Kokoomusvaikuttajien neuvot talousleikkausten köyhdyttämille: Osta Lidlistä, lopeta tupakointi, tankkaa alkuviikolla

Tampereen pormestari Kalervo Kummola ottaa viestipalvelu X:ssä kantaa hallituksen kehysriihen päätökseen nostaa yleistä arvonlisäveroprosenttia 25,5:een. Sen seurauksena myös bensan hinta on nousussa.

– On se käsittämätöntä tuo itku 3 centin bensan noususta. Kannattaa katsoa mitä bensa maksaa eri viikonpäivinä. Alku- ja loppuviikolla voi olla 25 centinkin ero, joten tankatkaa alkuviikolla, älkääkä itkekä 3 centistä, Kummola kirjoittaa.

Kummolan kirjoitusta jakaa muun muassa kokoomuksen puoluetoimistolla työskentelevä tutkimuspäällikkö Antti Vesala.

– Kale jyrähtää. Arvonlisäveron korotuksen vaikutukset kuluttajiin ovat vähäiset, ja niitä pystyy halutessaan kompensoimaan järkevällä oman tekemisen suunnittelulla. Katso milloin tankkaat, tee ruokaostokset Lidlissä, lopeta tupakointi, vähennä viinanjuontia. Näin aluksi, Vesala kirjoittaa.

– Itse asiassa tekemällä aluksi kaikki edellä mainitut asiat jää kaikella todennäköisyydellä jopa ns. voitolle.

Vesalan kirjoitus on herättänyt X:ssä keskustelua ja keskustelija nostaa hänelle esiin muun muassa pääministeri Harri Holkerin (kok.) laman alla esittämän kehotuksen suomalaisille syödä silakkaa.

– Silakan käyttöä tulisikin lisätä ja sisäfileen käyttöä vähentää, Holkeri opasti tuolloin.

Vesala nostaa keskustelussa esiin myös sen, että tölkki keskiolutta kallistuu alv-korotuksen myötä pari senttiä.

– Olen ihan varma, että tämän suuruusluokan muutosten kompensointi on kaikille mahdollista aivan minimaalisilla kulutustottumusten muutoksilla, jos sellaisiin edes on tarvetta. Mutta tehkää toki ihmeessä draamaa tästä, hän kirjoittaa.

Tällainen on Antti Lindtmanin ensimmäisen vappupuhe SDP:n puheenjohtajana: “Purran oikeistohallitus on pysäytettävä”

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman puhuu vappupuheessaan “Purran oikeistohallituksesta”.

– Purran oikeistohallitus on hyvinvoivien ihmisten hallitus, jonka mielestä jokainen pärjätköön omillaan. Hallitus, joka tavoittelee Amerikan malliin mahdollisimman pientä julkista sektoria ja alhaista verotusta. Hallitus, joka sanoo, ettei politiikkaan sovi empatia. Tuossa lausunnossa kiteytyy hallituksen ja sen johtavan puolueen kokonaisajattelu: ei empatiaa!

Lindtman piti ensimmäisen vappupuheensa SDP:n puheenjohtajana Oulussa ja Kempeleessä.

Suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ei nyt pelasteta, vaan tuhotaan ennätysnopeasti.

Lindtman roimi hallitusta hyvinvointiyhteiskunnan romuttamisesta, epäonnistuneesta talous- ja työmarkkinapolitiikasta ja muistutti, että sosialidemokratia on ainoa todellinen vastavoima Euroopan turvallisuutta ja vakautta vaarantavalle oikeiston yhteistyölle eurovaaleissa.

– Suomeen nyt tuotava malli on Yhdysvaltain kovaa politiikkaa, republikaanisen puolueen oikeaa laitaa. Oikeistokäänne on mahdollinen, koska perussuomalaisten puolue on uudestisyntynyt Timo Soinin jälkeen. Soini oli suosittu, mutta hän ei ollut ihmisvihaaja, eikä oikeistolaisen talouspolitiikan rakastaja. Soinin puolueesta ei enää ole jäljellä kuin nimi ja kuoret. Uudet isännät ovat ottaneet vallan ja meno on sen mukaista. Suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ei nyt pelasteta, vaan tuhotaan ennätysnopeasti.

Lindtman sanoi puheessaan suoraan, että Purran oikeistohallitus on pysäytettävä.

– Muutoin vauriot suomalaisille tulevat peruuttamattomiksi ja kalliiksi. Ensimmäinen mahdollisuus tähän on kesäkuun eurovaaleissa. Euroopan kokoomuksen kärkiehdokas, nykyisen komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sen ääneen jo sanoi: Mikäli vaalitulos sen mahdollistaa, kokoomus tekee liiton laitaoikeiston kanssa. Laitaoikeiston, joka pyrkii nakertamaan Eurooppaa sisältäpäin.

Antti Lindtmanin koko puheen voit lukea alta:

SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin puhe vappuna 2024 Oulussa

Hyvät ystävät, toverit, oululaiset,

On suuri kunnia pitää ensimmäinen vappupuheeni SDP:n puheenjohtajana täällä Oulussa. Onhan se Pohjois-Suomen suurin kaupunki.

Muuan vanhempi valtiomies sanoi minulle ottaessani ensimmäisiä askelia valtakunnan politiikassa, että muista Antti: Suomi on iso maa, ja elämää on paljon kehä kolmosen pohjoispuolellakin. Se oli hyvä neuvo, jonka olen sisäistänyt. Tuon ohjeen minulle antoi ministeri Matti Ahde.

