Vihdoinkin käärme veroparatiisissa – yhteisöverojen lovi on kymmenkertaistunut 40 vuodessa

Verojen välttely on nakertanut isoa lovea julkiseen talouteen. Uusi minimivero tilkitsee yritysten käyttämiä porsaanreikiä.

Eiköhän se ollut kaikille päivänselvää, että rikkaat suomalaiset eivät lähteneet Portugaliin nauttimaan eläkepäivistä sen vuoksi, että Euroopan lounaiskulmassa on historiallisia kulttuurimaisemia, Algarven kirkasvetisiä rantoja ja pirskahtelevaa vinho verdeä eli ”vihreää viiniä”. Pikemminkin poikkeuksellisen pienet verot houkuttelivat Portugaliin. Toki kevyen verotuksen jälkeen voi nauttia lasin pirskahtelevaa ja huljutella varpaita kirkkaassa rantavedessä.

Finnwatch julkaisi helmikuussa raportin, joka paljastaa, että Portugalin suosio varakkaiden keskuudessa on romahtanut sen jälkeen, kun Suomi irtisanoi vuonna 2018 maiden välisen verosopimuksen, joka tarjosi poikkeuksellisia veroetuja. Selvityksen mukaan verosuunnittelulla on vaikutus muuttokohteiden valintaan. Paljon omaisuustuloja saaneet muuttavat nyt huomattavasti useammin Sveitsin, Singaporen ja Arabiemiraattien kaltaisiin veroparatiiseihin.

Verojen välttelyllä on merkittävät negatiiviset vaikutukset yhteiskuntaan ja talouteen. Sen vuoksi julkisen sektorin tulot pienevät, mikä voi johtaa valtion velkakurimuksen kasvamiseen ja julkisten palveluiden vähenemiseen.

Lisäksi verovälttely vääristää kilpailua. Se antaa joillekin yrityksille taloudellisen edun aggressiivisen verosuunnittelun kautta, kun taas rehellisesti veronsa maksavat yritykset joutuvat epäsuotuisaan asemaan. Tämä epätasapaino voi heikentää markkinoiden tehokkuutta.

Suomessa yhteisöverolla kerätään noin kahdeksan miljardia euroa vuodessa

Monikansallisten yhtiöiden aggressiivinen verovälttely on ollut usean vuosikymmenen ajan iso päänsärky julkisen talouden näkökulmasta. Useissa maissa toimivat yritykset ovat erilaisilla järjestelyillä voineet siirtää voittojaan veroparatiiseihin eli maihin, joissa verotus on huomattavasti alhaisempaa tai jopa nolla.

EU Tax Observatory -tutkimuslaitoksen mukaan voitonsiirron aiheuttamat veromenetykset suhteessa globaaleihin yhteisöverotuottoihin ovat kymmenkertaistuneet vuoden 1980 yhdestä prosentista noin kymmeneen prosenttiin eli yli 200 miljardiin dollariin 2020-luvun alussa.

Kun voitot ovat jääneet esimerkiksi Suomessa verottamatta, valtion on täytynyt kääriä verotulonsa muualta. Jotkut pienet maat, kuten Irlanti ja Luxemburg, ovat tarkoituksella houkuttelleet alhaisella verotuksella monikansallisia yrityksiä siirtämään voitot omaan maahansa. Ilmiötä kutsutaan haitalliseksi verokilpailuksi ja sitä harjoittavia maita veroparatiiseiksi.

Talousjärjestö OECD on pitkään halunnut saada haitallisena pidetyn verokilpailun kuriin, mutta vasta viime vuosina prosessi on nytkähtänyt konkreettisesti eteenpäin. Se on vaatinut laajaa kansainvälistä yhteistyötä ja riittävän visuja sopimusjärjestelyjä, jotta voittojen siirtämisen porsaanreiät saadaan tilkittyä.

