MENY
[pro_ad_display_adzone id=68868]

Heinäluoma lyfter fram fyra kvinnor – Bland dem Maarit Feldt-Ranta

Kuva: Ella Kaverma

Riksdagsledamot Eero Heinäluoma säger att blickarna nu riktas mot SDP:s kvinnliga politiker då partiet söker den rätta kandidaten till presidentvalet. 

Då Heinäluoma på måndag morgon meddelade att han inte ställer sig till förfogande som socialdemokratisk kandidat i presidentvalet tillade han att han på grund av den smärtsamma processen inte hunnit fundera på andra tänkbara namn.

På tisdag kväll var han redo att ventilera tankar kring frågan. Det var i tv-programmet Peter Nyman på MTV3 som Heinäluoma sade att blickarna nu riktas på partiets kvinnliga politiker. Han lyfte fram fyra av dem: Miapetra Kumpula-Natri, Tuula Haatainen, Sirpa Paatero och Maarit Feldt-Ranta.

Heinäluoma betonade erfarenhetens roll och beskrev lämpliga meriter hos alla de nämnda, utan att nämna någon egen favorit med motiveringen att det inte är han som ska fatta beslut i frågan.

Enligt Heinäluoma är det exceptionellt att partiet ännu i detta skede saknar en kandidat, men samtidigt ser han det som en möjlighet att överraska och verkligen utmana den sittande presidenten. Lägre förväntningar kan bli en fördel, enligt Heinäluoma som också lyfte fram att presidentvalets andra omgång blivit väldigt jämn också sådana gånger som det i förväg funnits en klar favorit.

 

ABL

ÄMNESORD

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139047]

En seger för svenskan i Finland: Ingen kommun med i språkförsöket

Mikkel Näkkäläjärvi, Camilla Grundström, Jacob Storbjörk och Mikael Hiltunen är alla glada över att språkförsöket inte lyckades skada svenskans ställning, tvärtom.

– Det här var mer än en avvärjningsseger för svenska språket, säger Folktingets vice ordförande Jacob Storbjörk (SDP) efter beskedet att ingen kommun deltar i regerings språkförsök med frivillig undervisning i svenska.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Bayerns nya polisrättigheter – ”Var och en är i farozonen”

Kuva: Foto: Joachim Kasten

En politisk satsning på brottsförebyggande åtgärder kan självfallet vara en seriös metod att skydda potentiella offer mot övergrepp av tänkbara förövare.  Men hur långt kan ett motsvarande polisarbete drivas? I den sydtyska delstaten Bayern tycks man ha funnit ett svar på denna fråga. Det finns dock ett krux.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Samlingspartiet vill slopa överlåtelseskatten – SDP höjer hellre de lägsta pensionerna

Timo Harakka undrar om Samlingspartiet exempelvis tänker skära ytterligare i utbildningen för att lappa hålet som uppstår om överlåtelseskatten slopas.

Skillnaden mellan de två största partierna i Finland kan summeras i de senaste utspelen. Det ena partiet vill slopa överlåtelseskatten, det andra vill höja de lägsta pensionerna för att lyfta tiotusentals finländare ur pensionärsfattigdom.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50534]

Feldt-Ranta ger Fjäder svar på tal – ”känns rent ut sagt oförskämt”

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

Akavas förbundsmöte inleddes med att Sture Fjäder kritiserade SDP-basen Antti Rinnes förslag om att höja de lägsta pensionerna. Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) replikerar med att fråga hur höginkomsttagaren Fjäder täcks vara emot att 55 000 finländare skulle lyftas över fattigdomsgränsen.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50540]