Imperiumin virus – Suomessa on epäonnistuttu maahan­muuttajien kotouttamisessa

Kuplaa kuplan sisällä. Näin voi kuvata monen maahanmuuttajan – ja myös kantasuomalaisen – elämää Suomessa. Moni Suomessa asuva venäjänkielinen suhtautuukin epäluuloisesti suomalaiseen yhteiskuntaan.

Tästä kertoi myös venäjänkielisen väestön kotoutumista ja osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa edistävän Cultura-säätiön vuonna 2022 tekemä kyselytutkimus. Siihen vastasi yli 1 600 Suomessa asuvaa henkilöä, joiden äidinkieleksi on merkitty väestörekisteriin venäjä. Mukana oli mahdollisesti myös sellaisia, joilla ei ole suoraa yhteyttä Venäjään.

Suuri osa vastaajista ei luottanut suomalaisiin instituutioihin. Luottamus mediaan oli erityisen heikkoa. Yli puolet vastaajista suhtautui esimerkiksi kielteisesti Venäjän pakotteisiin.

Cultura-säätiön johtava asiantuntija Eilina Gusatinsky ei yllättynyt tutkimuksen tuloksista. Valitettavasti, hän täsmentää.

Gusatinsky sanoo yllättyneensä asenteista ja ihmisten kuplista vielä vuonna 2014, kun Venäjä hyökkäsi Krimille.

– Yllättäen näin ympärilläni ihmisiä, en omassa kuplassani, jotka iloitsivat Krimin miehityksestä ja sotatoimien aloittamisesta Itä-Ukrainassa. Kyse oli osin ihmisistä, jotka ovat asuneet Suomessa vuosikymmeniä,

Eilina Gusatinsky kertoo. Tuolloin hän toimi päätoimittajana Suomen venäjänkieliselle suunnatussa Spektr-lehdessä.

Gusatinsky sanoo monella suomenvenäläisellä olevan edelleen ajattelussaan vahvana ”suurvalta takanamme” -malli.

– Se saattaa korvata ajattelussa kaiken muun ja voi olla todella iso osa joidenkin identiteettiä. Olen itse kutsunut tätä imperiumin virukseksi, Gusatinsky sanoo.

Venäläisestä suurvalta-ajattelusta irtautumisen on vaikeaa. Etenkin, kun sen takana on vuosisatainen historia.

GUSATINSKY myöntää itsekin olleensa pitkään uskossa, että venäläiset sopeutuvat Suomeen hyvin ja oppivat yhteiskunnan pelisäännöt nopeasti.

– Silloisessa toimituksessamme luulimme, että kaikki tänne muuttaneet ovat tuollaisia. Mutta yllätyksekseni se olikin vain pieni osa venäjänkielisistä. Tuli väärä käsitys, että kotoutumisessa ei olisi suurempia o­n­gelmia.

Mikä on voinut mennä kotoutumisessa väärin?

– Uuteen kotimaahan integroitumisessa on voinut tulla pettymyksiä ja elämä Suomessa ei ole vastannut odotuksia. Katkeruutta voi aiheuttaa tunne, että heidän panostaan ei ole arvostettu suomalaisessa yhteiskunnassa. Jopa kielellisesti ja sosioekonomisesti suomalaiseen elämään hyvin sopeutuneiden joukossa on ihmisiä, joiden maailmankuva rakentuu edelleen Venäjän kautta.

Gusatinskyn mielestä 1990-luvulla tehtiin virhe kotouttamisohjelman suunnittelussa, kun haluttiin korostaa maahanmuuttajien oman kielen ja kulttuurin säilyttämisen tärkeyttä.

Hän painottaa, että yhteenkuuluvuuden tunne luo edellytyksen onnistuneelle kotoutumiselle. Se vaatii pitkäjänteistä työtä kotoutumisen edistämisessä sekä yhteiskunnan vastaanottavuutta.

– Tarvitaan panostusta auttamaan koko väestöä ymmärtämään, että yhteiskunta monimuotoistuu nopeasti. Jo nyt joka kymmenennellä maassa asuvalla on juuret jossain muualla.

Gusatinsky muistuttaa viime eduskuntavaaleihin liittyvästä, myös osaltaan kuplaantumisesta kertovasta selvityksestä, jonka mukaan perussuomalaisia äänestettiin eniten alueilla, joissa asuu vähiten maahanmuuttajia.

– Meidän tavanomaiset palvelumme eivät huomioi muuttunutta väestörakennetta. Maahanmuuttajille rakennetaan koko ajan uusia korvaavia järjestelmiä tai lisäpalveluita, jotka eivät auta meitä yhteiskuntana tottumaan väestön moninaisuuteen.