Suomessakin tuli vuoden alussa voimaan 15 prosentin globaali suuryritysten vähimmäisvero. OECD:n raportin mukaan se voi jopa puolittaa monikansallisten yritysten voitonsiirroista aiheutuvat veromenetykset. Maailmanlaajuisesti yhteisöverojen tuotto nousee 6,6-8,1 prosenttia suhteessa yhteisöverotuottoihin.

– Minimivero koskee siis monikansallisten yritysten voitoista maksettavaa veroa, eli kyse on yhteisöverosta, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Lauri Finér sanoo.

Yhteisövero on osakeyhtiöiden ja muiden yhteisöjen maksama tulovero, jonka määrä on Suomessa 20 prosenttia yhteisön verotettavasta tulosta.

– Esimerkiksi Suomessa kertynyttä voittoa on pystynyt siirtämään matalan verotuksen maahan.

Veroparatiisit perivät voitoista veroa yleensä nollan ja kymmenen prosentin välillä, kun taas Suomessa yhteisövero on 20 prosenttia. Voitonsiirtojen vuoksi Suomen veromenetyksiksi on arvioitu noin 14 prosenttia suhteessa yhteisöverotuloihin eli lähes miljardi euroa vuodessa.

Minimivero koskee yhtiöitä, joiden vuosittainen liikevaihto on yli 750 miljoonaa euroa. Tällaisia suomalaislähtöisiä yhtiöitä on reilu 50. Lisäksi Suomessa on tuhansia ulkomaisten konsernien tytäryhtiöitä, joita minimivero koskee.

Suomessa yhteisöverolla kerätään kaiken kaikkiaan noin kahdeksan miljardia euroa vuodessa. Uudistus voi arvioiden mukaan tuoda lähivuosina 20 miljoonaa euroa vuodessa tähän pottiin. Pidemmällä aikavälillä vaikutus voi nousta satoihin miljooniin vuodessa.

“Minimivero tulee ennen pitkää koskemaan kaikkia suuryrityksiä”

Minimivero tarkoittaa sitä, että jos yritys siirtää voittoja veroparatiisiin, se joutuu maksamaan tuosta voitostavähintään 15 prosenttia veroa. Jos esimerkiksi veroparatiisissa vero on viisi prosenttia, Suomessa toimiva yritys on velvoitettu maksamaan kymmenen prosenttiyksikön erotuksen Suomeen.

– Käytännössä se laskee intressejä siirtää voittoja veroparatiisiin, koska vähintään 15 prosenttia menee veroihin, Finér sanoo.

Suomessa toimiva yritys voi siis saada maksimissaan viiden prosenttiyksikön hyödyn voitonsiirrosta (koska Suomessa yhteisövero on 20 prosenttia).

– Uuden lain myötä ei ole niin suurta intressiä voitonsiirtoon, koska siirrosta aiheutuu myös verosuunnitteluun liittyviä kustannuksia, ja lisäksi siihen sisältyy oikeudellisia riskejä. Muutos siis ennaltaehkäisee verovälttelyä, ja samalla se varmistaa verotuksen minimitason.

OECD:lla on jäsenmaita 38, mutta minimiverosopimukseen kuuluu 140 maan kokoonpano, eli OECD Inclusive Framework.

– Käytännössä minimivero toteutetaan siten, että maat laittavat sen omaan lainsäädäntöönsä. Siinä mielessä se ei ole kansainvälinen sopimus, Finér sanoo.

– Euroopan unionissa se on toimeenpantu direktiivillä, ja kaikki EU-maat ovat ottaneet sen omaan lainsäädäntöönsä tämän vuoden alusta.

Sopimuksen allekirjoittaneesta 140 maasta alle puolet on vasta toimeenpannut lain, esimerkiksi Yhdysvalloissa laki on toistaiseksi vielä torpattu. Finérin mukaan minimiverojärjestely on rakennettu siten, että vaikka pelkästään EU olisi toimeenpannut sen, niin se vaikuttaa globaalisti. Minimivero ei ole riippuvainen siitä, että kaikki maat toimeenpanevat sen.

