Kontakt

Tysklands ex-kansler Helmut Kohl ur tiden

19.06.2017

Helmut Kohl.

Efter en mångårig sjukdomsperiod kom på fredagen beskedet om att den förre CDU-politikern Helmut Kohl avlidit på sitt hem i Ludwigshafen.


I Tyskland omnämns han gärna som ”Kanzler der Einheit” – enhetskansler – eftersom hans 16-åriga regeringstid även präglades av den historiska omdaningsperioden då han framgångsrikt verkställde enhetsprocessen mellan DDR och Västtyskland med början på senhösten 1989.

Som regeringschef för en konservativ-liberal koalition kom CDU-politikern till makten 1982 genom att avlösa SPD-kansler Helmut Schmidt i ett konstruktivt misstroendevotum.
Först hela sexton år senare lämnade han makten som kansler när han 1998 förlorade valet mot den socialdemokratiska utmanaren Gerhard Schröder.

Fram till 1998 satt Helmut Kohl även som ordförande för det kristdemokratiska partiet CDU. Men i den rollen vållade han i slutet av sin karriär även en så kallad bidragsskandal. I en omfattande härva anklagades han främst för vägran att namnge personer som olagligt, det vill säga anonymt, hade sponsrat partiet med större belopp. Konsekvensen blev att han år 2000 fråntogs titeln hedersordförande.

Att erinra även om denna avigsida innebär dock  inte att hans förtjänster som enhetskansler förringas. Helmut Kohl hade den historiska turen med att vara vid makten när den fredliga revolutionen i DDR ledde till att muren föll. Den chansen tillvaratog han. Visserligen blev det inte alltid och snabbt det ”blommande landskapet” som han hade lovat  under det första enhetsvalet utan även en rad sociala problem och bakslag i Tysklands östra del. Men han var partipolitiker med målet att vinna ett val och leda enhetsprocessen. Han lyckades och den dåvarande kritiken spelar idag knappast någon roll i helhetsbilden om honom.

Till den slutsaten kom i alla fall även SPD-ordföranden Martin Schulz. I ett pressmeddelande  beklagar han inte minst ”förlusten av en stor europeisk personlighet” vars vägval i ett  historiskt skede gynnade Tyskland och Europa. ”Den insatsen kommer alltid att bestå och förblir oförglömlig”, skriver SPD-ledaren.    

Ex-kansler Helmut Kohl avled 87 år gammal.

Joachim Kasten

Hamburg, juni 2017

Inga kommentar ännu.

Kommentera