Gusatinsky näkee, että Suomessa edelleenkin on kehitettävää mitä tulee kotoutumisen tavoitteisiin ja päämääriin. Tarvitaan myös selkeämpiä määrittelyjä millaisia odotuksia kotoutumisesta on puolin ja toisin.

Hän itse pitää lähtökohtana suomen kielen opiskelua sekä sitä että maahanmuuttaja oppii elämään velvollisuuksineen ja oikeuksineen kuten kuka tahansa suomalainen – ilman erityistä apua ja rinnakkaispalvelujen rakentamista.

– Meillä kaivataan molemminpuolista avointa ja näkyvää keskustelua siitä, mikä on yhteiskunnassa hyväksyttävää ja mikä ei. Ja niin kauan kun vaikkapa opettajainhuoneessa, poliisilaitoksella tai lehden toimituksessa ei heijastu nykyinen väestörakenne, mennään väärään suuntaan.

Gusatinsky sanoo Suomessa olevan paljon täällä syntyneitä ja kasvaneita ihmisiä, joiden vanhempien juuret ovat muualla. Heistä moni kokee, että ei ole osa yhteiskuntaa.

– Jo päiväkodista alkaen pitäisi katkaista kaikki segregaatiokytkökset. On tärkeää, että opettajat kohtelevat kaikkia oppilaita yhdenvertaisesti päiväkodeissa ja kouluissa, eivätkä näe maahanmuuttajataustaisia oppilaita ulkopuolisina. Lasten tulisi saada samanlaista kohtelua ja mahdollisuuksia, riippumatta taustastaan. On tärkeää, että jokaista lasta kohdellaan samalla tavalla, eikä ketään aseteta ulkopuoliseen asemaan.

GUSATINSKY pitää huolestuttavana kehitysmallia, jossa suomenvenäläiset alettaisiin nähdä uhkana Suomelle.

Hän sanoo, että tietyt aiheet viime aikoina ovat aiheuttaneet polarisaatiota näkemyksissä kuten kysymys kaksoiskansalaisuudesta.

Samanlainen keskustelu käytiin jo vuosia aikaisemmin, kun Suomessa kiristettiin valtion virkojen ja tiettyjen muiden tehtävien kelpoisuusvaateita.

Gusatinskyn mielestä tarvittavien rajoitusten lisäksi tärkeänä varautumistoimena olisi tiedottaa, kuinka toimia jos kokee joutuneensa Suomen vastaisen vaikuttamisen kohteeksi.

– Joskus julkisuudessa puhutaan uhkasta kun viitataan venäjänkielisiin, mutta demokraattisessa maassa ei voi demonisoida tai dehumanisoida mitään yksittäistä ryhmää. On ymmärrettävä, että Suomen venäjänkielinen väestö on hyvin moninainen ja eroaa näkemyksissään ja arvoissaan. Yksilötasolla tilanne on vaikea, kun henkilö pelkää joutuvansa leimatuksi osaksi tiettyä ryhmää.

Hänen mukaansa maahanmuuttajista puhuminen muuttuu helposti yleistämiseksi, mutta ongelmistakaan ei saa
vaieta. Gusatinskyn mielestä olennaista on päästä tilanteeseen, jossa kaikki Suomessa asuvat sisäistävät samat demokraattiset arvot.

– On tärkeää pohtia yhdessä, miten voimme rakentaa luottamusta. Monet suomenvenäläiset seuraavat pääasiassa Venäjän mediaa, joten on olennaista, että Suomen mediassa käsitellään asioita avoimesti ja läpinäkyvästi. Tällä tavoin voidaan vahvistaa laatujournalismia ja samalla katkaista propagandan vaikutus. Luottamus mediaan korreloi luottamukseen muihin instituutioihin.

Sellainen kehitysmallia on huolestuttava, missä suomenvenäläiset alettaisiin nähdä uhkana Suomelle.

GUSATINSKY kertoo aiemmin ajatelleensa, että ihminen ei voi olla turvallisuusuhka ilman omaa sisäistä tahtoa.

– Nyt huomaan olleeni siinä mielessä väärässä, että eivät esimerkiksi rajojen avaamista ajavat ihmiset näe tekevänsä jotain väärin. He ajavat Kremlin agendaa sitä ymmärtämättä.

Cultura-säätiön tutkimuksessa 17 prosenttia vastanneista kertoi kokeneensa syrjintää Suomessa. Heistä 35 prosenttia oli sitä mieltä, että Venäjä teki oikein hyökätessään Ukrainaan.