– Minimiverotus toteutuu, jos se on toimeenpantu edes yhdessä maassa, jossa monikansallinen yritys toimii. Kun melkein kaikki isot konsernit toimivat joissain EU-maissa, niin ne voivat periä minimiveron, vaikka konsernin kotimaa ei sitä perisi, Finér sanoo.

– Se tarkoittaa, että minimivero tulee ennen pitkää koskemaan kaikkia suuryrityksiä, sillä ne kaikki toimivat EU:ssa.

Ainoa mahdollisuus välttää minimivero kokonaan on se, että konserni ei toimi missään sellaisessa maassa, jossa minimivero on otettu lainsäädäntöön.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos jokin sopimukseen kuuluva maa ei toimeenpane veroa, niin se menettää verotuloja muille maille, jotka ovat säätäneet sen lailla. Tämä on aika iso kansallinen intressi ottaa se käyttöön nyt, kun se on toimeenpantu EU:ssa.

Kilpailu voi siirtyä investointitukiin

Verokilpailu on haitallinen urheilulaji, jossa suuryritykset ja -omistajat saavat itselleen taloudellista etua, kun taas muut joutuvat epäoikeudenmukaiseen asemaan. Verokilpailun kovimmat kirittäjät ovat yleensä pieniä maita, jotka hyötyvät järjestelyistään suurempien maiden hyvinvoinnin kustannuksella. Kun iso konserni siirtää voittoja veroparatiisiin, kyseinen maa saa matalina veroina esimerkiksi kaksi prosenttia. Vero on vähäinen, mutta veroparatiisi saa sen käytännössä ilman mitään ponnisteluja, koska kaikki varsinainen liiketoiminta on tapahtunut muualla. Suurella valtiolla puolestaan ei ole niin suurta intressiä laskea yhteisöveroa kovinkaan alas, koska se tarkoittaisi verokertymän radikaalia tipahtamista ja julkisen talouden tasapainon järkkymistä.

Finér uskoo, että minimiveron myötä aggressiivinen verovälttely vähenee, ja siihen liittyvän haitallisen verokilpailun hyödyt kutistuvat olennaisesti.

Minimiveron vaikutus rajoittuu keinotekoiseen voitonsiirtoon ja koskee vain isoja firmoja, mutta verokilpailu edelleen voi jatkua siten, että matalalla veroasteella houkutellaan yrityksiä sijoittamaan oikeaa liiketoimintaa kyseiseen maahan. Myös esimerkiksi investointitukien kautta voidaan houkutella yrityksiä.

– Nyt Saksassa ja Yhdysvalloissa on säädetty lakeja, jotka kannustavat vihreään siirtymään. Niissä houkuttimena ovat investointeihin kohdistuvat tuet, joista osa on toteutettu verotuksen kautta, mutta ovat taloudellisesti lähempänä suoria tukia. Minimivero ei rajoita tämän kaltaista järjestelyä. Se koskee myöhempään voittoon kohdistuvaa matalaa veroa, ja vain sellaisessa tilanteessa, jossa ei siirry oikeaa investointia, Finér sanoo.

– Kilpailu voi siirtyä tämän kaltaisiin houkuttimiin. OECD:n selvityksien mukaan investointituilla ei ole kuitenkaan toistaiseksi ollut kovin isoa merkitystä yrityksien tosiasialliseen sijoittumiseen.

Veroale ei osunut maaliin

Yhteisöveron korottaminen pienentäisi tuloeroja. Vastaavasti sen alentaminen hyödyttäisi eniten suurituloisimpia suomalaisia, sillä valtaosa yhteisöverosta kohdistuu heihin. Näin toteaa Kalevi Sorsa -säätiölle työskennellyt tutkija Saska Heino. Hän on kirjoittanut raportin Rikkaiden vero: Yhteisöveron vaikutukset Suomen tulonjakoon, joka julkaistiin helmikuussa.

