Kontakt

Arkebuseringsmyntet stoppas – ”Det sårade många, det sårade mig”

25.04.2017

– Någons omdöme brast verkligen, säger Maarit Feldt-Ranta vars farfars far hör till de som arkebuserades 1918.

Jubileumsmyntet som avbildar en grupparkebusering under inbördeskriget 1918 dras tillbaka. Men det har redan med rätta i sin smaklöshet och respektlöshet hunnit uppröra mångas känslor. Illustrationen utgår från en bild, troligtvis arrangerad, som finns i arbetararkivets samlingar.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) – som själv godkänt förordningen om jubileumsmynten – kallade under tisdagen myntet för smaklöst. Senare på dagen beslöt han att förordningen upphävs. I ministeriets pressmeddelande säger han att han inte var tillräckligt uppmärksam på de visuella planerna i förordningen, utan litade på presentationen från jubileumskommittén.

– Jag ber om ursäkt för det skedda. Den här förordningen upphävs och helheten får begrundas igen, säger Orpo i pressmeddelandet.

Myntets formgivare Ilkka Suppanen har försvarat och förklarat motivet i ett pressmeddelande från Myntverket. Han säger att han ville visa att Finland tog sig igenom inbördeskrigets svåra tid och påminner om att arkebuseringen endast var på myntets ena sida. På andra sidan var Olympiastadion som stod klar 1938.

Feldt-Ranta: Omdömeslöst

Maarit Feldt-Ranta.

 Jubileumsmyntet skapade direkt debatt och kallades på bred front för smaklöst. Det anser även Maarit Feldt-Ranta.

– Man kan inte fatta det. Någons omdöme har verkligen brustit, säger Feldt-Ranta som (förutom alla andra uppdrag också) är ordförande för Skötselföreningen för röda fångars minnesmärke i Ekenäs (Finlands största massgrav).

Ämnet är personligt extra starkt för henne eftersom hennes farfars far, Fredrik Feldt, hör till de som arkebuserades i Västankvarn, Ingå, under inbördeskrigets grymma efterspel.

– Det är svårt att förstå att detta mynt planerats i modern tid, då vi firar Finland 100 år under devisen Tillsammans. Det är ett riktigt klavertramp som sårar många människor. Det sårar mig också.

– Varför lyfta fram detta som något att fira då Finland har lyckats enas och byggt upp en nordisk välfärdsstat? frågar sig Maarit Feldt-Ranta.

Johan Kvarnström

2 Responses to Arkebuseringsmyntet stoppas – ”Det sårade många, det sårade mig”

  1. Britta Lindblom 26.4.2017 at 11:00 #

    Mina biologiska morföräldrar arkebuserades 1918 och deras tre barn ett par tvillingar, en pojke och flicka och ytterligare en liten flicka (min biologiska mamma) separerades. Barnen var tre och sex år gamla och återfann varandra först i vuxen ålder. Denna blodiiga historia har alltid skavat på mitt hjärta.

    Hur oetiskt kan någon tänka som kommer med ett sådant förslag till jubileumsmynt. Lika oetiskt som en gång i tiden att sälja skogsmarken i Västankvarn som lämplig byggnads-odlingsplats av finansbolaget Kapitaali, inklusive graven där!

  2. Herbert W. 26.4.2017 at 15:59 #

    George Santayana: ”Den som inte kan minnas sitt förflutna är dömd att upprepa det.”

    Jubiléum eller inte, men det är ett historiskt faktum – inte en personlig förolämpning – att fattigfolkets blod flöt under vår självständighets första år. Är det inte på tiden att äntligen erkänna självständighetens mindre angenäma begynnelse.

Kommentera