Hän pohtiikin, vahvistavatko Venäjää tukevat mielikuvat negatiivisen kohtelun tunnetta Suomen venäjänkielisten keskuudessa. Hän sanoo tästä saadun merkkejä jo Krimin valtauksen jälkeen tehdyissä tutkimuksissa. Osa suomenvenäläisistä koki, että suorasukainen Venäjän toimista kirjoittaminen kohdistui heihin henkilökohtaisesti.
Viime vuosina venäjänkielisten tekemät kantelut tai selvityspyynnöt syrjimisestä eivät ole kuitenkaan merkittävästi lisääntyneet.

VENÄJÄN ja venäläisen kulttuurin vaikutus on vahva, vaikka suomenvenäläiset olisivat asuneet Suomessa pitkään. Vaikutusta vahvistaa, että moni suomenvenäläinen seuraa pääosin Venäjän val­tiojohtoista mediaa.

Eilina Gusatinsky sanoo venäläisestä suurvalta-ajattelusta irtautumisen olevan vaikeaa. Etenkin, kun sen takana on vuosisatainen historia.

– Suurvalta-ajattelua iskostettiin neuvostoajan koulussa ja nyt taas uudelleen nyky-Venäjällä. Koulussa luotiin uudenlaista neuvostoihmistä ja siinä valitettavasti onnistuttiin. Tällaisen maailmankuvan omaksuneen on vaikea ymmärtää, että katsoo maailmaa toisenlaisesta näkökulmasta kuin valtaosa muista ihmisistä.

Gusatinsky varoittaa jälleen yleistämästä liikaa. Hän sanoo monen venäläisen kyseenalaistavan Neuvostoliiton ja Venäjän kolonisaation. Kyse on kuitenkin selvästä vähemmistöstä sekä Venäjällä että Venäjän ulkopuolella.

– Uudenlaisen ajattelun ja suhtautumisen rakentuminen Venäjään vaatii kipeiden asioiden työstämistä. Mutta ei ole helppoa luoda deputinisaatiota tai desovietisaatiota, kun kyse on jo koulussa rakentuneen maailmankatsomuksen muuttamisesta.

AVAINSANAT

Kansallista veteraanipäivää vietetään tänään – presidentti Stubb osallistuu juhlallisuuksiin Vaasassa

Kansallista veteraanipäivää juhlitaan tänään Vaasan seudulla. Myös presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb osallistuvat juhlallisuuksiin.

Presidentti tapaa veteraaneja sekä pitää juhlapuheen Mustasaaren Botniahallissa pidettävässä valtakunnallisessa pääjuhlassa.

Presidentti Stubb puolisoineen myös tapaa kansalaisia Vaasan torilla noin kello 15.30.

Ennen pääjuhlaa ohjelmassa on aamuyhdeksältä juhlallinen lipunnosto Suomen Vapaudenpatsaalla Vaasan kauppatorilla. Aamupäivällä järjestetään myös ekumeeninen, kaksikielinen juhlajumalanpalvelus Vaasan kirkossa.

Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain 27. huhtikuuta Suomen sotaveteraanien kunniaksi sekä muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Päivä on Lapin sodan päättymispäivä.

Veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987.

Reserviläisvarusteiden verovähennysoikeus ei toteudu – valtiovarainministeriöltä täystyrmäys

Vähennysoikeutta kaavailtiin muun muassa suojavarusteisiin, aseiden lisätarvikkeisiin ja taistelukelpoisiin asuihin.

Valtiovarainministeriö tyrmää hallituksen lupailemat verovähennysoikeudet reserviläisten varustehankinnoille.

Hallitusohjelmaan kirjattiin viime vuonna hanke reserviläisten ostamien, maanpuolustusta tukevien varusteiden kuten maastoasujen, kypärien, luotiliivien ja muiden suojavälineiden verovähennysoikeuksien selvittämisestä.

Tarkoitus oli parantaa puolustuskykyä kannustamalla reserviläisiä hankkimaan itselleen paremmin sopivia varusteita. Valtio ei pysty tarjoamaan moderneimpia suojavälineitä ja taisteluvarusteita kaikille Suomen 870 000:lle reserviläiselle, vaan ainoastaan tärkeimmille sodanajan joukoille.

Reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöt tukivat ehdotusta omilla lausunnoillaan, samoin puolustusministeriö piti asiaa maanpuolustuksen kannalta positiivisena uudistuksena.

