Boldt

Nationalekonomen Peter J. Boldt avled efter en tids sjukdom den 29 oktober i Helsingfors. Peter var född i Helsingfors som även var hans hemstad. Han studerade nationalekonomi och statistik vid Helsingfors Universitet och avlade sin kandidatexamen (magisterexamen idag) år 1972.

Fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen var Peters politiska hemvist och hans yrkeskarriär. Han inledde sin yrkeskarriär som ekonom på arbetarnas ekonomiska forskningsinstitution (TTT) och gick därefter över till Nordens Fackliga Samorganisation (NFS/PAY) i Stockholm var han arbetade som expert till år 1982 då han gick över till FFC:s ekonomiskpolitiska avdelning. Från början präglades Peters arbete av frågor som berörde den europeiska och internationella ekonomin. I mer än två årtionden representerade han FFC både i NFS och i den europeiska samt den världsomspännande fackliga samorganisationen (EFS och IFS). Peters expertis kom även till nytta i olika statsledda trepartsorgan samtidigt som han representerade hela löntagarrörelsen på bl.a. de konferenser i Seattle 1999 och Doha 2004 var man kom överens om de spelregler som gäller för världshandeln.

Peter J. Boldt var med sin expertis och erfarenhet i frågor som berörde världsekonomin en efterfrågad polemisk talare och debattör inom fackföreningsrörelsen. Han hade den sällsynta pedagogisk gåvan, att kunna sammanfatta olika invecklade frågor till ett paket som man kunde förstå. Sina inlägg och anekdoter kryddade han med humor både på svenska, finska och engelska.

Peter var en av de första ekonomer som tydligt flaggade för att Finland bör gå med i EU och den monetära unionen (EMU). Under åren 2002-2006 hade han en central roll i löntagargruppen inom den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK).

Peter var inte enbart intresserad av den ”hårda” ekonomin. Både de mänskliga och fackliga rättigheterna hade en stark ställning i hans tänkande och verksamhet. Han var även en människorättsaktivist i andra generationen: hans far överste Lauri Boldt vår under många år, efter att han övergått till reserven, vice ordförande för Amnesty Internationals finländska avdelning.

Vi som kände Peter saknar hans rättframma sätt, hans humor och hans finlandssvenska vidsynthet. Peter var även känd för sina omfattande kunskaper i historia och kultur. Hans käraste plats torde ha varit Boldt-familjens sommarstuga med sin båtbrygga vid Ekholmen i närheten av Hangö udd.

Peter fick trots att sjukdomen spreds erfara glädjen att vara farförälder: under den sista delen av hans liv var hans dotter Hildur och hennes dotter Frida ljuspunkten i hans liv.

 

Text: Markku Jääskeläinen

Översättning: Hans Virtanen

Peter J. Boldt

Peter J. Boldt

ÄMNESORD

Diskussion