Kontakt

SPD-nederlag i partiets ”hjärtkammare” –  En tysk socialdemokratisk hjärtinfarkt?

15.05.2017

Hannelore Kraft och Martin Schulz.

Saarland, Schleswig-Holstein och igår Nordrhein-Westfalen – tre delstatsval och tre nederlag för SPD. Skulle man använda fotbollstermer står det numera 3-0 till motståndarlaget CDU.

Medan de två första förlusterna redan var beklagliga har den senaste nästan karaktär av att de tyska socialdemokraternas målsättning att vinna ”Champions league-finalen” i Berlin är i farozonen.

Slutresutatet för delstatsparlamentet i Düsseldorf innebär att SPD tappade hela 7,9 procentenheter och sjönk till en historisk bottennivå på 31,2 procent. Rösterna för koalitionspartiet De gröna halverades till blygsamma 6,4 procent. Båda resultaten innebär ett definitivt slut för det tidigare rödgröna regeringssamarbetet.
Som en första reaktion efter sitt smärtsamma nederlag avgick ministerpresidenten  Hannelore Kraft både som delstatens SPD-chef och som partiets vice ordförande.

De nya segerlaget består av CDU som skördade hem 33 procent (+6,7) samt det liberala partiet FDP som fick rekordhöga 12,6 procent (+4,0) av väljarkåren.
I skrivande stund tyder allt på att dessa två kommer att bilda en ny borgerlig koalitionsregering. SPD behövs inte för majoritetsbildningen.

Vänsterpartiet Die Linke stannade med 4,9 procent knappt under fem-procents-ribban och utesluts återigen från mandatfördelningen.

För det högerpopulistiska AfD röstade 7,4 procent. Partiet är därmed representerat i den trettonde tyska lantdagen.Socialdemokratisk ”hjärtkammare”

SPD:s valförlust i Nordrhein-Westfalen är särskilt dramatisk av två skäl.

För det första är det Tysklands största delstat, med nästan 18 miljoner invånare. Det är cirka 25 procent av alla valberättigade i förbundsrepubliken och varje nederlag eller seger i delstaten har ett tungt prognosvärde. En omröstning där kallas inte för intet för ”lilla förbundsdagsvalet”.
 
För det andra uppfattas Nordrhein-Westfalen traditionellt som tyska socialdemokratins ”hjärtkammare”. Med ett undantag från 2005 till 2010 har SPD under de senaste 50 åren varit det ledande regeringspartiet i delstatsparlamentet i Düsseldorf.

Bilden om att SPD drabbades av en ”hjärtinfarkt” ligger nära till hands. Och frågan är då om partiet kan ta igen sig fram till förbundsdagsvalet i höst.
Till problematiken hör dessutom att SPD-ledaren och kanslerkandidat Martin Schulz i ett tal i slutet av april själv hade länkat ihop en socialdemokratisk valseger i Nordrhein-Westfalen med målsättningen att åstadkomma ett regeringsskifte i Berlin.      

Till en seriös bedömning om allvaret efter söndagens ”infarkt” hör dock även en  analys om att orsakerna främst bör sökas i den rödgröna politiken under Hannelore Krafts ledning. Till de mest belastande faktorer räknas en trist kriminalitetsutveckling med rekordhöga siffror för lägenhetsinbrott. Vidare ett trafikkaos som drabbar den dagliga framkomsten i delstaten med milslånga bilköer samt missnöjet med skolpolitiken. Allt detta är berör i hög grad det delstatliga ansvarsområdet.  

Kanslerkandidaten Martin Schulz var visserligen som person närvarande i SPD:s valrörelse i Nordrhein-Westfalen, men utan att sätta en egen politisk agenda.

 

 

“Vi kommer igen!”

”Det är en svår dag för SPD och även för mig personligen”, var den första kommentaren som en tydligt drabbad partiledare efter gårdagens nederlag formulerade gentemot pressuppbådet i ”Willy-Brandt-huset” i Berlin.
Martin Schulz fortsatte sedan med att hänvisa till att hans ordförandeskap endast varat hundra dagar och att han inte är en trollkarl.

Till en seriös bedömning mot alla de som redan ser ett slut på den så kallade Schulz-effekten hör självfallet att SPD i januari rankades på drygt 20 procent i opinionsmätningarna. Dagens värden ligger däremot på omkring 27 procent. Även 17 000 nya partimedlemmar talar ett tydligt språk.

Martin Schulz tror optimistiskt att de tyska socialdemokraterna kan ta igen de tio procent som utgör CDU:s och Angela Merkels försprång.
Valrörelsen till “stora förbundsdagsvalet” har ännu inte börjat på riktigt. SPD-kandidaten sitter fortfarande i startläge. Budskapet till väljarna var än så länge för det mesta ganska allmänna ordalag om att ”skapa mera rättvisa” i landet.
Schulz varslade om att detta snart ska konkretiseras och kompletteras med ytterligare framtidsämnen.


“Vi kommer att gå ut med våra offerter och väljarna kan då jämföra med CDU:s besked”, säger Martin Schulz och är övertygad om att stämningsbilden om fyra månader kan vändas för nya socialdemokratiska framgångar.

Kommer det en SPD-reformagenda som biter kan även kanslerkandidatens personlighet bidra till att på nytt motivera kampandan inom de egna leden. Som ung man var Martin Schulz en begåvad och begeistrad fotbollspelare med förmågan att sporra det egna laget även i ett svårt läge.
 

Joachim Kasten

Inga kommentar ännu.

Kommentera