MENY
[pro_ad_display_adzone id=68868]

HSAF och SF föreslår Thomas Wallgren till biträdande borgmästare

Helsingfors svenska arbetarförening och Socialdemokratiskt Forum föreslår att fullmäktigeledamoten Thomas Wallgren väljs till biträdande borgmästare i Helsingfors. 

FSD:s medlemsföreningar i Helsingfors motiverar förslaget med Wallgrens erfarenhet, samarbetsförmåga, reformvilja och förmåga att i den lokala politiken ta sig an också de globala utmaningarna.

Föreningarna understryker att Wallgrens bakgrund och erfarenhet ger honom särskild kompetens för portföljen med kultur- och fritidsfrågor, som nu tycks tillfalla socialdemokraterna.

Wallgren valdes nu till sin tredje mandatperiod i Helsingfors stadsfullmäktige. Han har förutom sina uppgifter i fullmäktige haft uppdragen som ordförande för direktionen för Helsingfors stads konstmuseum, strategiansvarig och andra viceordförande i den socialdemokratiska gruppen samt som medlem av fullmäktiges tvåspråkighetskommitté och arbetsgrupp för demokrati.

I det civila har Wallgren lång erfarenhet av ledarskap inom forskning. Han har bland annat varit prefekt för landets enligt många mätningar främsta vetenskapliga enhet, den filosofiska institutionen vid Helsingfors universitet. För närvarande förestår Wallgren von Wright och Wittgenstein-arkivet och leder två externt finansierade forskningsprojekt.

Wallgren har gett sitt samtycke till att föras fram som ett alternativ i de pågående diskussionerna om socialdemokraternas kandidat.

ABL

ÄMNESORD

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139047]

En seger för svenskan i Finland: Ingen kommun med i språkförsöket

Mikkel Näkkäläjärvi, Camilla Grundström, Jacob Storbjörk och Mikael Hiltunen är alla glada över att språkförsöket inte lyckades skada svenskans ställning, tvärtom.

– Det här var mer än en avvärjningsseger för svenska språket, säger Folktingets vice ordförande Jacob Storbjörk (SDP) efter beskedet att ingen kommun deltar i regerings språkförsök med frivillig undervisning i svenska.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Bayerns nya polisrättigheter – ”Var och en är i farozonen”

Kuva: Foto: Joachim Kasten

En politisk satsning på brottsförebyggande åtgärder kan självfallet vara en seriös metod att skydda potentiella offer mot övergrepp av tänkbara förövare.  Men hur långt kan ett motsvarande polisarbete drivas? I den sydtyska delstaten Bayern tycks man ha funnit ett svar på denna fråga. Det finns dock ett krux.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Samlingspartiet vill slopa överlåtelseskatten – SDP höjer hellre de lägsta pensionerna

Timo Harakka undrar om Samlingspartiet exempelvis tänker skära ytterligare i utbildningen för att lappa hålet som uppstår om överlåtelseskatten slopas.

Skillnaden mellan de två största partierna i Finland kan summeras i de senaste utspelen. Det ena partiet vill slopa överlåtelseskatten, det andra vill höja de lägsta pensionerna för att lyfta tiotusentals finländare ur pensionärsfattigdom.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50534]

Feldt-Ranta ger Fjäder svar på tal – ”känns rent ut sagt oförskämt”

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

Akavas förbundsmöte inleddes med att Sture Fjäder kritiserade SDP-basen Antti Rinnes förslag om att höja de lägsta pensionerna. Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) replikerar med att fråga hur höginkomsttagaren Fjäder täcks vara emot att 55 000 finländare skulle lyftas över fattigdomsgränsen.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50540]