Matin kautta sain tehosulkeiset Oulu-tiedosta. Sitä samaa infoa minulle on jakanut eduskuntaryhmämme nykyinen puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Osaan kertoa, että Oulussa käy aina hyvä tuuli, suoraan mereltä. Täällä maistuu kärkkäri, pitsa ja lööki, kaupungissa ajellaan onnikalla ja istutaan patiolla.

Oulu on yliopistoineen pohjoisen Suomen sivistyksen ja teknologian kehto. Oulun kouluista ammensivat oppinsa myös presidentit K. J. Ståhlberg, Kyösti Kallio ja Martti Ahtisaari. Kulttuuri näkyy ja kuuluu teatterin, kirjailijoiden, Oulu Sinfonian ja vaikka ilmakitaran kautta. Oulu on jääkiekon, jalkapallon, pesäpallon ja jääpallon kaupunki.

Siksi, ystävät, on hyvä aloittaa SDP:n puheenjohtajana Oulusta.

Hyvät kuulijat,

Tie tähän pisteeseen ei kuitenkaan alkanut viime syksyn SDP:n puoluekokouksesta. Se alkoi jo viisivuotiaana, kun vanhempani erosivat ja isästäni tuli yksinhuoltaja.

Se ei ollut aivan tavallista tuohon aikaan, 1980-luvulla, isän jäädä huolehtimaan lapsesta. Mutta isäni Jokke ei ollut yksin. Heti ensimmäisenä aamuna päiväkodissa hoitajat katsoivat hieman tarkemmin perään, että minulla oli puhtaat vaatteet päällään ja oikeanlainen varustus mukana. Se oli hyvinvointiyhteiskunnan hellä, lähes huomaamaton kosketus.

Päiväkodin jälkeen sain jatkaa maksuttomaan koulutukseen, ja oli mahdollisuus opiskella senkin jälkeen, kun työura oli jo alkanut. Sain harrastaa useita lajeja: jalkapalloa, jääkiekkoa, koripalloa ja vaikka mitä. Harrastaminen oli mahdollista kaikille. Se oli minun sukupolveni hyvää arkea.

Tuosta suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa on kysymys. Suomi rakennettiin sen varassa, että jokainen lapsi on arvokas. Jokaiselle annettiin mahdollisuus.

Seison tänään edessänne siksi, että tämä hieno suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on mahdollistanut unelmien tavoittelun ja eteenpäin pyrkimisen. Siksi, että minun sukupolveni ei saa olla viimeinen, jota suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kannattelee ja kannustaa eteenpäin.

Sen vuoksi olen politiikkaan lähtenyt.

Hyvät ystävät,

Tänä keväänä Suomea ja Eurooppaa koettelee ankara takatalvi ja kova oikeistoaalto. Laitaoikeisto yrittää kaikkialla saada tukevaa otetta vallankahvasta kääntääkseen historian kehityksen – mutta ei eteenpäin, vaan taaksepäin.

Suomeen syntyi vuosi sitten sodan jälkeisen historiamme ylivoimaisesti oikeistolaisin hallitus. Tämän hallituksen tavoitteisiin ei kuulu työntekijöiden suojasta huolehtiminen, ei kaikkien saatavilla olevat sosiaali- ja terveyspalvelut, eikä ihmisten auttaminen maailmalla.

Purran oikeistohallitus on hyvinvoivien ihmisten hallitus, jonka mielestä jokainen pärjätköön omillaan. Hallitus, joka tavoittelee Amerikan malliin mahdollisimman pientä julkista sektoria ja alhaista verotusta. Hallitus, joka sanoo, ettei politiikkaan sovi empatia. Tuossa lausunnossa kiteytyy hallituksen ja sen johtavan puolueen kokonaisajattelu: ei empatiaa!

Mutta mitä on politiikka? Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa. Mitä on empatia? Se on myötätuntoa. Oikeistohallituksen johtava ministeri on siis sitä mieltä, ettei yhteisten asioiden hoitamiseen kuulu myötätunto.

Tämä ideologia näkyy myös hallituksen työn jäljessä.

Samaan aikaan, kun on aivan pakko leikata hyvinvointialueiden julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista miljarditolkulla, kaadetaan puoli miljardia euroa yksityisille terveysjäteille.

Samaan aikaan, kun on täysin välttämätöntä saksia osa-aikatyössä ahertavalta kahden lapsen yksinhuoltajalta 700 euroa kuukaudessa, on varaa ojentaa ministerin tuloluokalle 1700 euron veronalennukset vuodessa.

Samaan aikaan, kun hallituksen kehysriihessä rynnättiin jokaisen yli 2000 euroa kuussa saavan eläkeläisen lompakolle, pelastettiin sipsit, keksit ja muut oikeistopuolueiden pienten eturyhmien edut.

Miksi on niin helppoa leikata pienituloiselta eläkeläisiltä se viimeinen euro, mutta niin vaikeaa leikata ministerien tuloluokalta se ensimmäinen?

Hyvät ystävät,

Nämä sopeutukset olisi mahdollista tehdä aidosti oikeudenmukaisella tavalla.

Joidenkin mielestä Suomessa on yli viisi miljoonaa käsitystä oikeudenmukaisuudesta – meillä sosialidemokraateilla on toinen käsitys. Suomessa on edelleen olemassa yhteisesti jaettuja arvoja, käsitys oikeasta ja väärästä. Käsitys kohtuudesta.

SDP tarjoaa tälle oikeiston kylmälle ja kovalle linjalle oikeudenmukaisen ja tasapainoisen vaihtoehdon sekä toivoa tulevaisuudesta.

