Kontakt

Stark demonstration mot tvångsutvisningar – Sov ni gott i natt? Nej!

04.04.2017

Hundratals demonstranter samlades på tisdagen på Medborgartorget i protest mot tvångsavvisningarna. Foto: Johan Kvarnström

Trots kort varsel slöt hundratals människor upp på tisdagen för att demonstrera mot Finlands tvångsavvisningar av afghanska asylsökande. 

Cirka 2 000 personer uppgav på Facebook att de deltar i demonstrationen på Medborgartorget i Helsingfors medan polisen på plats uppgav ett par hundra. Sanningen låg någonstans där emellan. Hundratals var i varje fall på plats. Flera med plakat som talade om att alla har rätt att leva och att Finland borde skämmas.

Många klargjorde att de skäms över Finlands asylpolitik. Foto: Johan Kvarnström

 Bland deltagarna fanns folk i alla åldrar. Samlingen kom sig förstås av måndagskvällens tvångsavvisningar av afghanska asylsökande. Avvisningarna samlade redan på måndag demonstranter på flygplatsen, samt vid polisstationen där polisen tog till hundar och pepparsprej för att skingra demonstranterna.

På tisdag var stämningen tung, trots att många säkert kände en viss tröst i själva uppslutningen.

De korta talen avlöste varandra. Starkast blev det då en afghansk asylsökande som presenterades som Sadiq tog till orda på scenen.

Han sade att han inte tänker säga det som förväntas. I stället hade han några frågor. Den första var “sov ni gott i natt?” – “nej…” “SOV NI GOTT I NATT?” – “NEEEEJ!”

Därefter vände han sig med frågor till regeringen, ansvariga politiker och tjänstemän. Många deltagare spred direkt information, bilder, filmer och livesändningar från demonstrationen. Andra lyssnade intensivt. En medlem från Soldiers of Odin gick runt med ett gäng vänner och skrattade ironiskt åt allting. En och annan fällde en tår.

Sadiq talade om hur starkt han känner med dem som avvisats. Han kritiserade myndigheternas argument om att de bara följer lagen.

– Om du måste välja mellan att följa lagen och rädda ett liv, vad väljer du då?

Johan Kvarnström

Inga kommentar ännu.

Kommentera