Kontakt

Också i Danmark: Motigt för Helle Thorning-Schmidt

30.04.2014

Jutta Urpilainen är inte den enda socialdemokratiska partiledaren i Norden som för en politisk överlevnadskamp. Danska statsministern Helle Thorning-Schmidt, som lett socialdemokraterna sedan 2005 och Danmark sedan valet 2011, har haft det motigt en längre tid och nu visar opinionsmätningar bland socialdemokratiska väljare att de gärna ser att hon lämnar partiledarskapet och statsministerposten för ett toppjobb i EU.

Enligt en gallup som dagstidningen Politiken beställt anser nästan 40 procent av de socialdemokratiska väljarna att partiet skulle ha en bättre chans i nästa folketingsval om Thorning-Schmidt ersätts med arbetsminister Mette Frederiksen. En fjärdedel av de tillfrågade är av annan åsikt och tror inte att Thorning-Schmidts sorti skulle förbättra partiets möjligheter i nästa val. Av alla väljare, oberoende av partitillhörighet, tror knappt 40 procent att socialdemokraterna klarar sig bättre om de byter ordförande och landet samtidigt får en ny statsminister.

Thorning-Schmidt har tidigare kritiserats för att hon för en politik som i alltför hög grad påminner om det tidigare statsministerpartiet, liberala Venstres politik. I kommentarer till den uppseendeväckande gallupen konstaterades att Thorning-Schmidt numera upplevs som en belastning för sitt parti. Gallupen anses bekräfta den kritik som hon utsatts för inom partiet redan tidigare. Kritikerna hävdar att klyftan mellan partieliten och fotfolket blivit djupare under Thorning-Schmidts tid som partiledare.

Thorning-Schmidt är socialdemokraternas första kvinnliga ordförande.1994-97 var hon assistent i Europaparlamentet, efter det fungerade hon några år som rådgivare på danska LO och mellan 1999 och 2004 var hon medlem av Europaparlamentet.

I Folketinget invaldes hon 2005 och efterträdde Mogens Lykketoft som partiledare efter att segrat över Frank Jensen i intern medlemsomröstning. Utmaningen av Anders Fogh Rasmussen misslyckades i valet 2007, men 2011 gjorde socialdemokraterna ett bättre val medan Venstre under ledning av Lars Lökke Rasmussen misslyckades och Thorning-Schmidt utsågs till landets första kvinnliga statsminister.

Nästa folketingsval hålls någon gång under 2015. Enligt konstitutionen kan statsministern utlysa val när som helst under den fyra år långa mandatperioden.

Flera socialdemokratiska ordförande på lokalnivå har krävt hennes avgång, men själv hävdar hon att partiet går till nästa folketingsval med henne som partiledare och statsminister. Mette Frederiksen backar upp sin statsminister och uppmanar kritikerna att besinna sig.

Thorning-Schmidt hör, i likhet med Jyrki Katainen, till de europeiska ledare vars namn nämns i samband med spekulationer kring fördelningen av diverse topposter efter vårens EU-val. Thorning-Swchmidt har vid flera tillfällen konstaterat att hon inte är intresserad av något EU-jobb, men vad annat kan hon – eller någon annan aktiv toppolitiker för del delen – säga utan att förlora sin trovärdighet. Hur som helst, om hon inte utses till en ledande post inom EU väntar en särdeles tuff politisk höst för Thorning-Schmidt.

Henrik Wilén

Inga kommentar ännu.

Kommentera