Aivan ensimmäiseksi peruisimme hallituksen tekemät päättömät menolisäykset ja suurituloisimpien veronalennukset. Niiden sijasta pitäisimme yllä tavallisten ihmisten ostovoimaa sekä turvallisuutta ja terveyttä tuottavia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Puuttuisimme myös haitallisiin yritystukiin ja toteuttaisimme esimerkiksi asiantuntijoiden pitkään esittämän listaamattomien yritysten osinkoverotuksen uudistamisen. Näiden sijasta panostaisimme aidosti vihreään siirtymään, energiaan ja teknologiaan.

Ennen kaikkea suojaisimme tarvittavissa sopeutustoimissa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä ja ottaisimme myös kaikkein suurituloisimmat mukaan sopeutustalkoisiin.

Oikeudenmukaisemman vaihtoehdon hallituksen Suomea kurjistavalle ja käpertävälle leikkauslinjalle esitämme ensi viikolla eduskunnassa, kun julkisen talouden suunnitelmaa käsitellään.

Hyvät ystävät,

Vaikeita aikoja on eletty ennenkin ja vaikeita päätöksiä on Suomessa aina tehty. Mutta koskaan ennen niitä ei ole tehty hymyssä suin, saksia ja leikkuulautoja heilutellen, ja leikkausten kohteiksi joutuvia ivaten ja pilkaten.

Suomen taloutta ei oikeistohallituksen toimilla pelasteta, eikä hallitus saavuta tavoitteitaan. Seurauksena syntyy vain “välttämättömien” ja “pakollisten” lisäleikkausten ja veronkorotusten kierre.

Suomeen nyt tuotava malli on Yhdysvaltain kovaa politiikkaa, republikaanisen puolueen oikeaa laitaa. Oikeistokäänne on mahdollinen, koska perussuomalaisten puolue on uudestisyntynyt Timo Soinin jälkeen. Soini oli suosittu, mutta hän ei ollut ihmisvihaaja eikä oikeistolaisen talouspolitiikan rakastaja. Soinin puolueesta ei enää ole jäljellä kuin nimi ja kuoret. Uudet isännät ovat ottaneet vallan ja meno on sen mukaista.

Suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ei nyt pelasteta, vaan sitä romutetaan ennätysnopeasti.

Hyvät ystävät,

Tämä ei ole oikein. Tämä ei ole oikeudenmukaista.

Jos hallituksen tekemät toimet oikeiston mielestä todella ovat oikeudenmukaisia ja kohtuullisia, niin en halua tietää, mikä olisi heidän mielestään epäoikeudenmukaista ja kohtuutonta.

Nyt alkaa jo riittää. Suomi pystyy kyllä parempaan.

Hyvät ystävät,

Vuosi on nyt kulunut ja nyt nähdään, mikä on tulos:

Luvattiin nujertaa alijäämät ja velkaantuminen – päädyttiin nujertamaan palkansaajat. Velkaantuminen kasvaa edelleen.

Luvattiin pelastaa hyvinvointiyhteiskunta ja palvelut – päädyttiin pelastamaan rikkaat ja suurituloisimmat.

Luvattiin satatuhatta uutta työpaikkaa – syntyy satatuhatta uutta toimeentulotukiasiakasta.

Vuoden aikana työpaikkoja on menetetty jo yli 50 000. Hallituksella on matkaa tavoitteeseen nyt 150 000.

Luvattiin, ettei keneltäkään vaadita kohtuuttomuuksia – ajetaan 17 000 lasta köyhyyteen.

Hallitus pakottaa asumistukileikkauksilla tuhannet perheet pois kodeistaan sekä lapset kauas kouluistaan ja kavereistaan.

Valonpilkahduksia tai positiivisia uutisia Suomen osalta ei kuulla, ainoastaan otsikoita heikkenevistä talousennusteista, lisääntyvästä työttömyydestä ja Ruotsiin hävityistä vihreistä investoinneista.

Hyvät ystävät,

Vajaan vuoden aikana, historiallisen lyhyessä ajassa, hallituksen talouspolitiikalta putosi pohja pois. Hallitus ajautui tilanteeseen, jossa se joutui ensimmäisessä kehysriihessään korjaamaan kurssia ja tekemään peräti kolmen miljardin euron lisäsopeutukset.

Kolme kohtalokasta virhettä johti tähän tilanteeseen.

Ensinnäkin budjettia rakennettiin aivan liian ruusuisen kasvuarvion varaan. Hallitus ennusti rakentamisen lähtevän kovaan nousuun jo keväällä, vastoin SDP:n esittämiä varoituksia. Vaatimuksille rakennusalan pelastuspaketista viitattiin kintaalla. Nyt näemme, että rakentaminen ei lähtenyt nousuun, se ei pysynyt ennallaan, vaan syöksy jatkuu jyrkkänä, ja se vetää perässään koko maan taloutta.

Toiseksi, hallitusohjelmassa rajattiin veropohjan vahvistaminen keinovalikoimasta kokonaan pois. Nyt virhe tunnustetaan paniikissa tehdyllä, ennätyksellisellä arvonlisäveron korotuksella kesken talousarviovuoden. Tällä korotuksella Suomi kiilaa EU:n kakkospaikalle Unkarin vanaveteen, yli muiden Pohjoismaiden tason.

Kolmannen virheen hallitus teki lähtiessään lietsomaan työmarkkinakaaosta yksipuolisilla työelämäheikennyksillään, joiden vuoksi kansainvälinen työjärjestö ILO on ottanut Suomen tarkkailuluokalleen ja kirjelmöi meille. Työmarkkinakaaos on painanut Suomen taloutta syvemmälle taantumaan ja työntänyt taloustavoitteita yhä kauemmaksi hallituksen ulottuvilta.