– Tavoitteena oli tehdä ensimmäinen alustava selvitys siitä, miten yhteisövero vaikuttaa tuloeroihin, Heino sanoo.

– Suomessa on tuloveromuutosten yhteydessä pyritty selvittämään, minkälaisia vaikutuksia muutoksilla on tulojen jakautumiseen. Yhteisöveron suhteen ei ole tehty samanlaisia arvioita. Se on melko iso puute, koska yhteisövero vaikuttaa yritysten omistajiin ja sitä kautta suomalaisten välisiin tuloeroihin.

Selvitys osoittaa, että yhteisöveron muutokset koskisivat pääosin hyvin suurituloisia. Yhteisöveron yhden prosenttiyksikön korotuksesta 45 prosenttia kohdistuisi suurituloisimpaan prosenttiin.
Kymmenen vuotta sitten Suomi kärvisteli vielä laskusuhdanteessa, kun muu Eurooppa oli pääosin selvinnyt finanssikriisistä. Suomi alensi yhteisöveron 24,5 prosentista 20 prosenttiin vuonna 2014. Veromuutoksen tavoitteena oli muun muassa kannustaa investointeihin, ja sitä kautta toivottiin talouden elpymistä.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkimuksen mukaan yhteisöverokantojen alentamisella ei ollut vaikutusta yritysten investointeihin, mutta uudistus vauhditti jonkin verran liikevaihdon ja liiketoiminnan kasvua.

Heino arvioi, että yhteisöverokannan alentamisen vähäiset vaikutukset johtuvat todennäköisesti siitä, että ne ajoitettiin taloudellisesti huonoihin aikoihin.

– Pyrittiin verotuksellisesti elvyttämään liiketoimintaa, mutta ilmeisen laihoin tuloksin, Heino sanoo.

– Suomessa veromuutoksia on tehty reaktiivisesti. Kun taloudessa on mennyt huonosti, on yhteisöveroa alennettu sillä ajatuksella, että se elvyttäisi talouskasvua. Tulokset eivät kuitenkaan ole olleet vakuuttavia.

Samalla verokertymä on laskenut merkittävästi. Yhteisöveropohja on Suomessa melko laaja. Kun yhteisöveroa laskettiin 4,5 prosenttiyksikköä, niin veromenetykset olivat satoja miljoonia euroja, millä on julkisen talouden näkökulmasta hyvinkin haitallisia vaikutuksia. Vastineeksi saatiin hyvin marginaalisia vaikutuksia kasvuun, työllisyyteen tai investointeihin.

– Investointeihin vaikuttaa monet muutkin asiat verotuksen lisäksi. Jos veromuutokset tehdään huonojen kasvunäkymien aikana, jolloin muutenkin yritysten halu investoida on heikko, niin vaikutukset ovat laihoja. Sen sijaan veromenetykset ovat hyvinkin suuria, jolloin voidaan miettiä, onko haitta ollut suurempi kuin hyöty. Todennäköisesti on ollut.

Tulomuuntelusta kallis lasku

Usein kuulee puhuttavan, kuinka kannattavaa yrittäjälle on perustaa osakeyhtiö ja kuitata ansionsa osinkoina. Lama-ajan Suomessa vuonna 1993 Esko Ahon (kesk.) hallitus teki mittavan verouudistuksen, jonka loi kannustimen tällaiselle tulojen muuntelulle. Ylimpien ansiotulojen veroasteet jäivät huomattavasti korkeammaksi kuin pääomatulojen veroasteet.

– Tulomuuntelussa on kyse siitä, että jotain korkeammin verotettavaa tuloa, yleensä palkkatuloa, muunnetaan matalammin verotetuksi tuloksi, eli tyypillisesti osingoksi, talous- ja sosiaalihistorian tutkija Saska Heino sanoo.

