MENY

I arkivet fanns också historien om Rosamunda

Kuva: Lehtikuva

“Rosamunda föddes under golvet i ett skjul på landet. Hon övergavs av sin mor och två syskon och fick sitt hem hos ett pensionärspar”.

Så beskriver förlaget Labyrinth Books upptakten till den historia som berättas i den lilla boken “Rosamunda”. Det pensionärspar som tar hand om bokens huvudperson, den lilla katten, är Else och Per-Erik Johnsson i Lovisa.

Det är en fin historia om ett i början dramatiskt, men senare underbart och äventyrligt liv som katt både i Lappträsk och Lovisa. I förordet sägs att boken gärna lämpar sig för barn – men också alla kattvänner som tar sig an boken kommer att bli förtjusta.

Per-Erik Johnsson (85) år har tidigare gett ut ett flertal böcker: tre diktsamlingar, en självbiografi och som skribent medverkat i ett flertal hembygdshistoriker.

År 2014 utkom Per-Erik Johnssons självbiografiska bok Åsikter, en samling texter som omspänner ett helt liv av skrivande. Det är debattartiklar, minnesbilder, personteckningar, men framförallt hågkomster och historia från uppväxten i Labby Lappträsk . I boken ingår också intressanta kapitel om Johnssons tid på tidningen Hufvudstadsbladets sätteri och om tiden i Helsingfors svenska arbetarförening.

Och det var under arbetet med självbiografin, då han grävde i sina arkiv och papper som han också hittade en del anteckningar om katten Rosamunda.

– Efter det ganska tunga arbetet med Åsikter kändes det efter det fint att “lätta upp stämningen litet” med en historia av det här slaget, säger Per-Erik Johnsson.

– Vi ville ju också bevara minnet av Rosamunda – hon var ju ändå 18 år tillsammans med oss – för de efterkommande, våra barnbarn.

Det behöver kanske inte påpekas, men Rosamunda blev en älskad familjemedlem hos paret Johnssons. Och historien inleds då Per-Erik möter en kattmamma med tre ungar på sin gårdsplan i Lappträsk. Efter litet dramatik går kattmamman sonika iväg med två av ungarna, men lämnar lilla Rosamunda kvar – “den ungen som hade den rosigaste nosen av alla”. Vänskap uppstod.

Nu finns den gripande och fina  historien i bokform – och mottagandet har varit mycket gott, kan Per-Erik Johnsson meddela.

– Det är många läsare som gärna stannar upp och talar om egna kattminnen efter att ha läst boken, säger han.

Siv Åstrand

Per-Erik Johnsson: Rosamunda, Labyrinth Books, 48 s.

ÄMNESORD

Tungviktsmöte på Hanaholmen: Persson och Lipponen diskuterade världsläget

Kuva: Foto: Lukas Lundin
Paavo Lipponen talar på Hanaholmen. Göran Persson och Maria Romantschuk lyssnar.

Hanaholmens serie av svensk-finska politikersamtal fortsatte i veckan med diskussion mellan två tungviktare: tidigare statsministrarna Göran Persson och Paavo Lipponen. På agendan stod EU – den union de tog sina respektive länder in i – och dess framtida utmaningar. 

Lue lisää

Kvarnström blir pappaledig – välkomnar familjeledighetsreformen

Kuva: Foto: Jukka-Pekka Flander
Johan Kvarnström (SDP) är riksdagsledamot från Nylands valkrets.

FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström blir pappaledig i drygt två veckor från och med måndagen. Samtidigt applåderar han att reformen av familjeledigheten framskrider och ger förutsättningar för mer jämställdhet, närvaro och flexibilitet.

Lue lisää

Wallgren om De Grönas agerande i Helsingfors: ”Snudd på obegripligt i rationella termer”

Kuva: Kari Hulkko
Thomas Wallgren är stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors.

De Gröna i Helsingfors väckte i veckan bestörtning genom att rösta med Samlingspartiet i fråga om privatisering inom primärvården. SDP:s fullmäktigeledamot Thomas Wallgren kommenterar det överraskande beslutet samt kvällens andra stora ärende, det så kallade Garden-projektet.

Lue lisää

Nyblivna mamman Karlsson: ”För att vara prematur är han ganska otrolig”

FSD:s ordförande Anette Karlsson tillsammans med sin man Fredrik Wickholm och parets nyfödda son.

FSD:s ordförande Anette Karlsson blev i veckan mamma för första gången. Några dagar senare mår både mamma och son bra, även om allt inte gick som planerat.

Lue lisää

ÄMNESORD

Tyskland: Vart driver CDU i ledarskapskrisen?

Kuva: Foto: Joachim Kasten
De tyska kristdemokraterna CDU befinner sig i en ledarskaps- och förtroendekris.

Den hårtpackade snöboll som utlöste ett tabubrott och en ännu jäsande kris i den östtyska delstaten Thüringen fortsätter att rulla. Under de senaste dagarna växte den till en politisk lavin som nådde den tyska huvudstaden Berlin. Den fick formen av ett ledardebakel som skakar landets största regeringsparti CDU.

Lue lisää