Jos työmarkkinoita ei vakauteta, hallituksen aiheuttama työmarkkinakaaos uhkaa jatkua syksyn liittokierroksella, pahimmillaan koko vaalikauden. Hallituksen aiheuttamasta vastakkainasettelusta on koitumassa miljardiluokan jarru Suomen taloudelle.

Hyvät ystävät,

Moni suomalainen kysyy, että alkaisiko tämä palkansaajien kyykyttäminen jo riittää?

Vastaus on kyllä: Jo riittää!

On aika vakauttaa Suomen työmarkkinat, ja valjastaa ne tukemaan kasvua ja työllisyyttä.

Hyvät kuulijat,

Purran oikeistohallitus on pysäytettävä. Muutoin vauriot suomalaisille tulevat peruuttamattomiksi ja kalliiksi. Ensimmäinen mahdollisuus tähän on kesäkuun eurovaaleissa.

Näissä vaaleissa päätetään koko Euroopan suunnasta ja sielusta. Euroopan unioni perustettiin takaamaan rauhaa ja turvaamaan tasa-arvoa, demokratiaa ja oikeusvaltiota. Nyt unionissa käydään jälleen taistoa arvoista. Oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioituksen sekä tasa-arvon edistämisen kaltaiset asiat eivät ole enää itsestäänselvyyksiä, vaan osa pyrkii murentamaan näitä arvoja.

Perinteiset oikeistopuolueet ovat valmiita mahdollistamaan tämän kehityksen tekemällä yhteistyötä laitaoikeiston kanssa, jos se hyödyttää niiden päämääriä hyvinvointivaltion purkamisessa sekä työntekijöiden oikeuksien ja tavallisten ihmisten toimeentulon heikentämisessä.

Tästä olemme nyt saaneet esimakua Suomessa. Kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitusyhteistyö on johtanut paitsi eriarvoisuuden ja vastakkainasettelun lisääntymiseen, myös tärkeiden ilmastotoimien jarruttamiseen sekä hyökkäyksiin mediaa, järjestäytyneitä työntekijöitä ja muita länsimaisen demokratian kulmakiviä vastaan.

Eurooppaa koettelee tämä sama oikeistoaalto muuallakin: Italiassa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Ruotsissa. Vain sosialidemokratian menestys Euroopassa voi asettaa rajat tälle aallolle.

Euroopan kokoomuksen kärkiehdokas, nykyisen komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sen ääneen jo sanoi: Mikäli vaalitulos sen mahdollistaa, kokoomus tekee liiton laitaoikeiston kanssa.

Laitaoikeiston, joka pyrkii nakertamaan ja heikentämään EU:ta sisältä päin.

Vain jos sosialidemokratia nousee vaaleissa riittävän suureksi puolueryhmäksi, oikeistovalta ei pääse sanelemaan Euroopan kehitystä tulevaisuudessa.

SDP tekee työtä eriarvoistavaa politiikkaa ja Euroopan surkastuttajia vastaan. Me puolustamme demokratiaa, rauhaa ja tasa-arvoa. Meidän Euroopassamme kitketään vihapuhetta ja rasismia sekä huolehditaan ihmisten yhdenvertaisuudesta.

Hyvät ystävät,

Kesäkuun vaaleissa tulee aika sanoa kirkkaasti ja kuuluvasti: Jo riittää.

Pystymme parempaan!

Kiitos.

AVAINSANAT

SAK:n Eloranta vappupuheessaan: “Tänään tiedämme, ettei pääministerin sanaan ole voinut luottaa”

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi vappupuheessaan, että Petteri Orpon (kok.) hallitus on antanut yrityksille kaiken mitä ne ovat halunneet.

– Nyt on aika panostaa työntekijöiden osaamiseen vahvistamiseen ja heidän mahdollisuuksiinsa olla luovia ja kehittää omaa työtään, Eloranta sanoi. Hän puhui tänä vuonna vappuna Kotkassa ja Kouvolassa.

Eloranta muistutti, että hän toivoi vuosi sitten vappupuheessaan voivansa luottaa pääministeri Orpon sanaan siitä, ettei keneltäkään vaadita kohtuuttomia, kun Suomen taloutta ja työllisyyttä kohennetaan.

– Tänään tiedämme, ettei pääministerin sanaan ole voinut luottaa. Monilta on vaadittu kohtuuttomia. Erityisen kohtuuttomia on vaadittu työttömiltä, sosiaaliturvan varassa sinnitteleviltä, työntekijöiltä ja viimeksi opiskelijoilta. Isopalkkaisilta ja omistajilta ei sentään ole vaadittu kohtuuttomia. Heille päinvastoin on annettu kohtuuttomia veronkevennyksiä.

MAAN hallitus on ilmoittanut toimillaan edistävänsä investointeja ja tuottavuuden kasvattamista. Elorannan mukaan onnistunut investointi tarvitse ainoastaan pääomaa, vaan myös työntekijöiden kykyä innovoida ja hyödyntää sitä.

– Uusia osaajia tarvitaan niin ulkomailta kuin kotimaasta. Ja hallitus vaikeuttaa molempia osaamispääoman kasvattamisen väyliä. Kiristetään ja vaikeutetaan. Sitä tämä hallitus osaa tehdä. Kannustaminen, edistäminen ja kehittäminen tuntuu olevan tuntematonta Orpon-Purran hallitukselle. Ankeuttamisesta ei innovaatioita synny, lannistamalla ei maailmaa valloiteta.

Eloranta heittää pallon yrityksille, jotka ovat saaneet lähes kaiken ikinä toivomansa hallitukselta. Nyt olisi aika osoittaa, miten kaikki kovat puheet muuttuvat myös teoiksi, työllisyydeksi ja hyvinvoinniksi.

