Kontakt

Norge toppar lyckoligan – Finland på femte plats

22.03.2017

Norge.

Norge hamnar i topp i den senaste uppdateringen av den årliga FN-studien World Happiness Report, där 155 länder rankas efter hur lyckliga invånarna är. Finland hör också till de lyckligaste länderna.

Norge är tätt följd av Danmark, Island och Schweiz i rapporten. På femte plats kommer Finland, följt av Nederländerna, Kanada, Nya Zeeland, Australien och Sverige. I botten på listan kommer Syrien, Tanzania, Burundi och Centralafrikanska republiken.

World Happiness Report tar upp innebörden av och de faktorer som bidrar till lycka. Bland annat visar rapporten att människor i Kina inte är lyckligare än för 25 år sedan och att USA halkar efter på lyckolistan. En blandad bild träder fram av situationen för länder i Afrika.

I beräkningarna tas hänsyn till BNP per capita, socialt stöd, förväntad hälsa och livslängd, frihet att göra livsval, generositet i omgivningen och upplevd korruption.

Nationalekonomen Jeffrey Sachs, som är chef för The Earth Institute vid Columbiauniversitetet, har jämfört länders förverkligande av FN:s globala mål med nationell konkurrenskraft och ekonomiska frihet. Enligt honom bidrar förverkligandet av de globala målen och den nationella konkurrenskraften i hög grad till en positiv utveckling när det gäller invånarnas lycka, medan ekonomisk frihet har mindre betydelse. Ekonomisk frihet i sig verkar inte förklara mycket, om något, av invånarnas lycka.  IPS

Inga kommentar ännu.

Kommentera