Kontakt

Riksdagen debatterar medborgarinitiativet om Vasa-jouren – ”Rehula borde tänka om eller försvara sitt beslut”

18.05.2017

Jacob Storbjörk. Foto: Johan Kvarnström

Medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus debatteras i riksdagen i dag, troligtvis utan både omsorgsminister Juha Rehula (C) och social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Sannf). Deras frånvaro får hård kritik av bland annat FSD Österbotten.

För ungefär en vecka sedan, den 10 maj, överräcktes medborgarinitiativet Hälso- och sjukvårdslagen, § 50, mom. 3 bör ändras till riksdagens talman Maria Lohela (Sannf) av  Joakim Strand (SFP), Kim Berg (SDP) och Hans Frantz (SFP).

I dag, torsdag, klockan 17 inleder riksdagen sin remissdebatt och ska debattera lagmotionen och medborgarinitiativet.

FSD Österbotten: Våga stå för era beslut!

FSD Österbottens ordförande Jacob Storbjörk hoppas på en livlig och konstruktiv debatt. Han har själv varit en av de ansvariga kontaktpersonerna för medborgarinitiativet och tycker det är trist att ta del av uppgifterna om att familje- och omsorgsminister Juha Rehula och social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Sannf) inte närvarar i debatten.

– Då över 67 000 medborgare uttrycker sitt missnöje över regeringens fattade beslut skulle man tycka att ansvariga ministrar och beslutsfattare skulle förstå att tänka om eller åtminstone vara beredd att försvara sina fattade beslut, säger Storbjörk.

Socialdemokraternas åsikt i frågan om Vasa centralsjukhus är klar. SDP värnar om rätten till vård på sitt modersmål och landets två nationalspråk.

Partiordförande Antti Rinne lovade vid Folktingets session i Hangö att han ser till att Vasa centralsjukhus får omfattande jour om SDP blir nästa statsministerparti.

ABL

Inga kommentar ännu.

Kommentera