MENY
[pro_ad_display_adzone id=68868]

Kolumn

halonentarjaflander1

Debatt: Kriminalisera våldsverkande religion

I kampen mot IS och terrorism borde en viktig fråga vara vad som predikas i de i huvudsak av Saudiska wahhabister och salafister finansierade och betjänade moskéerna, skriver Robert Björkenwall och Jaan Ungerson.

 

Den överenskommelse som kommit till stånd mellan regeringen Löfven och de borgerliga partierna i Sverige om insatser mot terror är ett steg i rätt riktning. Men för att verkligen kunna nå framgång i strävan att förhindra nya attentat av samma slag som vi sett i såväl Stockholm som andra delar av Europa saknas en grundläggande del. Den idé som får människor att bli terrorister och självmordsbombare måste bekämpas med samma kraft som de brott den leder till.

Det de islamistiska terroristerna, såväl den i Stockholm som de på andra håll i världen, har gemensamt är deras tro på IS, det rättfärdiga kriget mot otrogna och paradiset som väntar bortom döden. Bakom deras agerande och radikalisering ligger samma bisarra sunnimuslimska, wahhabistiska och salafistiska och för den demokratiska västvärlden främmande inslaget av våldsbejakande värderingar som skapat al-Qaida, Boko Haram och även Talibaner. Deras fiender är inte bara den västerländska demokratin utan också alla kristna, judar och shiamuslimer som de betraktar som av judendomen köpta kättare. Och att som jihadist (helig krigare) döda otrogna är för de extrema wahhabisterna lika positivt som att själv bli dödad i kampen för att då som martyr kunna vandra raka vägen in i paradiset.

Att wahhabismen och salafisternas idé kunnat sprida sig och få fotfäste även i Europa bottnar till stor del i den ekonomiska och moraliska uppbackning den får från Saudiarabien och dess kungafamilj. Landet har sedan 1970-talet satsat på att aktivt sprida sin tolkning av islam. Såväl organisationen MWL (Muslin World League) med kontor över hela världen som ungdomsorganisationen WANY (World Assenbley of Muslim Youth) är delar i den satsningen. Men där finns också omfattande stöd till moskébyggen och imamtjänster runt om i världen. En del av det har hamnat i Sverige.

I kampen mot IS och terrorism borde en viktig fråga vara vad som predikas i de i huvudsak av Saudiska wahhabister och salafister finansierade och betjänade moskéerna. Varifrån kommer radikaliseringen av de ungdomar som ansluter sig till IS? Vem är det som värvar ungdomarna och hur sker den hjärntvätt som får unga människor (en hel del med kriminell bakgrund) att se döden som ett positivt mål? Vad är det som får även unga kvinnor från ett öppet och demokratiskt samhälle att ansluta sig till en sekt där de berövas det mesta av sin frihet?

Som en viktig del av de nationella insatserna mot extremism och extremistisk propaganda bör hatpredikningarna och den våldsverkande wahhabismen kriminaliseras. Att inte göra så utan i religionsfrihetens namn tillåta den del av islam som predikar våld och ser dödandet av otrogna som berättigat få fortsätta agera och bygga moskéer är att bjuda in till nya terrordåd. Visst är en fortsatt systematisk satsning på att ta debatter om värderingar och att sprida kunskap om den våldshyllande wahhabismens och en IS anslutnings konsekvenser viktiga. Men utan möjlighet att också med skarp lagstiftning och kriminalisering gå till roten med ett påtagligt samhällsproblem där döden, hatet och mördandet av utpekade fiender hyllas av religiösa auktoriteter som en eftersträvansvärd positiv plikt kan vare sig terrorismen eller rekryteringen av nya ofta religiöst oskolade men sökande unga muslimer stoppas.

I den mellan regeringen och de borgerliga gjorda överenskommelsen om att utreda en utvidgad kriminalisering av samröre med terroristorganisationer måste de organisationer som aktivt bidrar till att sprida våldspredikande salafism och wahhabism hamna högt på listan. Att kriminalisera spridandet av en religiös idé som manar till våldshandlingar och lockar ungdomar att begå terrordåd är inte att göra våld på vare sig yttrande- eller religionsfriheten utan ett kompromisslöst försvar av demokratin och möjligheten att bevara ett fritt samhälle.

 

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare, författare till bland annat en bok om Defence & Security

Jaan Ungerson, omvärldsanalytiker

ÄMNESORD
[pro_ad_display_adzone id=139047]

Kolumn

collage svenska

En seger för svenskan i Finland: Ingen kommun med i språkförsöket

– Det här var mer än en avvärjningsseger för svenska språket, säger Folktingets vice ordförande Jacob Storbjörk (SDP) efter beskedet att ingen kommun deltar i regerings språkförsök med frivillig undervisning i svenska.

Lue lisää

collage svenska

Kolumn

Joachim Kasten

Bayerns nya polisrättigheter – ”Var och en är i farozonen”

En politisk satsning på brottsförebyggande åtgärder kan självfallet vara en seriös metod att skydda potentiella offer mot övergrepp av tänkbara förövare.  Men hur långt kan ett motsvarande polisarbete drivas? I den sydtyska delstaten Bayern tycks man ha funnit ett svar på denna fråga. Det finns dock ett krux.

Lue lisää

Tyskland

Kolumn

timo harakka

Samlingspartiet vill slopa överlåtelseskatten – SDP höjer hellre de lägsta pensionerna

Skillnaden mellan de två största partierna i Finland kan summeras i de senaste utspelen. Det ena partiet vill slopa överlåtelseskatten, det andra vill höja de lägsta pensionerna för att lyfta tiotusentals finländare ur pensionärsfattigdom.

Lue lisää

timo harakka

Kolumn

ABL

Feldt-Ranta ger Fjäder svar på tal – ”känns rent ut sagt oförskämt”

Akavas förbundsmöte inleddes med att Sture Fjäder kritiserade SDP-basen Antti Rinnes förslag om att höja de lägsta pensionerna. Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) replikerar med att fråga hur höginkomsttagaren Fjäder täcks vara emot att 55 000 finländare skulle lyftas över fattigdomsgränsen.

Lue lisää

Maarit Feldt-Ranta

Kolumn

ABL

Invånarinitiativ: En tillgänglig park till Borgå

Borgå borde ha en tillgänglig lekpark enligt ett nytt invånarinitiativ. Fullmäktigeledamot Anette Karlsson är tillsammans med Porvoon seudun kehitysvammaisten tuki ry:s ordförande Johanna Aaltonen initiativtagare.

Lue lisää

Anette Karlsson

Kirjoittaja on Uudenmaan Demarinaisten puheenjohtaja.