MENY
[pro_ad_display_adzone id=68868]

Arkebuseringsmyntet stoppas – ”Det sårade många, det sårade mig”

– Någons omdöme brast verkligen, säger Maarit Feldt-Ranta vars farfars far hör till de som arkebuserades 1918.

Jubileumsmyntet som avbildar en grupparkebusering under inbördeskriget 1918 dras tillbaka. Men det har redan med rätta i sin smaklöshet och respektlöshet hunnit uppröra mångas känslor. Illustrationen utgår från en bild, troligtvis arrangerad, som finns i arbetararkivets samlingar.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) – som själv godkänt förordningen om jubileumsmynten – kallade under tisdagen myntet för smaklöst. Senare på dagen beslöt han att förordningen upphävs. I ministeriets pressmeddelande säger han att han inte var tillräckligt uppmärksam på de visuella planerna i förordningen, utan litade på presentationen från jubileumskommittén.

– Jag ber om ursäkt för det skedda. Den här förordningen upphävs och helheten får begrundas igen, säger Orpo i pressmeddelandet.

Myntets formgivare Ilkka Suppanen har försvarat och förklarat motivet i ett pressmeddelande från Myntverket. Han säger att han ville visa att Finland tog sig igenom inbördeskrigets svåra tid och påminner om att arkebuseringen endast var på myntets ena sida. På andra sidan var Olympiastadion som stod klar 1938.

Feldt-Ranta: Omdömeslöst

Maarit Feldt-Ranta.

 Jubileumsmyntet skapade direkt debatt och kallades på bred front för smaklöst. Det anser även Maarit Feldt-Ranta.

– Man kan inte fatta det. Någons omdöme har verkligen brustit, säger Feldt-Ranta som (förutom alla andra uppdrag också) är ordförande för Skötselföreningen för röda fångars minnesmärke i Ekenäs (Finlands största massgrav).

Ämnet är personligt extra starkt för henne eftersom hennes farfars far, Fredrik Feldt, hör till de som arkebuserades i Västankvarn, Ingå, under inbördeskrigets grymma efterspel.

– Det är svårt att förstå att detta mynt planerats i modern tid, då vi firar Finland 100 år under devisen Tillsammans. Det är ett riktigt klavertramp som sårar många människor. Det sårar mig också.

– Varför lyfta fram detta som något att fira då Finland har lyckats enas och byggt upp en nordisk välfärdsstat? frågar sig Maarit Feldt-Ranta.

Johan Kvarnström

ÄMNESORD
[pro_ad_display_adzone id=139047]

SDP: Fragmenterat stödsystem ska ersättas av allmäntrygghet

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Matias Mäkynen och Antti Rinne hade lätt att le då partiets modell för allmäntrygghet fått grönt ljus och beröm av partifullmäktige.

En myriad av olika stöd för social trygghet i ett byråkratiskt system ska, om socialdemokraterna får bestämma, ersättas av en enkel och tydlig allmäntrygghet i trestegsmodell.

Lue lisää

Hiltunen: SDP står upp för folkhälsan

Kuva: Hildur Boldt
Mikael Hiltunen på SDP:s fullmäktigemöte.

I sin taltur på socialdemokraternas fullmäktigemöte i Helsingfors valde FSD:s ombud Mikael Hiltunen att uppmärksamma partiets arbete i alkoholfrågan. Ett arbete han beskriver som konsekvent, med grund i arbetarrörelsens rötter.

Lue lisää

”Då SDP är som djärvast är SDP som bäst” – partifullmäktige lyfter visionärt blicken mot framtidens Finland

Kuva: Lukas Lundin

För SDP betyder förnyelse verkligen förnyelse. För Sipiläs regering betyder förnyelse bara nedskärningar. Så summerade Antti Rinne skillnaden mellan SDP och regeringspartierna i sitt tal på partifullmäktige i Helsingfors.

Lue lisää

Paatero vill skriva ny framgångssaga

Kuva: Lukas Lundin
Sirpa Paatero talar på SDP:s fullmäktigemöte.

Finland behöver en ny framtidspolitik, baserad på socialdemokratiska värderingar. Det var kärnan i fullmäktigeordförande Sirpa Paateros öppningstal på SDP:s fullmäktigemöte i Helsingfors.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=50540]

Åkers siktar på styrelseuppdrag

Rebecca Åkers från Korsholm kandiderar i Demarinuorets styrelseval.

Socialdemokratisk ungdom samlas till förbundsmöte i Åbo 8-10 juni. Bland annat ska en ny styrelse väljas, ett val som ur ett finlandssvenskt socialdemokratiskt perspektiv kommer bli extra intressant då Rebecca Åkers från Korsholm kandiderar. Under parollen “Tillsammans mot framtiden” vill hon lyfta fram allt från minoriteters rättigheter och svenskans ställning till samhällsklyftor och social utslagning.

Lue lisää

Diskussion

[pro_ad_display_adzone id=139162]