– Käytännössä se on mahdollista kapean omistuspohjan yhtiössä, jossa yleensä yrityksen omistajat ovat kyseisen yrityksen johtoa ja myös yrityksessä töissä.

Tällaisista firmoista tyypillisiä esimerkkejä ovat asianajotoimistot, konsulttiyhtiöt ja lääkärialan yritykset. Esimerkiksi pienehkö joukko lääkäreitä voi perustaa lääkäriyhtiön, joka harjoittaa lääkäritoimintaa. Kun tämä yhtiö tekee voittoa, niin tuloa ei oteta palkkana, koska se on verotuksellisesti kalliimpaa, vaan tilinpäätöksen yhteydessä se nostetaan osinkona.

Tulomuuntelu ei ole kaikille mahdollista, joten se ajaa verovelvolliset eriarvoiseen asemaan. Lisäksi yhteiskunnalta jää saamatta verotuloja.

– Arviot verotulojen menetyksistä vaihtelevat vuosittain, mutta puhutaan kuitenkin sadoista miljoonista euroista vuositasolla. Lisäksi listaamattomien osakeyhtiöiden omistajien verotus on kevyempää kuin pörssiyhtiöiden osinkojen verotus, Heino sanoo.

– Jälleen kerran on vaikea osoittaa, että tällaisesta verotusjärjestelystä olisi hyötyä työllisyyden, investointien tai talouskasvun näkökulmasta. Omistajien näkökulmasta verohyödyt ovat tietysti hyvinkin merkittäviä, mutta laajempien kansantaloudellisten hyötyjen osoittaminen on aika vaikeaa.

Käytettyjen autojen kauppa oli huhtikuussa ennätysvilkasta – uusien myynti pysyi vaisuna

Käytettyjen autojen kauppa oli huhtikuussa ennätysvilkasta, kertoo Autoalan tiedotuskeskus. Käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin autoliikkeissä 15 prosenttia vilkkaammin kuin viime vuoden huhtikuussa.

-  Käytettyjen autojen kysyntä on ollut koko alkuvuoden kasvussa, mutta huhtikuussa kasvu oli huomattavasti talvikuukausia nopeampaa. Huhtikuussa autoliikkeiden kautta kulki enemmän vaihtoautoja kuin kertaakaan kymmenen viimeisimmän huhtikuun aikana, kertoo toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan Keskusliitosta tiedotteessa.

-  Käytettyjen autojen hinnat ovat viime vuoteen nähden hieman alentuneet, ja myyntivaraston koko on kysyntään nähden hyvällä tasolla, Lausala jatkaa.

UUSIEN henkilöautojen kauppa pysyi edelleen vaisuna. Huhtikuussa rekisteröitiin 6 156 uutta henkilöautoa, mikä on 16 prosenttia vähemän kuin vuotta aiemmin.

Huhtikuussa uusien henkilöautojen suosituimmat merkit olivat Toyota, Volvo ja Volkswagen. Yhdysvaltalainen Tesla ei mahtunut kymmenen eniten rekisteröidyn automerkin joukkoon.

Koko alkuvuoden eli tammi-huhtikuun osalta henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat vähentyneet 13 prosenttia viime vuoden tammi-huhtikuuhun verrattuna.

Alkuvuoden aikana ensirekisteröidyistä henkilöautoista noin 26 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja noin 22 prosenttia ladattavia hybridejä. Ladattavien autojen osuus on ollut hieman pienempi kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa.

AVAINSANAT

Neste on tehnyt valintansa ja se on Heikki Malinen

Polttoainevalmistaja Nesteen uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Heikki Malinen. Hän aloittaa tehtävässä viimeistään marraskuussa, yhtiö kertoo.

Malinen siirtyy uuteen tehtäväänsä teräsyhtiö Outokummun toimitusjohtajan paikalta.

