Kontakt

DEBATT: Total tystnad om Kinas urusla djurskydd

10.04.2017

Kinas president Xi Jinping var nyligen på statsbesök i Finland. Mycket stor uppmärksamhet ägnades åt de två jättepandorna, som Finland för dyra pengar skall få hyra av Kina. Enligt president Niinistö diskuterades dock också människorättsfrågor, vilket är fint.

Total tystnad rådde däremot om Kinas djurskydd i övrigt, vilket hör till världens sämsta. Avsaknaden av djurskyddslag gör att det är ostraffbart att t.ex. flå djur levande. Upp till 20 miljoner hundar äts årligen upp av kineserna, efter att först blivit torterade på de mest fruktansvärda sätt. Exotiska djur såsom elefanter, noshörningar och tigrar hotas av utrotning p.g.a. Kinas enorma efterfrågan på deras kroppsdelar. Den ohyggliga björngallaindustrin frodas fortfarande i Kina, trots att det finns många örtbaserade eller syntetiska alternativ för björngalla. Ett obegripligt stort antal djur far illa i Kinas djurfabriker, djurparker och cirkusar.

Kina tar väl hand om sina jättepandor, eftersom dessa djur är viktiga politiska spelknappar inom den så kallade pandadiplomatin.  De flesta andra djur i Kina lever däremot i fasansfulla förhållanden, och är i desperat behov av global uppmärksamhet och inflytelserika förespråkare såsom president Niinistö.

 

Johanna Wasström

Sibbo

Inga kommentar ännu.

Kommentera