– Kun kerran on niin, että valtiovalta ei osaamisesta tunnu välittävän, niin soisi työnantajien pistävän pökköä pesään asiassa. Suomi näyttää kuitenkin pudonneen kelkasta tässäkin asiassa. Työnantajien työpaikoilla tarjoama koulutus on Suomessa Pohjoismaiden vähäisintä. Sekin keskittyy liian harvoille työntekijöille.

POHJOISMAATA ei Suomesta tule Elorannan mukaan heikentämällä työntekijöiden suojelua ja vaikutusmahdollisuuksia, vaan panostamalla osaamiseen, teknologiaan, yhteistoimintaan ja yhteiseen kehittämiseen.

Syksyn työehtosopimuskierroksella olisi Elorannan mukaan hyvä näyttää mallia ja tuoda työehtosopimuksiin palkalliset vuosittaiset koulutuspäivät henkilöstölle.

– Tämä on Tanskan malli. Nyt siis olisi syytä toteuttaa edes yksi toimi, joka tosiasiassa vie meitä kohti pohjoismaisia työmarkkinoita. Hallituksen työmarkkinakompassi osoittaa Itä-Eurooppaan, työnantajien toivottavasti länteen.

AVAINSANAT

Mikkel Näkkäläjärvi: Palkansaajat kohdanneet ennennäkemättömän hyökkäyksen – ylimielisyysliikkeen keulakuvana toimii Juho Romakkaniemi

SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi nosti vappupuheessaan esiin tulevat EU-vaalit.

– Näissä vaaleissa kamppaillaan Euroopan sielusta. Euroopan unioni perustettiin takaamaan rauhaa ja turvaamaan tasa-arvoa, demokratiaa ja oikeusvaltiota. Nyt unionissa käydään jälleen taistoa Euroopan ydinkysymyksistä – arvoista ja oikeusvaltiosta.

Näkkäläjärven mukaan oikeusvaltion voi murentua vaivihkaa, huomaamatta.

– Pimeys ei tule kerralla, vaan ensin alkaa hämärtyä. Joskus on vaikea nähdä, mistä yö alkaa.

– Historia osoittaa, että usein ensimmäisiä askeleita oikeusvaltion murentamisessa on kansalaisyhteiskunnan, kuten ammattiyhdistysliikkeen ja muiden järjestöjen vapauksien rajoittaminen. Tähän ilmiöön liittyy aina vapaan median rajoittaminen, ja ihmisten vaientaminen, systemaattinen vihapuhe ja erimielisten demonisoiminen. Jossain vaiheessa kuvaan astuu tuomioistuimien riippumattomuuden horjuttaminen.

Näkkäläjärven mukaan tällaisten asioiden sanominen ei ole pelottelua vaan tosiasioiden toteamista.

-Tutkimuksien mukaan oikeusvaltiokehitys on heikentynyt globaalisti jo kohta vuosikymmenen ajan. Ei pidä tuudittautua siihen, että kehitys menee aina parempaan suuntaan.

SDP:N PUOLUESIHTEERI kommentoi vappuna myös suoraan kotimaan politiikkaa. Erikseen hän nostaa esiin Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen.

– Palkansaajaliike on kohdannut ennennäkemättömän hyökkäyksen Orpon hallituksen ja elinkeinoelämän järjestöjen toimesta. Vastaavaa itseriittoisuutta on vaikeaa löytää Suomen poliittisesta historiasta kuin nyt elinkeinoelämän lobbarien toimesta.

– Ylimielisyysliikkeen keulakuvana toimii Keskuskauppakamarin Juho Romakkaniemi, joka on kannustanut ihmisiä eroamaan ammattiliitoista, puhuu oikeistohallituksen jatkon puolesta 2027 eduskuntavaalien jälkeen, kritisoi tärkeää työtä tekeviä sote-järjestöjä ja yllyttää ihmisiä allekirjoittamaan poliittisten lakkojen kieltämiseen tähtäävän kansalaisaloitteen.

Näkkäläjärven mielestä Keskuskauppakamarista on tullut Romakkaniemen johdolla hullunkurinen ajatuspaja ja kokoomuksen puoluetoimiston jatke.

– Sen vuoksi SDP tuleekin esittämään sitä, että sen lakisääteiset tehtävät viedään vastuullisille viranomaisille.

Näkkäläjärvi puhui vappupäivänä Mikkelissä.

Mikkel Näkkäläjärven koko puhe on luettavissa alla:

Hyvät ystävät, kuulijat, vappukansa!

Vappu on kansainvälinen työväen juhla. Vapun juhlinnoista nauttiessa onkin tärkeää palautella mieliin se, että vapun historia juontaa juurensa työväenliikkeen saavutuksiin sekä aiempien sukupolvien työn tuloksiin.

Suomesta on vuosikymmenten varrella rakennettu hyvä yhteiskunta. Pohjoismainen hyvinvointivaltio, joka tunnetaan tasa-arvosta, koulutuksesta ja onnellisuudesta. Maailman onnellisin maa seitsemättä vuotta peräkkäin. Maailman vakain valtio ja maailman vapain maa. Suomi on myös itsenäinen valtio, mikä ei historiamme huomioon ottaen ole itsestäänselvä asia.

Tämä on perintö, joka meille on jätetty ja jonka vuoksi on työskenneltävä väsymättä joka päivä. Jotta huomenna olisi paremmin kuin tänään. Jotta Suomea vietäisiin oikeaan suuntaan.

Vappu on työväen, opiskelijoiden ja tulevaisuuden päivä. Askel keväästä kohti kesää.

Arvoisat kuulijat!