Neste kertoi maanantaina, että yhtiötä vuodesta 2022 johtanut Matti Lehmus jättää tehtävänsä.

-  Heikki Malisella on vahva kokemus strategioiden kehittämisestä ja toteuttamisesta, tehostamisesta sekä ihmisten johtamisesta erilaisissa, haastavissa liiketoimintaympäristössä. Hänellä on laaja kokemus maailmanlaajuisesti useista eri toimialoista, mukaan lukien prosessiteollisuudesta, sanoo Nesteen hallituksen puheenjohtaja Matti Kähkönen tiedotteessa.

Malinen istuu tällä hetkellä Nesteen hallituksessa. Hän jättää tämän tehtävän ennen kuin aloittaa Nesteen toimitusjohtajana.

Malinen on johtanut Outokumpua vuodesta 2020. Sitä ennen hän työskenteli Postin konsernijohtajana vuosina 2012-2019.

Nesteen väistyvä toimitusjohtaja Lehmus jatkaa tehtävässään kunnes Malinen aloittaa toimitusjohtajana, Neste kertoo.

Nesteen osakekurssi on lasketellut reippaasti alaspäin Lehmuksen toimitusjohtajakauden aikana. Torstaina yhtiön osake oli Malisen nimitysuutisen jälkeen runsaan kahden prosentin nousussa.

AVAINSANAT

Yrittäjäjärjestö: “Toisin kuin Suomessa, euroalueella inflaatio ei ole vielä selätetty”

Suomen EU-säännöin laskettu inflaatio eli yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli huhtikuussa 0,6 prosenttia.

Maaliskuun lukema on tarkentunut 0,5 prosenttiin, yhden prosenttiyksikön kymmenyksen alaspäin verrattuna ennakollisiin lukuihin.

Suurin vuosimuutos kirjattiin pääryhmään koulutus, jossa hinnat nousivat 7,9 prosenttia. Myös alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat reipasta 4,5 prosentin tahtia. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat taas pysyivät vuositasolla lähes ennallaan.

Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi poikkeaa Tilastokeskuksen inflaatioluvusta siinä, että siihen ei lasketa mukaan esimerkiksi asuntolainojen korkoja.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen toteaa lukujen osoittavan sen, että vallitseva korkotaso on Suomen taloudelle liian korkea.

-  Luvut osoittavat sen, että Suomen inflaatio on alittanut selvästi Euroopan keskuspankin kahden prosentin tavoitteen kokonaiskysyntää rajoittavan kireän rahapolitiikan vuoksi, hän sanoo tiedotteessa.

EKP:N ON odotettu aloittavan ohjauskorkojen laskemisen kesäkuun kokouksessaan. Malisen mukaan tämä ei kuitenkaan ole vielä varmaa.

-  Toisin kuin Suomessa, euroalueella inflaatio ei ole vielä selätetty. Kokonaisinflaatio on kehittynyt oikeaan suuntaan, mutta palveluinflaatio on noin neljän prosentin tasolla aivan liian korkea.

Suomen kannalta olisi Malisen mukaan välttämätöntä, että korkoja laskettaisiin mahdollisimman ripeästi.

-  Aivan viime päivinä tummat pilvet ovat kuitenkin alkaneet kasaantua korko-odotusten ylle, kun yhä useamman Euroopan keskuspankin johtajan puheissa on tapahtunut muutos. Näyttää siltä, että EKP:n neuvoston jäsenet ovat havahtuneet tilanteeseen ja ovat yhä epävarmempia korkojen laskun ajankohdasta ja suuruudesta.

Oma riski joutua työttömäksi kasvanut, isoja hankintoja ei uskalleta tehdä… – alavire jatkuu myös yrityksissä

Sekä kuluttajien että yritysten luottamusarviot olivat synkänsävyisiä huhtikuussa.

Kuluttajien luottamus heikkeni selvästi huhtikuussa, Tilastokeskus kertoo. Luottamusindikaattorin saldoluku oli -12,6. Maaliskuussa luku oli -9,4 ja vuosi sitten -7,9, kun pitkän ajan keskiarvo on – 2,5.

