Kontakt

SDP i Raseborg avbryter förhandlingarna då SFP bryter gentlemannaavtalet

08.05.2017

Mats Lagerstam leder Raseborgs Socialdemokrater och förhandlingsgruppen.

Då SFP vägrar dela på ansvaret i Raseborg – Nylands mest socialdemokratiska kommun –  såg Socialdemokraternas förhandlingsgrupp på söndag kväll ett enda alternativ: att avbryta förhandlingarna. 

Raseborgs Socialdemokrater avbröt på söndag kväll (7.5) förhandlingarna med SFP gällande fördelningen av ordförandeposterna efter kommunalvalet. SFP vägrar dela på ansvaret med Socialdemokraterna, det vill säga så att SDP skulle ta hand om antingen stadsstyrelsens eller fullmäktiges ordförandeskap.

Raseborg är efter vårens kommunalval Nylands mest socialdemokratiska kommun, med ett understöd på 29,5 procent. Trots detta faktum vill inte SFP ge Socialdemokraterna en av de ledande positionerna.

Då Raseborg grundades (2008) uppgjordes ett gentlemannaavtal mellan SFP och SDP där partierna tillsammans skulle bygga upp den nya staden och dela på de högsta posterna. I valet 2012 gick Socialdemokraterna bakåt och lät därmed bli att göra anspråk på fullmäktiges– eller stadsstyrelsens ordförandeskap.

I kommunalvalet 2017 gick SDP märkbart framåt och fick ett tilläggsmandat i fullmäktige. Röstdrottningen Maarit Feldt-Ranta samlade hela 1659 röster, men hennes kunskap, nätverk och kapacitet anser SFP i Raseborg tydligen att inte behövs för stadens bästa.


Behövs goda kontakter på riksnivå

Förhandlingsgruppen för Raseborgs Socialdemokrater består av Camilla Grundström, Petri Kajander, Mats Lagerstam, Jorma Saaristo och Nina Wessberg. De såg sig alltså nödgade att avbryta förhandlingarna då SFP:s vägran att dela på ansvaret inte respekterar valresultatet, gentlemannaavtalet eller behovet av en dynamisk lokalpolitik.

Förhandlingsgruppen konstaterar att Raseborg står inför stora utmaningar och allas insats kommer att behövas i bygget av en mer livskraftig kommun. Under den kommande mandatperioden ska en enorm reform av social- och hälsovårdsväsendet genomföras. I det arbetet kommer staden Raseborg via sina egna tjänstemän och kommunala beslutsfattare behöva goda kontakter och nätverk till olika ministerier samt beslutsfattare på riksnivå.

Socialdemokraterna är besvikna på att kommuninvånarnas önskan om att ge förtroende åt riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta inte uppskattas av Svenska Folkpartiet. Raseborgs Socialdemokrater är redo att ta ansvar för staden och dess utveckling.

 
ABL

 

3 Responses to SDP i Raseborg avbryter förhandlingarna då SFP bryter gentlemannaavtalet

 1. Mats 8.5.2017 at 18:23 #

  Kan det bero på att hon inte verkar så aktivt i Raseborg?
  Hon är märkbart intresserad när det är val på G annors är det väl rätt så svalt.

 2. Kaj Tötterman 8.5.2017 at 21:20 #

  Det att Maarit Feldt-Ranta skulle inte jobba för Raseborg utanför valen så stämmer inte riktigt, hon jobbar hårt för raseborg bla. för tågförbindelserna, näriningslivet och boende hon vill vara med aktivt och utveckla Raseborg. Jag undrar bara vilka problem SFP:ara har igen ?

 3. Mats Lagerstam 9.5.2017 at 11:28 #

  Vill enbart inflika att denna ”Mats” här ovan INTE är Lagerstam…

Kommentera