Mitä on turvallisuus? Sitä on varmasti jokainen joutunut pohtimaan aivan toden teolla viime vuosina. Turvallisuus merkitsee mahdollisuutta nauttia oikeuksista ja vapauksista ilman pelkoa. Turvallisuus on mahdollisuutta elää liikoja murehtimatta. Turvallisuus antaa luottamusta suunnitella tulevaa, turvallisuus on uskoa tulevaan. Turvallisuutta on sitä, kun koko asiaa ei tarvitse edes miettiä.

Suomen turvallisuusympäristö on heikentynyt viimeisen vuosikymmenen aikana ja aivan eritoten viime vuosina. Yksi merkittävä muutos oli vuosi 2014, jolloin Venäjä miehitti Ukrainassa Krimin niemimaan. Lopulta meidän kaikkien mielemme järkkyivät helmikuussa 2022, kun Venäjä aloitti oikeudettoman suurhyökkäyksensä Ukrainaan ja silmittömät väkivaltaisuudet, joita maailma on joutunut todistamaan jo yli kahden vuoden ajan.

Huolia on myös sisäisen turvallisuuden osalta. Syrjäytyminen ja eriarvoisuuden lisääntyminen ovat edelleen Suomen suurimpia turvallisuusuhkia ja maaperä, joka on kasvualustaa monenlaisille ongelmille. Siksikin eriarvoisuuden lisääntymistä pitää torjua päättäväisesti ja ottaa yhteiskuntana päättäväinen ote syrjäytymisen estämiseen.

Kun sisäisestä turvallisuudesta puhutaan, on puhuttava myös järjestäytyneestä rikollisuudesta, kyberrikollisuudesta ja aselainsäädännöstä. Kaikkea tätä pitää suitsia päättäväisellä otteella. Ihmisten pitää voida luottaa siihen, että asiat ovat yhteiskunnan hallinnassa. Tämä edellyttää sitä, että viranomaisilla on edellytykset ja riittävät resurssit toimia, ja että meillä on lainsäädäntö ajan tasalla.

Onneksi kaikesta huolimatta suomalaisten turvallisuuden tunne on korkealla tasolla. Yhteiskuntana ja päätöksentekijöillä aivan erityisesti on syvällinen vastuu tehdä kaikkemme sen eteen, että näin on jatkossakin. Sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan edellytys on se, että Suomi on turvallinen ja ihmiset myös kokevat niin. Turvallisuutta on se, että ihmiset voivat luottaa yhteiskuntaan ja toisiin ihmisiin. Siinä me kaikki voimme tehdä paljon.

Hyvä vappukansa!

Euroopan unioni on Suomelle ja suomalaisille tärkeämpi kumppani kuin koskaan aiemmin liki 30 vuoden EU-jäsenyytemme aikana.

On Suomen etu, että EU on entistäkin vahvempi ja ottaa enemmän vastuuta omasta ja kansalaistemme turvallisuudesta. Vahva Eurooppa ei ole riippuvainen muista ja seisoo omilla jaloillaan. Vahva Eurooppa luo kokonaisvaltaista turvallisuutta. Se tarkoittaa niin rajojemme turvaamista, globaalien ympäristöongelmien ratkaisemista, huoltovarmuutta, puolustusta kuin sitäkin, että etsitään ratkaisuja ihmisten arjen parantamiseksi. Ihmisiä on tuettava hintojen noustessa ja ostovoiman heikentyessä.

On myös tunnistettava, että turvallisuutta on elinvoimainen Suomi – myös täällä itäisessä Suomessa. Itäisen Suomen elinvoimaisuus on keskeinen kysymys koko Euroopan kannalta. Pohjoisen itärajan kasvattina ymmärrän henkilökohtaisestikin tämän.

Neljän viikon päästä ihmiset pääsevät ottamaan kantaa siihen millaista Eurooppaa haluamme rakentaa.

Näissä vaaleissa kamppaillaan Euroopan sielusta. Euroopan unioni perustettiin takaamaan rauhaa ja turvaamaan tasa-arvoa, demokratiaa ja oikeusvaltiota. Nyt unionissa käydään jälleen taistoa Euroopan ydinkysymyksistä – arvoista ja oikeusvaltiosta.

Sosialidemokraateille arvot ja oikeusvaltio eivät ole korusanoja, vaan asioita, joiden puolesta toimitaan vankkumatta. SDP puolustaa tinkimättä ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltiota. Useat esimerkit maailmalta ja myös Euroopasta osoittavat, että niitä pitää puolustaa joka päivä.

Oikeusvaltion mureneminen on asia, joka tapahtuu usein vaivihkaa, huomaamatta. Pimeys ei tule kerralla, vaan ensin alkaa hämärtyä. Joskus on vaikea nähdä, mistä yö alkaa.

Historia osoittaa, että usein ensimmäisiä askeleita oikeusvaltion murentamisessa on kansalaisyhteiskunnan, kuten ammattiyhdistysliikkeen ja muiden järjestöjen vapauksien rajoittaminen. Tähän ilmiöön liittyy aina vapaan median rajoittaminen, ja ihmisten vaientaminen, systemaattinen vihapuhe ja erimielisten demonisoiminen. Jossain vaiheessa kuvaan astuu tuomioistuimien riippumattomuuden horjuttaminen.

Tällaisten asioiden sanominen ei ole pelottelua, vaan tosiasioiden toteamista. Tutkimuksien mukaan oikeusvaltiokehitys on heikentynyt globaalisti jo kohta vuosikymmenen ajan. Ei pidä tuudittautua siihen, että kehitys menee aina parempaan suuntaan.