Kolme neljännestä arvioi, että Suomen taloustilanne on huonompi kuin vuotta aiemmin. Kolmasosa kuluttajista arvioi, että heidän oma taloutensa tila on heikompi kuin vuotta aiemmin.

Odotukset työttömyyden kehityksestä olivat myös apeat. Vain 11 prosenttia odotti työttömyyden vähenevän seuraavan vuoden aikana ja 58 prosenttia odotti sen lisääntyvän. Noin joka viides arvioi, että oma riski joutua työttömäksi on kohonnut.

Kuluttajat eivät ole edelleenkään valmiita tekemään suuria hankintoja. Vain 12 prosenttia piti huhtikuuta hyvänä ajankohtana suurille hankinnoille. Ostoaikeet vähenivät edelliskuuhun ja vuodentakaiseen verrattuna. Jopa 44 prosenttia kuluttajista ennakoi vähentävänä rahankäyttöään kestokulutustavaroihin seuraavan vuoden aikana.

Auton tai asunnon ostoa suunniteltiin huhtikuussa selvästi vähemmän kuin normaalisti, osuus jäi noin kymmeneen prosenttiin.

Tilastokeskuksen luottamustutkimukseen vastasi 1.-18. huhtikuuta reilut 1  200 Suomessa asuvaa henkilöä.

YRITYSPUOLELLA sekä tuotanto että myynti ovat vähentyneet viime kuukausien aikana ja yritykset odottavat saman suunnan jatkuvan myös seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Yritysten suhdanneodotukset ovat kohonneet hieman, mutta arviot ovat pysyneet kriisiaikojen tasolla, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometrista ilmenee. Talouden laskusuhdanne koettelee erityisesti rakentamista ja teollisuutta ja laajat poliittiset lakot haittasivat etenkin teollisuutta.

Tuotannon lasku heijastuu yksityisen sektorin työllisyyteen. Yritysten arviot henkilöstömäärien kehityksestä jatkuvat alavireisinä myös tulevina kuukausina.

-  Työllisyys on heikentynyt jo useamman kuukauden ajan. Kun tiedetään, että työllisyys reagoi vasta viiveellä tuotantoon, menee käänne parempaan työllisyydessä ensi vuoden puolelle, EK:n johtaja Sami Pakarinen arvioi tiedotteessa.

Puolet barometriin vastanneista yrityksistä sanoo, että suurin este kasvulle on edelleen riittämätön kysyntä.

-  Yritysten vastausten perusteella talouden tilanne kehittyy vielä heikommaksi ennen kuin se kääntyy paremmaksi. Eväitä loppuvuonna käynnistyvälle kasvulle on, mutta paljon on laskettu myös yhden kortin eli korkojen laskun varaan.

Olkiluodon kolmosreaktorin vuosihuollon määrä päättyä ensi viikolla – seuraavana vuorossa ykkös- ja kakkosreaktorit

Eurajoella sijaitsevan Olkiluodon ydinvoimalan OL1- ja OL2-laitosyksiköissä on käynnistymässä vuosihuolto, ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima tiedottaa.

Ensimmäisenä huoltoon menee Olkiluoto 2, jossa vuosihuolto alkaa tulevana viikonloppuna. Yksikkö irrotetaan sähköntuotannosta reilun viikon ajaksi ylihuomenna.

Olkiluoto 1 puolestaan menee huoltoon toukokuun 12. päivä. Yksikön huollon on määrä kestää reilut kaksi viikkoa.

Olkiluodon kolmosreaktorin käynnissä olevan vuosihuollon on näillä näkymin määrä päättyä 4. toukokuuta. Reaktorin vuosihuolto alkoi maaliskuun alussa, ja se on pitkittynyt useaan otteeseen.

AVAINSANAT