Kontakt

Analys: Franska presidentvalet – ett race mellan två outsiders

24.04.2017

Robert Björkenwall.

Indirekt kommer den avgörande valomgången mellan Macron och Le Pen att bli en fransk folkomröstning om Frankrikes EU-medlemskap, skriver Robert Björkenwall. 

Det gick ungefär som opinionsmätningarna förutspått i det franska presidentvalets första omgång: Stjärnskottet Emmanuel Macron med en socialliberal profil vann och högerpopulisten Marine Le Pen kom tvåa. De båda ställs nu mot varandra i den andra och avgörande valomgången den 7 maj. Uppenbart med det här utfallet är att den traditionella höger-vänsterskalan nu tills vidare är upplöst i Frankrike. Socialistpartiet är närmast i ruiner och det traditionella högerpartiet Republikanerna (med gaullistiska rötter) har också mycket att fundera över inför framtiden. Därför ställs nu den sjunde maj två politiska outsiders med två helt olika syn på världen emot varandra. Å ena sidan den uppenbarligen av Obama inspirerade före detta bankmannen och ex-ekonomiministern Emmanuel Macron som är för EU och global handel och å andra sidan dess tydliga motsats i form av högerpopulisten Marine Le Pen med krav om att lämna EU och vill skydda både franska gränser och har en protektionistisk agenda med Frankrike först (Trumpinspirerad). Indirekt kommer den avgörande valomgången mellan Macron och Le Pen därför också att bli en fransk folkomröstning om Frankrikes EU-medlemskap.

Vem som vinner den kraftmätningen? Rimligen den på många sätt mer sympatiske Emmanuel Macron – förutsatt då att valdeltagandet också den 7 maj fortsatt blir runt 80 procent. Men lika viktigt är också att en betydande del av väljarna som i valomgången den 23 april röstade på de förlorande kandidater republikanernas skandalomsusade Fillion, socialisternas profilsvaga Hamon och den i valrörelsen starkt spurtande vänstersocialisten Mélenchon (blev stark fyra nu) den 7 maj lägger sina röster på Macron. Då lär han vinna med kanske 65 mot 35 i andel avgivna röster. Fillion och Hamon har redan på valnatten rekommenderat deras väljare att rösta på Macron som Frankrikes nästa president efter Holland, vars tid i presidentpalatset på många sätt har varit ett misslyckande. Mélenchons många unga väljare på vänsterkanten och bland miljöaktiva lär nog också välja Macron och förhindra att en högerpopulist som Marine Le Pen blir landets nästa president.

Det är hur som helst en politisk sensation att det blev två politiska outsiders och varandras totala motpoler – Marcon, utan eget parti men rörelsen En Marche (med 250 000 medlemmar, dubbelt mot socialistpartiet!), högerpopulistiska nationella frontens Marine Le Pen – som nu gör upp om vem som ska bli landets nästa president. Och i det avgörande racet talar det mesta för unge Marcon med liberal-socialdemokratisk profil tar hem spelet den 7 maj. Men hur det går sedan är mera osäkert.  Vinner han, vilket alla opinionsmätningar pekar mot, så kommer han – utan eget parti i ryggen – att behöva förlita sig på sin förmåga att bygga allianser i den lagstiftande nationalförsamlingen. Om det inte fungerar där är risken stor att Macron blir som den karismatiske Barack Obama, vältalig men en politiskt isolerad president som bara får en mindre del gjort av allt han tänkt sig och har på sin agenda.

Men det är en möjlig framtid. Först ska valet vinnas för Macron den 7 maj genom fortsatt entusiasm att tillräckligt många fransmän finner det motiverande nog att gå till vallokalerna också en andra gång på kort tid.

Robert Björkenwall

One Response to Analys: Franska presidentvalet – ett race mellan två outsiders

  1. Robert Björkenwall 25.4.2017 at 02:53 #

    Några kompletterande kommentarer till artikeln. Det kan – också med tanke på att valdeltagandet kan sjunka den 7 maj – finnas skäl att göra en liten gardering här: alla Fillons reublikanskt konservativa väljare kommer sannolikt inte att följa Fillons råd på på valnatten att rösta på Marcon. Åtminstone en hel del av hans väljare i södra Frankrike kommer nog den 7 maj att rösta på högerpopulisten Marine Le Pen. Vissa av Mélenchons vänsterväljare kan också komma att röstskolka medan andra lägger sin röst på Marcon. Detta tillsammans med att valdeltagande kan bli lägre i andra valomgången och konsekvensen i sin tur blir då att Macons möjliga vinst över Marine Le Pen blir något mindre, möjligen knappa 60 procent i röstandel för Macron mot närmare 40 procent för Le Pen. Det är också tänkbart utfall av den avgörande andra valomgången i det franska presidentvalet. /Robert Björkenwall

Kommentera