On nähtävä, mitä tapahtuu. Ja sanottava: Jo riittää, tätä en halua, nyt mennään liian pitkälle.

Euroopan unioni on ollut ensiarvoisen tärkeä tässä työssä, kun demokratiaa ja oikeusvaltiota puolustetaan. SDP on sitoutunut siihen, että näin on jatkossakin. SDP:n Euroopassa rakennetaan rauhaa, puolustetaan tasa-arvoa ja kitketään vihapuhetta rasismia.

Jo riittää Euroopan horjuttaminen. Meidän on pystyttävä parempaan. Me pystymme parempaan.

Arvoisa vappukansa!

Jotta Suomi voi olla turvallinen, on Suomen oltava tasa-arvoinen ja maa, jossa luottamus on korkealla. Rakennetaan yhteiskuntaa, jossa kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa.

Valitettavasti viimeisen vuoden aikana nähty Orpon-Purran hallituksen politiikka vie Suomea väärään suuntaan.

Hallitus on tehnyt vuodessa itsestään työmarkkinaosapuolen ja aiheuttanut yksipuolisella, elinkeinoelämän toiveita mukailevalla politiikallaan historiallisen työmarkkinakaaoksen. Nyt ei ole aika jääräpäisen jyräämisen. On aika sopimisen ja rakentamisen aika.

Hallitus on ottanut työmarkkinapolitiikkansa elinkeinoelämän järjestöjen papereista jopa vääriä tietoja myöten. Työnantajajärjestöjen – siis yritysjohtajien, omistajien ja vuorineuvosten – toivelista on otettu hallituksen asialistalle täysimääräisenä.

Palkansaajaliike on kohdannut ennen näkemättömän hyökkäyksen Orpon hallituksen ja elinkeinoelämän järjestöjen toimesta.

Vastaavaa itseriittoisuutta on vaikeaa löytää Suomen poliittisesta historiasta kuin nyt elinkeinoelämän lobbarien toimesta. Ylimielisyysliikkeen keulakuvana toimii Keskuskauppakamarin Juho Romakkaniemi, joka on kannustanut ihmisiä eroamaan ammattiliitoista, puhuu oikeistohallituksen jatkon puolesta 2027 eduskuntavaalien jälkeen, kritisoi tärkeää työtä tekeviä sote-järjestöjä ja yllyttää ihmisiä allekirjoittamaan poliittisten lakkojen kieltämiseen tähtäävän kansalaisaloitteen. Keskuskauppakamarista on tullut Romakkaniemen johdolla hullunkurinen ajatuspaja ja kokoomuksen puoluetoimiston jatke, ja sen vuoksi Sdp tuleekin esittämään sitä, että sen lakisääteiset tehtävät viedään vastuullisille viranomaisille.

Parannuksia työntekijöiden asemaan on etsitty vuoden päivät suurennuslasin kanssa – niitä löytämättä. On hämmentävää, että näin on käynyt, koska ennen vaaleja moni puolue ja ehdokas lupaili parannuksia ihmisten elämään. Näyttää siltä, että ne olivat vain juhlapuheita, vaalimainoksia.

Tutuksi ovat tulleet valtiovarainministeri Purran vaalilupaukset siitä, että pienituloisilta leikkaaminen ei perussuomalaisille käy. Purra oikein tehosti tätä kertomalla, että tämä asia erottaa kokoomusta ja perussuomalaisia. Myös hintojen nousuja kauhisteltiin ennen vaaleja ja suomalaista työntekijää luvattiin puolustaa.

Moni on varmasti näiden jälkeen miettinyt, että mistä se sakset kädessä hymyilevä valtiovarainministeri oikein ilmestyi. Viimeisen vuoden aikana äänestäjän kuluttajansuoja on ollut koetuksella.

Lopputulos on tosiaankin toinen ja sitä on selitelty kahdella asialla: Politiikka on kompromissien tekemistä ja hyvinvointiyhteiskuntaahan tässä vain puolustetaan. Kompromissit kertovat puolueen ja päättäjien arvoista. On arvovalinta, että missä asioissa kompromisseja tehdään. Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että hallitus on leikannut kaikkein pienituloisimmilta samalla, kun omistajien voittoihin ei puututa vieläkään, kaikkein hyväosaisimmat ovat erityisessä suojelussa. Puhukoon tämä puolestaan.

Hyvinvointiyhteiskuntaakin hallituksen edustajat ovat kertoneet puolustavansa pääministeri Orpoa myöten. Jos hyvinvointiyhteiskunnan puolustaminen on sitä, että leikataan 1,5 miljardia euroa sosiaali- ja terveydenhuollosta, sosiaaliturvaa yli miljardilla eurolla ja koulutuksestakin sadalla miljoonalla eurolla, niin en halua tietää, mitä hyvinvointiyhteiskunnan murentaminen hallituksen mielestä on.

Jo riittää sanelupolitiikka. Jo riittää eriarvoisuuden lisääminen. Pystymme parempaan. Meidän on pystyttävä parempaan.

Arvoisa vappukansa!

Hallituksen politiikalle on olemassa oikeudenmukaisempi ja parempi vaihtoehto. SDP tulee lähiaikoina esittämään oman vaihtoehtonsa tälle epäoikeudenmukaiselle politiikalle. SDP on sitoutunut siihen, että julkista taloutta vahvistetaan. Eikä SDP:nkaan vaihtoehto veisi Suomea EU:n tarkkailuluokalle, vaikka sillä moni on näyttänyt pelotelleen.

SDP:n vaihtoehdossa julkisen talouden vahvistamiseen osallistuu myös he, joilla on siihen parhaat mahdollisuudet. SDP vahvistaisi julkista taloutta puuttumalla mittaviin yritystukiin, pääomatuloihin ja listaamattomien yritysten osinkojen verotukseen. Yhteisiin talkoisiin on osallistuttava muuallakin kuin juhlapuheissa.