Demokraatin tietojen mukaan nyt valtiovarainministeriö on selvittänyt asiaa, ja pitää verovähennysten toteuttamista käytännössä mahdottomana.

TÄLLÄ VIIKOLLA valmistuneessa selvityksessään ministeriön vero-osasto toteaa, että täsmätarvikkeiden vähennysoikeus olisi verotusjärjestelmälle ongelmallinen. Se maksaisi valtiolle tässä taloustilanteessa liikaa eikä se ministeriön mielestä olisi tehokkain tapa kohdentaa julkista tukea maanpuolustukseen.

Ministeriö luettelee liudan perusteita jyrkän kielteiselle kannalleen.

Verovähennysoikeus pitäisi osata kohdentaa sellaisille reserviläisille jotka ovat oikeasti puolustusvoimien käytettävissä, eikä vain kaikille innokkaille ja halukkaille.

Tämä vaatisi sitä, että puolustusvoimien pitäisi luoda uusi tiedonvaihtojärjestelmä jolla verohallinto pystyy erittelemään vähennykseen oikeutetut ihmiset – ja pitää itsekin kirjaa siitä kenelle reserviläiselle on hankittu valtion tuella varusteita.

Puolustusvoimien pitäisi ministeriön mukaan myös määritellä, mitkä kaupallisilta markkinoilta saatavat lukuisat eritasoiset varusteet olisivat yhteensopivia sen oman kaluston kanssa.

Jos uusi vähennys otettaisiin käyttöön, pelkästään jo verohallinnon tietojärjestelmien muutoskuluihin voisi mennä puolisen miljoonaa euroa.

SOTILASVARUSTEIDEN ostamista ei voi valtiovarainministeriön mukaan pitää tulonhankkimismenoina, vaan lähinnä elanto- ja harrastuskuluina joita valtio ei muutenkaan korvaa.

Näitä välineitä kun voisi käyttää muuhunkin kuin maanpuolustustarkoituksiin.

Ministeriö muistuttaa esimerkkinä, että nykyiset aktiivireserviläiset ovat jo todennäköisesti muutenkin jo hankkineet tai hankkisivat vaikkapa maastokengät ja maastoasut.

Ministeriö sanoo, ettei se selvityksessä esille tulleiden ongelmallisuuksien takia puolla verovähennysoikeuden jatkovalmistelua.

Ministeriö ehdottaa kuitenkin selvityksen ulkopuolisena kompromissina, että Puolustusvoimille tai vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta järjestävälle MPK:lle luotaisiin mahdollisuus välittää reserviläisille sotilaskelpoisia varusteita – esimerkiksi edullisilla joukkohankinnoilla.

Perussuomalaisten kansanedustajaa epäillään katuammuskelusta Helsingissä – Purra järkyttyi

Kansanedustaja Timo Vornasen epäillään olleen aseen kanssa liikkeellä Helsingin ydinkeskustassa, ja ampuneen kadulla.

Kansanedustaja Timo Vornasen (ps) epäillään ampuneen torstai-iltana baarireissun päätteeksi kadulla Helsingissä. Puoluejohto sanoo, ettei se ole tavoittanut kansanedustajaa eilisen jälkeen, eikä tiedä tapahtumien kulkua.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Harri Vuorenpää kertoi perjantaina viestipalvelu X:ssa, että Vornanen olisi ollut viime yönä “osallisena välikohtauksessa” Helsingissä.

Vuorenpään mukaan tapahtumien kulku on epäselvä, mutta hän lupaa puolueen tiedottavan asiasta myöhemmin.

Seiska-lehden mukaan Vornasen epäiltäisiin käyttäneen asettaan kadulla Helsingin ydinkeskustassa baarireissun jälkeen. Poliisi on vahvistanut ammuskelutiedon, muttei Vornasen osuutta siinä, saati muiden ihmisten mukanaoloa. Tapausta tutkitaan Seiskan mukaan törkeänä pahoinpitelynä ja ampuma-aserikoksena.

AIEMMIN POLIISINA työskennellyt joensuulainen Vornanen (s.1969) on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän on Yleisradion hallintoneuvoston ja muun muassa eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsen.

Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra sanoo Suomen Tietotoimistolle järkyttyneensä tapauksesta, mutta olevansa asiasta median ja poliisilta saamiensa tietojen varassa.

Purra sanoo, ettei hän ole itse tavoittanut Vornasta, ja pitää rikosepäilyä poikkeuksellisena ja vakavana.