SDP:n vaihtoehdossa panostetaan osaamiseen ja koulutukseen, varmistetaan, että työttömät saavat tukea niin työnhaun kuin työkyvyn ongelmiin ja pidetään huolta siitä, että myös osa-aikaisen työn tekeminen on kannattavaa. Tämä on oikeudenmukaista politiikkaa, jonka avulla varmistetaan, että yhteiskunnan turvaverkko kantaa kaikissa tilanteissa.

SDP:n vaihtoehdossa huolehditaan siitä, että hyvinvointivaltion rahoituspohja kestää. Aivan oleellinen osa sitä, että on se, että Suomessa on tulevaisuudessakin kasvua, kestävää kasvua. Orpon hallitus on laiminlyönyt kasvutoimet ja antanut rakennusalan vaipua kriisiin. SDP:n vaihtoehdossa vastataan ajankohtaisiin suhdanneongelmiin ja rakennetaan pitkäaikaisen kasvun edellytyksiä. Pitkäaikainen kasvunäkymä rakentuu vain sillä, että meillä on osaavaa työvoimaa, investointeja ja innovaatioita. Tähän kaikkeen SDP tulee esittämään ratkaisuja.

Arvoisa vappukansa!

Elämme aikaa, jossa historia on erityisellä tavalla läsnä. Tämän tuntee erityisesti täällä Mikkelissä, joka on sotien ajan päämajakaupunki. Sodan ja rauhan keskus Muisti tuo tämän historian suomalaisten ulottuville. Monien muiden ohella sen taustavoimiin kuuluu hallintoneuvoston puheenjohtaja, pitkäaikainen pääministeri Paavo Lipponen.

Nyt, kun kansainvälinen tilanne on jännittynyt, on tärkeää pitää Itä-Suomen asia yhteisenä. Itä-Suomen elinvoima on välttämätöntä paitsi tämän alueen, myös koko Suomen ja Euroopan kannalta. On välttämätöntä, että hallitus tukee tätä politiikallaan ja suuntaa siihen myös voimavaroja. SDP:lle se on hyvin keskeinen tavoite.

Mikkeli on ollut monelle merkittävä paikka myös kaupungin ulkopuolella. Ruotsin entinen pääministeri Ingvar Carlsson vieraili aikanaan Mikkelissä. Hän on kotoisin Boråsista, Mikkelin kummikaupungista. Ingvar Carlsson kertoi, että he seurasivat sodan tapahtumia aina Mikkelin kautta ja samaistuivat Mikkelin kohtaloon. Boråsin ja Mikkelin ystävyydellä onkin täällä kaunis symboli, Lähemäen lastentalo, jonka Boråsin asukkaat lahjoittivat Mikkelin lapsille sodan jälkeen. Tänään Suomi ja Ruotsi ovat paljossa yhtä, enemmän kuin vuosikymmeniin.

Oikein hyvää vappua kaikille!

AVAINSANAT

Kaikkonen: Orpon hallituksen ensimmäinen vuosi pettymys – “Kasvussa ovat olleet vain työttömyys ja konkurssit”

Keskustan kansanedustaja ja puheenjohtaehdokas Antti Kaikkonen sanoo vappupäivän puheessaan, että Orpon hallituksen ensimmäinen vuosi on valitettavasti ollut pettymys.

– Kasvussa ovat olleet vain työttömyys ja konkurssit. Ei talous, eikä ihmisten hyvinvointi.

Kaikkosen mukaan hallituksen asettamat taloustavoitteet ovat sinänsä oikeansuuntaisia, mutta tulokset valitettavasti vääränsuuntaisia.

– Työllisiä on yli 50 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Siis vähemmän, ei enemmän.

Myös keinot talouden sopeuttamisessa jättävät toivomisen varaa.

– Hallitus päätöksillään kiristää yleistä arvonlisäveroa ja esimerkiksi joukkoliikenteen ja lääkkeiden verotusta. Ja sama hallitus päätöksillään keventää kaikkien suurituloisimpien suomalaisten verotusta ja oluen verotusta. Olutta saat jatkossa halvemmalla, mutta lääkkeistä sitten maksatkin enemmän. Voi kysyä, meneekö tämä nyt varmasti oikein?

Kaiken tämän päälle hallitus karsii rajusti kotitalousvähennystä, Kaikkonen murehtii.

– Kun hintoja nostetaan veronkorotuksin ja vähennystä heikennetään, niin harmaa talous hyötyy. Vielä oppositiossa ollessaan kokoomus vaati korotusta kotitalousvähennykseen, nyt valtaan päästyään sama kokoomus on sitä leikkaamassa.

Hallituksen kasvupakettia Kaikkonen kuvailee “aivan riittämättömäksi tussahdukseksi”.

AVAINSANAT

Halla-aho nosti esiin vappusatasen – tästä oli kyse

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kyseli vappupuheessaan solidaarisuuden perään. Halla-aho kysyi perussuomalaisten vapputilaisuudessa, että onko reilua ja solidaarista jättää meidän luomamme velkavuori yhä pienempien ikäluokkien harteille.

Halla-ahon mukaan Suomessa on perinteisesti voitettu vaalit lupaamalla ihmisille lisää etuja, kuten vappusatasia ja toisen asteen maksuttomia oppimateriaaleja.

Halla-ahon mukaan nämä asiat kuitenkin rahoitetaan velkarahalla ja verottamalla entistä ankarammin työtä ja yrittämistä.

AVAINSANAT