-  Toivon, että poliisi saa tutkinnan valmiiksi mahdollisimman pian. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa mitään yksityiskohtaista, mutta luonnollisesti tilanne on hyvin vakava. Silloin sillä on myös vakavat seuraukset, hän sanoo STT:lle.

Seiskan mukaan Vornasen kanssa baarissa oli myös toinen kansanedustaja. Purra väittää, ettei hän tiedä, millaisessa seurueessa Vornanen illalla liikkui.

Puoluesihteeri kuitenkin kertoi Helsingin Sanomille, että mukana oli perussuomalaisten jäseniä.

Kansanedustaja Sanna Antikainen kertoi perjantai-iltana X-palvelussa olleensa paikalla ja nähneensä osan tapahtumista “sivullisena”. Hän sanoo auttavansa poliisia asian selvittämisessä.

EDUSKUNNASSA Vornanen on toistaiseksi tehnyt vain yhden kirjallisen kysymyksen, ja sen aiheena oli rahapelihaittojen vähentäminen.

Muuten hän on pitänyt puheenvuoroja muun muassa suurpetotilanteesta, turvatarkastusten lisäämistarpeesta oikeuslaitoksen tiloissa sekä luottamustehtävissä tapahtuvien rikosten ehkäisemisestä.

Uutista on päivitetty muun muassa Sanna Antikaisen osuudella klo 21:12.

Ilmatieteen laitos: Nord Stream -kaasuputkista vuotaneella metaanilla ei todennäköisesti ole havaittavia vaikutuksia ilmastoon

Itämerellä syyskuussa 2022 tapahtuneessa kaasuputkiräjähdyksessä vapautui ympäristöön metaania. Kuvituskuva.

Räjähtäneistä Nord Stream -kaasuputkista vuotaneella metaanimäärällä ei todennäköisesti ole havaittavissa olevia vaikutuksia ilmastoon maailmanlaajuisesti.

Asiasta kertoo tiedotteessaan Ilmatieteen laitos. Metaanivuotoa ja sen vaikutuksia analysoitiin tuoreessa tutkimuksessa, jossa oli mukana Ilmatieteen laitoksen tutkija Rostislav Kouznetsov.

Metaanin määrä on huomattava verrattuna aikaisempiin yksittäisiin päästöihin, mutta kuitenkin niin pieni, että vuodon vaikutuksia maailmanlaajuiseen ilmastoon on todennäköisesti vaikea havaita.

Itämerellä syyskuussa 2022 tapahtuneessa kaasuputkiräjähdyksessä vapautui ympäristöön metaania. Tutkimuksessa luotiin arvio päästöjen voimakkuuksista perustuen tunnettuihin vuotokohtiin.

Kolme neljästä Nord Stream 1:n ja Nord Stream 2:n maakaasuputkesta rikkoutui Tanskan ja Ruotsin talousalueen vesillä tapahtuneissa räjähdyksissä.

KRP: Supon ex-työntekijää koskeva esitutkinta siirtyy syyteharkintaan

Suojelupoliisin (Supo) entistä työntekijää koskeva esitutkinta siirtyy syyteharkintaan, kertoo Keskusrikospoliisi (KRP) tiedotteessa. KRP:n mukaan entistä työntekijää epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta vuosina 2021-2022.

Tutkinnan keskiössä oli KRP:n mukaan sivutoimessa toimiminen viranhoidon lisäksi.

-  Esitutkinnassa on selvitetty, onko henkilö tehtävässä toimiessaan rikkonut valtion virkamieslakia koskien sivutoimea viranhoidon ohella, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Mikko Laaksonen KRP.stä tiedotteessa.

KRP käynnisti tutkinnan asiasta viime keväänä.

Ylen viimesyksyisten tietojen mukaan kyse on Supon entisestä työntekijästä Matti Saarelaisesta ja hänen sivutoimisesta tehtävästään. STT ei ole saanut KRP:stä vahvistusta asialle.

Saarelainen teki syksystä 2021 asti työtä 50-prosenttisella työajalla Vaasan yliopistossa. Samaan aikaan hän sai palkkaa kokoaikaisesta työstä Supossa, mistä hän jäi eläkkeelle vuonna 2022.

Iltalehti kertoi vuosi sitten, että Supo oli pyytänyt KRP:tä tutkimaan asiaa. Iltalehden mukaan Saarelainen ei ollut hakenut sivutoimilupaa, jota edellytetään muun muassa, jos sivutoimeen käytetään työaikaa. Saarelainen oli sen sijaan tehnyt sivutoimi-ilmoituksen, jonka mukaan hän hoiti yliopiston tehtäviä vapaa-ajallaan.